X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • malala Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)

ja wczoraj byłam na Bezpiecznym Maluchu! także zdam krótką relację.
    wszystko trwało niecałe 4 godziny, ale były 3 przerwy w tym czasie więc spokojnie na siusiu, picie i jedzenie :) choć podjęść czy popić w trakcie też było można ;) na początku był wykład dot. przewożenia maluszka w foteliku. fajny prowadzący, ciekawie mówił, dobrze się go słuchało. my fotelik już mamy kupiony, bazę też ale to żadna przeszkoda bo kilka interesujących rzeczy wyniosłam z tego wykładu i czuje się mądrzejsza :D następnie kilka słów o kobiecie w ciąży za kółkiem jak i na fotel pasażera. jak się ustawiać, jak prawidłowo przypinac pasy. kolejne - krótki przerywnik w formie ciekawostek dot. ciąży i macierzyństwa prowadzone przez babkę ze szkoły rodzenia. to było zbędne, ale trwało z 10min także raz dwa. kolejna była kobieta z PBKM, liczyłam na jakieś informacje dot. komórek macierzystych a ona puściła film promujący PBKM, trwał z 8min, potem dodała, że wszelkie info na stronie www lub po wykładnie ona udzieli na swoim stoisku i koniec. ostatnim z wykładów był taki dotyczący pierwszej pomocy u niemowlęcia i u kobiety w ciąży. fajnie poprowadzone, pokazane. nie wiem czy umiałabym powtórzyć taką pomoc na własnym dziecku bo panika itd ale jakieś podstawy teoretyczne mam przynajmniej i czuję się spokojniejsza.
    dostałam siatę ulotek, były też gratisy w formie buteleczki, gryzaczka i smoczka. pls jakaś rękawica do kąpieli bodajże.

karola91 lubi tę wiadomość

Julia <3
    f2w3rjjgs14uz5pa.png
  • Endzis Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam na bezpiecznym maluchu i bardzo polecam:) bardzo fajnie prowadzone w humorystyczny sposob a nie suchy wyklad. Przydatne info o pierwszej pomocy montowania fotelikow itp bylo o krwi pepowinej chustowaniu. Fajne gratisy i probki dawali. Ja sie tez zapisalam na mamo to ja u mnie 16 marca ale nie wiem czy dam rade byc:P
    Sliczne kąciki macie dziewczyny:)
    Anastazja dobrze ze sie uspokoilo oby dzidziuś jeszcze z miesiac posiedzial w brzuszku.

Anastazjaaa, karola91 lubią tę wiadomość

f2w3s65gpeorv80s.png
  • _Saszka_ Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka30 wrote:
    Oglądam :P wkurza mnie rozkapryszony Krystian oraz Marysia ktora wiecznie ma problemy z facetami i ciagle jest taka pokrzywdzona przez los. Za to uwielbiam postać Beatki i jej teksty :P niektóre wątki w serialu sa juz nudne..ale oglądam z przyzwyczajenia.

A ja mam dzis kiepski dzien. Ten remont mnie dobija. Chcialabym wszystko na raz zrobić ale tak sie nie da. Wszystko wymaga czasu, eh :|
    Za późno się za to wzięliśmy i teraz sie denerwuje bo sama choćbym chciala to juz nie dam rady za wiele zrobić.

Paprotka, doskonale Cię rozumiem z remontem. U nas niby już końcówka, ale ciągnie się strasznie i przez to wszędzie bałagan. Dopiero w przyszłym tygodniu zaczniemy szykować kącik dla Wojtka. Na szczęście, ogarnęłam już zamówienie z gemini, jestem z siebie dumna :)
    Ale bez remontu mam podobnie jak Wy, po sprzątaniu jest porządek przez max 2 dni :)

A co do wskazań do CC - ja mam cukrzycę ciążową, problemy z tarczycą (hashimoto), więc jestem pod stałą opieką endokrynologa, a do tego mam dużą wadę wzroku (-8), a nie ma przeszkód, żebym rodziła naturalnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorną porą :)

Mania współczuje podejścia lekarza... Nie daj się tam!! Opieprz go i to zdrowo :) Co Cie jeszcze w ciąży stresować bedzie... :/

Anastazja obyś jak najdłużej w dwupaku była :) trzymam mocno kciuki :) :*

Ja dziś padam na twarz... Spędziłam większość dnia i fryzjera z moją króliczką... okazało się, że biedna ma zapalenie skóry... Po za tym jest ciut otyła i muszę jej dietę zrobić.. Szkoda mi jej teraz jest.. :( ale sama ją doprowadziłam do takiej masy... :/

Jeeeeej dziewczyny skąd ja to o tym syfie znam??!! :p A teraz to dopiero chyba grzybem zarośniemy przy tym remoncie...

