X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • malala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabiola, trzymaj się, też mam nadzieję, że to tylko straszaki Ciebie dopadły!

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mynia ja też tego nie rozumiem dlaczego każą kobiecie rodzić nie tak jak ona chce i jak jej wygodnie tylko narzucają pozycję bo im tak wygodniej. Ale pewnie w większości szpitali tak jest...

Fabiola trzymam kciuki aby to.były tylko straszaki.

Katka no waga ładna. A co do ketonow to Ci pisałam regularnie jedz i posiłek przed spaniem i powinno być ok.

Dziewczyny pocieszcie mnie, że jak brzucho się obniży przed porodem to będzie łatwiej oddychać bo strasznie się męczę...Mała mnie ciśnie i ciężko o głęboki oddech...

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • malala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm u mnie napisali na stronie szpitala że:
    "Życzenia rodzącej (dotyczące ochrony krocza, parcia w wybranej pozycji etc.) są uwzględniane w większości sytuacji. " i nie wiem czy to oznacza, że faktycznie te życzenia są uwzględniane czy po prostu tak napisali i użyli określenia 'w większości sytuacji' żeby w razie co mieć podkłądkę, że moja sytuacja nie będzie należała do większości bo coś tam :P

musze się Wam pożalić tak w ogóle, że znalezienie czarnych spodenek niemowlęcych graniczy z cudem :( kupiłam ładną bluzę kilka dni temu i do niej by pasowały własnie czarne albo grafitowe dresy a nie ma nigdzie no :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 21:44

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • katka/85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No miałaś rację Mania. Trzeba się zdyscyplinowac z jedzonkiem i będzie dobrze. Zostało juz kilka tyg tylko wiec dam rade :)

3jvz2n0an96r1ens.png
    c55fs65gka3iyxy5.png

• mania Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    II okres porodu najczęściej przebiega w różnych pozycjach. Personel, z własnej inicjatywy, informuje rodzącą o przebiegu porodu i stosowanych środkach i zabiegach. Obecność studentów tylko za zgodą rodzącej. Życzenia rodzącej (dotyczące ochrony krocza, parcia w wybranej pozycji etc.) są uwzględniane gdy sytuacja na to pozwala.
    U mnie jest tak napisane ale z relacji znajomych raczej tak nie jest a nie sądzę bym miała siłę się kłócić, że chcę zmienić pozycję...Ale kto wie może rzeczywiście można zapytam jeszcze :-)

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • malala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzeba się będzie powołac na informacje podane na stronie :P

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • wera1 Nowa

Wysłany: 10 marca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzymam kciuki!

werona
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale poród rodzinny, poród w wybranej pozycji zapewnia nam jakas ustawa. Nie pamiętam teraz która ale wiem, że Polska jest jednym z niewielu krajów które mają to zapisane. I to jest nasz prawo a położne powinny to respektować.

• malala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Ale poród rodzinny, poród w wybranej pozycji zapewnia nam jakas ustawa. Nie pamiętam teraz która ale wiem, że Polska jest jednym z niewielu krajów które mają to zapisane. I to jest nasz prawo a położne powinny to respektować.
    tu coś jest https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwiw5YTGg7fLAhWEPZoKHafvA3cQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.dobrzeurodzeni.pl%2F%3Ffile%3Dfiles%2FAktualnosci%2FPliki%2520pdf%2FD20121100.pdf&usg=AFQjCNFONKQhVni4Nw9HKIrVpHXVxGO_ag&sig2=-3xCBmzpLj6eKLTB7iFWkA&bvm=bv.116573086,d.bGs&cad=rja
    ale szukam konkretnego punktu...

V. Postępowanie w trakcie porodu
    1. Rodzącą traktuje się z szacunkiem oraz umożliwia się jej branie udziału w podejmowaniu świadomych decyzji związanych
    z porodem. Osoby sprawujące opiekę powinny umieć nawiązać dobry kontakt z rodzącą i mieć świadomość, jak
    ważny jest ton rozmowy, ich postawa oraz słowa kierowane do rodzącej. Należy zapytać rodzącą o jej potrzeby i oczekiwania,
    a informacje w tym zakresie wykorzystać do wspierania i kierowania rodzącą podczas porodu.
    2. W celu nawiązania dobrego kontaktu z rodzącą osoby sprawujące opiekę oraz inne osoby uczestniczące bezpośrednio
    w udzielaniu świadczeń zdrowotnych w szczególności:
    1) witają ją osobiście, przedstawiają się i wyjaśniają swoją rolę w opiece nad nią;
    2) prezentują spokojną i wzbudzającą zaufanie postawę;
    3) szanują jej prywatność i poczucie intymności;
    4) wspólnie czytają i omawiają plan porodu;
    5) omawiają z rodzącą sposoby radzenia sobie z bólem;
    6) każdorazowo uzyskują zgodę rodzącej na wykonanie wszelkich zabiegów i badań;
    7) udzielają informacji na temat sposobów wzywania pomocy;
    8) w sytuacji konieczności przekazania opieki nad rodzącą informują ją o tym fakcie.
    3. Podczas porodu należy udzielać wsparcia medycznego w następujący sposób:
    1) zapewnić ciągłość opieki;
    2) dostosować, z uwzględnieniem możliwości organizacyjnych podmiotu wykonującego działalność leczniczą, opiekę
    nad rodzącą do jej indywidualnych potrzeb i aktualnej sytuacji zdrowotnej;
    3) zachęcać rodzącą do korzystania ze wsparcia wybranej przez nią osoby bliskiej;
    4) zachęcać rodzącą do aktywności fizycznej i pomagać jej w znajdowaniu optymalnych dla niej pozycji podczas całego
    porodu;
    5) zapewnić rodzącej możliwość spożywania przejrzystych płynów, także podczas aktywnej fazy porodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:13

