X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tego nie rozumiem, tłumaczę to sobie samą firmą - czy jest duża czy mała. Moja siostra też miała od pracodawcy (który de facto potem jej wypłatę ściągał sobie od zusu) a pracuje na poczcie polskiej. Ja pracuje w małej firmie i płaci mi ZUS

• Babu Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy, ilu pracowników zatrudnia firma - jeśli do 20-stu, to płaci ZUS. Jeśli powyżej, to płaci pracodawca i potem już się sam rozlicza z ZUSem.

Dziewczyny, gratuluję udanych wizyt! :) I pięknych brzuszków :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 22:11

ckai3e3k0s8hy0lf.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może rzeczywiście zależy od liczby pracowników albo od umowy miedzy firmą a zusem ja pracuję w dużej firmie i może dlatego ona płaci i pewnie później się sami rozliczają z zusem tak jak mówisz

Edit: Babu rozwiała nasze wątpliwości, dzięki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 22:13

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Bulimulia Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie. Wszystkie wątpliwości rozwiane na dzień dzisiejszy.
    Dzidzia zostanie już chłopcem na 100%. Jak to gin stwierdził, do wstydliwych to on nie należy :)
    Co do imienia to się jeszcze nie wypowiadam bo mamy niby swój typ ale negocjacje nadal trwają :)
    Szyjka trzyma, dzidzia nisko ale to normalne. Tak fajnie było go widać a zdjęcie usg wyszło beznadziejne :(
    Mały rozbójnik większy o tydzień. Rączki, nóżki, kosc udowa sprawdził, serduszko pięknie pukało także nic tylko się cieszyć.
    Doktorek zdziwił się, że tak szybko ruchy czuje ale widocznie jestem wrażliwa na dotyk :p
    Na wadze 3 kg na plusie i juz mnie pocieszyl, że jak tak dalej będę przybierać na wadze to na koniec będę klocek :(
    Odchudzać się nie mam zamiaru a jem normalnie. ... baaa jestem skłonna stwierdzić, że nawet mniej!
    Trudno:) ważne , że synek zdrowy.
    Następna wizyta polowkowa w moje urodziny - 1 grudnia :)

Funky09, natalka189, fabdorota, wiecznie, Lanusia93, Babu lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72361.png
  • essentiel Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulimulia, super, gratuluję udanej wizyty i zdrowego synka! :)

❤ Mikołaj 1.02.19 ❤
    m3sx6vgcf3jfk39f.png
    ❤ Hanna - 11.04.16 ❤
    klz9roeqis0tp9cs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś jeszcze ma wagę na minusie?? :) ja nie umiem przytyć i wkurzam sie ze brzucha jeszcze nie widac. Oczywiscie gin powiedzial ze skoro dziecko dobrze rosnie to mam sie nie przejmowac ;)

My wybraliśmy wozek bebetto holland ;) niestety mamy maly bagaznik wiec musimy liczyc sie z wielkoscia ;) a akurat bebetto nam odpowiada no i moj m jest nim zauroczony ;)

Tak jak nabu mowi. Powyzej 20 pracownikow wyplaca l4 pracodawca a potem sie z Zusem rozlicza ;) ja tez tak mam i na cale szczescie zawsze 1 jest juz wyplata ;)

Ahhh gratulacje udanych dzisiejszych wizyt ;) jak mnie to cieszy jak co chwile ktoras pisze juz 100% plec i ze wszystko jest dobrze :)

Dobranoc Kochane ;) jutro wyjazd mam do promotora i o 5 rano pobudka..ehhh dobrze ze autem nie musze jechac tylko kolezanka jedzie ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotenkopf wrote:
    ZUS ma czas do 30 dni od otrzymania dokumentów od pracodawcy ze wszystkimi informacjami i potem na każde wypłacenie l4 też do 30 dni. Czyli tak, jak w moim przypadku wypłatę będę miała średnio co trzy tygodnie bo na tyle mam wypisywane l4. Ktoś ma co 2 to będzie dostawał kase za 2 tygodnie, a jak ma l4 na 4 to kasę za 4 tygodnie. Dziś dzwoniłam do ZUSu w tej sprawie ;p
    I ja 21 października dostałam kasę za okres l4 od 18 września do 8 października, dzisiaj dostałam za okres od 9 października do 29.10

