Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Patutka wrote:Nie no oczywiście że tak się robi.
Chodzi o to, że żeby wynik nie był sfałszowany USG musi być zrobione w tym samym dniu co pobranie krwi.
W innym przypadku nie ma to po prostu zwyczajnie sensu ponieważ za dzień czy za dwa stężenie hormonów które oni badają będzie już inne niż powiedzmy 2 dni temu kiedy robiło się to USG.
Niesamowite, nie miałam pojecia!
Zadzwonię do innej kliniki i zapytam, jak tak to przeniose gdzie indziej żeby nie mieć kolejnego stresu na głowie.
Dziękuję Ci bardzo!Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Naay95 wrote:Niesamowite, nie miałam pojecia!
Zadzwonię do innej kliniki i zapytam, jak tak to przeniose gdzie indziej żeby nie mieć kolejnego stresu na głowie.
Dziękuję Ci bardzo!
Co jest badane w krwi kobiety?
Następnie pobierana jest krew matki. Odczytuje się z niej substancje, których są markerami wspomnianych wcześniej zespołów wad genetycznych. W trakcie badania krwi ustala się:
jakie stężenie ma białko A,
w jakiej ilości występuje wolne beta HCG, czyli jednostka występująca w surowicy ciężarnej kobiety.
Właśnie dlatego, że badane są dwa wskaźniki, fachowcy nazywają badanie podwójnym testem PAPP-A. Bardzo ważne jest, by wyniki krwi robić tego samego dnia, co badanie USG płodu. Podczas badania krwi uwzględnia się takie czynniki, jak wiek matki, zaawansowanie ciąży oraz ewentualne obciążenia wywiadu położniczego.
Z pierwszej lepszej strony kliniki, która zajmuje się testami DNA.
Nie rozumiem dlaczego sami lekarze narażają nas na taki stres.
Badana jest wolna pod jednostkami między innymi bety HCG, to wiadomo że będzie ona inna tydzień wcześniej, niż w dniu USG...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 10:22
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Paflina wrote:Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣
Ja kontroluję, ale nie jakoś super systematycznie. Mało jem przez mdłości i martwi mnie, że chudnę. -
Patutka wrote:Co jest badane w krwi kobiety?
Następnie pobierana jest krew matki. Odczytuje się z niej substancje, których są markerami wspomnianych wcześniej zespołów wad genetycznych. W trakcie badania krwi ustala się:
jakie stężenie ma białko A,
w jakiej ilości występuje wolne beta HCG, czyli jednostka występująca w surowicy ciężarnej kobiety.
Właśnie dlatego, że badane są dwa wskaźniki, fachowcy nazywają badanie podwójnym testem PAPP-A. Bardzo ważne jest, by wyniki krwi robić tego samego dnia, co badanie USG płodu. Podczas badania krwi uwzględnia się takie czynniki, jak wiek matki, zaawansowanie ciąży oraz ewentualne obciążenia wywiadu położniczego.
Z pierwszej lepszej strony kliniki, która zajmuje się testami DNA.
Nie rozumiem dlaczego sami lekarze narażają nas na taki stres.
Badana jest wolna pod jednostkami między innymi bety HCG, to wiadomo że będzie ona inna tydzień wcześniej, niż w dniu USG...
A no właśnie, a nie miałam kogo zapytać o to już bo wizytę z nową doktor prowadzącą mam 9 września.Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
(:Ania:) wrote:Ja mieszkam w Danii I krew na pappa pobiorą mi 8+2 a usg między 11-13 tyg. Pierwszą wizytę u zwykłego lekarza mam w 9 tyg. Jutro idę prywatnie na pierwsze usg. Tu ciążę prowadzą położne plus są 3 wizyty u lekarza pierwszego kontaktu. Przez całą Pierwszą ciążę nie widziałam ani razu ginekologa😅.
Potem lekarze wyskoczą do ciebie z brzydkim wynikiem, że dziecko chore że aminopunkcja.
No ale jak?
