X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Olina Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota wrote:
    Co do położnej, to ja się teraz bardzo zdziwiłam, bo położna POZ do której się zadeklarowałam przyjdzie do nas na patronaż po porodzie dopiero, kiedy złożymy Poli deklaracje do przychodni. Takie zasady dziwne. Bo na SR nam mówiła, że zazwyczaj jest tak, że po porodzie dzwoni się do swojego ośrodka zdrowia, żeby poinformować, że się już ze szpitala wyszło i w przeciągu 3 dni położna powinna się u nas zjawić. I dla mnie tak by było najlepiej, a tu u mnie takie jakieś głupoty wymyślają :/
    ja tez jak ost bylam u gina to połozna dala mi swoj numer i kazala zadzwonic od razu jak sie wyjdzie ze szpitala do niej to pomoze wybrac wlasnie pediatre, przyjdzie itps

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka trzymam kciuki za maluszka :*

Niuninka lubi tę wiadomość

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie byłam w inter, w biedrze i w carfurze, bo lidl i tesco mam tak daleko, ze to nie na moje nogi :( i nic nie kupiłam były same truskawki i sliwki;////

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panda80 wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi o co chodzi z tą położną przed porodem? Gdzie się zapisujecie? Ja chodzę prywatnie do gina i nie wiem nic na ten temat...

U nas nie ma takiego czegoś jak położna przed porodem. Po porodzie idzie się zapisać dziecko do przychodni, wybiera się pediatrę i położną i ona musi odbyć chyba 6 wizyt patronażowych. Wtedy ogląda, waży dziecko, udziela wielu cennych rad na temat kąpieli, karmienia, pielęgnacji kikuta, ciemieniuchy itd. Zajmuje się też mamą, tj. ogląda krocze, ściąga szwy, masuje piersi. Jedną wizytę ma z pediatrą. Naprawdę dużo dowiedziałam się od takiej osoby :)

Karolina_Ina, Olina, _Saszka_ lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam gdzie indziej niż jestem zameldowana, lekarza rodzinnego mam w mieście rodzinnym a tu u nas nie byłam ani razu w przychodni :P Będziemy zapisywać Michała do pediatry tutaj na miejscu, bo podobno jest dobry i wtedy niby on lub położna mają przyjść na wizytę patronażową. Poza tym nie zależy mi na wizycie z położną jakoś szczególnie, bo nie wiem o czym miałabym z nią gadać?

Rodzę w ogóle gdzie indziej, bo 60 km od miejsca zamieszkania, także to wszystko jest pokręcone.

Michała będziemy meldować przy mężu, bo on jest zameldowany tu gdzie obecnie mieszkamy :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 13:01

• Karatka81 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to trochę dziwnie wygląda, bo przecież wszędzie powinno być tak samo. A nie dopiero położna jak się dziecko zapisze. To co 4 dni po porodzie masz lecieć do przychodni? Ja ze szpitala dzwoniłam do swojej położnej i juz umawiałam się z nią na termin kiedy przyjdzie. Fajnie, bo na ściągnięcie szwów nie musiałam nigdzie jeździć, ona mi to w domku zrobiła, zważyła dziecko itd. Pomogła przy dostawieniu do piersi. Tak jakoś bezproblemowo i miło to poszło :-) W szpitalu pamiętam że pytali, gdzie dziecko będzie zapisane, bo dokumentację oni wysyłali do przychodni. Potem pewnie M go zapisywał, ja nie kojarzę ;-)

panda80 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 13:01

• jaskra Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka, no bo faktycznie pomiar fałdu po 14 tc to już nie ma sensu, bo nic nie wnosi.. Zdjęcie widziałam, ale myślałam, że może nazwali jakoś tę nieprawidłowość.. Współczuję teraz tej niepewności i stresu i biegania po lekarzach. Na tym etapie powinno się już spokojnie czekać na rozwiązanie..

Panda80, mojego lekarza na pewno nie będzie przy porodzie, bo planuję w innym szpitalu rodzić. Poza tym i tak ciężko byłoby trafić na jego dyżur akurat, ale o położnej też nie myślę. W ogóle wolę nie myśleć na razie o porodzie, bo nie znoszę tej niepewności jak on będzie przebiegał. Lubię mieć wszystko zaplanowane.

A co do tych położnych to raczej w całej Polsce przepisy są takie same. Deklarację można złożyć i taka położna powinna przed porodem przychodzić na wizyty, bo nfz to zapewnia nam ciężarnym za darmo. Oczywiście o ile się chce takie wizyty mieć. Można też przecież umawiać się do położnej w przychodni.

panda80, Niuninka lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem wkur...byłam na oddziale bo miałam mieć to usg serca a ten kardiolog nic nie wie, nikt nic tam nie wie chyba nawet nie wiedzą jak się nazywają!!! Badania nie miałam bo dr nie miał dziś czasu...dopiero jak zaczęłam być niemiła i mówić co myślę to wziął mnie do swojego pokoju i umówił na badanie na czwartek na 14.30 tylko powiedziałam żeby sobie zanotował bo ja latać nie będę tam bez potrzeby to nawet wziął mój nr tel...zobaczymy w czwartek bo jak znów będę musiała czekać albo się prosić o badanie to pójde do dyrektora bo tak mnie dziś nakręcili...poszłam tez do mojego dr na oddział ginekologiczny powiedzieć mu co myślę ale go nie było...kardiolog tylko mi powiedział, że jak dla niego jest w miarę ok pomimo, że duża tachykardia i musi obgadać jeszcze wszystko z ginekologami czy pozwolą mi rodzic SN...no cyrk na kółkach...
    tak się zdenerwowałam, że chyba miałam pierwszy skurcz ból przeokropny ale puściło i mam nadzieje, że nie wróci...