A ja dostaję od gina zwolnienia na 2 miesiące. Pierwsze miałam od 9 września do 4 listopada, a teraz od 5 listopada do 18 stycznia. Pierwsze 33 dni płacił mi pracodawca, a resztę będzie płacił ZUS. Kadrowa mówiła że to pierwsze świadczenie dostanę z opóźnieniem, a później już co miesiąc.
    Jak to w końcu jest, bo zgłupiałam :(

• Dobson Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też naprawdę nie rozumiem zasad działania tego ZUSu...Ja powinnam już dostać od nich chociaż jakieś pismo cokolwiek, a tu cisza, wypłaty nie ma, z zusu kasy nie ma, zęby w ścianę xD
    Co do tycia to dalej nic, nul, zero. Ale brzuszek rośnie i ciągnie i kłuje czyli raczej wszystko dobrze. Synek wyciąga ze mnie dosłownie 110% tego co powinien brać XD Roszczeniowe dziecię... <3
    I gratuluję pięknych brzuszków i udanych wizyt :)

f2w3lhb8uhmwdzoi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro dzwonię do ZUSU spytać jak to jest.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoń, tak będzie najlepiej ;)

Hanna tak harcuje mi w brzuchu, że w miejscu kopniaczków robi się wybrzuszenie <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ciemnym ranku:p brrr na dworze zimno! przymrozek był..

Dziś 18tc i 5 miesiąc :D

• mania Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zimno a ja musze iść siuśki zanieść...ale mi się nie chce :(

Mąż mnie od rana wkur...normalnie jest bezszelestny! Szykuje się rano godzinę zanim wyjdzie i jeszcze robi to tak głośno, że budzi mnie i wszystkich sąsiadów! Chyba robi mi to na złość...no nie da pospać...

Aleksandrakili super!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 07:38

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziele witam się z wami i siedzę się nie ruszam :D
    Mi mimo że firma Państwowa wypłatę płacił ZUS :/ pierwsze zwolnienie pracodawca a następne ZUS :) mieli na to 6 dni od dnia zwolnienia. Zawsze miałam je pamiętam do 29-30 dnia miesiąca a potem dostawałam w ciągu 6 dni .. najczęściej 3-4 dnia miesiąca . Można się pogubić . Miałam zawsze pełne 4 tygodnie a czasem wypłacili np o tysiąc / półtora mniej :/ na szczęście potem dostałam wyrównanie . Nie wiem jak to działa i jak to robią jedno jest pewne to chora instytucja :/

Zabieram się do pracy :) Miłego dnia :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2015, 07:30

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach ten ZUS...

W planach na dziś jest kosmetyczka - moje paznokcie wymagają poprawek, urodziny jeszcze nie-szwagra, musze znaleźć prezent dla niego i dla teściowej, która ma urodziny 11tego...plany są ale chęci poszły gdzieś chyba poimprezować bo za żadne skarby świata nie mam nawet motywacji żeby wstać ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do ZUSU. Wszystko wiem, pierwsze świadczenie dostanę z opóźnieniem, bo na koniec listopada albo najpóźniej 2 grudnia. Kolejne mają być już regularne, bo otrzymali moje nowe zwolnienie od 5 listopada do 18 stycznia. Jako że w obecnej pracy jestem zatrudniona od 15 kwietnia, to podstawę zasiłku liczą za maj, czerwiec, lipiec i sierpień czyli pełne przepracowane miesiące. Jednym słowem masakra, ale już chyba załapałam o co chodzi :P

• Kawuszka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny, dzisiaj już piątek! Dla tych przed którymi z nas weekend to wspaniały dzień tygodnia :)

Miałam do nadrobienia 2 strony przez Was zapisane a tu tyle wiadomości, wyprawki, kosztorys. Najlepsze jednak były historie golenia się i obcinania paznokci u stóp. Myślałam, że padnę ze śmiechu :) Któraś z Was napisała, że trzeba paznokcie obcinać bo można dziurę w butach zrobić, hahaha :)

Odnośnie wyprawki, no to powiem Wam, że jest to niezły koszt. Ja też mam już kila rzeczy upolowanych. W pokoiku dziecięcym stoi już biała komoda i na pewno chcę iść w tym kierunku czyli białe meble. Nasze całe mieszkanie jest jasne i nie chciałabym np. niebieskich mebelków albo różowych.
    Dlatego zdecydowałam się na przewijak z Ikea z szufladami, który rośnie wraz z dzieckiem i można go później przekształcić w biurko. Wydaje mi się, że super sprawa, bo przynajmniej na kilka lat będzie taki mebelek, a dziecko później będzie mogło sobie tam rysować, bawić się.
    Z tej samej serii taki regał z drzwiczkami.

