Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Iwonkaaa wrote:Ja właśnie wróciłam z laboratorium byłam oddać krew na pappe... a w piątek na 16 na prenatalne...
Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką ma dwutygodniowe córeczkę i była na badaniach i lekarza do którego ja idę... powiedział jej ze dziecko ma za krótka kość nosowa i urodzi się prawdopodobnie z zespołem Downa... pół dnia czułA bezsilność wiecZorem udała się do kliniki do Wrocławia do P. Doktor o której któraś wspominała i okazało się że jest krótsza ta kość modowa ale taki urok jej i żeby się nie martwila bo jest ok...
Szczerze już żałuję ze dałam się wkręcić w te wszystkie badania... z córcia nie robiłam... spokojnie przeszłam ciążę i urodziłam zdrowe szczęśliwe dziecko... teraz tylko stresy i ciągły strach...
nasze mamy nie miały badań i były spokojniejsze -
nick nieaktualnyMoja dobra koleżanka zaszła w ciąże 2 miesiące przede mną i w ogóle to raz na miesiąc na połtorej nawet chodzą do lekarza. Nie robili w ogóle badań prenatalnych. I niczym się nie martwią. Oczywiście ja bez prenatalnych ani rusz a za nich trzymam ogromne kciuki i lekarz który ich prowadzi mówi, że wszystko jest okey. Także widzicie, nawet w dzisiejszych czasach ludzie się nie przejmują hehe
-
Nie martw się na zapas. Będzie dobrze. Ale dla pewności zrobiłabym amniopunkcje - żyć w stresie w kolejnych miesiącach to nie dla mnie
Zrobisz jak uważasz ale po co się załamywać jak wszystko może być dobrzehttps://www.maluchy.pl/li-72361.png -
a ja uważam, że to dobrze, że teraz ma się możliwość dokładnego zdiagnozowania w ciąży. Nie chodzi tylko o to, że można się zdecydować na terminację ciąży. To jedna z mniej istotnych moim zdaniem kwestii- dzięki temu można się przygotować do myśli o tym, że dziecko będzie chore, pogodzić się z tym faktem. Jakiego szoku może doznać kobieta, która całą ciążę żyje w błogiej nieświadomości a po porodzie słyszy, że dziecko urodziło się chore? I fakt, że wcześniej będzie wiadomo o jakichś wadach genetycznych powoduje, że dziecko jest pod lepszą opieką, że rodzi się w szpitalu o najwyższym stopniu referencyjności. Z konkretnymi wadami genetycznymi wiążą się wady w budowie wewnętrznej, które przy wnikliwej obserwacji mogą zostać szybko wykryte i być może naprawione tuż po urodzeniu. Ja bym nie mogła nie zrobić takich badań. I nie mogłabym też zostawić diagnostyki niedokończonej- wolałabym wiedzieć, nawet jeśli diagnoza nie byłaby pomyślna niż przez resztę miesięcy ciąży żyć w niepewności. Bo amniopunkcja daje już pewne rozpoznanie. No ale każda musi to sobie dokładnie przemyśleć sama
Roche też jest na liście. A jakie wyniki betaHCG i biała Pappa Ci wyszły? Dużo powyżej normy?Wilka lubi tę wiadomość
-
To ze ktoś nie robi badań genetycznych nie znaczy ze się nie przejmuje . Niektórym nie są one potrzebne do niczego godzą się na los takim jakim jest. Jest też kwestia pieniezna niektórzy musieliby spisać swój budzet na straty a na to sobie pozwolić nie mogą - tak myślę o sprawie badań genetycznych
Ja swoje mam w przyszły czwartekryzyko wystąpienia wad zmniejsza się ponoć z każdą kolejną ciąża
robie bo mogę sobie na to pozwolić
pomimo że wiem ze i tak będzie wszystko dobrze - z taką myślą lepiej żyć
Sunday, Straciatellaa, Iwonkaaa, ewcia21k lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPewnie, że nie kazdego stać. Tego nie kwestionuje. I jest to przykre, że nie kazdy ma na to szanse w dzisiejszych czasach, powinno to być albo za darmo albo duzo tańsze;) Ale dalam tylko przyklad moich znjomych. Bardzo duzo z nimi rozmawiam i ich stac na to zeby takie badania zrobic
Oboje dobrze zarabiaja:) Ale poprostu nie chcieli
Ja sobie nie wyobrażam, żeby nie zrobić takich badań
Kurcze ja się na tym Pappa nie znam. Niech się lepiej bardziej obeznana kobitka wypowieale mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze!
-
Nie wiem jak to wlasnie jest, w nawiasie napisalam normy jakie sa. Tylko tam sa inne jednostki chyba,tak mi sie wydaje. Gin mowil ze beta spada i ciaza starsza. Mnie udalo sie zrobic badania na nfz wiec nie placilam za nie i jestem w programie prenatalnym. Żałuję tego testu pappa.
-
Tak zgodzę się powinno to być refundowane tak samo jak krew pepowinowa !!
