X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • dichlieb Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. jestem po połówkowym. Dzidziuś waży ponad 600g. Jest to mega klocuś. Nadal jest starszy o tydzień. Niestety nie chciał pochwalić się swoimi wdziękami i nie wiem kto siedzi w moim brzusiu. Lekarz był zdziwiony że tak śmiesznie siedzi na nogach i jeszcze pępowina wokół nich. Zobaczymy za miesiąc..

Stracialella gratulacje!

Andrea20, fabdorota, Dobson, Lanusia93, jamniczakuchnia, Endzis, wiecznie, Rotenkopf, Babu lubią tę wiadomość

dqpr3e5eehj9ssyv.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota,
    Jeśli ta położona od wizyt domowych jest opłacona z NFZ, to chyba wyklucza szkołę rodzenia (jeśli również jest na NFZ). Jak się zapisywałam do szkoły, to podpisywałam od razu deklarację wyboru położnej środowiskowej. Po prostu NFZ przewiduje kurs edukacji przedporodowej w formie indywidualnej albo grupowej. Ale mogę się mylić. Jak dostaniesz inne informacje, to daj znać :)
    My byliśmy na 2 zajęciach, ostatnio nie poszliśmy, bo musiałam leżeć.. Mam nadzieję, że da się z inną grupą odrobić w styczniu, bo miało być o noworodkach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 13:41

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka, ale ja wybrałam szkołę płatną, nie na NFZ. Organizuje ją szpital, w którym chcę rodzić i dlatego na tę się zdecydowałam. Najbardziej mnie cieszy, że w tej szkole jest wycieczka po porodówce i oddziale noworodkowym. Generalnie jest bardzo pod ten konkretny szpital i jego "filozofię" dostosowana, co mi odpowiada, bo są w pełni nastawieni na wszystko co naturalne i unika się tam wszelkich "wspomagaczy", czy to karmienia czy samego porodu.
    Dlatego wizyty położnej też mi na pewno przysługują.

Kajka lubi tę wiadomość

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotenkopf wrote:
    Wczoraj na wizycie, rozmiarowo wszystko pasuje dalej nawet kilka dni do przodu, tylko ta waga. Może rzeczywiście świruje za bardzo? Zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że biorę ten lek na serce, który właśnie może spowodować niską wagę urodzeniową dziecka ale niekoniecznie. Gin mówi, że mam totalnie nie zwracać na tą wagę uwagi.
    Rotenkopf, a może gin się pomylił wpisując wyniki?
    Masz podane odpowiedniki tc przy wymiarach?
    Jeśli dobrze rozumiem, to waga jest szacowana przez program właśnie na podstawie pomiarów. Nikt dzidziusia nie waży przecież w macicy ;)
    Jeśli pomiary są zgodne z wiekiem ciąży, to waga na pewno również : *

Lanusia93 lubi tę wiadomość

---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jak się skończył mój megadół i wściekłość na cały świat?
    Córka spała, umyłam głowę i mając kręcone włosy zrobiłam sobie kilkoma wściekłymi cięciami grzywkę. Brawo ja!
    Teraz nie wiem czy mam po kolei w głowie :D

Iwonkaaa, Dobson, Babu lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia to Cię poniosło... ja jak chłop pojechał to zjadłam pizzę która przywiózł... z Nin nie jadłam bo foch... zimna też była smaczna :)

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, może zmiana poprawi Ci jednak humor, bez zamartwiania się o stan umysłu? ;D

A ja mam pytanie z innej beczki - jecie w ciąży śledzie a'la matias? Wczoraj miałam dziką ochotę na śledzie i mąż zrobił pyszną sałatkę właśnie z matiasów. A potem do mnie dotarło, że to przecież surowe ryby, tyle że z solą.. Co myślicie?
    Idę dziś do gina z tymi moimi twardnieniami, więc przy okazji spytam o śledzie. Warto wiedzieć przed Wigilią ; )

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewusia, jak tam?
    Widziałam, że stwierdzono u Ciebie problemy z przepływami. A bierzesz cały czas Clexane? Słyszałam, że leki przeciwzakrzepowe poprawiają ładnie przepływy i w ogóle bierze się je czasem przy hipotrofii, jak dzidziuś mało przybiera w brzuszku.
    Jak biorę te zastrzyki od początku ciąży, ale to w związku z wcześniejszym poronieniem.

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • fabiola Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 wrote:
    Hejka dziewczyny, ja tez wizyta 21.12 ale chce juz Staśka zobaczyć :)

Mamy wypatrzony juz wózek Adamex jogger, podoba nam się i w miarę tani :) W tych sklepach stacjonarnych powiedzieli nam ze jak zamówimy teraz to dopiero w lutym, marcu będzie i cena może się zmienić do tego czasu więc chyba pokusimy się na allegro.
    Macie jakieś doświadczenie z tym wózkiem? wiem ze temat wózków juz był długi ale nie pamiętam juz dokładnie jakie modele były omawiane przez was.

Jeszcze jedno ile tych pieluch tetrowych a ile flanelowych mniej wiecej? Wiem ze tetrowych będzie masę potrzebne, narazie mam 3 białe tetrowe, 2 tetrowe we wzorki i dwie flanelowe.
    Jeszcze wiem że są bambusowe, czy te tez kupować/polecacie?

