X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    W weekend robiłam faworki :) Ale niestety nie nacieszyłam się wszystkimi, gdyż mój mądry mąż zostawił resztę na blacie w miseczce i mój gruby kot Dexter się nimi zainteresował..
    haha :P to miał ucztę. pewnie później wyglądał jak garfild :P

Rotenkopf lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa, obowiązkowe szczepienia wprowadzili w 88, i zaczęto wtedy szczepić 13-latki, więc jeśli miałaś w 88 roku 13 lat lub mniej, to na pewno zostałaś zaszczepiona. A masz zrobić obydwa miana czy tylko jedno? Zawsze lepiej zrobić obydwa- jeśli IgG obecne, a IgM nieobecne to znaczy, że w ciąży nie chorowałaś. IgM utrzymują się kilka miesięcy po zachorowaniu. Poza tym wysypkę masz teraz, a IgM pojawiają się kilka dni po zakażeniu.

f2w3rjjgtiaisq5u.png

Wysłany: 25 stycznia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem z 91 więc mam nadzieje, że rodzice mnie zaszczepili. Kazała mi zrobić dwa Igg i Igm.
    Dzięki za inf! :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 10:50

• jaskra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też miałam pytać o przepis :) Bo ja robiłam z kwestii smaku i aż tak mnie te faworki nie powaliły... Nie dodawałam spirytusu, zastąpiłam go octem. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne faworki? :D

A Dexter trochę ma z Garfielda ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d79df0f460ef.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e38c34cef35b.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2016, 22:17

Dobson, Aleksandrakili, Rotenkopf, Endzis, fabdorota, Andrea20, Straciatellaa, _Saszka_, ania0141, agulas, Kawuszka, Wilka, Olina lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 10:50

• karolajna91 Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór dziewczynki :)
    Mam takie pytanie do Was...
    jakieś 2 lata temu przez przypadek - byłam na usg po chorobie - wykryto u mnie guzki tarczycy - pani radiolog kazała mi je zbadać, zrobić biopsję ale ja to wtedy zbagatelizowałam i nie poszłam.
    Z racji tego że teraz zaczęłam się trochę tym martwić odwiedziłam endokrynologa prywatnie i skierował mnie na badania krwi THS, anty TPO i anty Tg - moj ginekolog do którego chodzę PRYWATNIE nie zlecił mi przez całą ciążę żadnego badania krwi na tarczycę, więc czy teraz mógłby mi przepisać skierowanie od endokrynologa na siebie? Bo mój ginekolog zawsze jak wypisuje mi skierowanie od jednego laboratorium to nie muszę płacić za badania...
    Zawsze to parę złotych w kieszeni? co sądzicie?

SYNUŚ!! <3
    zi13dqk3uzbpjrh2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    Właśnie też miałam pytać o przepis :) Bo ja robiłam z kwestii smaku i aż tak mnie te faworki nie powaliły... Nie dodawałam spirytusu, zastąpiłam go octem. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne faworki? :D

A Dexter trochę ma z Garfielda ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d79df0f460ef.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e38c34cef35b.jpg
    Jaki fajny tłuścioszek!!!!! :) Cudny dexter :)

• Aleksandra19 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie,
    Myślicie, że lekarz rodzinny może przepisać mi jakieś globulki na grzybice pochwy? Moja ginekolog jest na urlopie a ja zaraz nie wytrzymam swędzi strasznie do tego upławy okropne..

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy rodzinny może, a nie masz innego gin, który by Cie przyjął? No i zostaje jeszcze IP.

• Aleksandra19 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba,że prywatnie ale to też pewnie kilka dni bede musiala czekać a na izbie przyjeć nie przyjmuje u mnie ginekolog

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, ja bym spróbowała. Może się lekarz zlituje. A jak nie, to inny ginekolog...