Łóżeczko już mamy od przyjaciół.

Kosz mojżesza kupiliśmy do sypialni.

Dostaliśmy od innych przyjaciół wózek, X-lander i wydaje mi się, że nie będziemy kombinować i kupować nowego, bo wiecie, że to najdroższy koszt. Gondola jest w super stanie, spacerówka trochę zmęczona, zobaczę jak będzie się prezentowała po solidnym wypraniu, ale wybiorę ją dopiero latem, żeby ładnie wyschła, a na początek będzie i tak gondola. Poza tym kuzynka męża też chce nam dać wózek po swojej córeczce Camarelo, fajny.
    Wanienka to sama nie wiem, w Ikea jest za 18zł a taka ze stelażem żeby się nie schylać kosztuje 78zł, którą ja widziałam.

Chcę również zaaranżować w łazience taki kącik kąpielowy i wstawić tam ten najtańszy przewijak z Ikea drewniany. Chcę kąpać dziecko w łazience. Moim zdaniem to super rozwiązanie jeśli ktoś ma taką możliwość. Małe pomieszczenie lepiej dogrzać, wszystko pod ręką, nie trzeba dźwigać wanienki z wodą itd.

Ubranek mam już też ponad 100sztuk chyba, ale to są różne rozmiary 0-3, 3-6 i 3-9 tak w skrócie. Także muszę zrobić przegląd żeby wiedzieć czy mam wszystko na początek.

Jeśli chodzi i pozostałe rzeczy to mamy jeden kocyk, jeden ręczniczek z rożkiem na główkę, śpiworek do spania cieńszy i grubszy no i jakieś czapeczki, skarpetki, niedrapki. To chyba tyle.

Muszę dokupić lampkę i chcę tą z Ikea w kształcie księżyca, bo będzie pasowała do pomarańczowej wykładziny jaką położyliśmy w dziecięcym pokoju. Są tam białe ściany i biała komoda. Reszta będzie dopieszczana dodatkami.

Tak jak pisałam kiedyś my rozkładamy wydatki na comiesięczne zakupy żeby to nie było właśnie kilka tysięcy na raz.

Babu lubi tę wiadomość

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja mam na minusie 1 kg... Weźcie ja też się boję tego zusu trzepia teraz jak głupi i zabierają pieniądze tym którym się one należą... Nosz kur... Skoro się płaci składki to muszą je wypłacić! Złodzieje i tyle...

• Bulimulia Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odkładam pieniądze z każdego miesiąca. Trochę kupuje ale ciągle nie mamy pokoju dla maluszka (remont rusza od stycznia ) wiec nie mam też gdzie tego powkladac ).
    Postaram się zrobić grube zakupy jak będzie pokoik a pieniądze bezpiecznie odkładam na kupkę :)

https://www.maluchy.pl/li-72361.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Kawuszka to kasy trochę pójdzie. Ja będę miała taki skladak że tak powiem komode zabieram z mieszkania które wynajmujemy i wstawię biurko na którym będzie przewijak i kosmetyki. Bardzo praktyczne rozwiązanie. Może nie będzie super pięknie jak to teraz wszędzie na zdjęciach jest ale będzie schludnie i przytulnie. Kąpać będę w pokoju a wanienke mam. Na szczęście nie będzie dużego wydatku :-D

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam ;) mi kasę wypłaca pracodawca, bo zatrudniają dużo ludzi. I uff, bo czekać na kasę 2 miesiące to dramat.
    Zaraz się muszę ogarnąć i jechać trochę spraw pozalatwiac. Patrzę za okno i najchętniej bym się w kołdrę zakopala znów...
    A późnym popołudniem jedziemy z mężem oglądać meble:) takie dla nas, ale wczoraj zamówiliśmy łóżeczko i komode dla Małej. Dziadki zdecydowali się zapłacić za jedno i drugie;)
    Mam straszna schize, że kupimy wszystko i się okaże, że z Pola coś nie tak... Chore to jest, ale to przez te ruchy... Wczoraj ledwie jeden kopniak, dziś jeszcze nic...:( przedwczoraj sporo kopala, ale taka cisza mnie przeraża :(

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