X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catelyn wrote:
    Ginekolog nam wyjaśniała wszystko po kolei co widziała ;) także wiemy wszystko

I wiecie co ja chyba jestem sto razy bardziej przekonana do kobiet ginekologów niż do facetów.. Dzisiaj poczułam na własnej skórze że jednak nie ma to jak kobieta! :) Bardziej dokładna, wyrozumiała i potrafiła dobrze nam wszystko wyjaśnić, a nie jak facet byle tylko zrobić ;P
    Takie moje zdanie oczywiście ;]
    Widać wszystko zależy od lekarza. Ja z kolei nie mam zaufania do kobiet ginekologów. Za dużo razy trafiałam na oziębłe, nieczułe babska, które traktowały człowieka jak krowę w oborze. Za to chwalę sobie facetów ginekologów.
    Catelyn wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Odzywam się po wizycie dopiero teraz, bo mieliśmy z moim mężem niemiłą przygodę ;(
    Byłam taka ucieszona, że będziemy mieć za darmo USG prenatalne mimo, że chodzę do doktorki prywatnie.. A mi dzisiaj o 13:00 na badaniu lekarz powiedział że mam 1:84 ciąże szans, że urodzi nam się dzieciątko z zespołem Downa. Wymierzył, że NT wynosi 3,09 mm. Bardzo się z mężem tym przejęliśmy ;( Nie dostaliśmy żadnych zdjęć :( Nic za bardzo nam nie wytłumaczył, jakby chciał się nas szybko pozbyć.. Byliśmy w międzyczasie w drodze do Wrocławia gdy zadzwoniła do nas siostra męża i mówi, że umówiła nas do innego lekarza właśnie we Wrocku, który ma dobry sprzęt i w ogóle, że babeczka bardzo fajna ;)
    I tak teraz mogę wam przedstawić nasze maleństwo! (płci jeszcze nie znamy bo podobno za wcześnie)

Ma już 7,5 cm ;D
    serduszko bije 148u/min
    NT wynosi 1,7
    I w ogóle wszystko idealnie jak na ten tydzień ciąży! Narządy wew. widać, mózg prawidłowo podzielony
    Maluszek się ruszał cały czas, nie pozwalał nam na początku nic zobaczyć, potem zaczął nawet tańczyć (tak się śmiała lekarka) ;D Ma piękne rączki i nóżki!
    I wyszło nam, że mam za wysoki poziom wolnej podjednostki beta-hcg co zwiększa nasze ryzyko na urodzenie dziecka z zespołem Downa do 1:683
    Toż to nie 1:84! z czego się bardzo ucieszyliśmy ;D
    Okazało się, że tamten lekarz źle zmierzył grubość fałdki karku bo dodał do tego płyn owodniowy, na którym dzieciątko trzymało główkę i lekarka nam powiedziała, że to ciężko rozróżnić od linii karku jak się nie patrzy dokładnie i dziecko się dobrze nie ustawi.

Stwierdziliśmy, że jednak trzeba zapłacić, żeby móc spokojnie spać :)
    ja bym chyba na takiego lekarza skargę złożyła! Jak można przy tak ważnym badaniu tak lekkomyślnie podchodzić, jakby mu się nie chciało! Szok! Dobrze, że jednak okazało się, że wynik nie został potwierdzony.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam właśnie problem z witaminami, bo wymitouję po nich :/ za tydzień mam wizytę u gina to się spytam na co mam zmienić.

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulas wrote:
    Ja jeszcze nie mam, ale mam ciąże młodszą o 3 tygodnie :) Cieszę się, że jesteś teraz spokojniejsza.

Dziewczyny jecie może Femibion od 13 tygodnia? Macie jakieś doświadczenia z tymi witaminami? Ja dziś biorę 3 dzień i muszę powiedzieć, że strasznie mnie mdli po tych tabletkach. Wcześniej jadłam te do 12 tygodnia i było wszystko ok. Zastanawiam się czy tylko ja tak mam :P
    ja jeszcze jestem na Femibionie Natal 1, bo mam kilka tabletek jeszcze i chce je dojeść ;), ale potem przechodzę na 2. Może spróbuj brać je na noc, to i te niemiłe skutki Cię ominą

agulas lubi tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • mania Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedstawiam Wam moja malutką wierciła się bardzo, machała rączkami i otwierała buzkę :)
    Nie jestem do końca zadowolona z usg bo pan dr niewiele komentował bardzo się skupił na pomiarach ale to akurat ok powiedział, że wszystko jest dobrze i tyle, usg trwało ok 20 min dla mnie za krótko :)
    widać dużego nocha :)
    7e1eaf574c295ba6med.jpg
    5454274b5b5b96efmed.jpg
    Crl 65mm
    NT 1.66
    kości nosowe widoczne
    prawidłowa fala tętna żylnego, zastawka trojdzielna bez cech niedomykalnosci, obraz 4 jam prawidłowy

moje serce wariuje musze mieć konsultacje kardiologiczną być może konieczny będzie holter.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 11:07

