Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Karatka81 wrote:Dichlieb sutki w ciąży zmieniają kształt, w sensie wielkość, obwódka może trochę ściemnieć. Wypustki też są normalne
Tylko jeden sutek u Ciebie się zmienił?
A brzuch mnie boli po jedzeniu, jak przesadzę z ilością ha,ha od jakiegoś czasu zmniejszyły się moje możliwości i ostatnio ponad godzinę nie mogłam ruszyć sie z narożnika, tak mnie wszystko bolało... No łakomstwo nie popłaca, choć jakoś dużo nie zjadłam. Ale nie mam pojęcia czy to o to samo chodzi co u Ciebie
tylko jeden zmienił kształt. dziwnie wygląda.
Boli za każdym razem, cokolwiek zjem boli mnie w dole brzucha. nie wiem co z tym zrobić.
dziękuję za odpowiedź -
Karolina_Ina wrote:Nie wiem czy ja już wariuje i panikuje czy wszystko jest normalnie, ale ostatnio Babelek jakby mniej kopal. Czy macie tak czasem? To dopiero 21 tydz. Powinnam się martwić czy wyluzowac, bo to normalne?
Hej dziewczyny ja ostatnio cierpie na bezsenność i nie mogę w nocy spać, co ciekawe mały w nocy najwięcej figluje.
Ja tez czasem nie czuje małego nawet przez dobre kilka godzin, zależy od dnia raz więcej figluje raz mniej,chociaż ostatnie dwa dni więcej się odzywa, po dwóch dniach ciszy. Siły ma coraz więcej i jak juz kopie to nawet przez bluzę widać jak brzuch sie podnosi:)
Czkawke moje dziecko ma czesto, chyba ze tak rytmicznie mnie kopie
Wycieku żadnego nie mialam z piersi jeszcze, brodawki się zrobiły ciemniejsze i grubsze. No i pierwsze rozstepy na piersiachtrochę się nie dziwie bo przed ciąża miałam spore d, niby dużo mi nie urosły ale napecznialy bardziej i waza chyba tonę. Brzuch tez zrobił się juz ciążowy, ale pępek głęboki jak zawsze
-
Karolina_Ina wrote:Nie wiem czy ja już wariuje i panikuje czy wszystko jest normalnie, ale ostatnio Babelek jakby mniej kopal. Czy macie tak czasem? To dopiero 21 tydz. Powinnam się martwić czy wyluzowac, bo to normalne?
wczoraj tak miałam. w poprzednie dni dzidziuś szalał non stop. Wczoraj cisza. zaczęłam panikować ale po południu dał dwa kopniaki, dopiero w nocy był aktywny.
Obserwuj siebie, poczekaj cierpliwie. -
Dziewczyny te ze smyka bodziaki maja w środku metki, co z nimi zrobić bo jak obotne to tez chyba beda gryźć. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Edit: teraz patrzę ze te z h&m tez maja i to sporo metek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 10:47
-
Aleksandra19 wrote:Dziewczyny mialyscie na usg okreslany stopien dojrzalosci lozyska? Mi powiedziala ginekolog w poniedzialek, ze mam II stopien i mowila ze wszystko super i w ogole a ja czytam w internecie, ze to nie dobrze i powinnien byc I stopien -
Cześć dziewczyny mam pytanie do dziewczyn które mają problemy z tarczycą.Otóż zrobiłam TSH i mam wynik 2,86 ,lekarz przepisał mi tabletki ale jak się zastanawiam czy to konieczne bo nie miałam badane t3,t4. Ponadto nigdy nie miałam problemów z tarczycą.Jaki jest zakres norm dla kobiet w 2 trym. ciąży bo oczywiście u nas w szpitalu nie powiedziały mi kazały lekarza pytać i bądź tu mądry.Dziś powtórzyłam tsh, oraz t3,t4 wyniki jutro i jakby co pójdę do innego lekarza na konsultacje bo czy w leków nie powinien wypisać endokrynolog?Madzialinda
-
U mnie I stopień. Oceniany na połówkowym.
Co do sutkow, to mam wrażenie, że moje codziennie wyglądają inaczej:D a dzisiaj to mi chyba cycki o pół rozmiaru urosły. No boskie sąTylko bolą
a z wyciekiem siary, miałam jeden i tyle. Ale jakoś się tym nie martwię. To ponoć nie ma znaczenia dla laktacji:)
-
Madzialinda wrote:Cześć dziewczyny mam pytanie do dziewczyn które mają problemy z tarczycą.Otóż zrobiłam TSH i mam wynik 2,86 ,lekarz przepisał mi tabletki ale jak się zastanawiam czy to konieczne bo nie miałam badane t3,t4. Ponadto nigdy nie miałam problemów z tarczycą.Jaki jest zakres norm dla kobiet w 2 trym. ciąży bo oczywiście u nas w szpitalu nie powiedziały mi kazały lekarza pytać i bądź tu mądry.Dziś powtórzyłam tsh, oraz t3,t4 wyniki jutro i jakby co pójdę do innego lekarza na konsultacje bo czy w leków nie powinien wypisać endokrynolog?
