Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
A no właśnie Andrea.. ty rzeczywiście dzieciaczka masz dużego i ciążę wysoką, a jednak hamowali akcję. Te ostatnie tygodnie też mają znaczenie. Gdzieś mi się obiło o oczy lub uszy, że po 35 tc już nie hamują.. może to od szpitala zależy. W przyszłym tygodniu zaczynam ginekologię to zapytam jak to jest
-
nick nieaktualnyNo ja pytałam jak ostatnio leżałam, co by było gdybym zaczęła rodzić to powiedzieli mi, że nic by nie robili ;] tylko teraz się zastanawiam co wg nich znaczy 'rodzić' ?
od 15.40 skurcze co pół h, od 18.30 co 15 minut. Brałam już kąpiel przy tych skurczach co 30 minut (bo zalewały mnie poty) i jak widać nie ucichło. No ale z drugiej strony nie chce pojechać i znowu zostać ;/ -
Kajka wrote:Dziś się zastanawiałam, jakie telefony i sprawy musi mąż załatwić zaraz po porodzie.. Na pewno poinformować moje miejsce pracy, położną i... Coś jeszcze?
Musimy w weekend przetrząsnąć dokumenty, bo nie mogłam znaleźć ostatnio aktu małżeństwa, a jest konieczny do wydania aktu urodzenia.. Wiecie może, w razie czego, ile się czeka na wydanie odpisu aktu ślubu? I czy trzeba o to wystąpić w urzędzie, gdzie braliśmy ślub, czy można gdzie indziej?
1. zgłoszenie urodzenia dziecka w USC (tutaj była zmiana przepisów niedawno), w ciągu 3 dni szpital wysyła do właściwego usc (wg miejsca narodzenia dziecka, obojętnie gdzie mieszkamy/jesteśmy zameldowani) kartę urodzenia. Na tej podstawie urząd wydaje nam 1 odpis aktu urodzenia, powiadomienie o nadaniu nr PESEL i potwierdzenie zameldowania dziecka. Mamy na odwiedziny w urzędzie 21 dni inaczej nadają z urzędu imię !Aha no i super ważne (dla Ciebie szczególnie Kajka) jest to, że teraz można te formalności załatwić tylko z dowodem osobistym (jeśli wysyłamy męża, jeśli kogoś innego to pełnomocnictwo), więc nie trzeba mieć odpisu aktu małżeństwa.
2. Zakład pracy (formalności zw. z urlopem macierzyńskim, zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego/społecznego)
3. zgłoszenie dziecka w przychodni, wybór lekarza i położnej środowiskowej
4. no i PZU, jeśli ktoś ma ubezpieczenie grupowe
Nie wiem czy o wszystkim pamiętałam robiąc tą listę, jak mi się coś przypomni to będę dopisywać najwyżej
Przy okazji - trzymam kciuki za dziewczyny, które walczą o każdą minutę maluszków w swoim brzuchu! Będzie dobrze!
Ja się melduję po dzisiejszej wizycie, musiałam sprawdzić czy wszystko ok, bo te obrzęki doprowadzały mnie do szału. Okazuje się że taki mój urok i muszę to jakoś przetrzymać, w tym do porodu zrezygnować z soli, dużo pić, przejść na dietę białkową i trzymać kończyny w górze. Przy okazji zobaczyłam naszego małego "klocka", który waży już 2,8 kg i radośnie fikał podczas wizyty!
panda80, Kajka, Sunday, Rotenkopf, ania0141, agulas, Funky09, jamniczakuchnia lubią tę wiadomość
-
Rotenkopf wrote:No ja pytałam jak ostatnio leżałam, co by było gdybym zaczęła rodzić to powiedzieli mi, że nic by nie robili ;] tylko teraz się zastanawiam co wg nich znaczy 'rodzić' ?
od 15.40 skurcze co pół h, od 18.30 co 15 minut. Brałam już kąpiel przy tych skurczach co 30 minut (bo zalewały mnie poty) i jak widać nie ucichło. No ale z drugiej strony nie chce pojechać i znowu zostać ;/Sunday, Rotenkopf lubią tę wiadomość
-
Powiem wam że mimo że mi też już ciężko bo i brzuch i 1,5 roczniak w domu ale nie uśmiecha mi sie teraz rodzic i latać później z mala po lekarzach nie wspominajac już że i pobyt z takim maluchem w szpitalu jest dłuższy a ja jestem też potrzebna synkowi w domu.
