X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • dziewussia Ekspertka

Wysłany: 6 października 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonkaaa wrote:
    Ja właśnie wróciłam z laboratorium byłam oddać krew na pappe... a w piątek na 16 na prenatalne...
    Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką ma dwutygodniowe córeczkę i była na badaniach i lekarza do którego ja idę... powiedział jej ze dziecko ma za krótka kość nosowa i urodzi się prawdopodobnie z zespołem Downa... pół dnia czułA bezsilność wiecZorem udała się do kliniki do Wrocławia do P. Doktor o której któraś wspominała i okazało się że jest krótsza ta kość modowa ale taki urok jej i żeby się nie martwila bo jest ok...

Szczerze już żałuję ze dałam się wkręcić w te wszystkie badania... z córcia nie robiłam... spokojnie przeszłam ciążę i urodziłam zdrowe szczęśliwe dziecko... teraz tylko stresy i ciągły strach...
    masz rację- wolałabym żyć jednak w nieświadomości- byłabym zdrowsza.
    nasze mamy nie miały badań i były spokojniejsze

200710183334.png

201604027450.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dobra koleżanka zaszła w ciąże 2 miesiące przede mną i w ogóle to raz na miesiąc na połtorej nawet chodzą do lekarza. Nie robili w ogóle badań prenatalnych. I niczym się nie martwią. Oczywiście ja bez prenatalnych ani rusz a za nich trzymam ogromne kciuki i lekarz który ich prowadzi mówi, że wszystko jest okey. Także widzicie, nawet w dzisiejszych czasach ludzie się nie przejmują hehe ;)

• Bulimulia Ekspertka

Wysłany: 6 października 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się na zapas. Będzie dobrze. Ale dla pewności zrobiłabym amniopunkcje - żyć w stresie w kolejnych miesiącach to nie dla mnie :(
    Zrobisz jak uważasz ale po co się załamywać jak wszystko może być dobrze :)

https://www.maluchy.pl/li-72361.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja uważam, że to dobrze, że teraz ma się możliwość dokładnego zdiagnozowania w ciąży. Nie chodzi tylko o to, że można się zdecydować na terminację ciąży. To jedna z mniej istotnych moim zdaniem kwestii- dzięki temu można się przygotować do myśli o tym, że dziecko będzie chore, pogodzić się z tym faktem. Jakiego szoku może doznać kobieta, która całą ciążę żyje w błogiej nieświadomości a po porodzie słyszy, że dziecko urodziło się chore? I fakt, że wcześniej będzie wiadomo o jakichś wadach genetycznych powoduje, że dziecko jest pod lepszą opieką, że rodzi się w szpitalu o najwyższym stopniu referencyjności. Z konkretnymi wadami genetycznymi wiążą się wady w budowie wewnętrznej, które przy wnikliwej obserwacji mogą zostać szybko wykryte i być może naprawione tuż po urodzeniu. Ja bym nie mogła nie zrobić takich badań. I nie mogłabym też zostawić diagnostyki niedokończonej- wolałabym wiedzieć, nawet jeśli diagnoza nie byłaby pomyślna niż przez resztę miesięcy ciąży żyć w niepewności. Bo amniopunkcja daje już pewne rozpoznanie. No ale każda musi to sobie dokładnie przemyśleć sama :)

Roche też jest na liście. A jakie wyniki betaHCG i biała Pappa Ci wyszły? Dużo powyżej normy?

Wilka lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • dziewussia Ekspertka

Wysłany: 6 października 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Free b hcg 62,9 IU/I (2,757MoM)
    PAPPA 0,540 IU/I (0,343 MoM)
    Co o tym sądzicie?

