Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Fasia wrote:20 mg jonów magnezu. Ja biorę 6 tabletek dziennie teraz juz wg zaleceń lekarzyze szpitala
hehe oj pociesz sie tym ze jutro wyjdziesz i odespisz w swoim lozeczku:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 21:50
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFasia wrote:Ja akurat też należę do grupy której cos dolega i to póki co z najpoważniejszymi skutkami i postępowaniem także luz, mi możecie marudzić sama ciągle to robię
Ja magnez bralam bez konsultacji i się ciesze, bo mi bóle przeszły. Przeczytałam ile można na dobę i zaczęłam brać połowę z tego. Moim zdaniem nie zaszkodzicie ale to Wasza oczywiście decyzja. Poczynajcie jakie jest dzienne zapotrzebowanie na magnez u kobiet w ciazy i sprawdzcie ile tego zapotrzebowania mają wasze tabletki. Dla mnie to było jasne, że jest go dużo za mało. Poza tym inne dziewczyny brały po konsultacji z lekarzami wiec uznałam że nic mi się nie stanie. Ale oczywiście pytajcie lekarzy dla spokoju i pewnościbrzuszek mięciutki nie twardnieje nic
-
Fasia wrote:Iwonka no ja musze aż tyle tego magnezu, bo w moim przypadku odgrywa kluczowa rolę. Tak samo luteiny mam 400mg na dzien tez mega dużo. Ale jak ma pomóc to biorę
-
Fasia odnośnie jeszcze tego zwolnienia to dopilnuj żeby Ci je wypisali. Wiem z własnego doświadczenia, że czasem zdarza im się zapomnieć. Wypis i recepty to pamiętają a L4 czasem już nie a muszą jeśli Ci się skończyło.
Cieszę się, że już lepiej u Ciebie.
Trzymam kciuki za Rudzię i hweste żeby dziewczyny miały jak najmniej zmartwień i bólu.
Spokojnej nocki i słodkich snów.Rudzia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFasia wrote:Krysti super, dobrze że pomaga
ja uważam że tym się nie da zaszkodzić, że to tylko pomaga
-
Iwonka sprawdź zapotrzebowanie kobiet w ciąży z internecie i sobie policz ile to tabletek. Bierz mniej trochę zobaczysz czy działa. Moim zdaniem ciężko to przedawkowac o ile nie łykasz garsciami
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagnez w ciąży
W porównaniu z innymi pierwiastkami magnez należy do tych elementów, na które dzienne zapotrzebowanie jest dość wysokie. W ciąży wzrasta ono o około 35%. Zalecana ilość tego składnika na poziomie bezpiecznym w ciąży to 310mg (w niektórych przypadkach nawet 350-400mg). Przede wszystkim od drugiego trymestru ciąży (około 22 tygodnia) zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta dość gwałtownie. Warto zatem zadbać o to, aby nie zabrakło Ci magnezu w ciąży. Powodów dla rosnącego zapotrzebowania na magnez w ciąży jest wiele:
Zmiany hormonalne prowadzą między innymi do tego, że magnez wydalany jest w dużych ilościach z moczem. Wydalanie tego pierwiastka na tej drodze jest u kobiet ciężarnych większe w porównaniu z kobietami niebędącymi w ciąży o około 25%.
W sytuacjach stresowych i w czasie napięcia nerwowego Twój organizm zużywa szczególnie dużo magnezu. Dlatego określa się go nierzadko jako „pierwiastek antystresowy”. Poprzez wysiłek fizyczny i umysłowy w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na magnez.
Ciąża to czas, w którym nie tylko Ty się zmieniasz, ale także Twoje dziecko. Magnez wspiera procesy wzrostu Twojego maleństwa, co stanowi kolejną przyczynę zwiększonego zapotrzebowania na magnez w ciąży.
