🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dziś też po wizycie, bałam się strasznie, jak weszła pani przede mną to wpadłam w panikę i mało się nie popłakałam, ale pęcherzyk w macicy tak jak powinien, ciąża młodsza o tydzień, tak jak podejrzewałam, 5+6, pojawił się mini zarodek 0,27cm, jeszcze bez serduszka. Więc PTP 15.04 (jeszcze co innego niż liczyłam xd), następna wizyta 01.09 i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i będzie piękne silne serduszko ❤️ lekarz już mi zapowiedział, że jak dotrzemy w okolice prenatalnych to będzie mnie bardzo namawiał na nipty. W pierwszej ciąży nie robiłam (synek zdrowy), druga ciąża z wadami - trisomia 16 i prawdopodobnie trisomia 15. Bardzo zastanawiam się czy i które robić. Jakie jest wasze podejście? Prenatalne i pappa będą robione obowiązkowo.
Idawoll, krolik, Pomarańczowa, Dudka1997, Świeżynka97, Smerfelinka, kasia97, Kapa, Hermiona5, Tosik712 lubią tę wiadomość
-
Z głodem porannym również mam problem. Do tego doszły mdłości i nudności, rano pomyślałam sobie, że już zapomnialam, że można się tak niedobrze czuć. Ale pamiętam też że to mija:)
Ageu, Kobea gratulacje 💛
Smerfelinka, kciuki za jutro 😉
Kapa, kciuki 👍
Jak to jest dziewczyny które chcą prowadzić ciążę na NFZ i prywatnie? Wtedy są 2 karty ciążowe? I na wizytach prywatnych normalnie pokazujecie badania wykonane na NFZ? U mnie to tak zlecają że na wynikach widnieje przychodnia, która to zleca. Ale to chyba nie będzie problemu?
Hermiona, na wizycie lekarka oceniła bliznę i mówiła że jest gruba, ciąża dobrze ulokowana. I na ten moment mogłabym myśleć o VBAC, ale to daleka droga, bliznę się ocenia później i że różnie może być. Do tej lekarki mam największe zaufanie, tyle że wizyty są dość drogie i zastanawiam się właśnie nad chodzeniem i na NFZ i prywatnie.
Do tego jestem już na l4, bo w pracy są szkodliwe warunki i nic sobie z tego nie robili, a ja nie chciałam myśleć co wdycham, w jakich stężeniach i czy nie szkodzę dziecku, bo bym sobie potem nie darowała. Tyle że wiem że moja ciąża wywołała oburzenie i mam z tyłu głowy, że jak coś nie wyjdzie w trakcie to mogę nie mieć powrotu.Smerfelinka, Hermiona5 lubią tę wiadomość
03.2023 🩷
10.09.2025 3 cm tańczącego dzidziusia🧸 -
krolik wrote:Jak mi się spać chce dziewczyny 🙈🙈🙈
W ogóle ja się dziś jakoś źle czujępo całym dniu w pracy na nogach bolą mnie plecy na dole z prawej strony. Mam nadzieję, że to tylko od przemęczenia, a nie coś poważnego.
-
krolik wrote:Jak mi się spać chce dziewczyny 🙈🙈🙈
Ja podobnie jak w pierwszej ciąży, mogłabym przespać cały dzień i jeszcze nie miałabym problemu zasnąć na noc 😂 chyba na mnie działa tak podwyższony progesteron 🙊 -
Mysterka wrote:Ja dziś też po wizycie, bałam się strasznie, jak weszła pani przede mną to wpadłam w panikę i mało się nie popłakałam, ale pęcherzyk w macicy tak jak powinien, ciąża młodsza o tydzień, tak jak podejrzewałam, 5+6, pojawił się mini zarodek 0,27cm, jeszcze bez serduszka. Więc PTP 15.04 (jeszcze co innego niż liczyłam xd), następna wizyta 01.09 i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i będzie piękne silne serduszko ❤️ lekarz już mi zapowiedział, że jak dotrzemy w okolice prenatalnych to będzie mnie bardzo namawiał na nipty. W pierwszej ciąży nie robiłam (synek zdrowy), druga ciąża z wadami - trisomia 16 i prawdopodobnie trisomia 15. Bardzo zastanawiam się czy i które robić. Jakie jest wasze podejście? Prenatalne i pappa będą robione obowiązkowo.