Dziewussia trzymaj się kochana na pewno będzie okej ! Dla swojego spokoju zrób to badanie ... czekanie do kwietnia to udręką straszna będzie dla Ciebie i twojego męża .
Dobrej nocy !
-
nick nieaktualny
-
dziewussia wrote:Witajcie dziewczyny, jestem wykończona, odebrałam dzisiaj wyniki testu pappa, okazalo sie ze prawdopodobieństwo urodzenia przeze mnie dziecka z zespolem downa wynosi 1:78. Jestem zalamana. Przeplakalam caly dzien. Zaproponowano mi amniopunkcje, czyli pobranie do badan plynu owodniowego. Lekarz prowadzacy doradza zeby zrobic badanie dla swojej spokojnej glowy. Badanie usg wyszlo ok, nos jest, nt w normie. Mowil ze z jego praktyki wynika ze jesli usg jest ok to test pappa moze sie mylic. Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba. Nie spodziewalam sie. Nie mam ochoty na nic. Maz powiedzial ze jak bedzie nawet dziecko chore to wychowamy je razem, ze bedzie ze mna na zawsze,ale ja sama nie wiem czy poradze sobie z wychowaniem chorego dziecka, nie wiem. Zalamana jestem.
Ciesze sie ze chociaz u was ok.
Kochana, dużo sił i dobrej energii
To tylko cholerne liczby. Na pewno myślałabym o amniopunkcji. Nie dopuszczaj do siebie złych myśli, tyle lekarskich pomyłek dokoła.
Ja uwierzę że mam zdrowe dziecko dopiero kiedy zostanie to potwierdzone po porodzie. Naczytałam się o prawidłowych wynikach badań i chorych dzieciach i odwrotnych sytuacjach, a Ty na pewno urodzisz zdrowe dziecko, czekam na dobre wieściAniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
Dziewussia bądź dobrej myśli, wszystko musi być dobrze.
Dziewczyny prześliczne maleństwa
Dodam, że byłam wczoraj w firmie, powiedziałam co myślę o tym jak postąpili, jakie miałam oczekiwania, jakie ambicje jeśli chodzi o rozwój firmy itp. i ...
ostatecznie na swoje miejsce pracy nie mogę wrócić ale w innym dziale zwolniło się miejsce, więc żeby nie zostawić mnie kompletnie na lodzie przesuną mnie tam (łaskawcy).
Koniec końców chyba nawet trochę zaczynam się z tego powodu cieszyć. Nauczę się czegoś nowego, nowe znajomości, nowe możliwości w instytucji którą znam na wylot. To zawsze jakoś tak bezpieczniej się człowiek czuje. A poza tym niedługo zaczynam jazdy bo zapisałam się na kurs i oprócz tego zdecydowałam się iść na studia magisterskie - pierwsze wykłady już niedługoLanusia93, Iwonkaaa, Sunday, Catelyn, ewcia21k, jamniczakuchnia, agulas, wiecznie, Babu lubią tę wiadomość
-
Mi mój ginekolog polecił klinikę w szczecinie, któa prowadzi program badań prenatalnych na nfz, zapisałam się i dziś potwierdziłam wizytę a pani potwierdziła mi że odbędzie się na nfz. Około 400 zł zaoszczędzone
Kochamy Cię maleństwo
13.06.2015
Kochamy i tęsknimy... -
Dziewussia,
Mój ginekolog ma w ofercie Test Nifty. Moim zdaniem badanie znacznie bezpieczniejsze i dokładniejsze niż test pappa.
Badanie wykonuje się między 12 a 24 tygodniem ciąży i polega na pobraniu od przyszłej Mamy próbki krwi do analizy za pomocą zaawansowanych technik selekcjonowania połączonych z analizami bioinformatycznymi. test NIFTY określa ryzyko wystąpienia zespołów Downa, Edwardsa i Patou z czułością i dokładnością powyżej 99,9% nie niosąc ryzyka poronienia i infekcji wewnątrzmacicznych, które mogą wystąpić podczas badań inwazyjnych ( amniopukcja, CVS ).
Poszperaj w necie, zapytaj swojego lekarza.
Mam nadzieję, że coś pomogłam.
Trzymam kciuki by było wszystko ok :*
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
Kochane, mialam dzis usg genetyczne i wszystko jest tak jak nalezy
w dodatku wystepuje baaaardzo duze prawdopodobienstwo,ze bedzie DZIEWCZYNKA! Jestem przeszczesliwa
brzdąc ruchliwy,wyrośniety i... uparty po tatusiu
Gin stwierdzil,ze to bedzie ciezki przypadek. Tak sie wiercila,ze bardzo dlugo nie dalo sie zrobic zdjecia
Sunday, Lanusia93, Rotenkopf, dziewussia, ewcia21k, jamniczakuchnia, Endzis, Funky09, agulas, Aleksandrakili, mania, Babu lubią tę wiadomość
❤ Mikołaj 1.02.19 ❤
❤ Hanna - 11.04.16 ❤