Rotenkopf, jamniczakuchnia, fabdorota, Endzis, agulas, ewcia21k, Olina, Wiolcia1405, Babu, dichlieb, Anastazjaaa, Mynia, Funky09, Lanusia93, Sunday, malika89 lubią tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catelyn współczuję przeżyć wczorajszych co za gbur z tego faceta nawet trudno go dr nazwać. Ale najważniejsze, że udało się dostać do drugiego dr i wszystko jest dobrze.

w57vyx8do68si190.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania ja też bede miala holtera :) albo nawet i 2 w II trymestrze i III a ro ze wzgledu na to ze przed ciaza mialam beznadziejne czestoskurcze nadkomorowe i przeszlam zabieg ablacji na serce. Niby mialo mi to pomoc i faktycznie pomoglo ale w ciazy teraz coraz bardziej mi serducho szaleje az mnie dusi czasem. Pewnie bede musiala znow leki brac. Musze isc na kontrole ;( ehhh

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślałam, że to tylko ja się gorzej czuje po witaminacj.
    Mania, a co u Ciebie z serduchem?

Oficjalnie mamy dom ;))

agulas, ewcia21k, Babu, dichlieb, dziewussia, Sunday lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili, Ty też? ;( masakra co to się dzieje ;(

• mania Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili wrote:
    Mania ja też bede miala holtera :) albo nawet i 2 w II trymestrze i III a ro ze wzgledu na to ze przed ciaza mialam beznadziejne czestoskurcze nadkomorowe i przeszlam zabieg ablacji na serce. Niby mialo mi to pomoc i faktycznie pomoglo ale w ciazy teraz coraz bardziej mi serducho szaleje az mnie dusi czasem. Pewnie bede musiala znow leki brac. Musze isc na kontrole ;( ehhh
    Ja zawsze byłam trochę przyspieszona ale teraz w ciąży mam kołatanie straszne i ciągle wysoki puls muszę jakiegoś sensownego kardiologa znaleźć oczywiście prywatnie bo na nfz się długo czeka.
    Kurcze nic przyjemnego takie problemy sercowe no ale ważne ze będziemy pod kontrolą.

w57vyx8do68si190.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Helloł!

Gratulacje po wizytach i powodzenia dla wizytujących!

Ja dziś zaczynam 15 tydzień!!! Ale ten czas leci :-) Idziemy dziś z małżem do kina, a co! :P
    W końcu zaczęłam jeść, i udało mi się przytyć 0,5kg, gin będzie zadowolona bo ostatnio trochę kręciła nosem że tyle schudłam.

Miłego dnia!!
    na co idziecie ??
    Ja dziś idę z koleżanką na premierę filmu "Chemia" a jutro jadę z mężem na Marsjanina :D

w57vyx8do68si190.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety ja też :) Ale u mnie się to zaczęło jakie 5 lat temu jak wyjechałam na studia :) Dużo stresu, bardzo daleko od domu, od chłopaka który aktualnie jest moim mężem :) I tak to wszystkie zaczęło się pojawiać. Na początku raz na jakiś czas miałam taki atak że ciśnienie w górę i tętno wysokie ale w sumie to bagatelizowałam, potem mój lekarz ogólny przepisała mi propranolol który na mnie nie działał a ataki były coraz to częstsze i częstsze :) aż doszło do tego że serce waliło mi kilkadziesiąt razy na dzień po 200 na minute :) w końcu po 3 latach trafiłam na świetnego kardiologa która mnie od razu na zabieg ablacji skierowała. No i po zabiegu w tamtym roku mi to przeszło :) ale teraz w ciąży znów wraca i moja kardiolog powiedziała że mam się obserwować a jak będzie gorzej to mam przyjść i leki dostanę ;) Jestem do tycz ataków już przyzwyczajona więc mi za bardzo nie przeszkadzają w życiu ale boję się o dzidziusia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narobiłyście mi smaka na kino :) Chyba namówię jutro męża na jakiś seansik :P

• mania Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    z moim tylko mogę chodzić na filmy wojenne albo właśnie o kosmonautach, chcemy iść na Marsjanina :P

Chemia, myślałam o tym filmie, może z mamą się wybiorę, ale kurcze od kiedy jestem w ciąży to postrzelony jeleń mnie wzrusza w filmie a co dopiero tak wzruszająca historia. Boje się, że będę ryczała jak bóbr!
    Ja też będę wyć tez mnie wzrusza wszystko ale czekałam na ten film i sobie nie odpuszczę :) na marsjaninie tez pewnie będę wyć :)

w57vyx8do68si190.png
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj upisałam się pełną czopkę do Was z telefonu, a tu wstawiło mi się tylko pierwsze zdanie... No ale cóż. Gratulowałam wszystkim Wam, które zobaczyły w ostatnim tygodniu swoje maluszki. Super, że już macie za sobą badania genetyczne i wiecie, że wszystko jest dobrze. Ja idę 8.10. i nie mogę się doczekać, z jednej strony się denerwują, ale z drugiej chcę jak najszybciej być na tych badaniach.