Miałam pappe robiona 3 razy, za każdym wychodziło prawidłowo. Pierwsza ciąża wada, ale niezwiązana z genetyką, USG nieprawidłowe Pappa ok, robiłam też biopsje kosmówki, gdzie też wyszło, że genetyka ok. Dwie kolejne ciążę wszystko ok. Takze ja z tym testem mam dobre doświadczenia jednak już się tyle naczytałam, że potrafi wprowadzić w błąd. Sama się tez nad genetycznymi teraz zastanawiałam, gdzieś mnie naszła taka myśl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 21:23
-
Mnie dopiero dziś tak na spanie wzięło 🙈 jestem dopiero 4+2 więc no jeszcze czas na te objawy, z dziewczynami to tak bliżej 6 mnie coś łapało, a tu już wczoraj jakieś lekkie mulenie. Ale no nic, czekam aż mnie sponiewiera to będę spokojna o tą ciążę 😅 dziś jeszcze siedzę w pkolu u córki, bo mieliśmy spotkanie na rozpoczęcia przedszkola i nagle mi się ryczeć zachciało 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 20:29
-
Mysterka wrote:Ja dziś też po wizycie, bałam się strasznie, jak weszła pani przede mną to wpadłam w panikę i mało się nie popłakałam, ale pęcherzyk w macicy tak jak powinien, ciąża młodsza o tydzień, tak jak podejrzewałam, 5+6, pojawił się mini zarodek 0,27cm, jeszcze bez serduszka. Więc PTP 15.04 (jeszcze co innego niż liczyłam xd), następna wizyta 01.09 i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i będzie piękne silne serduszko ❤️ lekarz już mi zapowiedział, że jak dotrzemy w okolice prenatalnych to będzie mnie bardzo namawiał na nipty. W pierwszej ciąży nie robiłam (synek zdrowy), druga ciąża z wadami - trisomia 16 i prawdopodobnie trisomia 15. Bardzo zastanawiam się czy i które robić. Jakie jest wasze podejście? Prenatalne i pappa będą robione obowiązkowo.
Ja czytałam, że testy nipty są najbardziej czułe pod kątem 3 najczęściej spotykanych trisomii (t21,t18 i t13). Nadal są statystyką. Pewność dają badania inwazyjne, te robi się kiedy są do tego przesłanki.
Nipty są zalecane i wiarygodne, jednak nadal są badaniem przesiewowym. Jest historia Wyjątkowej Hani ( jej mama prowadziła profil na instagramie o chorobie dziewczynki), gdzie test nipt wprowadził ich w błąd i nie wykrył t18.
Pappe robiłam w 1 ciąży. Mimo niskich ryzyk jak córeczka miała torbiele splotow w badaniach polowkowych, to bardzo się zamartwiałam. Pappa też może pokazać ryzyko innych powikłań ciazowych na przyklad preeklampsji czy zahamowanie wewnątrzmacicznego wzrastania dziecka. Pappe na pewno będziemy robić.03.2023 🩷
10.09.2025 3 cm tańczącego dzidziusia🧸 -
Jest 1,5 cm człowieczek z nadal bijącym serduszkiem ❤️
Wizyta kolejna 2 wrześniakrolik, Świeżynka97, Mysterka, Kobea, Smerfelinka, Yoanne, Hermiona5, Idawoll, Kitana, sallvie, Dorkaa87, kasia97, Migotka96, dailydamn, Dudka1997, Tosik712 lubią tę wiadomość
-
Dokładnie tak jest, nipty nie badają wszystkich genów. Jeżeli pappa i USG wyjdzie dobrze to nie robię🙂
Ja wczoraj nie mogłam zasnąć przed wizytą... Mnie bardziej męczą mdłości i uczucie kaca...
Dieta już poszła w odstawkę 😏
Mysterka, Tosik712 lubią tę wiadomość
-
Ojj mam to samo ze spaniem 😴
Kobea, Ageu, Pomarańczowa, Kapa gratulacje ♥️
Pomarańczowa super, że blizna wyglada na ten moment bardzo dobrze! Oby tak do końca ♥️
Ja też jutro wizytuję.
