X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietnióweczki 2016
Odpowiedz

Kwietnióweczki 2016

Oceń ten wątek:
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka23 wrote:
    Widzę że jesteście bardziej dokształcone ode mnie w tych kwestiach. Jak się dowiedziałyście że jesteście w ciąży to zaczęłyście brać jakieś witaminy? bo ja biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam się czy to wystarczy. A na wizytę u lekarza muszę jeszcze poczekać
    mi ginekolog mówił ze do 12 tygodnia tylko kwas foliowy. Ponoć niedawno udowodniono ze witamina A podawana w pierwszym trymestrze moze negatywnie wpływać na rozwijający się płód.

Lanusia93 lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    mi ginekolog mówił ze do 12 tygodnia tylko kwas foliowy. Ponoć niedawno udowodniono ze witamina A podawana w pierwszym trymestrze moze negatywnie wpływać na rozwijający się płód.

Tak, dlatego ciężarne nie powinny jeść wątróbki. Niektóre witaminy w nadmiarze szkodzą, dlatego jestem zwolenniczką zrobienia morfologii NAJPIERW, a następnie suplementacji np. żelaza i drastycznych zmian w diecie.
    Ja choć ważę 50 kg i prawie nic nie jem to miesiąc temu robiłam badanie cukru i ogólną morfologię, a wyniki wyszły idealne.

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze się że widziałyście już serduszka:) Ja poczekam jeszcze do 20go i dopiero zadzwonie umówić się na wizytę. Troszkę pobolewa mnie brzuch dzisiaj ale ja jak zwykle nie moge usiedziec....a teraz maraton przede mna 5dni w pracy.....:(

• Kajka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia_em wrote:
    Po wizycie. Widzialam tylko pecherzyk. Serduszka jeszcze nie ma, kazala za tydzień przyjść. Ciaze mam mlodsza z USG termin na 12.04.

Słuchajcie, mam pytanie mmoże ktoras tak miala. Podczas USG wyszlo ze na prawym jajniku mam 2 pecherzyki. Dr jakos to nazwala w sensie ze zapracowaly 2 pecherzyki czy cos. Miala tak ktoras? Co to moze byc?

Monia!
    Może chodziło o 2 ciałka żółte? Wydaje mi się, że to by oznaczało, że miałaś dwie komórki jajowe gotowe do zapłodnienia, ale udało się to jednej i stąd w macicy jeden pęcherzyk. W pęcherzyku ciążowym jest widoczny pęcherzyk żółtkowy (yolk sac), a nie ciałko żółte, które właśnie zostaje w jajniku. Mam nadzieję, że nie pomieszałam ; )

Ja zawsze staram się dopytać ginka o wszystko, jak nie rozumiem, ale nie zawsze się udaje, szczególnie, jak emocje są silne..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 14:00

monia_em lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Alicja92 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie rozpisalyscie! Witam nowe mamusie :)
    Ja dalej slaba, wciskam w siebie zarcie. Kawalek chleba z serem to szczyt moich mozliwosci. Zasypalam pytaniami moja ukochana Naprodoktorke :) czekam na maila.

• monia_em Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Ja pytałam gin o to, ale jak sama napisałaś w emocjach już wszystko zapomniałam, pokręciłam itp. Dopiero wróciłam łeb mi pęka od upału i analizuje.

Gin powiedziała, że była podwójna owu. Tak jak piszesz mam napisane "widoczne pojedynczy pęcherzyk ciążowy z widocznym pęcherzykiem żółtkowym", a odnośnie jajnika "jajnik prawy z dwoma ciałkami żółtymi".

Ja jestem kiepska z tych spraw ginekologicznych :/ Czy nie powinno być tak, że podczas owu te pęcherzyki pękają i ich później nie ma tj że teraz nie powinny być widoczne? A skoro były dwa gotowe do zapłodnienia, to co się stało z drugim?

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, u mnie też na jajniku było ciałko żółte - to znak, że owulacja się odbyła i jest to prawidłowy objaw : )
    A z komórkami jajowymi to jest tak, że tylko część jest prawidłowo zbudowana, a poza tym, może odpowiedni plemnik trafił właśnie w tę jedną.. Może się druga nie zaimplementowała.. Można gdybać. Prawda jest taka, że nawet jak dochodzi do zapłodnienia, to tylko w 50% przypadków ciąża się utrzymuje, a w pozostałych kończy w terminie miesiączki i nawet nic kobieta nie wie.

monia_em lubi tę wiadomość

---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tylko ja w terminie miesiączki, ani po nie miałam żadnego plamienia/krwawienia. Teraz będe miała paranoje, że ta druga gdzieś się ukryła :) Matko ja to zawsze mam atrakcje w ciąży :)

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Twoje obawy. Ja miewam czasem tak absurdalne lęki, że już się czasami śmieję z siebie.
    Ale myślę, że gdyby coś odbiegało od normy albo zaniepokoiło lekarkę, to by chyba powiedziała...