Wiolcia1405, Anastazjaaa, Larisa, Aleksandrakili lubią tę wiadomość
-
Ameiva mamy dzieciaczki w podobnym wieku i powiem Ci ze uważam tak samo jak ty
Mi moja ginka mówiła ze jeżeli chce to 1 kwietnia na wizycie daje mi skierowanie ma cctyle,że ja nie chce
czekam na wiosnę pełna parą
a po weekendzie lecę z przygotowaniami bo moje kochane właśnie od poniedziałku jestem na L4
ciesze się i nie ciesze :p mało czasu zostało mi na pobycie sam na sam z moimi chłopakami , odsapniecie , wyspanie się itp itd
ja wiem,że każdej się spieszy każda chce juz i teraz maleństwo ,ale uwierzcie kochane ze czeka Nas na prawdę baaaardzo trudny okres gdy maleństwa przyjdą na świat , piękny ale trudny jak cholera , wiec korzystacie póki możecie
Aleksandrakili, Ameiva lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPewnie gdyby nie zapewnienie lekarza, że po tych 34tc i z dużą wagą dzieci są już odpowiednio przygotowane to pewnie siałabym panikę. Ale swoją drogą moja siostra urodziła też w 36tc siostrzenicę, a druga siostra siostrzeńca urodziła w 35, widocznie jest coś w genach
-
nick nieaktualnyJej dziewczyny
Ale się rozkręciłyście z tym tematem porodu :p
Ja nie zamierzam teraz rodzić i Antek ma zakaz wychodzenia!! Najpierw musi się podtuczyć trochę! Chyba bym się zapłakała jakby się miał teraz taki biedny malutki urodzićMa się tuczyć do terminu mojej cesarki i już hehe :p
Pewnie! Też mam już dość ciąży i jestem zmęczona.. ale najważniejszy jest dla mnie synek i żeby wyjść musi być odpowiedni dla niego czas a nie moje widzi mi się :p
Dziś na zajęciach W-Fu babka nam kazała na wózkach inwalidzkich jeździć ale tych sportowych.. czaicie?? mało tego.. kazała nam na tych wielkich kołach balansować!! Zrobilam to raz i nie dosc ze caly brzuch napielam to jeszcze bym sie wyjebała i jebła głową o ziemie gdyby mnie koleżanka nie złapała! Powiedziałam ze nie bede tego robić!! i usiadłam na ławkęNo kurwa
Brzuch do końca zajęć miałam bardzo spięty po pierwsze z tego głupiego "ćwiczenia" które nie wiem czemu miało służyć a po drugie z nerwów
A tak z innej beczkiKtóra z Was ma te koszyki na łóżeczko z ikei??
Jak one się nazywają bo ich znaleźć nie umiem na stronie a jutro między zajeciami bede w ikei i chce je kupić
jaskra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNospy nawet nie biorę bo już ostatnio mi nie pomagała a zastrzyk wczorajszy zadziałał dopiero po kilku godzinach i na chwile ;p
Aplikacja pokazuje mi 7-10 minut ale jakos tak sie dalej boje, że to straszaki ;p
Aleksandrakili, a to prowadząca zajęcia nie wie, że jesteś w ciąży ? -
nick nieaktualnyNie mam zwolnienia bo to są studia magisterskie... W ogóle kto wymyślił w-f na magisterce?? Tylko moja szkoła może być tak posrana
Babka dobrze wiedziała, że jestem w ciąży bo to widać.. nawet dziewczyny na głos mowiły że mam usiąść.. Babka dziwny wzrok ale nic nie gadała.. jakby się tylko zbuntowała to bym ją chyba udusiła... !! -
Aleksandrakili wrote:Nie mam zwolnienia bo to są studia magisterskie... W ogóle kto wymyślił w-f na magisterce?? Tylko moja szkoła może być tak posrana
Babka dobrze wiedziała, że jestem w ciąży bo to widać.. nawet dziewczyny na głos mowiły że mam usiąść.. Babka dziwny wzrok ale nic nie gadała.. jakby się tylko zbuntowała to bym ją chyba udusiła... !!próbowałaś?
ja wfu nie miałam w ogóle na cale szczęście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 21:31
-
Rotenkopf wrote:Nospy nawet nie biorę bo już ostatnio mi nie pomagała a zastrzyk wczorajszy zadziałał dopiero po kilku godzinach i na chwile ;p
Aplikacja pokazuje mi 7-10 minut ale jakos tak sie dalej boje, że to straszaki ;p
Aleksandrakili, a to prowadząca zajęcia nie wie, że jesteś w ciąży ?
Jak co 10 min i trwa to z 2 h to trzeba jechać! Tak na sr mówili. Co ci szkodzi? -
nick nieaktualny