Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Uwierz mi, że beza to dla mnie czarna magia robiłam kilka razy i nigdy nie wyszła wiec zrezygnowałam
to jest dla mnie najtrudniejsza rzecz do upieczenia serio
a jak pieczesz w ilu stopniach ? Na termoobiegu czy jak ??
-
nick nieaktualnymania wrote:Uwierz mi, że beza to dla mnie czarna magia robiłam kilka razy i nigdy nie wyszła wiec zrezygnowałam
to jest dla mnie najtrudniejsza rzecz do upieczenia serio
a jak pieczesz w ilu stopniach ? Na termoobiegu czy jak ??
Bez termoobiegu, tylko grzałka góra dół. Zaczynam od 120 stopni przez 30 minut i potem zmniejszam na niecałe 100 i piekę/suszę przez 2-3 godziny, w zależności od wielkościZawsze wychodzi!
-
A widzisz a ja piekłam caly czas chyba w 130 i mi się przypalała ale moja ciocia tak robi i jej wychodzi. A uchlasz drzwiczki? Bo ostatnio gdzies w programie kulinarnym mówili żeby właśnie uchylać żeby byla wilgotna w środku żeby calkiem nie wyschła. Nie wiem na razie mam uraz ale może kiedys się jeszcze za nią wezmę i zrobię Twoim sposobem
A te 2-3 godziny to tak na oko bo wiesz dla kogoś zielonego w temacie to różnica 2 czy 3 godziny jest ogromnaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 17:43
-
mania wrote:Ja właśnie w związku z ciśnieniem mam jutro kardiologa troche się boje, ze cos niepokojącego wyjdzie...kołatania mam ciągle myślałam może, ze to początek ciąży i strach o wszystko tak na mnie działał ale teraz nic się nie uspokoiło...
Lanusia czyli jestesmy z jednego miasta ?? Mlekiem i dżemami płynącego
Jamniczakuchnia wow pięknie to Twoje dzieło wygląda w zyciu bym nic takiego nie zrobiła bo piec to ja nie umiem wcale. Tzn podstawa biszkopt, ciasto marchewkowe, ciasto kruche i to chyba wszystko
Nadal mieszkasz w Łowiczu?
Ja jakiś czas temu wyprowadziłam się do Zielonej Góry, teraz tylko odwiedziny u rodzinki i choć nienawidzę tego miasta, to jakoś zawsze miło się tutaj wracaAniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
Doti10 wrote:ja mam dziwna prawie bezobjawową ciaze jak bym nie zobaczyla bąbelka na usg to bym nie uwierzyla ze jestem w ciazy
jestem w 12tyg i nadal czekam na zaokraglenie brzuszka nosze zwykle ubrania w rozm 34 ciagle jem a schudlam juz 2kg żadych zachcianek czasami mam rano male mdlosci lub zawroty glowy strasznie bola mnie piersi od 8tyg ciazy i zauważyłam ze szybciej sie denerwuje
z córka szybko sie zaokraglilam na początku czulam sie dziwnie inaczej wiecznie zmeczona od 3 mies mdlałam i wymiotowalam i od samego poczatku mialam wstręt do wczesniej lubianych potraw smaczki na inne jedzenie drażniły mnie zapachy i piekielnie piekla zgaga...a teraz nie mam nic z wczesniejszych objawów za wymiotowaniem nie tesknie ale chciala bym juz miec ciazowe zachcianki
Doti10
Gdyby nie zaokrąglający się brzuszek to nawet nie pomyślałabym że jestem w ciąży. Nie mdliło mnie, nie wymiotowałam, nie miałam zachcianek, nie byłam senna, nic. A był 11-12tc jak zrobiłam test. W pierwszej ciąży podobnie, ale wiedziałam od samego początku bo się leczyłam przed zajściem. A teraz taka niespodzianka i zaskoczenie.
A co do karmienia, jestem bardzo zadowolona, bo udało mi się karmić 10 m-cy. Ostatnie to było już tylko jedno wieczorem i jedno nad ranem. Gdyby nie druga ciąża to pociągnęłabym do roku, ale dłużej już nie. Wydaje mi się że to dobry czas na odstawienie od piersi.
A przez pierwszy mc jadłam wszystko zdrowe, gotowane, nic wzdymającego, a potem już wszystko i nic Oskarowi nie było, ale to zależy od wrażliwości dziecka. Niektórym po wielu rzeczach brzuszki bolą.