Przecież wiadomo że wolna pod jednostka bety HCG w 8 plus 2 będzie dużo mniejsze niż w 11-13 tygodniu
A zresztą beta HCG cały czas nam rośnie..2016 🩷
2020 🩵
Martek.3q wrote:Ja kontroluję, ale nie jakoś super systematycznie. Mało jem przez mdłości i martwi mnie, że chudnę.
Nie ma się co martwić. Niestety wiele kobiet w pierwszym trymestrze to przechodzi.. Ja mam chyba jedną z najwcześniejszych ciąż tutaj, więc może i mnie dopadną wszystkie dolegliwości.
Kiedyś czytałam, że to właśnie po to przygotowujemy się do ciąży żeby nasycić organizm wartościami odżywczymi, które na pewno potem wystarczą na pierwszy trymestr, nawet jak się mało je. A później jak w 2tr już jest lepiej to można te wartości odżywcze spokojnie nadrobić. Trzeba zaufać organizmowi, on wie co robiMartek.3q, Paflina lubią tę wiadomość
-
Patutka wrote:Ale tak po prostu nie można...
Potem lekarze wyskoczą do ciebie z brzydkim wynikiem, że dziecko chore że aminopunkcja.
No ale jak?
Przecież wiadomo że wolna pod jednostka bety HCG w 8 plus 2 będzie dużo mniejsze niż w 11-13 tygodniu
A zresztą beta HCG cały czas nam rośnie..
Dodatkowo, badania z krwi, przed usg prenatalnym można pobrać z powodzeniem wcześniej, bo nie zaburzy to żadnych wyników, nie spowoduje to wzrostu/spadku ryzyk i wcale nie będzie się wiązać z koniecznością amniopunkcji. Wiele klinik preferuje takie rozwiązanie i zaprasza pacjentki na pobranie wcześniej, żeby w dniu usg móc przedstawić pacjentce kompletny wynik. Oczywiście niektóre tego nie robią, każdy pracuje na zasadach takich, jakie preferuje, ale nie jest to spowodowane tym, że tak nie można, że to błąd itp.
Także spokojnie, oba te postępowania są prawidłowe, a Wy macie możliwość wybrać tę klinikę i tego lekarza, który Wam pasuje. Powodzenia!(:Ania:), anka013, Martynka.98, Soleil_ lubią tę wiadomość
-
oloska wrote:Bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale nie masz racji, mylisz pojęcia i wprowadzasz koleżanki w błąd. W badaniach prenatalnych nie pobiera się betaHCG tak jak sugerujesz, tylko wolną podjednostkę betaHCG, a to totalnie co innego, inny parametr po prostu.
Dodatkowo, badania z krwi, przed usg prenatalnym można pobrać z powodzeniem wcześniej, bo nie zaburzy to żadnych wyników, nie spowoduje to wzrostu/spadku ryzyk i wcale nie będzie się wiązać z koniecznością amniopunkcji. Wiele klinik preferuje takie rozwiązanie i zaprasza pacjentki na pobranie wcześniej, żeby w dniu usg móc przedstawić pacjentce kompletny wynik. Oczywiście niektóre tego nie robią, każdy pracuje na zasadach takich, jakie preferuje, ale nie jest to spowodowane tym, że tak nie można, że to błąd itp.
Także spokojnie, oba te postępowania są prawidłowe, a Wy macie możliwość wybrać tę klinikę i tego lekarza, który Wam pasuje. Powodzenia!
A nie o zwykłym USG pierwszego trymestru i zwykłej morfologii krwi...2016 🩷
2020 🩵
oloska wrote:Bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale nie masz racji, mylisz pojęcia i wprowadzasz koleżanki w błąd. W badaniach prenatalnych nie pobiera się betaHCG tak jak sugerujesz, tylko wolną podjednostkę betaHCG, a to totalnie co innego, inny parametr po prostu.
Także spokojnie, oba te postępowania są prawidłowe, a Wy macie możliwość wybrać tę klinikę i tego lekarza, który Wam pasuje. Powodzenia!
