WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2024, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Aaa właśnie w ogóle zawsze miałam TSH około 2, a teraz w ciąży wyszło mniej niż 1,5 spotkałyście się z czymś takim? Myślałam, że ono zwykle idzie w górę.
    Na moje pytanie dot. wysokiego poziomu folianów Pani doktor z Luxmedu jeszcze nic nie odpowiedziała.

USG 1 trym. w sensie badania prenatalne?
    Mi spadło dość szybko TSH, nawet jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży. Endo powiedziała że beta działa jak antygen dla TSH w niektórych przypadkach i to normalne. Odstawiłam na jakieś 3 tygodnie leki i potem zrobiłam ft3 i ft4 i musiałam znowu wrócić do letroxu. Wiec tak też się może zdarzyć

Marcycha lubi tę wiadomość

• Asia2121 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2024, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    Dziewczyny, a podpowiecie jakie badania warto zrobić przed serduszkowa wizytą?
    Na razie zrobiłam tylko betę i TSH, TSH wyszło wysokie, bo prawie 4 i byłam szybko u gin-endo po euthyrox.
    Mam zbadać za dwa tygodnie czy ta dawka jest wystarczająca, a wtedy właśnie mam wizytę już u mojej docelowej gin i już powinno być serduszko.
    Wszystkie badalyscie progesteron? 🙈

Ja badałam tylko proga cykl przed rozpoczęciem mojego cyklu ciążowego i był ok.
    W ciąży chciałam zbadać, ale od lekarki z enelmed ledwo wycyganiłam 1x betę "bo szkoda żyły", potem miałam po 2 dniach iść zrobić drugi raz betę i progesteron - już prywatnie, ale nie dałam rady się wyrwać z pracy i jakoś już olałam temat. Stwierdziłam, że nie będę się stresować przyrostami bety, będzie jak będzie. Ta pierwsza wynosiła prawie 700 więc wykluczyłam biochem. A progesteron miałam dobry więc liczę, że teraz też tak jest :D Jak się pojawią jakieś plamienia to pójdę sprawdzić.
    Więc na ten moment jedyne co badałam to TSH, morfologię i ferrytynę bo z nią mam ciągle problem. Reszte zaleceń dostanę pewnie na wizycie serduszkowej.

preg.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, ja w pierwszej ciąży tylko przyrost bety sprawdzałam właśnie, a potem to co gin zalecił. Teraz też przyrost bety i jakoś to tsh mnie tknęło i dobrze, że zbadałam, bo jak już na samym początku (4t+3d) było 4, to nie chcę myśleć do ilu by skoczyło dalej...
    A tak to od razu mi dała euthyrox 50tkę i się czuję bezpieczniej

Asia2121 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2024, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilla wrote:
    Ja dobrze, ze się nie zapisałam, bo po dzisiejszym drugim USG wyszło, ze ciąża jest 5 dni młodsza. Lekarz mi powiedział, zeby zapisać się koniec września, początek października.
    A miałaś wcześniej potwierdzoną?
    Bo wiesz w moim przypadku, to ta ciąża jest młodsza o 11 dni. Ale na każdym USG wychodzi tak samo, oraz kwestia tego, że ja po prostu mam od zawsze przesunięte owulacje i moje poprzednie dzieci są po prostu też młodsze względem terminu miesiączki.
    U nas to jest już za 3 dni zaczęty 10 tydzień, tak więc ja żeby iść do kogoś dobrego, musiałam już zaklepać termin ☺️

Ja też jak wyszedł mi pozytywny test, zrobiłam BT i progesteron, 48 godzin później powtórzyłam oba badania.
    A tak to to jak dziewczyny piszą pełen rozmów morfologii glukoza na pewno bo to ważne i te zakaźne

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2024, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    No właśnie ciekawe kiedy mi każe gin zrobić krzywą, bo mam IO, biorę metformine, ale u mnie paradoks jest taki, że mam problem z insuliną, a z cukrem nigdy, w pierwszej ciąży też nie miałam cukrzycy.