Paprotka to trwamy razem... Co remontujecie??
    Mój mąż dziś pomalował sufit... Jutro pomaluje jedną ścianę na której będą wielorybki a pojutrze kolejne... Czemu nie moźna pstryknąć palcami i zrobić to w 5 min? :p za dużo bym chciała :p

Anastazjaaa, mania lubią tę wiadomość

• paprotka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili, robimy wszystko w salonie tj podloga, ściany i sufit. Dzis bylo dwóch fachowców zeby ściany jako tako doprowadzić do porządku bo po zdjęciu tapety okazalo sie ze sa pęknięcia i trzeba na to siatkę położyć, potem gładź i malowanie. Panele to juz mój sam położy. No i mebli nie zamówiliśmy a czeka sie tez 3-4 tygodnie ponoć :| to jest największy pokój w całym domu to i roboty więcej i koszty większe ale i tak najdroższe meble będą.
    Zdążymy przed porodem ale duzo nas to emocji kosztuje..zwłaszcza mnie :)

Za kare wyslalam mojego po frytki i snickersa :P a jutro idę na badania i do fryzjera bo mi sie należy cos pozytywnego w tym bałaganie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 19:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka30 wrote:
    Aleksandrakili, robimy wszystko w salonie tj podloga, ściany i sufit. Dzis bylo dwóch fachowców zeby ściany jako tako doprowadzić do porządku bo po zdjęciu tapety okazalo sie ze sa pęknięcia i trzeba na to siatkę położyć, potem gładź i malowanie. Panele to juz mój sam położy. No i mebli nie zamówiliśmy a czeka sie tez 3-4 tygodnie ponoć :| to jest największy pokój w całym domu to i roboty więcej i koszty większe ale i tak najdroższe meble będą.
    Zdążymy przed porodem ale duzo nas to emocji kosztuje..zwłaszcza mnie :)

Za kare wyslalam mojego po frytki i snickersa :P a jutro idę na badania i do fryzjera bo mi sie należy cos pozytywnego w tym bałaganie.
    Łooo no to faktycznie ciężko... U mnie malowanie i założenie podłóg to nie aż tak źle.. aczkolwiek mąż po nockach (12h) wraca z pracy i walczy z malowaniem. Żal mi go jest naprawdę bo się biedny narobi. A jeszcze go szef w pracy wkurwia... :/ Muszę mu na weekend zrobić niespodziewankę jakąś :) należy mu się :p
    Pomimo, że czasem mam ochotę go zabić!! :p

A dziś był już bardzo padnięty tym malowaniem i mówi, że jak go nie lrzestane drażnić to sama sobie to będę malować i zły jak bąk był.. Ale mówię mu tak : Kochanie robisz to dla siebie, dla swojej najcudowniejszej żony na świecie i dla swojego najwspanialszego synusia :D
    Ufff udało mi się tym tekstem odwròcić uwagę od tego, że za bardzo marudziłam..
    Jednak kobiety też są wredne :p hehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was miała w poprzedniej ciąży, albo teraz ma, albo miała podejrzenie cholestazy ciążowej? Może wiecie jakie jest postępowanie?

Od kilku dni mnie skóra swędzi w różnych miejscach (niby w cholestazie stopy i dłonie najbardziej swędzą, ale to nie reguła) - uda, łydki, dekolt, ramiona, szyja ... Nie jest to bardzo upierdliwe, no ale jednak nienaturalne i zauważalne :/
    Idę jutro zrobic próby wątrobowe - alat, aspat, bilirubine i fosfatazę. Mam nadzieję, że to fałszywy alarm, ale wolę dmuchać na zimne :( wczoraj miałam wizytę, ale kompletnie zapomniałam o tym powiedzieć, bo miałam tysiąc innych spraw no i mi wyleciało z głowy :/
    Oby wyniki były dobre.. Daj znać jak już coś będziesz wiedzieć :) Szkoda, że zapomniałaś wspomnieć na wizycieno tym :) Ale bedzie wszystki dobrze :)

• jaskra Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, ja też się obawiam cholestazy teraz i również idę jutro na badania. Dodatkowo robię sobie kwasy żółciowe. Też mam nadzieję, że to fałszywy alarm a wizytę mam dopiero za tydzień.