Morał taki że wydałam na nifty 2000 a dziecko zdrowe jak byk.
Widzę że jednak każda klinika w internecie kłamie:
Oba badania – zarówno USG, jak i badanie krwi (test PAPP-A) – powinny zostać wykonane w pierwszym trymestrze. Pobranie krwi można wykonać przed badaniem USG, w tym samym dniu lub po jego przeprowadzeniu (jednak nie później niż 5 dni od wykonania USG).
🙈🙈🙈
Edit.
Poza tym widzisz co ja napisałam? Pokaż mi gdzie ja napisałam że się pobiera beta HCG? Bo moja wiadomość nie jest wyedytowana, i napisałam o WOLNEJ PODJEDNOSTCE BETA HCG.
Nim się na kogoś tam naskoczy, lub będzie próbowało robić szał, wystarczy przeczytać dwa razy
Naprawdę uwielbiam jak zwraca mi się uwagę, że pisze o innym parametrze, kiedy nie doczyta się tej wiadomości 😂🙈
A tak napisałam że beta hcg cały czas nam rośnie, Ale wyżej napisałam o badanej wolnej pod jednostce. Więc pozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 11:04
2016 🩷
2020 🩵
Z tego, co wiem, kiedy pobierze się wcześniej krew na PAPPA, to zaznacza się, że była wcześniejsza data pobrania i przelicza się na tamten moment. W mojej poradni badań prenatalnych krew pobiera się tego samego dnia, ale wiadomo, że trzeba poczekać kilka dni na wynik; całe szczęście przychodzi mailem (o ile wszystko jest w porządku, w przeciwnym razie - ryzyka pośrednie i wysokie - jest telefon).
(:Ania:), Martynka.98 lubią tę wiadomość
👧 07.2022 -
Martek.3q wrote:Ja kontroluję, ale nie jakoś super systematycznie. Mało jem przez mdłości i martwi mnie, że chudnę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 11:20
Martek.3q lubi tę wiadomość
👧 29 l. 🧔♂️ 34 l.
30.12.2024 Ważę już 1841 g 💙
19.12.2024 Prenatalne III trymestru 🐻 prawidłowe
18.11.2024 Ważę już 864 g i śmiało kopię w brzuszku 😍
15.10.2024 Ważę już 386 g i jestem Chłopcem 💙
06.09.2024 Wyniki PAPP-A ➡️ niskie ryzyka
06.08.2024 Mam już 3,12 cm i mama usłyszała pierwszy raz moje serduszko ❤️
11.07.2024 Jest ❤️
25.06.2024 ⏸️
09.05.2024 Wykryty ok 0,5 cm mięśniak - do kontroli ➡️ nie powiększa się 👍
04.05.2024 💔 poronienie samoistne 4tc 4dz
24.10.2023 💔 poronienie samoistne 5tc 3dz
💉 Neoparin 60 mg 💊 Acard 150 💊 Metocard 47,5 mg
🩺 13.01 wizyta ginekologa NFZ
🩺 16.01 wizyta ginekologa prywatnie
-
Paflina wrote:Ja mam pytanie trochę off top - czy kontrolujcie wagę? Sprawdzacie czy coś rośnie? Czy jest ktoś z nadwagą? 😂
Ja jakoś nie mam dużego apetytu , ale znowu ruchu też mniej niż gdy pracowałam. Mam wrażenie ze jakoś mnie więcej a na wagę nie wchodzę 🫣🫣 -
Ja ufam specjalistom tutaj, w pierwszej ciąży miałam podobnie i wynik był dobry.
Z neta: "Jest to zwykłe pobranie krwi mamy, które można wykonać już od skończonego 8. tygodnia do 13+6. Z wygody test jest zazwyczaj pobierany w dniu badania USG, natomiast nie jest to konieczne."
Usg i krew mam w różnych miejscach więc nie robią mi tego samego dnia obu.