Co do PAPPy to w ciąży z córką wyszło mi wysokie ryzyko wewnątrzmacicznego zatrzymania wzrastania płodu i preeklampsji. Od czasu otrzymania wyników badania miałam włączony Acard 150 na noc, a hipotrofia faktycznie się pojawiła na końcówce ciąży 😞 Na wizycie 38+5 wyszedł zbyt słaby przyrost masy i złe przepływy. Do tego łożysko wyglądało już tragicznie. Tego samego dnia położyli mnie na indukcję porodu, a następnego dnia córka przyszła na świat ☺️ Ważyła tylko 2600g, co i tak było więcej niż przewidywane 2300g. Okropnie się bałam powikłań z tytułu tej hipotrofii, ale wszystko było i jest dobrze 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 21:39
Mysterka lubi tę wiadomość
-
Młodamama2 wrote:Hej 🤍
Chciałam się przywitać i nieśmiało dołączyć do kwietniowych mamuś 🙈 Dzisiaj dzień spodziewanej miesiączki i dwa testy pokazały dwie kreski 🤍
To moja 4 ciąża, mam więc nadzieję że będę mogła pomóc doświadczeniem 😄
Hej jak miło, że nie tylko ja jestem tutaj z tak liczną gromadką, ja również czekam na 4 malucha -
Chciałam się przywitać i nieśmiało dołączyć do kwietniowych mamuś 🙈 Dzisiaj dzień spodziewanej miesiączki i dwa testy pokazały dwie kreski 🤍
Witamy na kwietniowym pokładzie 😊D👩🏼❤️👨🏻M
A👦🏼14.05.2018
B👧🏼💔💫05.06.2023 - 40+3tc
🐈⬛🐈
Starania od 09.2023
⏸️ 04.08.2025🌈🥰 -
Nie wiem co mi jest od kilku dni, ale ciągle bym spała. Od dzisiaj wzięłam jednak L4. Szybko robi mi się słabo, nie wiem czy to przez anemię. Zaliczyłam dwa dni w pracy i masakra, bez możliwości skorzystanie z toalety przez 8h 🤦 oczywiście są toytoye na pętlach autobusowych, ale nawet tam nie zaglądam. Trochę żałuję, bo uwielbiam swoją pracę. Z drugiej strony 100% płatne, a zaraz zacznie się wrzesień, poranne wstawanie, śniadania, zawożenie i odbieranie ze szkoły, zajęcia dodatkowe, odrabianie lekcji więc na brak nudy z pewnością narzekać nie będę. -
Jest wątek kwietniowy na 2026 🥹
Cudownego przeżywania ciąż Wam życzę dziewczyny i przede wszystkim lekkich porodów, połogów i cudownych zdrowych, uśmiechniętych dzieciaczków 🥰
Ja wciąż sie zastanawiam czy iść w drugie 😅Idawoll lubi tę wiadomość
12.04.2025 👶 Lidia 3550 g 52 cm 🩷 -
Tosik712 wrote:Hej. Jak to dobrze, że nie jestem jedyna 🤭 u mnie 3 już na pokładzie. Najmłodszy 7 lat.
Nie wiem co mi jest od kilku dni, ale ciągle bym spała. Od dzisiaj wzięłam jednak L4. Szybko robi mi się słabo, nie wiem czy to przez anemię. Zaliczyłam dwa dni w pracy i masakra, bez możliwości skorzystanie z toalety przez 8h 🤦 oczywiście są toytoye na pętlach autobusowych, ale nawet tam nie zaglądam. Trochę żałuję, bo uwielbiam swoją pracę. Z drugiej strony 100% płatne, a zaraz zacznie się wrzesień, poranne wstawanie, śniadania, zawożenie i odbieranie ze szkoły, zajęcia dodatkowe, odrabianie lekcji więc na brak nudy z pewnością narzekać nie będę.
U mnie 7 lat ma środkowaNajmłodsza będzie mieć 4 lata jak się urodzi kwietniowe bobo
Tosik712 lubi tę wiadomość
2016 💙
2018 🩷
2021 🩷
⏸️ 19.08 14dpo -
Jak widać, ja jestem na etapie braku senności, ale spodziewam się że lada moment to się zmieni! Co ciąża to przechodzę gorzej! Aleee…tym Razem bardziej się przygotowałam pod względem zadbania o swoje braki witaminowe i anemię, mam nadzieję że to pomoże na lżejsze przechodzenie pierwszego trymestru
Tosik712 lubi tę wiadomość
2016 💙
2018 🩷
2021 🩷
⏸️ 19.08 14dpo -
Kapa wrote:A co do testów NIPT to ja na bank robię. Tak jak w zeszłej ciąży zrobię Nifty Pro
Ja też jestem zdecydowana ale wybiorę test VERAgene bo można też sprawdzić czy ojciec dziecka nie jest nosicielem chorób jednogenowych.
-
Ninia wrote:Ja też jestem zdecydowana ale wybiorę test VERAgene bo można też sprawdzić czy ojciec dziecka nie jest nosicielem chorób jednogenowych.