Kwietnióweczki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja czytałam, ze w pierwszym trymestrze wystarczy tylko kwas foliowy - tak było napisane w jednym ze źródeł.
W "Księdze ciąży" zwrócono uwagę, żę ultra ważny jest kwas omega 3 - dlatego, mimo ze jestem wegetarianką, zaczęłam jeść ryby i suplementować ten właśnie kwas (tam zalecają 1000mg codziennie). Biorę jeszcze witaminę b12, ale to z przyzwyczajenia w ramach wegesuplementacji (choc nie musiałabym, bo jem nabiał), ale tego nie mozna przedawskować, najwyżej wydale z moczem.
Też rozkminiam ten jod.
Reszty witamin dostarczam sobie z mocno urozmaiconej diety, ale ja już przed ciążą jadłam bardzo zdrowo. -
Kurcze tyle piszecie że nie dam rady nadrobić co do tabletek to biorę: femibion 1, magnez i luteinę (brałam rano i wieczorem ale teraz biorę tylko rano)
Książeczkę "w oczekiwaniu.." też mam, zakupiłam jakiś czas temu jak nie byłam jeszcze w ciąży hihi bardzo przydaje się
Mam problem! Złapałam zapalenie pęcherza leczę się żurawiną i wodą z cytryną, macie jeszcze jakieś domowe sposoby? Jeśli do piątku nie przejdzie to pójdę do lekarza, ale teraz póki jest to początek to może uda się naturalnymi metodami -
Jest Groszek!!
CRL 1.8 mm, siedzi tam sobie spokojnie!
Jaka ulga, dziękuję za wsparcie! :*Liskova, dichlieb, Malinkowe oczekiwanie, AnnaKliwijska, ilonia1984, Kajka, Endzis, Rotenkopf, Ameiva, monia_em, fabiola, Anastazjaaa, Aleksandrakili, Lilou1984 lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
ja też kwas foliowy, w II trymestrze dopiero witaminy. dostałam od mojej gin pełno próbek. w pierwszej ciąży brałam pregnaplus. pytałam się gina czy one w ogole jeszcze są, są i będę mogła brać ALE dodał że będę musiała dokupić jeszcze pregnaplus DHA bo ponoć to bardzo ważne.
myślałam o innych witaminach mających ten składnik dha, ale jak zobaczyłam ich wielkość to stwierdziłam że wole kupować dwa opakowania pregny i się nie męczyć z połykaniem :P -
nick nieaktualnytriste wrote:Mam problem! Złapałam zapalenie pęcherza leczę się żurawiną i wodą z cytryną, macie jeszcze jakieś domowe sposoby? Jeśli do piątku nie przejdzie to pójdę do lekarza, ale teraz póki jest to początek to może uda się naturalnymi metodami
Ja miałam jakiś czas temu zapalenie pęcherza. Brałam żurawinę z apteki Dr Max (żurawina, pietruszka i wit. C) 3 razy dzienne, do tego herbata z żurawiny i duuuuużo wody z cytryną - pomogło po 3 dniach Tabletki z żurawiną mam brać całą ciążę, bo mam tendencje do zapalenia pęcherza niestety... -
dichlieb wrote:Nie. Wejdź na swój profil. Masz zakładkę społeczność i na samym końcu jest TWÓJ PODPIS. Wklej tam link suwaka i zapisz
Dzięki teraz muszę znaleźć ładniejszy suwaczek
jamniczakuchnia wrote:Ja miałam jakiś czas temu zapalenie pęcherza. Brałam żurawinę z apteki Dr Max (żurawina, pietruszka i wit. C) 3 razy dzienne, do tego herbata z żurawiny i duuuuużo wody z cytryną - pomogło po 3 dniach Tabletki z żurawiną mam brać całą ciążę, bo mam tendencje do zapalenia pęcherza niestety...
No to muszę kupić jeszcze żurawinową herbatkę Dzięki -
duuuuuuuużżo pić, mnie pobolewa pęcherz-od urodzenia mam z nim problemy, chociaż po pierwszym porodzie troche się poprawiło.
Kupiłam z apteki sok 100% z żurawiny, jest ohydny, ale dwa razy dziennie profilaktycznie rozcieńczam z wodą i piję.