Ostatnio w nocy wstałam siusiu i swędziały mnie dłonie, i generalnie miałam je takie obrzęknięte, ale nie wiem czy to swędzenie nie było z ucisku właśnie. W ogóle swędzi mnie skóra w różnych miejscach a nie mam żadnej wysypki. Wczoraj też doszło swędzenie podeszew, ale to podczas długotrwałego siedzenia i też nie wiem czy nie była to kwestia upośledzonego krążenia, a niestety obrzęki się pojawiły delikatne..

Jak w badaniach potwierdzi się cholestaza to raczej czeka nas szpital i to możliwe, że na dość długo.. Oby nie..

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • paprotka30 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka i Jaskra, na marcowkach 2016 widziałam jakieś dziewczyny z cholestaza. Moze tam zapytajcie.

Szotka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• jaskra Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, no właśnie tego przyspieszonego porodu obawiam się bardzo, ale nie ma co się nakręcać przed badaniami..

Chciałabym mieć jutro wyniki, ale idę do innego laboratorium, więc wątpię.. Jak robię w Synevo to mam tego samego dnia, w internecie właśnie, ale synevo jest drogie :/

Kwasy żółciowe są niestety chyba najdroższym badaniem z tego wszystkiego, bo w najtańszym laboratorium jakie znam kosztują 36 zł.

U mnie po prostu widnieją jako "kwasy żółciowe" i według niektórych wytycznych to kluczowe badanie, ale ile stron zwiedziłam, tyle opinii. Najbardziej miarodajny jest artykuł z ginekologii polskiej: http://www.ginekologiapolska.pl/Rekomendacje-zespolu-ekspertow-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego-dotyczace-postepowania-w-wewnatrzwatrobowej-cholestazie-ciezarnych,1491,0,1.html

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz mówił, że do cholestazy wystarczy alat, aspat i bilirubina ;)

Szotka, nie gadaj nawet o sutkach. Moje są tak wrażliwe, że WSZYSTKO mnie drażni, WSZYSTKO. I dostaje pierdolca przez to ;]

Mam dość dzisiejszego dnia. Zaczyna mi wychodzić bolesny rumień na dłoni po poparzeniu wodą z czajnika ;/ I kolor farby nie wyszedł taki jaki chciałam ;/ grunt, że włosy nie wyszły mi zielone, no ale myślałam, że będzie ładniejszy...NO ALE ogólnie jakiś do dupy dzień mam ;p

• Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh... my z kochanym po szybkiej akcji zakupu ubrań dla córki bo... w szkole wymyślili Walentynki jutro i dzieci mają być ubrane na czerwono a moja córcia wiedząc że nie ma czerwonych ubrań i tak zgłosiła się do konkursu na najlepiej ubrana walentynke... grrr i dzisiaj mówi że to jutro... jechaliśmy więc 30 km żeby dorwać coś w markecie i Bogu dzięki tanim kosztem bo bluzka 19 spódniczka 20 i rajstopy 6 zł... mistrze wyprzedaży i udało ubrać się naszą wymagającą wslentynke...

Przez to ganianie po sklepie nogi jak balony... grrr

Rotenkopf lubi tę wiadomość

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a6f2818ea71.jpg

Larisa, Endzis, Rotenkopf lubią tę wiadomość

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zerknęłam właśnie na moje skierowanie, na którym jest lista badań i kurde też nie mogę namierzyć kwasów żółciowych.. No najwyżej później wpadnę do Synevo na same kwasy a resztę badań zrobię w diagnostyce, bo taniej.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahahahahahahah! Mój mąż wrócił do domu, powiedziałam mu co myślę to nagle wziął się do roboty. Akurat skończyła prać pralka. Teraz znowu płaczę, ale ze śmiechu ;] zajebiście to wygląda, jak dwumetrowy chłop wiesza małe, różowe skarpeteczki <3
    Jedną z nich udało mu się założyć na jeden palec raptem :D

A jak Wasi ? Ogarniają się powoli do roli tatusiów? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 21:25

Szotka, ania0141 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• jaskra Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, będę trzymać kciuki :) daj znać jak będziesz po :)

Rotenkopf, mój ma fazy. Ostatnio pomagał mi prasować bodziaki i pajace, ale jakoś tak mam wrażenie, że ciągle nie dociera do niego bliskość rozwiązania.. Kurcze- do mnie to nie dociera..

f2w3rjjgtiaisq5u.png
‹‹ 848 849 850 851 852 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