Do kupy powinnaś mieć ok. 30-40sztuk, a jaki rodzaj to już od Ciebie zalezy. Bambusowe świetnie się u nas spisała w wakacje przy upałach, do nakrycia czy przyslonięcia przed słoneczkiem. Ale 80% to była tetra do ulewania, wycierania potem przy obiadkach itd. Flanelowych nie miałyśmy w ogóle. Mam nadzieję że udało mi się coś pomóc :)

Andrea20 lubi tę wiadomość

atdcjw4zbts1ljz3.png

3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabiola dziękuję za podpowiedź :)

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka, ja to śledzie jem nałogowo i jest ok :). W sumie to przynajmniej ze 2 razy w tygodniu takie a'la matias wcinam.

Właśnie skończyłam oglądać w necie film z porodu, ale się zryczałam... Bardzo mnie to wzrusza i coraz bardziej nie mogę się doczekać tego dnia :D Mam nadzieję, że w trzecim trymestrze czas jakoś tak przyspieszy ;)

Kajka lubi tę wiadomość

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    He he ja mam na razie 6 muslinowych I myślałam by dokupić tak do 15. Wydaje mi się że więcej na śliniaki nie potrzeba, bo przecież tetra szybko schnie. A jak będzie mega ulewać, to najwyżej dokupię jeszcze kilka sztuk.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota wrote:
    Kajka, ja to śledzie jem nałogowo i jest ok :). W sumie to przynajmniej ze 2 razy w tygodniu takie a'la matias wcinam.

Właśnie skończyłam oglądać w necie film z porodu, ale się zryczałam... Bardzo mnie to wzrusza i coraz bardziej nie mogę się doczekać tego dnia :D Mam nadzieję, że w trzecim trymestrze czas jakoś tak przyspieszy ;)
    Właśnie mi przypomniałyście o matjasach w lodówce :) Mi położna zabroniła, no ale teraz tak mi sledzie smakują jak nigdy i raz w tyg. sobie pozwalam;)

A co do porodu to mi się nie spieszy (najchetniej to bym się obudziła tydzień po :). Cholernie się boję (bo mdleje przy okresie, a co dopiero tu...), a z drugiej strony chciałabym bez zzo (ale jak znam życie, to na wstepie będę o nie prosić). Zastanawiam się jeszcze nad aparatem z tensem...no ale jeszcze się nie zdecydowałam

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Endzis Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też ostatnio zaczynają dręczyć myśli o porodzie. Że nie dam rady i co gorsza naczytałam się o nacinaniach popękaniach i już sama nie wiem co gorsze nacięcie brzucha w cc czy krocza..

Co do pieluch to mam 10 tetrowych 1 flanelkę i chcę jedną bambusową dokupić o myślę że narazie starczy bo przecież to tylko do ulewania itp.

f2w3s65gpeorv80s.png
  • fabiola Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobicie Dziewczyny jak uważacie ale pieluchy są po 2zł (przynajmniej ja tyle płaciłem na allegro) a wierzcie że brudza się hurtowo :) ja używałam przy przewijania, przy kąpieli, do ulewania, do odbijania itd. Dziennie zużywałam 4-5 sztuk a dzięki temu że miałam ich więcej nie musiałam codziennie robić prania dla 4 pieluch. Ale podkreślam to jest tylko moja sugestia i absolutnie nie uważam że posiadanie 10 szt to źle po prostu dla mnie wygodniej było mieć więcej :)

atdcjw4zbts1ljz3.png

3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Jutro pogrzeb wujka,nie idę bo przeziebiona jestem i nie mam z kim dzieci zostawić. Dzisiaj się oryczalam po kłótni z mężem. W czwartek wizyta u ginekolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 17:24

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • Justyna Es Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wracamy od lekarza, potwierdzona płeć, będzie synek (imiona wybrane ale wciąż nie wiem które) waży 484g :))

doti77, jamniczakuchnia, Rotenkopf, Endzis, Lanusia93, mania, fabdorota, Funky09, Andrea20, wiecznie, Dobson, fabiola, Kinga., Babu lubią tę wiadomość

dxomx1hpkba1kbxd.pngdxomx1hpdbmw4l7z.png
    0d1ys65go0zad7r2.png[/
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mąż jest napalony, żeby synek miał na imię Bruno. Jak odbieracie? :)Pasuje do naszego nazwiska, to na pewno. Tylko jakoś tak zdrobnienie takie dzikie :) Brunii, Brunuś :) Iskierka w oku mu się zapaliła na to imię ;)

doti77, Kinga. lubią tę wiadomość

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruno - ładne imię ;)
    Justyna, gratuluję ;)
    Mam pytanie do dziewczyn, które są już po glukozie - też w aptece dostałyście ją w takim plastikowym słoiku? Przeraziłam się tej ilości...

PS. Lista naprawiona! ;) Mam nadzieję, że już nie będzie żadnych problemów ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 17:44

• Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ef5eb2c18331.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d5a3ed3f5aeb.jpg

Opcja na teraz ;) to nic ze kalorie...
    Jesteśmy po dentyście córcia ma wszystkie żeby zdroeiutkie już i kontrola za 4 miesiące... i tekst córki... mamusia to już z dxidziusiem przybędziemy prawda?

mania, Rotenkopf, Lanusia93, Endzis, jamniczakuchnia, Funky09 lubią tę wiadomość

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