Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
No to chyba tylko ja tak późno będę mieć założoną kartę ... mam nadzieję, że to w niczym nie przeszkadza. Chciała już 28.08 ale nie zleciła wcześniej badań więc dopiero 11.09 jak już będę z wynikami wszystkiego co zleciła założy mi Kartę Ciąży
fajnie. Takie to wszystko dla mnie nowe
))
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Fasia wrote:Tzn co jaki czas ? co 2 tyg jest bezpiecznie ?
dla mnie raz w miesiącu w zupełności wystarczy:)
mam zdjęcia które muszą mi wystarczyć -
dziewczyny pilnujcie tego założenia kart ciąży bo wiem że obowiązuje jakiś próg do którego tygodnia może być najpóźniej założona taka karta, nie wiem czy to chodzi o względy macierzyńskiego czy wypłatę becikowego, myślę że bardziej obeznane dziewczyny w temacie będą wiedziały:)
nie wiem czy granicznym tygodniem czasem nie jest właśnie 10 tydzień -
Robotka czyli jeśli teraz jestem w 9 czy w 8 jak pokazuje suwaczek? Bo ja się gubię z liczeniem tych tygodni .. A wizytę mam za tydzień w czwartek to już będzie 10 tydzień? To chyba będzie ok ? Ja pitole stresować się zaczynam ...
-
nick nieaktualny
-
"Becikowe należy się tylko wtedy, jeżeli matka pozostawała pod opieką lekarską co najmniej od 10. tygodnia ciąży. Jeśli opieka zaczęła się od 11. tygodnia – becikowe przepada. Potwierdzające to zaświadczenie od lekarza powinno także zawierać informacje o świadczeniach zdrowonych – co najmniej jednym w każdym trymestrze z podaniem dat"
-
Ewelcia wrote:Fasia ja już mam założoną od czwartku kartę ciąży ale mój gin chyba się pospieszył
Dziewczyny jak często można robić usg? Kolejną wizytę mam za 3 tyg i tak myślę żeby jeszcze gdzieś wyskoczyć na nfz na podgląd dzidziulka
Mi lekarz powiedział że usg jest całkowicie bezpieczne, ja byłam już kilka razy na usg -
Robotka super się Twój maluch zaprezentował do foty
ja też mam takie zdjęcie, ale zdecydowanie mniej widać, bo nie chciał się za bardzo pokazać
Co do usg słyszałam różne opinie, więc może nie będę się wypowiadać
Założenie karty ciąży istotne jest przy becikowym, do 10t musi być. Fasia Tobie powinna gin wpisać w karcie 9t, bo oni tak liczą, przynajmniej moja - wczoraj wg OM miałam 8t3d i mam w karcie wpisane 8t -
nick nieaktualny
-
Justinka wrote:Założenie karty ciąży istotne jest przy becikowym, do 10t musi być. Fasia Tobie powinna gin wpisać w karcie 9t, bo oni tak liczą, przynajmniej moja - wczoraj wg OM miałam 8t3d i mam w karcie wpisane 8t
Dzięki JustinkaW zasadzie to wg ostatniego usg ciąża jest młodsza o 5 dni względem OM. Czyli mogę być spokojna
Zresztą lekarka na pewno wie co robi