-
Ale mam wyrzuty sumienia zjadłam dwa lidlowskie paczki i pół czekolady wedlowskiej truskawkowej
jeszcze wchodzę tutaj i czytam "porada dnia: ogranicz slodycze " :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 11:45
Anastazjaaa, fabdorota lubią tę wiadomość
-
fabiola wrote:Tsh jest bardzo ważne w ciąży i nie wolno tego bagatelizować. Idź do endokrynologa, terminy są na przyszły rok ale mówisz że jesteś w ciąży i musisz się dostać już. Albo Cie zapisza albo każą przyjść się zapytać lekarza czy Cie przyjmie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 11:56
-
Madzialinda, widzę że mamy podobny problem. Również nigdy nie miałam problemów z tarczycą ani nie miałam w ciąży żadnych objawów. W takim przypadku jednokrotny pomiar tsh to za mało. Koniecznie trzeba zbadać ft3, ft4. Przy czym ft4 jest ważniejsze. TSH wykazuje dobowe wahania, jeśli wyjdzie za duże to należy powtórzyć badanie i dorobić ft3 i ft4. Jeśli ft4 będzie za małe to należy brać leki, ale w przypadku prawidłowego wyniku rozpoznaje się subkliniczną niedoczynność, co do której wciąż nie opracowano kompromisu leczyć czy nie leczyć... jeszcze anty tpo warto zrobić żeby sprawdzić, czy tarczyca nie jest objęta procesem autoimmunologicznym. A suplementowałaś jod? Bo ja np nie i dopiero od kilku dni biorę zestaw witamin z jodem. U mnie te problemy najprawdopodobniej z niedoboru jodu wynikają bo anty tpo mam niskie.
-
mania wrote:Dzień dobry,
Kopnijcie mnie w d...bo musze wyjść z domu a nie mogę się zebrać jak usiadłam po śniadaniu tak siedzę
Nic mi nie mów
Ja się od 2 godzin zbieram do poradni koło szpitala, bo mam dziś wizytę u gina. Może za godzinę pójdęmania lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
nick nieaktualnyMadzialinda wrote:Cześć dziewczyny mam pytanie do dziewczyn które mają problemy z tarczycą.Otóż zrobiłam TSH i mam wynik 2,86 ,lekarz przepisał mi tabletki ale jak się zastanawiam czy to konieczne bo nie miałam badane t3,t4. Ponadto nigdy nie miałam problemów z tarczycą.Jaki jest zakres norm dla kobiet w 2 trym. ciąży bo oczywiście u nas w szpitalu nie powiedziały mi kazały lekarza pytać i bądź tu mądry.Dziś powtórzyłam tsh, oraz t3,t4 wyniki jutro i jakby co pójdę do innego lekarza na konsultacje bo czy w leków nie powinien wypisać endokrynolog?
Też mi ostatnio wykryli problem z TSH, bo miałam 2,7 potem po 2 tyg 4,1, po kolejnych 2 tyg miałam 3,5 a FT4 było stałe i w normie. Poszłam do endokrynologa, uznał, że to faktycznie powinno być leczone ale dostałam najmniejszą z możliwych dawek czyli 12,5 mg (połówka 25mg). Za 4 tyg muszę do niego wrócić na kontrolę.
Na tym etapie dziecko nie korzysta z Twojej tarczycy tak bardzo bo posiada swoją. Podobno największe zagrożenie przy tarczycy to wcześniejszy poród albo stan przedrzucawkowy, więc warto to mieć pod kontrolą.
Co do kopniaków to mnie uspokoiłyście trochę no i Bąbel też zaczął wreszcie kopaćWczoraj miałam mega pracowity dzień, od 8 rano do 20 i nawet nie miałam chwili, żeby usiąść i odpocząć. Myślałam, że przesadziłam z pracą czy coś, ale widocznie on sobie spał w najlepsze jak ja pracowałam
-
28latkaa wrote:Ale mam wyrzuty sumienia zjadłam dwa lidlowskie paczki i pół czekolady wedlowskiej truskawkowej
jeszcze wchodzę tutaj i czytam "porada dnia: ogranicz slodycze " :p
pokutuje za ten grzeszek
-
Madzialinda wrote:Cześć dziewczyny mam pytanie do dziewczyn które mają problemy z tarczycą.Otóż zrobiłam TSH i mam wynik 2,86 ,lekarz przepisał mi tabletki ale jak się zastanawiam czy to konieczne bo nie miałam badane t3,t4. Ponadto nigdy nie miałam problemów z tarczycą.Jaki jest zakres norm dla kobiet w 2 trym. ciąży bo oczywiście u nas w szpitalu nie powiedziały mi kazały lekarza pytać i bądź tu mądry.Dziś powtórzyłam tsh, oraz t3,t4 wyniki jutro i jakby co pójdę do innego lekarza na konsultacje bo czy w leków nie powinien wypisać endokrynolog?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:03