X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • triste Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jamniczakuchnia wrote:
    Chodzi Ci o te przesiewowe badania, czyli USG?
    Ja mam teraz w środę standardowe USG I trymestru, to będzie 11t0d ciąży. Cały czas się zastanawiam czy wykonywać te badania przesiewowe, pogadam o tym z lekarzem w środę.

Kurcze teraz tak czytam o tych badaniach prenatalnych I trymestru

"Badanie 1-go trymestru ciąży (pierwsze badanie prenatalne) wykonujemy między 11 a 14 tygodniem ciąży. Dzięki wysokiej klasy aparatowi USG jesteśmy w stanie szczegółowo ocenić anatomię płodu już na tak wczesnym etapie ciąży. Dodatkowo szacujemy indywidualne ryzyko abberacji chromosomalnych (zespół Downa, Edwardsa i Patau) w oparciu o pomiar tzw markerów i analizę krwi matki (PAPP-A, BhCG).

Ta szczegółowa, połączona diagnostyka pozwala wykryć do 95% dzieci z zespołem Downa. Nigdy później w przebiegu ciąży nie mamy tak wysokie wykrywalności tego zespołu."

A głównie zależy mi na wadach serca, bo z wadą serca da się coś podziałać a jeśli wykryją zespół Downa to i tak nie da się nic zrobić.

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • Endzis Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede na wizycie albo 11t4d albo 12t4d i pewnie wtedy ginka zrobi mi dokladniejsze usg. Czy te badania prenatalne to duzo wiecej. Macie jakies do nich wskazania? Ja chyba nie bede ich robic

f2w3s65gpeorv80s.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecznie wrote:
    ja robiłam przed ciążą :)
    Ja też robiłam przed :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olina wrote:
    ja jeszcze nie dostałam skierowania na badania pysznosci hehe ale pewnie kolejna wizyta to zwiastuje ;-) jutro robie ths,ft3,ft4

Olina, ja właśnie dzisiaj zrobiłam te badania i zastanawiają mnie moje wyniki, ale już w środę wizyta u endokrynologa to zobaczymy co powie.

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badanie prenatalne w cenie wizyty ;) ba! Nawet na ktg nie musiałam jeździć do szpitala bo lekarka ma u siebie :D taka wygoda :-) dzisiaj pisałam z ginka bo brzuch zaczął mnie boleć jak na okres.. sprawdziła w komputerze i odpisała ze teoretycznie zbliżała by się miesiączka wiec takie uczucie do 3mc jest często spotykane bo organizm musi oswoić się z myślą że jest w ciąży. Kazała wziąść nospe forte a jak bd dalej bolało i zaczną się niepokojące skurcze od razu do niej przyjechać :-)
    Wiec odetchnelam z ulgą :-) i idę kończyć bigosik <3

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kojarzy mi sie ze na zwykłym usg plus doppler dr jest w stanie wykryć wady serduszka.
    Trzeba by dopytać dokładniej dr. Jakby cos było nie tak to przez usg robią echo serca dziecka

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triste, wady serca to na USG połówkowym bardziej. Na tym też się sprawdza przepływy, ale na pewno nie wszystko da się wykryć, bo serce się jeszcze rozwija. I zwykłym USG też się je da wykryć w późniejszym etapie. W tym USG między 11 a 14 tygodniem ciąży głównie chodzi o wady genetyczne. A jak się wykryje zespół Downa to można terminować ciążę, ale nawet jak się nie chce to można się przygotować psychicznie. Poza tym ZD bardzo często współistnieje z wadami serca, więc później się baczniej obserwuje rozwój płodu.

Ja wiem, że zespół Downa to bardzo dyskusyjna kwestia, sama nie wiem, co bym zrobiła, ale wiem, że nie chciałabym rodzić dziecka z zespołem Patau lub Edwardsa, więc cieszę się że żyjemy w takich czasach, że każda kobieta może sobie zrobić takie badanie.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem już zapisana na badania prenatalne, będę już w 12 tyg. ciąży (13tydz. będzie leciał).

Badania na cytomegalię nie robiłam, i tak nie ma na to lekarstwa, przynajmniej narazie :/

• jaskra Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam badania na cytomegalię przed zajściem w ciążę, żeby przypadkiem nie zajść w aktywnym okresie choroby. Niestety poziom przeciwciał zerowy, więc nigdy nie miałam kontaktu, ale dzięki temu, że to wiem to unikam potencjalnego kontaktu z wirusem.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okropna jest ta świadomość wszystkich zagrożeń! Z jednej strony super, bo wiemy na każdym etapie co może się dziać a z drugiej strony nasze mamy były spokojniejsze. Kiedy nas rodziły, nie miały takiej świadomości. Ja zaczynam lekko się martwić przed tymi badaniami, że zbliżają się wielkimi krokami. Wierzę jednak, że wszystko będzie dobrze.