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę po receptę do rodzinnego to nawet się z nim nie widzę. U mnie można zostawić karteczkę z napisanym lekiem jaki się potrzebuje i odbiera się receptę następnego dnia. Myślę, że rodzinny powinien Ci bez problemu przepisać globulki, a zawsze nawet farmaceuta może wypisać w nagłych przypadkach receptę ;) albo można się umówić, że lek nam wyda teraz a receptę się doniesie :)

• Funky09 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolajna91 wrote:
    Dobry wieczór dziewczynki :)
    Mam takie pytanie do Was...
    jakieś 2 lata temu przez przypadek - byłam na usg po chorobie - wykryto u mnie guzki tarczycy - pani radiolog kazała mi je zbadać, zrobić biopsję ale ja to wtedy zbagatelizowałam i nie poszłam.
    Z racji tego że teraz zaczęłam się trochę tym martwić odwiedziłam endokrynologa prywatnie i skierował mnie na badania krwi THS, anty TPO i anty Tg - moj ginekolog do którego chodzę PRYWATNIE nie zlecił mi przez całą ciążę żadnego badania krwi na tarczycę, więc czy teraz mógłby mi przepisać skierowanie od endokrynologa na siebie? Bo mój ginekolog zawsze jak wypisuje mi skierowanie od jednego laboratorium to nie muszę płacić za badania...
    Zawsze to parę złotych w kieszeni? co sądzicie?

Myślę, że ginekolog może Ci przepisać skierowanie na badanie. Na pewno na TSH będzie mógł, a jak już daje Ci na TSH to poproś również o ft4. AntyTPO i antyTG też powinien wypisać. Właśnie AntyTPO i anty TG najwięcej kosztuje, bo TSH i ft4 to kwestia 15zł, a antyTPO chyba koło 30zł, ale mogę się mylić.

• Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olina wrote:
    według Was rozek jest bardzo potrzebny?? a co sadzicie o otulaczu? boze ile tego wszystkiego...
    U mnie tylko otulacze, tiago był bardzo aktywny i w mgnieniu oka wykopywal się z rozka.

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Funky09 wrote:
    Myślę, że ginekolog może Ci przepisać skierowanie na badanie. Na pewno na TSH będzie mógł, a jak już daje Ci na TSH to poproś również o ft4. AntyTPO i antyTG też powinien wypisać. Właśnie AntyTPO i anty TG najwięcej kosztuje, bo TSH i ft4 to kwestia 15zł, a antyTPO chyba koło 30zł, ale mogę się mylić.
    Ceny badań zależą od laboratorium, ja np. Za tsh ft3 i ft4 placilam 75 zł

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png

Wysłany: 26 stycznia 2016, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra19 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie,
    Myślicie, że lekarz rodzinny może przepisać mi jakieś globulki na grzybice pochwy? Moja ginekolog jest na urlopie a ja zaraz nie wytrzymam swędzi strasznie do tego upławy okropne..
    oczywiście, że może. ja byłam kilka razy u ogólnego - FAKT przed ciążą, ale nigdy nie robili problemu.

Super kociak! :D :D

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    Ceny badań zależą od laboratorium, ja np. Za tsh ft3 i ft4 placilam 75 zł

Oczywiście, że tak. Ja mam akurat to szczęście, że u mnie jest tanio :) chociaż w okolicy mam laboratorium, gdzie wyniki są dostępne online już popołudniu, ale cena jest o wiele większa. A u mnie w laboratorium trzeba czekać na wyniki TSH ponad 24h (niektóre badania przeprowadzane są przez Śląskie Laboratorium Analityczne i oni odsyłają wyniki).

A tak w ramach ciekawostek to ostatnio dowiedziałam się od lekarza, że betaHCG na TSH wpływa tylko w I trymestrze. Podobno później TSH znowu staje się miarodajnym wskaźnikiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 00:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie czwarta nocka z kolei z dupy :D Dzisiaj nam pies rzygał, także były atrakcje. A Michał cały czas mi się wypina albo kopie, w nocy sikam już po 5 razy minimum. I tak sobie dzisiaj doszłam do wniosku że chyba czas najwyższy zacząć wstawać najpóźniej o 8, bo przez to że mulę w łóżku do 10 to czuję się mniej wyspana niż jak teraz wstałam :)

• ania0141 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie z rana...kochane,ale żeście napisały od wczoraj-forum kwietniówek tętni życiem. ALEKSANDRA19 mój rodzinny sam z siebie by mi nie wypisał,bo w ciąży się obawia...ale jak bym poszła i poprosiła o receptę na konkretny lek to bez problemu.DZIEWCZYNY apropo faworków jak któraś ma przepis to ja też poproszę,mam jakiś ale nic specjalnego.

ania0141
‹‹ 701 702 703 704 705 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