Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
jaskra wrote:W weekend robiłam faworki
Ale niestety nie nacieszyłam się wszystkimi, gdyż mój mądry mąż zostawił resztę na blacie w miseczce i mój gruby kot Dexter się nimi zainteresował..
to miał ucztę. pewnie później wyglądał jak garfild
Rotenkopf lubi tę wiadomość
-
Straciatellaa, obowiązkowe szczepienia wprowadzili w 88, i zaczęto wtedy szczepić 13-latki, więc jeśli miałaś w 88 roku 13 lat lub mniej, to na pewno zostałaś zaszczepiona. A masz zrobić obydwa miana czy tylko jedno? Zawsze lepiej zrobić obydwa- jeśli IgG obecne, a IgM nieobecne to znaczy, że w ciąży nie chorowałaś. IgM utrzymują się kilka miesięcy po zachorowaniu. Poza tym wysypkę masz teraz, a IgM pojawiają się kilka dni po zakażeniu.
-
nick nieaktualny
-
Właśnie też miałam pytać o przepis
Bo ja robiłam z kwestii smaku i aż tak mnie te faworki nie powaliły... Nie dodawałam spirytusu, zastąpiłam go octem. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne faworki?
A Dexter trochę ma z Garfielda
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d79df0f460ef.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e38c34cef35b.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2016, 22:17
Dobson, Aleksandrakili, Rotenkopf, Endzis, fabdorota, Andrea20, Straciatellaa, _Saszka_, ania0141, agulas, Kawuszka, Wilka, Olina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dobry wieczór dziewczynki
Mam takie pytanie do Was...
jakieś 2 lata temu przez przypadek - byłam na usg po chorobie - wykryto u mnie guzki tarczycy - pani radiolog kazała mi je zbadać, zrobić biopsję ale ja to wtedy zbagatelizowałam i nie poszłam.
Z racji tego że teraz zaczęłam się trochę tym martwić odwiedziłam endokrynologa prywatnie i skierował mnie na badania krwi THS, anty TPO i anty Tg - moj ginekolog do którego chodzę PRYWATNIE nie zlecił mi przez całą ciążę żadnego badania krwi na tarczycę, więc czy teraz mógłby mi przepisać skierowanie od endokrynologa na siebie? Bo mój ginekolog zawsze jak wypisuje mi skierowanie od jednego laboratorium to nie muszę płacić za badania...
Zawsze to parę złotych w kieszeni? co sądzicie? -
nick nieaktualnyjaskra wrote:Właśnie też miałam pytać o przepis
Bo ja robiłam z kwestii smaku i aż tak mnie te faworki nie powaliły... Nie dodawałam spirytusu, zastąpiłam go octem. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne faworki?
A Dexter trochę ma z Garfielda
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d79df0f460ef.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e38c34cef35b.jpgCudny dexter
-
nick nieaktualny
-
Ja chodzę po receptę do rodzinnego to nawet się z nim nie widzę. U mnie można zostawić karteczkę z napisanym lekiem jaki się potrzebuje i odbiera się receptę następnego dnia. Myślę, że rodzinny powinien Ci bez problemu przepisać globulki, a zawsze nawet farmaceuta może wypisać w nagłych przypadkach receptę
albo można się umówić, że lek nam wyda teraz a receptę się doniesie
-
karolajna91 wrote:Dobry wieczór dziewczynki
Mam takie pytanie do Was...
jakieś 2 lata temu przez przypadek - byłam na usg po chorobie - wykryto u mnie guzki tarczycy - pani radiolog kazała mi je zbadać, zrobić biopsję ale ja to wtedy zbagatelizowałam i nie poszłam.
Z racji tego że teraz zaczęłam się trochę tym martwić odwiedziłam endokrynologa prywatnie i skierował mnie na badania krwi THS, anty TPO i anty Tg - moj ginekolog do którego chodzę PRYWATNIE nie zlecił mi przez całą ciążę żadnego badania krwi na tarczycę, więc czy teraz mógłby mi przepisać skierowanie od endokrynologa na siebie? Bo mój ginekolog zawsze jak wypisuje mi skierowanie od jednego laboratorium to nie muszę płacić za badania...
Zawsze to parę złotych w kieszeni? co sądzicie?
Myślę, że ginekolog może Ci przepisać skierowanie na badanie. Na pewno na TSH będzie mógł, a jak już daje Ci na TSH to poproś również o ft4. AntyTPO i antyTG też powinien wypisać. Właśnie AntyTPO i anty TG najwięcej kosztuje, bo TSH i ft4 to kwestia 15zł, a antyTPO chyba koło 30zł, ale mogę się mylić. -
Funky09 wrote:Myślę, że ginekolog może Ci przepisać skierowanie na badanie. Na pewno na TSH będzie mógł, a jak już daje Ci na TSH to poproś również o ft4. AntyTPO i antyTG też powinien wypisać. Właśnie AntyTPO i anty TG najwięcej kosztuje, bo TSH i ft4 to kwestia 15zł, a antyTPO chyba koło 30zł, ale mogę się mylić.
-
Aleksandra19 wrote:Dziewczyny mam pytanie,
Myślicie, że lekarz rodzinny może przepisać mi jakieś globulki na grzybice pochwy? Moja ginekolog jest na urlopie a ja zaraz nie wytrzymam swędzi strasznie do tego upławy okropne..
Super kociak! -
Anastazjaaa wrote:Ceny badań zależą od laboratorium, ja np. Za tsh ft3 i ft4 placilam 75 zł
Oczywiście, że tak. Ja mam akurat to szczęście, że u mnie jest taniochociaż w okolicy mam laboratorium, gdzie wyniki są dostępne online już popołudniu, ale cena jest o wiele większa. A u mnie w laboratorium trzeba czekać na wyniki TSH ponad 24h (niektóre badania przeprowadzane są przez Śląskie Laboratorium Analityczne i oni odsyłają wyniki).
A tak w ramach ciekawostek to ostatnio dowiedziałam się od lekarza, że betaHCG na TSH wpływa tylko w I trymestrze. Podobno później TSH znowu staje się miarodajnym wskaźnikiemWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 00:59
-
nick nieaktualnyU mnie czwarta nocka z kolei z dupy
Dzisiaj nam pies rzygał, także były atrakcje. A Michał cały czas mi się wypina albo kopie, w nocy sikam już po 5 razy minimum. I tak sobie dzisiaj doszłam do wniosku że chyba czas najwyższy zacząć wstawać najpóźniej o 8, bo przez to że mulę w łóżku do 10 to czuję się mniej wyspana niż jak teraz wstałam
-
Witajcie z rana...kochane,ale żeście napisały od wczoraj-forum kwietniówek tętni życiem. ALEKSANDRA19 mój rodzinny sam z siebie by mi nie wypisał,bo w ciąży się obawia...ale jak bym poszła i poprosiła o receptę na konkretny lek to bez problemu.DZIEWCZYNY apropo faworków jak któraś ma przepis to ja też poproszę,mam jakiś ale nic specjalnego.ania0141