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • Olina Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag.1990 wrote:
    Cukierki dopiero mniej więcej jakos w połowie ciąży ;)
    oo to super nie musze sie przejmowac tym teraz, bo ostatnio nie za dobrze sie czuje ;D

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra, Triste bardzo gratuluję dobrych wieści po wizytach.

Mam nadzieje ze i ja takie przyniosę za dwa dni ;)

Co do okresu niemowlecego... Hmmm u mnie było to już tak dawno że nic nie pamiętam i strasznie się boję, normalnie jak pierwszy raz ;) do tego w obcym kraju nje wszystkie zasady takie same eh.....

Kawuszka, nic mi nie mów o zagrożeniach..... Boli mnie ząb i juz panikuje czy nie zaszkodzi to maluszkowi....

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka wrote:
    Olina, ja właśnie dzisiaj zrobiłam te badania i zastanawiają mnie moje wyniki, ale już w środę wizyta u endokrynologa to zobaczymy co powie.
    ja bede miała jutro wyniki a w srode tez endokrynolog mam nadzieje , że ten juz ustali mi dawke i nie bedzie robił jaj jak wcześniejszy, bo wszytsko przez to mi sie przeciągneło;)

dziewczyny gratuluje udanych wizyt;)

ja jeszcze badan 1trymestru nie robiłam dopiero w przyszłym tyg ide do gina , wiec mozliwe ze juz mi da skierowania;)

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka wrote:
    Okropna jest ta świadomość wszystkich zagrożeń! Z jednej strony super, bo wiemy na każdym etapie co może się dziać a z drugiej strony nasze mamy były spokojniejsze. Kiedy nas rodziły, nie miały takiej świadomości. Ja zaczynam lekko się martwić przed tymi badaniami, że zbliżają się wielkimi krokami. Wierzę jednak, że wszystko będzie dobrze.
    no wlasnie moja mama to mnie nawet na usg nie widziala, bo nie bylo takze my ciagle bysmy chcialy widziec dzieciatko na usg a nasze mamy biedne dopiero po naradzinach ;)

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się mamy zamiar wybrać na usg genetyczne. I na tym skończymy. Bałabym się, że w którymś z kolei teście mogłoby wyjść coś nie w porządku, jakiś ułamek procenta szansy, że dziecko urodzi się chore i później stres do końca ciąży murowany.
    U nas w domu kwestia niepełnosprawności jest dość trudna. To jeden z największych lęków mojego M., coś, co absolutnie go paraliżuje. Nie bez powodu, bo sam choruje na stwardnienie rozsiane (jego stan zdrowia jest mimo tego naprawdę bardzo dobry). Ja natomiast podchodzę do tematu zupełnie inaczej, bo z niepełnosprawnymi mam kontakt codziennie: głównie są to osoby z niepełnosprawnością intelektualną, ale wiele z nich także z fizyczną. Teraz ewentualna choroba nie jest dla mnie niczym obcym, nowym, nieznanym. Co tu dużo kryć: kocham i absolutnie uwielbiam tych naszych jamszołów, a mamy ich u siebie ponad 70, teraz jak jestem na zwolnieniu to okrutnie za nimi chwilami tęsknię. Chyba głównie za tym, że oni mają w sobie więcej radości, szczęścia i ciepła, niż osoby zdrowe. Wiadomo: praca to praca, to nie jest coś, z czym człowiek się zmaga 24 godziny na dobę, ale jednak ta praca bardzo zmieniła moje spojrzenie na niepełnosprawność...
    Ale się rozpisałam :D Przepraszam dziewczyny!

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka a jakie mialas wyniki???

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na genetyczne dostane skierowanie i bede je miała za darmo, jutro bede dzwonić ustalać termin.

Co do dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, potwierdzam, że są taką bateryjką optymizmu ;) swego czasu dużo jeździłam na Olimpiady Specjalne ;)

fabdorota lubi tę wiadomość

• Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olina wrote:
    no wlasnie moja mama to mnie nawet na usg nie widziala, bo nie bylo takze my ciagle bysmy chcialy widziec dzieciatko na usg a nasze mamy biedne dopiero po naradzinach ;)
    No ale wiesz jak to jest jak nie ma takiej możliwości to nie korci, ale jak wiesz ze możesz to ciężko wytrzymać.

A teraz pytanie kto nie będzie chciał poznać płci aż do porodu?

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotenkopf wrote:
    Ja na genetyczne dostane skierowanie i bede je miała za darmo, jutro bede dzwonić ustalać termin.

Co do dzieci z niepełnosprawnością intelektualną, potwierdzam, że są taką bateryjką optymizmu ;) swego czasu dużo jeździłam na Olimpiady Specjalne ;)
    Rotenkopf, ja pracuję z dorosłymi, ale domyślam się, że dzieci są jeszcze weselsze :)

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Anastazja do dentysty! :)
    Aż tak mocno nie boli tylko cmi, jak do jutra nie przejdzie to po jutrze pójdę ;)

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