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • Larisa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwszy poród sporo leżałam i parlamentu na fotelu,wiec teraz mam nadzieje,ze siły będę miała żeby na stojąco /pionowo podejść do problemu. Niestety porody różnie postępują i tez można być juz zmęczonym,po prostu nie mieć siły się pionizowac.
    Fabiola dawaj znaki!!!!!! Usciski

f2w3ol2anio3j8u2.png
    mhsv15nmt1i18xj8.png
  • karola91 Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    jasne, że możesz ;) medycynę studiuję.

A w Katowicach? Bo jak czasem czytalam co pisalas o uczelni to jakbym o swojej czytala :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:19

Tosia <3
    ckaipc0ztrt3gzzn.png
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny leci ze mnie ciągle śluz czuje jak się leje co chwile ale to śluz i do tego co jakiś czas ostry bol podbrzusza, boje się, do tego tak mnie przeczyscilo ze masakra

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też są jakieś regułki na temat krocza, pozycji itd, ale ja pamiętam, że jak rodziłam to w ogóle o tym nie myślałam. Może dlatego że miałam fajne położne i byłam w pozycji w której mi było wygodnie tylko się pytałam "moge tak?" :P fajne też było, że mówią do Ciebie po imieniu lub "kochana, kochanie itd" nie per Pani. Póki co nie boję się porodu, pewnie jak pierwsze porodowe skurcze poczuje to zacznę się stresować.
    Jutro na ktg, oby było wszystko dobrze!

Oto mój słodki ciężar!
    za dwie godziny zaczynam 38 tydzień! ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2016, 01:03

malala, karola91, Andrea20, paprotka30, Larisa, Niuninka, Dobson, katka/85, Aleksandrakili, agulas, jaskra, ania0141, panda80, _Saszka_, wiecznie, jamniczakuchnia, Funky09 lubią tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png

Wysłany: 10 marca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 wrote:
    Kurcze dziewczyny leci ze mnie ciągle śluz czuje jak się leje co chwile ale to śluz i do tego co jakiś czas ostry bol podbrzusza, boje się, do tego tak mnie przeczyscilo ze masakra
    śluzu też mam bardzo dużo do tego takiego bardzo gęstego, a co przeczyszczenia to kochana mnie tak czyściło na 1-2 dni przed porodem :D

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • malala Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea a może to czop odchodzi?
    to przeczyszczenie trochę przeraża, bo niby często tak się zaczyna akcja, że się organizm oczyszcza..

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to czop ale leje się właśnie jak mnie łapie ból. Kurcze nie balam się porodu wczesniej a jak juz zaczyna się cos dziać to panikuje, z drugiej strony nie chce się nakrecac bo to może straszaki

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola91 wrote:
    A w Katowicach? Bo jak czasem czytalam co pisalas o uczelni to jakbym o swojej czytala :p
    a co studiujesz w Katowicach? :p bo ja też tam studiuje hehe :p

Wysłany: 10 marca 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może...... a może nie..... :P

Będzie dobrze! Ja to sobie mówię - miliony kobiet przez to przechodziło, przechodzi i przechodzić będzie, myślę że trzeba o tym myśleć zadaniowo. Idę do szpitala- boli jak cholera- trudno, jestem na porodówce-rodzę bo przecież dam radę- bo kto jak nie ja?, widzę najpiękniejszą istotę na świecie- odpoczywamy i jedziemy do domu :P mission complete! :P a później, nowy piękny etap życia :)

paprotka30, Niuninka, Dobson, agulas, malala, panda80, _Saszka_, wiecznie, jamniczakuchnia, Funky09 lubią tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • karola91 Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili wrote:
    a co studiujesz w Katowicach? :p bo ja też tam studiuje hehe :p

Fizjoterapie na SUMie. Juz cale szczescie nie studiuje, niedawno sie obronilam :)
    A Ty?

Tosia <3
    ckaipc0ztrt3gzzn.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea co by to nie było będzie dobrze. Też pewnie spanikuje tuz przed, ale to cześniej czy później trzeba to będzie mieć za sobą...

Fabiola daj znać co tam u ciebie.

A tak w ogóle to witam się z wami po drzemce. Coś mnie tak zmogło.... A teraz się zastanawiam co tu w nocy robić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:43

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1011 1012 1013 1014 1015 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