Niedobór magnezu w ciąży
Jako że magnez uczestniczy w wielu różnych procesach w organizmie, różne mogą być także objawy jego niedoboru:
Mięśnie: Pierwszym objawem niedoboru magnezu w ciąży są często skurcze mięśni. Około 60% magnezu w Twoim organizmie zmagazynowanych jest w kościach. Z tych rezerw magnez jest słabo uwalniany, przez co w konsekwencji w przypadku nagłego niedoboru Twój organizm nie może korzystać z tego magazynu. 39% magnezu zdeponowane jest w organach wewnętrznych i mięśniach. Tylko 1% tego pierwiastka znajduje się we krwi, dlatego Twój organizm w przypadku niedoborów pobiera magnez z mięśni. Skutkiem tego są najczęściej skurcze łydki. Skurcze mięśni brzucha mogą być także objawem braku magnezu. Często dochodzi także do napięcia mięśni kręgosłupa, fascykulacji czy drżenia mięśni. Także przyspieszone bicie serca bądź zaburzenia rytmu mogą świadczyć o niewystarczającym poziomie magnezu w organizmie. Macica zbudowana jest również w dużej części z mięśni, niedobór może tutaj także wywoływać skurcze. Przy poważnych niedoborach magnezu mogą nawet wystąpić przedwczesne bóle porodowe. Pierwszą oznaką tego jest stwardnienie brzucha. Taka sytuacja bardzo rzadko prowadzi do poronienia czy przedwczesnego porodu.
Nerwy: Jeśli Twój organizm jest niewystarczająco zaopatrzony w magnez, może to także prowadzić do zakłóceń nerwowych, na przykład w obrębie kończyn. Te tak zwane parestezje wywołują mrowienie lub odrętwiałość rąk i nóg.
Psychika: Niedobór magnezu może być także sygnalizowany lekkimi problemami psychicznymi. Należą do nich na przykład zwiększona nerwowość, drażliwość, ale także depresyjne nastroje.
Ciśnienie krwi: Nagły deficyt magnezu może spowodować nadciśnienie i zawroty głowy. Jeśli wysokie ciśnienie tętnicze utrzymuje się przez dłuższy czas, może to wywołać zatrucie ciążowe. W takim wypadku powinnaś skonsultować się z lekarzem w celu podjęcia ewentualnych działań leczniczych.
Dieta w ciąży bogata w magnez
Twoje dzienne zapotrzebowanie na magnez w ciąży (310 mg) możesz pokryć przynajmniej częściowo spożywając produkty bogate w ten pierwiastek. Poniżej znajdziesz listę produktów, które zawierają dużo magnezu:
Orzechy i kiełki, a także pestki dyni i słonecznika, migdały czy kiełki pszenicy
Rośliny strączkowe, przede wszystkim fasola i soja, produkty zbożowe takie jak płatki owsiane i ryż
Mleko i nabiał
Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy sałata
Niektóre owoce, w pierwszej linii banany, kiwi, winogrona, a także suszone owoce
Koper włoski
Kukurydza
Ziemniaki
Czekolada
Rada:
Woda mineralna zawierająca magnez jest bardzo pomocna w pokryciu dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. -
Uffffff
Wrocilam do domu!!!
Wyszlam dzisiaj przed 7 (w pracy bylam ok 7:10) a wrocilam o 21 !!! Myslalam, ze z pracy sie wyrwe ok 15 a dopiero o 18 bylam wolna. Poszalm jeszcze na zakupy i to byl blad... Myslalam, ze do domu nie dojde, brzuch mnie bolal, stopy i plecy
No ale kupilam sobie min. olejek do ciala i sukienke ktora slicznie podkresla brzuszek. Jak ktoras ma ochote i lubi takie wzorki zimowe to w H&M sa. Ja kupilam ta niebieska (http://www.hm.com/pl/product/28802?article=28802-D)
Na tym zdjeciu beznadziejnei wyglada, ale w rzeczywistosci wyglda jak ta: http://www.hm.com/pl/product/28802?article=28802-D).
Pod brzuszkiem ma kokardeczke i wyglda to naprawde slodko.
Ide pod prysznic i laduje si edo wyrka bo po 14h na nogach jestem padnietaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 22:03
Rudzia lubi tę wiadomość
-
No ja sprawdzilam i tez za malo magnezu dostarczam organizmowi wiec jutro cos kupie
Aaa i tez skusilam sie na zamowienie u Natalii z fbzamawiam u Niej podusie sówke i kocyk z podusia do wozka
KasiaKwiatek, Robotka1 lubią tę wiadomość
-
Kluska będę pamiętać, bo to dla mnie priorytet. Od razu jak wezmę idę do pracy zanieść, bo i tak się boje, że do świąt ZUS mi nie wypłaci kasy
((
Kasia a żebyś wiedziała! Boże jaki koncert.. -
nick nieaktualny