A są tu może jakieś mamy, które miały cholestaze w pierwszej ciąży? Bo ja miałam i właśnie mam nadzieję, że w tej mnie to nie dotknie...
    Ja mam na krzywą cukrową skierowanie już teraz, ze względu że moja mama ma cukrzycę oprócz raka

2016 🩷

2020 🩵

• Naay95 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madula wrote:
    Dzięki bardzo Naay95. Ty miałaś plamienia?

Ja dwukrotnie na początku miałam bardzo silne krwawienia po stosunku i byłam prawie pewna że znowu koniec ale na szczęście wszystko dobrze :)

Marcycha lubi tę wiadomość

Natalia :)
    🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧑‍⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
    🧑‍⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
    🧑‍⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
    🧑‍⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
    preg.png
  • Naay95 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Zapisywalyscie się już na USG 1 trymestru?
    Na który tydzień obstawiacie?
    12+ cos 13+ cos?

Ja jestem zapisana, termin wybrany przez Panią gin- z USG 11+4 z OM 12+4, krew tydzień wcześniej żeby na wizycie już były wyniki.

Stela, u mnie praktycznie ich nie ma. Trochę pełniejsze piersi, czasem swędzą sutki czy czuje lekko brzuch no i muszę pilnować żeby co jakiś czas coś przekąsić żeby nie zaczęło mnie mdlić, takie mocniejsze mdłości miałam tylko ze 4 dni ok. 5 tygodnia.

Patutka lubi tę wiadomość

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Ja jestem zapisana, termin wybrany przez Panią gin- z USG 11+4 z OM 12+4, krew tydzień wcześniej żeby na wizycie już były wyniki.

Stela, u mnie praktycznie ich nie ma. Trochę pełniejsze piersi, czasem swędzą sutki czy czuje lekko brzuch no i muszę pilnować żeby co jakiś czas coś przekąsić żeby nie zaczęło mnie mdlić, takie mocniejsze mdłości miałam tylko ze 4 dni ok. 5 tygodnia.
    No ale tak nie można.... Tzn potem lekarze mówią o złych wynikach i aminopunkcji....
    🫣

LadyDaga lubi tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:

Dokładnie jest teraz tak u mnie. Muszę starać się nie wkręcać i czekać do wizyty.

• Patutka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stela wrote:
    Dokładnie jest teraz tak u mnie. Muszę starać się nie wkręcać i czekać do wizyty.
    Jezu... Ja nie powinnam tego pisać ale spojrzałam na Twój opis i ja się wcale Tobie nie dziwie nawet jak wkrecasz sobie czy panikujesz... Przecież to.... 😔

Stela lubi tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

• Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Zapisywalyscie się już na USG 1 trymestru?
    Na który tydzień obstawiacie?
    12+ cos 13+ cos?

Tak ja już się zapisałam na 19.09 będzie wtedy 12+4. Najpierw USG a potem pobierają krew

Soleil co do badań nigdy w żadnej ciązy nie badałam progesteronu, na pierwszą wizytę poszłam w 7+3 było juz serduszko i przed wizytą kontaktowałam sie telefonicznie z lekarzem i kazał zrobić podstawowe mocz, morfologie, tsh i glukoze teraz idę w poniedziałek na drugą wizytę i mi ma dać już cały pakiet badań jakie będę musiała zrobić na kolejną wizytę.

age.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    Tak ja już się zapisałam na 19.09 będzie wtedy 12+4. Najpierw USG a potem pobierają krew

Soleil co do badań nigdy w żadnej ciązy nie badałam progesteronu, na pierwszą wizytę poszłam w 7+3 było juz serduszko i przed wizytą kontaktowałam sie telefonicznie z lekarzem i kazał zrobić podstawowe mocz, morfologie, tsh i glukoze teraz idę w poniedziałek na drugą wizytę i mi ma dać już cały pakiet badań jakie będę musiała zrobić na kolejną wizytę.
    Ale w ten sam dzień krew?