-
Dziewczyny, a jak wygląda u Was z suplementacją, tj łykacie jakieś witaminy? zestawy witamin?
w I trymestrze brałam zestaw Folik Mama dedykowany dla I trymestru właśnie, teraz nie mam niczego, jedynie wit. D biorę. i tak się zastanawiam czy w coś nie zainwestować?
na ostatniej wizycie zapomniałam zapytać mojej lekarki, kolejna po 20.10 więc może lepiej abym do tego czasu już coś kupiła.Julia
-
Ja przez 1 trymestr tylko kwas foliowy
potem już nic
mam nadzieje ze tak będzie do końca, bo w 1 ciąży ostatnie tygodnie strasznie mi żelazo spadło i musiałam je łykać a po tym mega zaparcia i bóle brzucha
Możesz popytać w aptece bardzo wiele jest specyfików dla kobiet w ciąży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 18:53
malala lubi tę wiadomość
-
ogólnie rzecz biorąc to wiem, że jest tego pełno, ale pomyślałam, że może Wy macie coś sprawdzonego / polecanego przez Was i inne przyszłe mamusie, z którymi miałyście kontakt
nie chce też niepotrzebnie łykać, bo może faktycznie skoro ginka mi nie zaleciła, Ty Wiolcia też nie bierzesz - to może nie ma sensu..Julia
-
Jak cudownie czytać te wszystkie dobre wieści
Proszę Was Kochane trzymajcie za nas jutro kciuki bo o 10 mamy wizytę. W ciąźy z Hanią chodziłam na wizyty w tych samych tygodniach co w tej ciąźy i cały czas się zastanawiam czy dowiemy się jutro kto mieszka u mnie w brzuszku to będzie 13t2d. Z Hanią dowiedziałam się w 17t6dWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 19:24
jamniczakuchnia, Olina, ewcia21k lubią tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnymania wrote:A widzisz a ja piekłam caly czas chyba w 130 i mi się przypalała ale moja ciocia tak robi i jej wychodzi. A uchlasz drzwiczki? Bo ostatnio gdzies w programie kulinarnym mówili żeby właśnie uchylać żeby byla wilgotna w środku żeby calkiem nie wyschła. Nie wiem na razie mam uraz ale może kiedys się jeszcze za nią wezmę i zrobię Twoim sposobem
A te 2-3 godziny to tak na oko bo wiesz dla kogoś zielonego w temacie to różnica 2 czy 3 godziny jest ogromna
Ne uchylam drzwiczek, w środku zostaje wilgotnaPodam Ci przepis podstawowy z mojego bloga - duża beza o śr. ok.20 cm.
-5-6 dużych białek (160ml)
-250g cukru
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni z opcją grzania góra-dół. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy na nią matę teflonową lub papier do pieczenia, na macie zaznaczamy okrąg o średnicy ok. 20cm.
2. Białka wlewamy do czystej, najlepiej metalowej miski. Ubijanie zaczynamy od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększamy obroty. Ubijamy białka na sztywną pianę i cały czas pracujemy na najwyższych obrotach miksera.
3. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo – łyżka po łyżce – dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż piana nabierze połysku.
4. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie miksujemy.
5. Powstałą masę wykładamy na okrąg zaznaczony na macie, boki masy formujemy szpatułką do góry.
6. Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy (suszymy) 3 godziny godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę na całą noc.mania lubi tę wiadomość
-
ja karmilam tylko 4 mies a to dlatego ze chodzilam do szkoly i mialam problemy z odciaganiem pokarmu chu**** laktator (teraz kupuje elektryczna "dojarke" z aventu) córa byla dokarmiana bebilonem i tak pokochala butelke ze nie chciala piersi pomimo ze mialam hektolitry mleka
co do witamin to rzecz indywidualna czy ktos je bierze mysle ze jak sa dobre wyniki to nie ma potrzeby ich brac
jak tak samo jak przy pierwszej ciazy kwas foliowy do konca I trymestru a pozniej profilaktycznie od czasu do czasu witaminki dla kobiet wyniki zawsze mialam idealne
wizyte mam 20-ego w 12t5d ciazy chciala bym juz znac plec dziecka licze ze to chlopiec i wczesnie dowiem sie o plci pierwsza mialam córeczkę i dowiedzialam sie w 20tyg ze moze to bedzie dziewczynka💁♀️córka 26.07.2010r🥰
Aniołek mój skarb 😥
zasnął:13.10.2015 13tc
Porzegnanie:29.10.2015 15tc
💁♂️Syn 21.10.2016😍