Niuninka lubi tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania no masakra... Uspokój się kobitko, żeby maleństwo się nie denerwowało... Ręce opadają...

mania lubi tę wiadomość

• ania0141 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania to faktycznie współczuję ci,lekarze są jacyś tacy nie odpowiedzialni...a sami powtarzają,żeby kobieta w ciąży sie nie denerwowała...paranoja!nie masz wyjścia do czwartku musisz czekać,ale oni myślą że nogi to na loterii człowiek wygrywa i może latać...też bym wyszła z siebie-kretyni!!!

mania lubi tę wiadomość

ania0141
  • mania Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co najlepsze wyszłam w pt a wypisu jeszcze nie mam bo musi być na nim opisane usg serca i holter, który zdjęli mi w czwartek a kardiolog dziś dopiero na niego zerknął jak poszłam tam...ja rozumiem, że oni maja tam dużo pracy no ale jakbym ja w pracy nie wywiązywała się ze swoich obowiązków na czas to by mnie wywalili...
    no staram się uspokoić dla Malutkiej...ale aż wyć mi się chce z nerwów

w57vyx8do68si190.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, co za kutasy. Kocham naszą służbę zdrowia.

Niuninka, mania lubią tę wiadomość

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda. Służba zdrowia po prostu wymiata swoją " zajebistoscia ".

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś pracowałam w szpitalu na recepcji i w przychodni. To choć to nie była moja wina pacjeci np właśnie do kardiologa mieli zapisy dopiero np na grudzień a był luty. Lekarze dają dupy. Pacjent mogły mieć 8 razy przez ten czas zawał a i taks by ich to nie obchodziło. Między innymi z tego powodu odeszlam... Ale wiele było czynników które i z mojej perspektywy jako pracownika a nie pacjenta mi się nie podobało.

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, takie realia naszej służby zdrowia! Ale dla dobra maluszka weź kilka głębokich wdechów i postaraj się uspokoić :*

mania lubi tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie, badanie tylko macane, szyjka dluga i podobno dobrze trzyma, mala ulozona glowa w doł. Skarżyłam się na opuchliznę i dretwienie i mrowienie dłoni to kazał brac acard lub 1/3 tabletki polopiryny raz dziennie to chyba na rozrzedzenie krwi- czy któras z was tez to bierze? Teraz wizyty mam miec czesciej tak co 2-3 tyg...juz klaszcze uszami...niby to nie jest daleko bo 15-20 min samochodem ale tak nie lubie tam jezdzic bo to dla mnie zawsze wyprawa, musze tez zawsze szukac opieki dla synka na ten czas no i nie zawsze mam auto do dyspozycji bo maz jezdzi nim do pracy... no to se ponarzekalam :) ale czego sie dla malucha nie zrobi nawet na koneic swiata jakbym musiala to bym pojechala na ta wizyte :P Pytalam o porod to powiedzial ze na dzien dzisiejszy nie widzi przeciwskazan do proby porodu sn ale jest sporo czasu i wiele sie moze zadziac. Ogolnie kazal przemyslec na spokojnie jak chce rodzic i zaznaczyl ze moge odmowic porodu sn...sama nie wiem... no i wiadomosc ktora mnie powalila na kolana...w miesiac przybylo mi 5 kg szokkkkk !!! , chyba zamykam lodowke na trzy spusty... czesc z tego to na bank woda bo czuje sie obrzeknieta nawet na twarzy, powieki i usta mi sie takie ciezkie zrobily ale bez przesady :/

a teraz lece was nadrabiac o ile synek mi pozwoli bo widze ze pare stron naskrobalyscie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 16:11

Karolina_Ina, Niuninka, kamaaa, Endzis, Karatka81, Aleksandrakili, paprotka30, panda80, mania, Funky09, ania0141, _Saszka_, Larisa, Lanusia93, Rotenkopf lubią tę wiadomość

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakiś patent na bóle więzadeł? Bolą mnie bardzo już drugi Dzień i lekarz mówi że mam dużo wypoczywać... Ale może jest coś co może mi ulżyć? :(

f2wlcbxmqludqper.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Dziewczyny :* już mi trochę przeszło ale musiałam zjeść trochę lodów i kupiłam sobie buty na all :)
    zabieram się za łazienkę żeby mi cukru nie wywaliło :)

Ameiva super, że wszystko trzyma oby tak dalej :)

jaskra, jamniczakuchnia, ania0141, _Saszka_, Ameiva lubią tę wiadomość

w57vyx8do68si190.png
‹‹ 891 892 893 894 895 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