X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella masz rację,jako donoszona jest 37tc,36tc i ileś dni jest jako nie donoszona

Lanusia93 lubi tę wiadomość

ania0141
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mi się wydaje, że donoszona jest od 37 skończonego tygodnia. U mnie to wypada 9.03, czyli 4 tygodnie:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 10:36

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 jeszcze lepiej 2tygodnie,boziu jak to brzmi????aż mi ciarki przeszły,no chyba zadna cię nie przebije:)

ania0141
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania0141 wrote:
    Andrea20 jeszcze lepiej 2tygodnie,boziu jak to brzmi????aż mi ciarki przeszły,no chyba zadna cię nie przebije:)

No ale wszystko zależy od Stasia czy będzie chciał posidzieć dłużej czy mu się spieszy :D Jak dla mnie niech siedzi tyle ile potrzebuje :) Jak narazie mam postanowione ze nie będę go wyganiac z brzucha żadnymi sposobami, no chyba ze juz po terminie będzie to trochę go pomecze z wyjściem :D

Tak się zawsze zastanawiam, gdzie to pisze ze niby wczesniak? ja jestem urodzona w 8 miesiącu a nigdzie nigdy nie widziałam żadnej wzmianki na ten temat. Nie miałam żadnych problemów ze , zdrowiem czy rozwojem wręcz przeciwnie :D

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karatka ja przez pol roku po cc czulam bol jak chcialam np brzuszki robic wiec nie cwiczylam wcale. Pozniej jak juz moglam to nie bylo czasu bo wykanczalismy mieszkanie i zalatwianie wszytskich tych formalnosci odbieralo mi reszte energii no a pozniej zaszlam w druga ciaze wiec moj brzuch nie wrocil do formy, moze po drugim porodzie uda sie troche ogarnac :)

Oj mi tez by sie ptrzydal fryzjer, co prawda odrostow nie mam bo od kilku lat nie farbuje wlosow ale fryz juz zupelnie bez ksztaltu i tylko w zwiazanych wlosach moge chodzic. Jakos nie moge sie zebrac...

paprotka ja akurat jestem antyspiochowa ( mam na mysli te na szelkach) wiec wybralabym połśpiochy albo spodenki, duzo szybciej sie je zaklada a i dzieciaczek wg mnie ladniej wyglada :)

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze jest móc wyspać się w swoim łóżku! ;)

Mi kalendarz na belly pokazuje, że ciążę donoszoną mam :
    Przy terminie z OM (5 kwietnia) 37+0 mam 15 marca (i tam mi właśnie pisze, że ciąża donoszona),
    Przy terminie z prenatalnych (2 kwietnia) 37+0 mam 12 marca,
    Przy terminie porodu z poniedziałku (21 marca) 37+0 mam (cholercia!) 29 lutego!
    Właśnie, kobietki, jak macie ustawiony kalendarz na belly? Wg której daty? Bo ja cały czas wg terminu na 5 kwietnia.

Co do porodu, nie boję się go - w końcu kobiety zostały do tego stworzone, boję się jakichś komplikacji...
    Ogólnie to chyba złapałam znowu jakąś depresję bo zamiast się cieszyć (głupia ja! tzn cieszę się, ale strach jest mocniejszy) to boję się, że będę złą matką, że nie usłyszę Jej płaczu jak będę spać, że nie będę umiała Jej odpowiednio ubrać, że po prostu dam plamy na całego, albo co gorsza, że nie rozpoznam akcji porodowej i nie zdążę do szpitala pod opiekę.
    Na dodatek już chodzę spięta bo jutro czeka mnie dziwny dzień, huśtawka nastrojów gwarantowana.
    Jutro mamy z mężem półtora roku po ślubie, ale też "1 urodzinki". Gdyby moja pierwsza ciąża przebiegła pomyślnie to Nasze dziecko świętowałoby jutro pierwsze urodziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 10:49

• Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam włosy do dupy, dosłownie :D Cos czuje ze przy maluszku i jego słodkich ciągnących raczkach będę musiała je obciąć, przynajmniej trochę, bo zostanę łysa jak mi będzie ciągnąć, chociaż to bym jeszcze przebolala ale jak te słodkie raczki z włosami pójdą do buzki to by źle było :D

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    Ja też mam dziś. Ciekawe czy mały urósł przez miesiąc bo ja prawie nic przytyłam
    Na pewno przytył, nie martw się : * Ja też niewiele tyję, a mała rośnie ładnie :)