Dlatego każdy termin jest dobry, bez niepotrzebnego stresu dziewczyny. Mamy go w nadmiarze🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 11:46
Martynka.98, Emimalina lubią tę wiadomość
-
monii00 wrote:Schudłam 8,5 kg od maja. Lekarz co chwilę mówi, że waga leci cały czas. Wymiotuje od 7 tyg ciąży wg OM i nie mam apetytu. Ciąża rozwija się prawidłowo. Jeśli dużo wymiotujesz to poproś o leki na wymioty - Xonvea. Wymioty z 4 razy dziennie ustąpiły po maksymalniej dawce. Po zmniejszeniu dawki wymiotuje na razie 1 dziennie. Od wczoraj próbuje odstawić ten lek. Mi pomaga zielony banan z rana na leżąco i po każdym posiłku leżę jakiś czas. Inaczej automatycznie wymioty.
Kurde, to straszne. Współczuję takie wymioty codziennie to musi być wykańczające. -
Dziewczyny, ja nie mam pojęcia o czym Wy piszecie z tymi badaniami 😅😅😅 nie ma się co spierać o to, zostawmy to lekarzom 😁
Ja się dzisiaj ważyłam i 2kg mniej niż przed zajściem w ciążę ale wgl się tak nie czuje. Brzuch mam jakiś taki wzdęty ale to może też przez zaparcia 😂🫣 a może z mięśni mi schodzi. Idk
Od tygodnia próbuje zabrać się na basen szczególnie że mam pod nosem. Tyle że oni mają tam dziwne godziny otwarcia np 6-9 a ja o tej godzinie to kawkę pije 😂
Muszę ruszyć dupsko -
Zastanawiałam się który termin brać bardziej pod uwagę póki co i będę kierowała się tym z OM który mam wpisany w książeczkę, feralna Pani ginekolog która do tej pory mnie badała nie dawała żadnych informacji tylko że wygląda jej to na ten i ten tydzień więc poczekam do 9 aż porządny lekarz mnie zbada. A Wy którym się kierujecie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 12:01
Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Naay95 wrote:Zastanawiałam się który termin brać bardziej pod uwagę póki co i będę kierowała się tym z OM który mam wpisany w książeczkę, feralna Pani ginekolog która do tej pory mnie badała nie dawała żadnych informacji tylko że wygląda jej to na ten i ten tydzień więc poczekam do 9 aż porządny lekarz mnie zbada. A Wy którym się kierujecie?
W moim przypadku lekarz i ja bierzemy pod uwagę tylko i wyłącznie termin z USG, ponieważ dzieć jest młodszy o 11 dni od terminu om2016 🩷
2020 🩵
Ja to USG genetyczne będę miała w 11+4 z USG i 12+1 z OM + pappa
(30.09)Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 12:04
-
Patutka wrote:W większości przypadków kieruje się zawsze terminem z pierwszego USG, bądź z USG pierwszego trymestru.
W moim przypadku lekarz i ja bierzemy pod uwagę tylko i wyłącznie termin z USG, ponieważ dzieć jest młodszy o 11 dni od terminu omNatalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Naay95 wrote:Rozumiem no w takim rozrzucie to rzeczywiście te z USG pewniejsze a miałaś owulację monitorowaną czy to było kompletne zaskoczenie że tak późno?
Ja mam dłuższe cykle niż 28 dni bo 33 dni.
A drugi fakt że ja przy każdym cyklu owulację mam przed okresem.
Najstarsza córka była młodsza o 9 dni od terminu miesiączki
Syn też był 11 dni młodszy.
Tak więc w naszym przypadku wszystko jest zrozumiałe, dlatego też nie panikuję że tak powiem że mało jest młodsze.
Teraz nie monitorowałam cyklu, ze względu że podeszliśmy z mężem do tego tak, że po prostu zrobię badania i tak dalej i będziemy próbować ale na spokojnie dawałam sobie pół roku bez monitorowania owulacji, bez robienia testów kropka No i udało się2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️