Herbata z żurawiny też jest ok, i mi pomagał rumianek- moczopędny - piłam 3 dziennie (tylko nie pamiętam jak jest z rumiankiem w pierwszym trymestrze)
-
ooo juz 100 stronka leci, rozkrecamy sie ja tu nie zagladalam przez kilka dni bo mam urwanie glowy i juz ciezko nadrobic. Musze zorganizowac malemu pierwsze urodzionki i chrzciny a nic mi sie nie chce ;( poza spaniem oczywiscie
doti77 lubi tę wiadomość
-
Olina wrote:zrób sobie nasiadówke z rumianku to bardzo pommaga
Zrobię
Straciatellaa wrote:duuuuuuuużżo pić, mnie pobolewa pęcherz-od urodzenia mam z nim problemy, chociaż po pierwszym porodzie troche się poprawiło.
Kupiłam z apteki sok 100% z żurawiny, jest ohydny, ale dwa razy dziennie profilaktycznie rozcieńczam z wodą i piję.
Herbata z żurawiny też jest ok, i mi pomagał rumianek- moczopędny - piłam 3 dziennie (tylko nie pamiętam jak jest z rumiankiem w pierwszym trymestrze)
Piję cały czas i wcinam żurawinę, jutro kupię i herbatę i syrop - wszystko
-
Lanusia gratulacje, super że wszystko ok:*
ja też własnie wrociłam z wizyty i słyszałam i widziałam już serduszko. Wg dr to 6t0d. Serduszko biło 101uderzeń a moj groszek miał 3,3 mm. I termin na 12 kwietnia mi się przesunął. W zasadzie to dopiero teraz uwierzyłam że jestem w ciąży:PWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 21:12
Ameiva, monia_em, fabiola, Kajka, Lanusia93 lubią tę wiadomość
-
fabdorota wrote:Wiem, chyba wpadłam w ciążową paranoję... Ale za wcześnie do Was napisałam z tymi lękami. Otóż zadziałał mój naczelny "zamulacz", mianowicie: żel pod prysznic. Nie mogę znieść tego zapachu. I wielu innych kosmetyków. Muszę się rozejrzeć za innymi zapachami ;/
Mam jeszcze pytanko z innej beczki: może to dziwne i trochę wcześnie, ale zauważyłam, że nie mogę się dopiąć w większość staników (co mnie trochę boli, bo kiedy jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży, to kupiłam sobie kilka przepięknych z okazji promocji w Esotiq ). Mam tylko dwa, w które ledwo się mieszczę. Nigdy nie należałam do cycatych, ale teraz piersi mi rosną w zastraszającym tempie. I pod biustem też masakra. I moje pytanie brzmi: czy te z Was, które już mają jedną ciążę za sobą używały tych staników typowo ciążowych, które mają rosnąć razem z ciężarówką? Czy to się w ogóle sprawdza? Z jakiej firmy warto coś takiego ewentualnie zakupić?
I rocznicowym: wszystkiego wspaniałego . My bierzemy cywilny za 2 miesiące, a kościelny zdecydowaliśmy się przesunąć na czas, kiedy Okruszek podrośnie trochę, bo mieliśmy ślubować w lipcu przyszłego roku ;] -
Wróciliśmy od lekarza. Dzidzia jest 1, ale na pewno jest. Widoczny był pęcherzyk i ciałko Wszystko jest ok 1 września mamy kolejną wizyte, na której (jeśli będzie wszystko ok i dzidzia dotrwa) powinniśmy usłyszeć serduszko
Biegunki powoduje luteina. Można zastosować węgiel lub inny ale ziołowy preparat.
Na mdłości TYLKO przegotowana woda i popijać ją często. najlepiej mieć ją zawsze przy sobie.Endzis, Anastazjaaa, Lanusia93 lubią tę wiadomość
-
Endzis wrote:Lanusia gratulacje, super że wszystko ok:*
ja też własnie wrociłam z wizyty i słyszałam i widziałam już serduszko. Wg dr to 6t0d. Serduszko biło 101uderzeń a moj groszek miał 3,3 mm. I termin na 12 kwietnia mi się przesunął. W zasadzie to dopiero teraz uwierzyłam że jestem w ciąży:P
To podobne dzidziusie mamy