Skoro mowa o półśpiochach, to ja zamawiałam tu http://txm24.pl/pl-PL/search/p%C3%B3%C5%82%C5%9Bpiochy/log/1?#sort=sorting_search_accuracy&quantity=60
    Wybierałam 100% bawełny i są naprawdę fajne:) Dużo produktów jest polskiej produkcji i wydaje się dobra jakościowo, mimo niskich cen. Oczywiście chińszczyznę też mają w ofercie ; )

Co do donoszonej ciąży, to chyba rzeczywiście to jest skończony 37 tydzień. Wg OM to będzie u mnie 15.03. :)

MagSz lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 wrote:
    No ale wszystko zależy od Stasia czy będzie chciał posidzieć dłużej czy mu się spieszy :D Jak dla mnie niech siedzi tyle ile potrzebuje :) Jak narazie mam postanowione ze nie będę go wyganiac z brzucha żadnymi sposobami, no chyba ze juz po terminie będzie to trochę go pomecze z wyjściem :D

Tak się zawsze zastanawiam, gdzie to pisze ze niby wczesniak? ja jestem urodzona w 8 miesiącu a nigdzie nigdy nie widziałam żadnej wzmianki na ten temat. Nie miałam żadnych problemów ze , zdrowiem czy rozwojem wręcz przeciwnie :D
    Kiedyś było inaczej np te 20 lat temu. Teraz wczesniaki mają o ile się nie mylę wpis do książeczki zdrowia i mnóstwo lekarzy do zaliczania. Wiem po koleżance ze nie jest łatwo. Mimo że dzieci rozwijają sie normalnie to i tak ich czekają te wizyty U specjalistów.

Lanusia93 lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że mimo wszelkich niedogodności, to i tak dobrze, że dla wcześniaków są zalecane te wizyty kontrolne (u neurologa, ortopedy, czy psychologa, rehabilitanta). Dobrze sprawdzać rozwój dziecka, czy odruchy i napięcie mięśniowe są prawidłowe itd., bo niektórych rzeczy nie jesteśmy w stanie wyłapać bez pomocy specjalisty.

Rotenkopf lubi tę wiadomość

---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kolejności porodów z naszej listy - podejrzewam, że mogą być niezłe roszady ; ) Np. na marcówkach, w 36tc, jako pierwsza urodziła dziewczyna, u której przez całą ciążę nie było najmniejszego podejrzenia porodu przedwczesnego. Za to te mamusie krótkoszyjkowe cały czas w dwupakach ; )

Rotenkopf, jamniczakuchnia, Szotka, Lanusia93 lubią tę wiadomość

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Olina Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    34 <3
    <3

Straciatellaa lubi tę wiadomość

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • panda80 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotenkopf wrote:
    Jak dobrze jest móc wyspać się w swoim łóżku! ;)

Mi kalendarz na belly pokazuje, że ciążę donoszoną mam :
    Przy terminie z OM (5 kwietnia) 37+0 mam 15 marca (i tam mi właśnie pisze, że ciąża donoszona),
    Przy terminie z prenatalnych (2 kwietnia) 37+0 mam 12 marca,
    Przy terminie porodu z poniedziałku (21 marca) 37+0 mam (cholercia!) 29 lutego!
    Właśnie, kobietki, jak macie ustawiony kalendarz na belly? Wg której daty? Bo ja cały czas wg terminu na 5 kwietnia.

Co do porodu, nie boję się go - w końcu kobiety zostały do tego stworzone, boję się jakichś komplikacji...
    Ogólnie to chyba złapałam znowu jakąś depresję bo zamiast się cieszyć (głupia ja! tzn cieszę się, ale strach jest mocniejszy) to boję się, że będę złą matką, że nie usłyszę Jej płaczu jak będę spać, że nie będę umiała Jej odpowiednio ubrać, że po prostu dam plamy na całego, albo co gorsza, że nie rozpoznam akcji porodowej i nie zdążę do szpitala pod opiekę.
    Na dodatek już chodzę spięta bo jutro czeka mnie dziwny dzień, huśtawka nastrojów gwarantowana.
    Jutro mamy z mężem półtora roku po ślubie, ale też "1 urodzinki". Gdyby moja pierwsza ciąża przebiegła pomyślnie to Nasze dziecko świętowałoby jutro pierwsze urodziny.
    Ja też mam belly ustawioną na 5 kwietnia, więc mamy podobne terminy :) Ja też mam wątpliwości czy dam radę. Dzisiaj mi się śniło, że urodziłam ale nie miałam mleka i Malutka była głodna...

zem39vvjscbr7v2w.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam obawy, żenie bede umiałam ubrac Olka, albo cos sknoce.....ale trzeba byc dobrej mysli w koncu nie bedziemy same, mam nadzieje , że nasi lubni pomimo, ze troche teraz nie ogarniaja w koncu wezma sie za siebie :D

