Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Marcycha wrote:Aaa właśnie w ogóle zawsze miałam TSH około 2, a teraz w ciąży wyszło mniej niż 1,5 spotkałyście się z czymś takim? Myślałam, że ono zwykle idzie w górę.
Na moje pytanie dot. wysokiego poziomu folianów Pani doktor z Luxmedu jeszcze nic nie odpowiedziała.
USG 1 trym. w sensie badania prenatalne?Marcycha lubi tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Dziewczyny, a podpowiecie jakie badania warto zrobić przed serduszkowa wizytą?
Na razie zrobiłam tylko betę i TSH, TSH wyszło wysokie, bo prawie 4 i byłam szybko u gin-endo po euthyrox.
Mam zbadać za dwa tygodnie czy ta dawka jest wystarczająca, a wtedy właśnie mam wizytę już u mojej docelowej gin i już powinno być serduszko.
Wszystkie badalyscie progesteron? 🙈
Ja badałam tylko proga cykl przed rozpoczęciem mojego cyklu ciążowego i był ok.
W ciąży chciałam zbadać, ale od lekarki z enelmed ledwo wycyganiłam 1x betę "bo szkoda żyły", potem miałam po 2 dniach iść zrobić drugi raz betę i progesteron - już prywatnie, ale nie dałam rady się wyrwać z pracy i jakoś już olałam temat. Stwierdziłam, że nie będę się stresować przyrostami bety, będzie jak będzie. Ta pierwsza wynosiła prawie 700 więc wykluczyłam biochem. A progesteron miałam dobry więc liczę, że teraz też tak jest Jak się pojawią jakieś plamienia to pójdę sprawdzić.
Więc na ten moment jedyne co badałam to TSH, morfologię i ferrytynę bo z nią mam ciągle problem. Reszte zaleceń dostanę pewnie na wizycie serduszkowej. -
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, ja w pierwszej ciąży tylko przyrost bety sprawdzałam właśnie, a potem to co gin zalecił. Teraz też przyrost bety i jakoś to tsh mnie tknęło i dobrze, że zbadałam, bo jak już na samym początku (4t+3d) było 4, to nie chcę myśleć do ilu by skoczyło dalej...
A tak to od razu mi dała euthyrox 50tkę i się czuję bezpieczniejAsia2121 lubi tę wiadomość
-
Marilla wrote:Ja dobrze, ze się nie zapisałam, bo po dzisiejszym drugim USG wyszło, ze ciąża jest 5 dni młodsza. Lekarz mi powiedział, zeby zapisać się koniec września, początek października.
Bo wiesz w moim przypadku, to ta ciąża jest młodsza o 11 dni. Ale na każdym USG wychodzi tak samo, oraz kwestia tego, że ja po prostu mam od zawsze przesunięte owulacje i moje poprzednie dzieci są po prostu też młodsze względem terminu miesiączki.
U nas to jest już za 3 dni zaczęty 10 tydzień, tak więc ja żeby iść do kogoś dobrego, musiałam już zaklepać termin ☺️
Ja też jak wyszedł mi pozytywny test, zrobiłam BT i progesteron, 48 godzin później powtórzyłam oba badania.
A tak to to jak dziewczyny piszą pełen rozmów morfologii glukoza na pewno bo to ważne i te zakaźne2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Soleil_ wrote:No właśnie ciekawe kiedy mi każe gin zrobić krzywą, bo mam IO, biorę metformine, ale u mnie paradoks jest taki, że mam problem z insuliną, a z cukrem nigdy, w pierwszej ciąży też nie miałam cukrzycy.
A są tu może jakieś mamy, które miały cholestaze w pierwszej ciąży? Bo ja miałam i właśnie mam nadzieję, że w tej mnie to nie dotknie...2016 🩷
2020 🩵
Madula wrote:Dzięki bardzo Naay95. Ty miałaś plamienia?
Ja dwukrotnie na początku miałam bardzo silne krwawienia po stosunku i byłam prawie pewna że znowu koniec ale na szczęście wszystko dobrze
Marcycha lubi tę wiadomość
Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Patutka wrote:Zapisywalyscie się już na USG 1 trymestru?
Na który tydzień obstawiacie?
12+ cos 13+ cos?
Ja jestem zapisana, termin wybrany przez Panią gin- z USG 11+4 z OM 12+4, krew tydzień wcześniej żeby na wizycie już były wyniki.
Stela, u mnie praktycznie ich nie ma. Trochę pełniejsze piersi, czasem swędzą sutki czy czuje lekko brzuch no i muszę pilnować żeby co jakiś czas coś przekąsić żeby nie zaczęło mnie mdlić, takie mocniejsze mdłości miałam tylko ze 4 dni ok. 5 tygodnia.Patutka lubi tę wiadomość
Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Naay95 wrote:Ja jestem zapisana, termin wybrany przez Panią gin- z USG 11+4 z OM 12+4, krew tydzień wcześniej żeby na wizycie już były wyniki.
Stela, u mnie praktycznie ich nie ma. Trochę pełniejsze piersi, czasem swędzą sutki czy czuje lekko brzuch no i muszę pilnować żeby co jakiś czas coś przekąsić żeby nie zaczęło mnie mdlić, takie mocniejsze mdłości miałam tylko ze 4 dni ok. 5 tygodnia.