Też się zapisalam ale na 12+5 właśnie.

2016 🩷

2020 🩵

• Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Ale w ten sam dzień krew?

Też się zapisalam ale na 12+5 właśnie.

Tak. Ja robie na NFZ, u mojego gina też jednego dnia ale to już prywatnie bym musiała zapłacić 350zł

age.png
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj wieczorem miałam taki ból brzucha, że nie mogłam zasnąć. Nie wiedziałam jak się ułożyć żeby sobie pomóć... na szczęście jakoś zasnęłam a rano jest już wszystko dobrze. Kropek się tam chyba konkretnie zaczyna urządzać :D
    Najzabawniejszy był mój mąż, bo nie wiedział jak może mi pomóć i się pyta "a to nie możesz wziąć tabletki?" a ja mówię "na co, na ciążę?" :D Już wiem czemu to faceci nie rodzą dzieci, bo oni to by chcieli żeby wszystko było takie proste..

Kori_ lubi tę wiadomość

preg.png
  • Naay95 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    No ale tak nie można.... Tzn potem lekarze mówią o złych wynikach i aminopunkcji....
    🫣
    Tzn? Ja dostałam informację, że pappe robi sie 10-14 a USG 11-13+6

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    preg.png
  • Paflina Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
    Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣

23.08- kropek 3,4mm, akcja serca widoczna
    05.09 - kropek 1,7cm 💕💕
    25.09 - człowieczek 4,19 cm 👶
    30.09 - zdrowa dziewczynka, 5,5 cm 🩷
    08.11 jednak chłopak ❤️

preg.png
  • (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w Danii I krew na pappa pobiorą mi 8+2 a usg między 11-13 tyg. Pierwszą wizytę u zwykłego lekarza mam w 9 tyg. Jutro idę prywatnie na pierwsze usg. Tu ciążę prowadzą położne plus są 3 wizyty u lekarza pierwszego kontaktu. Przez całą Pierwszą ciążę nie widziałam ani razu ginekologa😅.

age.png
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paflina wrote:
    Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
    Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣

Ja wchodzę na wagę z początkiem każdego nowego tygodnia. Już przytyłam 0,5 kg.
    U mnie to dobrze widać, bo do lat moja waga stoi w miejscu więc szokuje mnie zmiana cyferki na wadze :D
    Ale ja też jestem szczupła, uprawiam bardzo dużo sportu, teraz w ciąży też, oczywiście z trochę mniejszą intensywnością niż przed ciążą, ale póki mam siłę to ćwiczę. Codziennie też robię jogę, żeby rozciągnąć co trzeba.
    Ale żeby być mocno aktywnym w ciąży to trzeba być też przed ciążą, bo w przeciwnym razie organizm może nie być gotowym na podwójny wysiłek (tworzenie bobo + trening).

Paflina lubi tę wiadomość

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Tzn? Ja dostałam informację, że pappe robi sie 10-14 a USG 11-13+6
    Nie no oczywiście że tak się robi.
    Chodzi o to, że żeby wynik nie był sfałszowany USG musi być zrobione w tym samym dniu co pobranie krwi.
    W innym przypadku nie ma to po prostu zwyczajnie sensu ponieważ za dzień czy za dwa stężenie hormonów które oni badają będzie już inne niż powiedzmy 2 dni temu kiedy robiło się to USG.

2016 🩷

2020 🩵

• Emimalina Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2024, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paflina wrote:

Ja jestem z tych większych babeczek i od początku spadło mi -4kg ale tylko się cieszyć bo mam jeszcze sporo zapasu.
    Wchodziłam na wagę myśląc że jest więcej a było mniej albo tyle samo także ciało się zmienia po prostu też już powoli ☺️

Paflina, Asia2121 lubią tę wiadomość

🩷 🍼 2.04.25

preg.png
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