200710183334.png

201604027450.png
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ze ktoś nie robi badań genetycznych nie znaczy ze się nie przejmuje . Niektórym nie są one potrzebne do niczego godzą się na los takim jakim jest. Jest też kwestia pieniezna niektórzy musieliby spisać swój budzet na straty a na to sobie pozwolić nie mogą - tak myślę o sprawie badań genetycznych ;)

Ja swoje mam w przyszły czwartek :) ryzyko wystąpienia wad zmniejsza się ponoć z każdą kolejną ciąża :) robie bo mogę sobie na to pozwolić ;) pomimo że wiem ze i tak będzie wszystko dobrze - z taką myślą lepiej żyć :)

Sunday, Straciatellaa, Iwonkaaa, ewcia21k lubią tę wiadomość

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolna podjednostka beta wg tego, co mam na swoim wydruku badań dla 13. tygodnia ciąży jest w normie. Powyżej średniej, ale w normie. Pappa obniżona.. Chyba że Roche inne normy podaje?

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, że nie kazdego stać. Tego nie kwestionuje. I jest to przykre, że nie kazdy ma na to szanse w dzisiejszych czasach, powinno to być albo za darmo albo duzo tańsze;) Ale dalam tylko przyklad moich znjomych. Bardzo duzo z nimi rozmawiam i ich stac na to zeby takie badania zrobic :) Oboje dobrze zarabiaja:) Ale poprostu nie chcieli :)
    Ja sobie nie wyobrażam, żeby nie zrobić takich badań :)

Kurcze ja się na tym Pappa nie znam. Niech się lepiej bardziej obeznana kobitka wypowie :) ale mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze!

• dziewussia Ekspertka

Wysłany: 6 października 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to wlasnie jest, w nawiasie napisalam normy jakie sa. Tylko tam sa inne jednostki chyba,tak mi sie wydaje. Gin mowil ze beta spada i ciaza starsza. Mnie udalo sie zrobic badania na nfz wiec nie placilam za nie i jestem w programie prenatalnym. Żałuję tego testu pappa.

200710183334.png

201604027450.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och dziwusia ależ masz przeżycia, mocno pomodle się aby ten test się mylił aby usg się nie mylilo.
    Nie dziwie się ze zalujesz, ale postaraj się myśleć pozytywnie. Sama widzisz ile razy taki test się mylił, u ciebie na pewno też tak będzie.

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • dziewussia Ekspertka

Wysłany: 6 października 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie. Duzo mi to daje. Jestescie kochane.

200710183334.png

201604027450.png
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zgodzę się powinno to być refundowane tak samo jak krew pepowinowa !!
    Dziewussia trzymaj się kochana na pewno będzie okej ! Dla swojego spokoju zrób to badanie ... czekanie do kwietnia to udręką straszna będzie dla Ciebie i twojego męża .

Dobrej nocy ! <3

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewussia wrote:
    Dzięki dziewczyny za wsparcie. Duzo mi to daje. Jestescie kochane.
    Nie ma za co dziękować, po to tu jesteśmy aby się wspierać.

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewussia będzie dobrze!

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewussia wrote:
    Witajcie dziewczyny, jestem wykończona, odebrałam dzisiaj wyniki testu pappa, okazalo sie ze prawdopodobieństwo urodzenia przeze mnie dziecka z zespolem downa wynosi 1:78. Jestem zalamana. Przeplakalam caly dzien. Zaproponowano mi amniopunkcje, czyli pobranie do badan plynu owodniowego. Lekarz prowadzacy doradza zeby zrobic badanie dla swojej spokojnej glowy. Badanie usg wyszlo ok, nos jest, nt w normie. Mowil ze z jego praktyki wynika ze jesli usg jest ok to test pappa moze sie mylic. Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba. Nie spodziewalam sie. Nie mam ochoty na nic. Maz powiedzial ze jak bedzie nawet dziecko chore to wychowamy je razem, ze bedzie ze mna na zawsze,ale ja sama nie wiem czy poradze sobie z wychowaniem chorego dziecka, nie wiem. Zalamana jestem.
    Ciesze sie ze chociaz u was ok.