Chociaż powiem Wam, że czasami się zastanawiam, czy mój gin podzieliłby się ze mną wątpliwościami. Mam wrażenie, że dla niego priorytetem jest uspokajanie i zapewnianie, że wszystko ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 14:24

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na szczęście mam taką ginie, że jak coś jest nie halo, to od razu bada dokładnie, wysyła na dodatkowe badania do instytutu itd. Z jedenj strony wkurzające to jej panikowanie czasami, ale z drugiej wiem, że jestem przebadana na prawo i lewo. Także jeśli dziś coś by wzbudziło jej niepokój, to kto jak kto, ale ona by mi na pewno powiedziała :)

Kajka lubi tę wiadomość

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrobiłam 3 razy bete, ostatni raz wczoraj,progesteron w czwartek, jutro mam wizyte u lekarza, jak mi radzicie powtórzyc bete i progesteron zeby byly najnowsze wyniki na wizyte ? czy to juz szalenstwo :P prosze o rade

km5smg7yv4tozota.png
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym już nie powtarzała

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • Malinkowe oczekiwanie Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, przyjmiecie mnie do siebie? Wczoraj zrobiłam test - wyszedł pozytywny, dziś czekam n wyniki bety w mega napieciu, bo roznie to juz u mnie bywało... :-/

Lanusia93, Ameiva lubią tę wiadomość

6344ea07d0.png
    Starania o dziecko od 2011 roku.
    Nasze aniołki:
    30.III.2011 [*]
    4.XII.2013 [*]
    17.IX.2015 [*]
  • ilonia1984 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28latkaa wrote:
    zrobiłam 3 razy bete, ostatni raz wczoraj,progesteron w czwartek, jutro mam wizyte u lekarza, jak mi radzicie powtórzyc bete i progesteron zeby byly najnowsze wyniki na wizyte ? czy to juz szalenstwo :P prosze o rade
    Jak idziesz juz do lekarza to daj sobie spokoj,on Cie tak wybada,ze bedzie wiedzial co i jak ;)

<3 <3 cykl pp.Udalo sie Zosia <3
    wkoncu z nami :) 16.04.2016
  • ilonia1984 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinkowe oczekiwanie wrote:
    Czesc dziewczyny, przyjmiecie mnie do siebie? Wczoraj zrobiłam test - wyszedł pozytywny, dziś czekam n wyniki bety w mega napieciu, bo roznie to juz u mnie bywało... :-/
    Witamy i czekamy na wyniki z Toba,kiedy beda ?

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zgrzeszylam. Nic nie mogłam przełknąć tylko.... chipsy i żelki, a teraz mam za swoje bo boli mnie żołądek. :)

jamniczakuchnia lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • ilonia1984 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie moge dzis nic przelknac,co za dzien poszlam na wyniki,idac juz czulam wszystkie kosze i unoszacy sie wkolo smrod,ludzie na ulicy z papierosami ich perfumy,a fuj...potem wrocilam do domu i w kuchni tez nie lepiej,naczynia mylam z zatkanym nosem,chcialam jakis obiad zjesc,ale sie nie da dzis,nawet go nie ugotowalam...wszystko dzis smierdzi,tylko arbuz mi dzis smakuje ;) wogole jakas nie spokojna dzis jestem,moze podswiadomie sie stresuje przed jutrzejszym usg...albo hormony dzis daja mi popalic ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 16:35

• monia_em Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona będzie dobrze :)

Ja wracając dziś od lekarza prawie zasłabłam. Dobrze, że już prawie przy domu byłam to jakoś się dowlokłam, ale ogólnie u nas taki skwar, że normalnie nie idzie funkcjonować

ilonia1984 lubi tę wiadomość

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Przed chwilą powiedziałam mojemu mężczyznie o ciąży. Zatkało go i wydukał "No dobra" :D :D I pojechał w szoku do sklepu...
    Jutro będę miała wyniki bety...
    powiem Ci ze i tak dlugo wuytrzymalas :) ja nie moglabym tyle jezyka za zebami trzymac, musialam mezowi powiedziec tego samego dnia, tez byl w szoku :)

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka23 wrote:
    Widzę że jesteście bardziej dokształcone ode mnie w tych kwestiach. Jak się dowiedziałyście że jesteście w ciąży to zaczęłyście brać jakieś witaminy? bo ja biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam się czy to wystarczy. A na wizytę u lekarza muszę jeszcze poczekać
    ja biore femibion 1, w poprzedniej ciazy tez caly czas bralam bo tak zalecal lekarz. Jak karmilam piersia to zmienilam na takie które polecane sa w trakcie laktacji.Generalnie nasz organizm jest tak skonstruowany ze maluszek dostanie wszystko czego mu potrzeba kosztem matki wiec jesli sie bierze witaminy to bardziej dla siebie niz dla maluszka.

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
‹‹ 53 54 55 56 57 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