🫣LadyDaga lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
nick nieaktualnyNaay95 wrote:Ja jestem zapisana, termin wybrany przez Panią gin- z USG 11+4 z OM 12+4, krew tydzień wcześniej żeby na wizycie już były wyniki.
Stela, u mnie praktycznie ich nie ma. Trochę pełniejsze piersi, czasem swędzą sutki czy czuje lekko brzuch no i muszę pilnować żeby co jakiś czas coś przekąsić żeby nie zaczęło mnie mdlić, takie mocniejsze mdłości miałam tylko ze 4 dni ok. 5 tygodnia. -
Stela wrote:Dokładnie jest teraz tak u mnie. Muszę starać się nie wkręcać i czekać do wizyty.
Stela lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:Zapisywalyscie się już na USG 1 trymestru?
Na który tydzień obstawiacie?
12+ cos 13+ cos?
Tak ja już się zapisałam na 19.09 będzie wtedy 12+4. Najpierw USG a potem pobierają krew
Soleil co do badań nigdy w żadnej ciązy nie badałam progesteronu, na pierwszą wizytę poszłam w 7+3 było juz serduszko i przed wizytą kontaktowałam sie telefonicznie z lekarzem i kazał zrobić podstawowe mocz, morfologie, tsh i glukoze teraz idę w poniedziałek na drugą wizytę i mi ma dać już cały pakiet badań jakie będę musiała zrobić na kolejną wizytę. -
Kasiula09 wrote:Tak ja już się zapisałam na 19.09 będzie wtedy 12+4. Najpierw USG a potem pobierają krew
Soleil co do badań nigdy w żadnej ciązy nie badałam progesteronu, na pierwszą wizytę poszłam w 7+3 było juz serduszko i przed wizytą kontaktowałam sie telefonicznie z lekarzem i kazał zrobić podstawowe mocz, morfologie, tsh i glukoze teraz idę w poniedziałek na drugą wizytę i mi ma dać już cały pakiet badań jakie będę musiała zrobić na kolejną wizytę.
Też się zapisalam ale na 12+5 właśnie.2016 🩷
2020 🩵
Wczoraj wieczorem miałam taki ból brzucha, że nie mogłam zasnąć. Nie wiedziałam jak się ułożyć żeby sobie pomóć... na szczęście jakoś zasnęłam a rano jest już wszystko dobrze. Kropek się tam chyba konkretnie zaczyna urządzać
Najzabawniejszy był mój mąż, bo nie wiedział jak może mi pomóć i się pyta "a to nie możesz wziąć tabletki?" a ja mówię "na co, na ciążę?" Już wiem czemu to faceci nie rodzą dzieci, bo oni to by chcieli żeby wszystko było takie proste..Kori_ lubi tę wiadomość
-
Patutka wrote:No ale tak nie można.... Tzn potem lekarze mówią o złych wynikach i aminopunkcji....
🫣Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣 -
Ja mieszkam w Danii I krew na pappa pobiorą mi 8+2 a usg między 11-13 tyg. Pierwszą wizytę u zwykłego lekarza mam w 9 tyg. Jutro idę prywatnie na pierwsze usg. Tu ciążę prowadzą położne plus są 3 wizyty u lekarza pierwszego kontaktu. Przez całą Pierwszą ciążę nie widziałam ani razu ginekologa😅.
-
Paflina wrote:Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣
Ja wchodzę na wagę z początkiem każdego nowego tygodnia. Już przytyłam 0,5 kg.
U mnie to dobrze widać, bo do lat moja waga stoi w miejscu więc szokuje mnie zmiana cyferki na wadze
Ale ja też jestem szczupła, uprawiam bardzo dużo sportu, teraz w ciąży też, oczywiście z trochę mniejszą intensywnością niż przed ciążą, ale póki mam siłę to ćwiczę. Codziennie też robię jogę, żeby rozciągnąć co trzeba.
Ale żeby być mocno aktywnym w ciąży to trzeba być też przed ciążą, bo w przeciwnym razie organizm może nie być gotowym na podwójny wysiłek (tworzenie bobo + trening).Paflina lubi tę wiadomość
-
Naay95 wrote:Tzn? Ja dostałam informację, że pappe robi sie 10-14 a USG 11-13+6
Chodzi o to, że żeby wynik nie był sfałszowany USG musi być zrobione w tym samym dniu co pobranie krwi.
W innym przypadku nie ma to po prostu zwyczajnie sensu ponieważ za dzień czy za dwa stężenie hormonów które oni badają będzie już inne niż powiedzmy 2 dni temu kiedy robiło się to USG.2016 🩷
2020 🩵
Paflina wrote:Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣
Ja jestem z tych większych babeczek i od początku spadło mi -4kg ale tylko się cieszyć bo mam jeszcze sporo zapasu.
Wchodziłam na wagę myśląc że jest więcej a było mniej albo tyle samo także ciało się zmienia po prostu też już powoli ☺️Paflina, Asia2121 lubią tę wiadomość