Kochana, dużo sił i dobrej energii <3
    To tylko cholerne liczby. Na pewno myślałabym o amniopunkcji. Nie dopuszczaj do siebie złych myśli, tyle lekarskich pomyłek dokoła.
    Ja uwierzę że mam zdrowe dziecko dopiero kiedy zostanie to potwierdzone po porodzie. Naczytałam się o prawidłowych wynikach badań i chorych dzieciach i odwrotnych sytuacjach, a Ty na pewno urodzisz zdrowe dziecko, czekam na dobre wieści <3

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Malinkowe oczekiwanie Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewussia bądź dobrej myśli, wszystko musi być dobrze. <3

Dziewczyny prześliczne maleństwa :)

Dodam, że byłam wczoraj w firmie, powiedziałam co myślę o tym jak postąpili, jakie miałam oczekiwania, jakie ambicje jeśli chodzi o rozwój firmy itp. i ...
    ostatecznie na swoje miejsce pracy nie mogę wrócić ale w innym dziale zwolniło się miejsce, więc żeby nie zostawić mnie kompletnie na lodzie przesuną mnie tam (łaskawcy).

Koniec końców chyba nawet trochę zaczynam się z tego powodu cieszyć. Nauczę się czegoś nowego, nowe znajomości, nowe możliwości w instytucji którą znam na wylot. To zawsze jakoś tak bezpieczniej się człowiek czuje. A poza tym niedługo zaczynam jazdy bo zapisałam się na kurs i oprócz tego zdecydowałam się iść na studia magisterskie - pierwsze wykłady już niedługo :)

Lanusia93, Iwonkaaa, Sunday, Catelyn, ewcia21k, jamniczakuchnia, agulas, wiecznie, Babu lubią tę wiadomość

6344ea07d0.png
    Starania o dziecko od 2011 roku.
    Nasze aniołki:
    30.III.2011 [*]
    4.XII.2013 [*]
    17.IX.2015 [*]
  • pucek Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mój ginekolog polecił klinikę w szczecinie, któa prowadzi program badań prenatalnych na nfz, zapisałam się i dziś potwierdziłam wizytę a pani potwierdziła mi że odbędzie się na nfz. Około 400 zł zaoszczędzone :)

3jgx3e3k4o8x3ff9.png
    Kochamy Cię maleństwo <3
    gr3nn7pysxbmhwee.png
    13.06.2015
    Kochamy i tęsknimy...
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewussia oby wszystko było ok.

Malinkowe oczekiwanie dobrze, że zawalczyłaś o swoje. Chyba się nawet pracodawca trochę wystraszył i dobrze ;)

Malinkowe oczekiwanie lubi tę wiadomość

• malika89 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewussia,
    Mój ginekolog ma w ofercie Test Nifty. Moim zdaniem badanie znacznie bezpieczniejsze i dokładniejsze niż test pappa.
    Badanie wykonuje się między 12 a 24 tygodniem ciąży i polega na pobraniu od przyszłej Mamy próbki krwi do analizy za pomocą zaawansowanych technik selekcjonowania połączonych z analizami bioinformatycznymi. test NIFTY określa ryzyko wystąpienia zespołów Downa, Edwardsa i Patou z czułością i dokładnością powyżej 99,9% nie niosąc ryzyka poronienia i infekcji wewnątrzmacicznych, które mogą wystąpić podczas badań inwazyjnych ( amniopukcja, CVS ).

Poszperaj w necie, zapytaj swojego lekarza.
    Mam nadzieję, że coś pomogłam.

Trzymam kciuki by było wszystko ok :*

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • essentiel Ekspertka

Wysłany: 6 października 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, mialam dzis usg genetyczne i wszystko jest tak jak nalezy ;) w dodatku wystepuje baaaardzo duze prawdopodobienstwo,ze bedzie DZIEWCZYNKA! Jestem przeszczesliwa :) brzdąc ruchliwy,wyrośniety i... uparty po tatusiu :D Gin stwierdzil,ze to bedzie ciezki przypadek. Tak sie wiercila,ze bardzo dlugo nie dalo sie zrobic zdjecia :D

Sunday, Lanusia93, Rotenkopf, dziewussia, ewcia21k, jamniczakuchnia, Endzis, Funky09, agulas, Aleksandrakili, mania, Babu lubią tę wiadomość

❤ Mikołaj 1.02.19 ❤
    m3sx6vgcf3jfk39f.png
    ❤ Hanna - 11.04.16 ❤
    klz9roeqis0tp9cs.png
‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