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panda80 wrote:
    Ja też mam belly ustawioną na 5 kwietnia, więc mamy podobne terminy :) Ja też mam wątpliwości czy dam radę. Dzisiaj mi się śniło, że urodziłam ale nie miałam mleka i Malutka była głodna...
    Miałam podobny sen. Lezalam z Małą na sali i nie umiałam jej dobrze przystawic. Ona bardzo płakała, a mi nikt nie chciał pomóc.
    Moje lęki też dotyczą głównie opieki, a nie samego porodu. No ale liczę, że się z Pola siebie nauczymy. Coraz bardziej się cieszę, że pare dni będzie z nami moja mama, bo M ze względu na nową pracę raczej nie weźmie całego tacierzynskiego tylko ze 3-4 dni na załatwienie spraw urzędowych. Szybko zostaniemy same i trzeba będzie ogarnąć;)

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • panda80 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile kupujecie paczek podkładów poporodowych do szpitala? Takich po 10 szt.

zem39vvjscbr7v2w.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wzielam 3

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • baba Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karatka81 wrote:
    Hej Mamusie :-) U nas dzisiaj słoneczko, ja w miarę wyspana ;-) Dzisiaj po południu idziemy z Niko do fryzjera no i ja się umówię na marzec na odrosty. Fryzjerka do mnie, że to na sam koniec marca bo potem pewno nie będę miała jak wyskoczyć po porodzie. Ale to jeszcze þóltora miecha, a już leciutki odrost jest. Będę wyglądała jak czarownica hi,hi M się popukał czoło, że co on jakaś kaleka jest żeby z dzieckiem nie został na kilka godzin? :-) Podoba mi się jego postawa :-)
    Baba, czy tam dziewczyny po cesarce, czy mięśnie po takiej operacji wracają do normy? W sensie też czy można w miarę szybko ćwiczyć, czy nie bardzo? Pytam bo mam koleżankę po dwóch cc i ma płaski brzuszek, a zawsze zapomnę zapytać jak to zrobiła ha,ha
    Wszystko jest do zrobienia tylko trzeba chcieć. Wiadomo na początku lepiej sobie odpuścić ćwiczenia brzucha, chyba najlepiej po połogu bo to jednak głęboka rana i różnie bywa z gojeniem się. A blizna jest bardzo nisko. U mnie z mięśniami to przed ciążą nie było najlepiej, niby sadełka nie było.
    Jak po roku nie całym zaszłam w ciąże to momentalnie mi brzuch wyskoczył.
    Dla przykładu szwagierka miała 2 cc w odstępie dwóch lat w każdej ciąży przytyła ok 30kg i jakoś to szybko zrzuciła (króciutko karmiła cycem, może parę tyg), duży brzuch miała w ciąży. Brzucha może jakoś super płaskiego to nie ma ale jak dla mnie dobrze wygląda i waży z 50kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 11:30

kyw7gh2.png

qgxuky0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panda80 wrote:
    Dziewczyny ile kupujecie paczek podkładów poporodowych do szpitala? Takich po 10 szt.
    Ja mam jedną paczkę takich z Canpola https://www.doz.pl/apteka/p67323-Canpol_podklady_wysokochlonne_poporodowe_10_szt
    Jedną paczkę Bella Mama https://www.doz.pl/apteka/p47647-Bella_podklady_higieniczne_Mamma_10_szt
    I dwie paczki takich na łóżko z Seni https://www.doz.pl/apteka/p45718-Seni_Soft_podklady_higieniczne_90cm_x_60cm_5_szt

Pewnie będę musiała dokupić jakieś te do majtek ale nie wiem, które bardziej mi spasują więc mąż poleci i mi kupi jak się skończą ;)

• baba Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olina wrote:
    ja tez mam obawy, żenie bede umiałam ubrac Olka, albo cos sknoce.....ale trzeba byc dobrej mysli w koncu nie bedziemy same, mam nadzieje , że nasi lubni pomimo, ze troche teraz nie ogarniaja w koncu wezma sie za siebie :D
    Z tym ubieraniem nie będzie tak źle. Nie martw się. Ja też nie ubierałam małej w śpiochy, są dla mnie bez sensu. Najlepiej body, bluzeczka, skarpetki, jak zimno rajtuzki i spodenki u mnie getry mała nosiła czy też na początku półśpiochy co by w brzuszek nie cisło. Nam teraz będzie łatwiej bo takiego malucha latem to w body, czy rampers ew. jeszcze skarpetki i będzie ok.

Olina lubi tę wiadomość

kyw7gh2.png

qgxuky0.png
‹‹ 814 815 816 817 818 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