Tak to bywa, że czasem trafiamy na jakiś chorych lekarzy, tak jak Catelyn trafiła, ale najważniejsze, że nie są jedyni i możemy ich zmienić.

Dziewczyny, moje koleżanki, teściowa, a nawet koleżanki męża z pracy, mówią o hartowaniu piersi. Mokrym ręcznikiem, albo gąbka pod prysznicem, aby później uniknąć bólu i dolegliwości jakie pojawiają się podczas karmienia. Wczoraj rozpoczęłam hartowanie, na początek delikatnie gąbką, ale faktycznie chyba coś w tym jest skoro tyle kobiet o tym mówi.

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • ewcia21k Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja siostra w listopadzie ubiegłego roku po porodzie dostała niebieskie pudełko w szpitalu,wypełniła ankietę i teraz przyszło jej identycznie jak w tym linku dziewczyna opisuje,przeczytajcie a być może przyda się w przyszłości.
    https://www.facebook.com/bieliznaimperia/posts/1661318964147981

Nasz Madziulek kochany-zasnęła w 35tc.16.12.2013r.(*)
    aniolek-dziecko.gif
    Czekamy na Alicję :D
    ad68819281.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka wrote:
    Hej dziewczyny, wczoraj upisałam się pełną czopkę do Was z telefonu, a tu wstawiło mi się tylko pierwsze zdanie...

pewnie dodalas jakąs emotke, zawsze sie tak robi :(

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolcia1405 wrote:
    Ja mam łykać do 12 tyg kwas foliowy :) a potem wciskać w siebie owoców i ryb ile się da :) żadnych tabsow ;) - tak samo z synkiem miałam ;)

Proszę o siły. Nigdy nie miałam tak rozgoraczkowanego, marudnego gryzącego wszystkich i wszystko syna.. :( okropne ząbkowanie .. trójki nie dają żyć mu i mi. :(
    tez wczoraj gina pytałam czy mam brac jakies witaminy w tabletkach a on powiedział, że nie, bo to sama chemia.
    Ale za to kwas foliowy dalej kazał
    dużo sił dla Ciebie i twojego synka żebyscie to dobrze przeszli oboje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 12:43

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • agulas Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka wrote:
    Dziewczyny, moje koleżanki, teściowa, a nawet koleżanki męża z pracy, mówią o hartowaniu piersi. Mokrym ręcznikiem, albo gąbka pod prysznicem, aby później uniknąć bólu i dolegliwości jakie pojawiają się podczas karmienia. Wczoraj rozpoczęłam hartowanie, na początek delikatnie gąbką, ale faktycznie chyba coś w tym jest skoro tyle kobiet o tym mówi.

To chyba prawda. Mi to samo powiedziała Pani dr. Każdego wieczoru podczas prysznicu szoruje szorstka szczotką piersi, tyłek, brzuch i uda. Pani dr pwoiedziała, że taka terapia daje lepsze efekty niż kremy i oliwki. Mi bardzo urosły piersi i odpukać nie mam rozstępów. W 3 trymestrze należy zacząć szorować sutki, aby stały się mniej wrażliwe na karmienie.
    To szorowanie nie jest przyjemne, ale z czasem się przyzwyczaiłam i jest coraz lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 12:48

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • Heathera Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej możecie mi powiedzieć ile wam wyszła glukoza na czczo? Bo chciałabym porównać wyniki. U mnie wyszło 101 i się boję, że coś za dużo :/

dxomzbmhbfmviozz.png f2wlkqi151hokkn6.png 4b9ay2xy5p782exz.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heathera wrote:
    hej możecie mi powiedzieć ile wam wyszła glukoza na czczo? Bo chciałabym porównać wyniki. U mnie wyszło 101 i się boję, że coś za dużo :/
    hej, ja miałam 78,1. U mnie norma w laboratorium do 110 (to pewnie norma dla zwykłego śmiertelnika, nie w ciąży:P)

EDIT: Czytałam teraz, że norma dla ciężarnych to 60-95, w przypadku wyższej wartości trzeba wykonać obciążenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 13:15

oar8ikgn5pgt0ug5.png
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