Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Krysti wrote:7,5 w normie masz ja takie tez miałam na teście kwalfikuje się do normy .kup sobie testy na PH i kontroluj stan w aptece dostaniesz
Fajny pomysł z tymi testami phdzięki, zakupię na pewno!
-
nick nieaktualnyFasia wrote:O, no to spoko
Widocznie nie mam sie czym stresować.
Wizytę mam jutro żeby mi zalożyła kartę ciąży)) ciekawe czy zrobi mi też usg .. bardzo bym chciała sprawdzić czy z Maczkiem wszystko w porządku ..
No to jutro zapytasz co z tym ph.. i jaki wynik powinien niepokoić..
Jak chodziłam na nfz to mi nie robili usg w ogóle na początku. pierwsze jest przy prenatalnym badaniu czyli dopiero w 12 jakoś tygodniu... ale dziewczyny niektóre chodzą na nfz i mają częściej usg więc zależy od lekarzaprywatnie mam usg na każdej wizycie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 14:27
-
nick nieaktualnyFasia wrote:Tzn czuję swędzenie i jak się podmywam to boli mnie łechtaczka i małe wargi .. są czerwone i jak próbuję usunąć ten "serek" z infekcji to mnie później piecze
Acha, to musisz koniecznie to skonsultować z lekarzem... Ja nie mam nic co mnie niepokoi dlatego się nie martwię. -
Ja chodzę prywatnie od 3 tygodnia ciąży, usg miałam robione już kilka razy, na każdej wizycie. Umówiłam się na 30.09 na kolejne usg czyli 4 tyg od poprzedniego, natomiast zleciła mi badania do karty ciąży i kazała z wynikami przyjechać właśnie jutro, dlatego zastanawiam się czy mi usg zrobi. Baaaardzo bym chciała, bo przez kolejne 2tyg niepokoju czy Maczek rośnie chyba zwariuję
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKrysti wrote:I to najważniejsze zdrowe dziecko ,ja tam czuje ze córa:D zresztą urodę mi powoli zabiera:)) bo nie wyraźnie wyglądam na buźce
)
Córki super sprawa- sukienki podkolanówkikucyki
Od strony męża ostatnie 6 porodów to sami chłopcy więc moja teściowa marzy o wnuczce
W mojej rodzinie za to rodzą się same dziewczynki, mam tylko jednego kuzyna któremu też urodziła się córa
Ja osobiście nie mam zdania... będzie mnie cieszyć wszystko co Bóg mi daKrysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFasia wrote:Ja chodzę prywatnie od 3 tygodnia ciąży, usg miałam robione już kilka razy, na każdej wizycie. Umówiłam się na 30.09 na kolejne usg czyli 4 tyg od poprzedniego, natomiast zleciła mi badania do karty ciąży i kazała z wynikami przyjechać właśnie jutro, dlatego zastanawiam się czy mi usg zrobi. Baaaardzo bym chciała, bo przez kolejne 2tyg niepokoju czy Maczek rośnie chyba zwariuję
hehe każda z nas nosi w sobie ten niepokójna pewno jest wszystko dobrze.. ja już wytrzymałam prawie 3 tygodnie
za tydzień w czwartek w końcu go/ją zobaczę ale też się zastanawiam czy serduszko nadal pika - choć wiem, że tak jest jakiś cień niepokoju we mnie siedzi
Jak jest to prywatna wizyta to możesz zapytać czy by nie mogła zrobić usg bo jesteś niespokojna i chciałabyś tylko się dowiedzieć czy wszystko jest dobrze -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNajczęściej u kobiet w ciąży zwiększa się liczba leukocytów (białe ciałka krwi), a także z powodu niedoboru żelaza zmniejsza się poziom hemoglobiny – nie jest to powód do niepokoju. Tylko lekarz prowadzący ciążę może odpowiednio zinterpretować twoją morfologię krwi i w razie potrzeby zaordynować odpowiednią suplementację. Krew składa się z: erytrocytów (krwinki czerwone, czerwone ciałka krwi), które mają barwę uzależnioną od zawartej w nich hemoglobiny – substancji, która wiąże i oddaje tlen, leukocytów (krwinki białe, białe ciałka krwi), które bronią organizm przed bakteriami, wirusami, pierwotniakami, płytek krwi (trombocyty) – komórek, które potrafią łączyć się ze sobą i tworzyć skrzep uniemożliwiający wypływ krwi z uszkodzonego naczynia.
Morfologia krwi w ciąży
» Czerwone ciałka krwi (E, RBC)
Norma dla kobiet: 4,2–5,4 mln/mikrolitr
w ciąży: 3,5–4,5 mln/mikrolitr
Zwiększenie liczby erytrocytów zdarza się rzadko (występuje np. u osób przebywających wysoko w górach), zaś wynik poniżej normy może być spowodowany utratą krwi, niedoborem witaminy B12, kwasu foliowego albo żelaza.
Uwaga: obniżenie liczby czerwonych krwinek w czasie ciąży jest zjawiskiem fizjologicznym.
» Hemoglobina (HB, HGB)
Norma dla kobiet: 11,5–15,5 g/dl
w ciąży: 11,5–13,5 g/dl
Hemoglobina jest składnikiem krwinek czerwonych. Jej zadaniem jest transport tlenu oraz dwutlenku węgla od i do poszczególnych komórek organizmu. To podstawowy parametr, który służy do rozpoznawania niedokrwistości. Wartości powyżej normy mogą świadczyć o odwodnieniu albo niedotlenieniu organizmu, a wynik poniżej normy zwykle wskazuje na niedokrwistość (anemię), spowodowaną zbyt małą ilością żelaza. W ciąży niska wartość HGB zazwyczaj nie jest niczym niepokojącym.
» Leukocyty, krwinki białe (L, WBC)
Norma dla kobiet: 4–10 tys./mikrolitr
w ciąży: 10–15 tys./mikrolitr
Leukocyty to komórki, które powstają w szpiku kostnym i w tkance limfatycznej. Występuje pięć rodzajów tych komórek. Są to: neutrofile, eozynofile, bazocyty, monocyty i limfocyty. Główną funkcją leukocytów jest obrona organizmu przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. W ciąży następuje fizjologiczny wzrost wartości leukocytów. Podobnie jest podczas porodu, w stresie, po posiłku oraz wysiłku fizycznym. Patologiczny wzrost leukocytów występuje w procesach zapalnych, zakażeniach, przy uszkodzeniach tkanek, w chorobach nowotworowych. Wartości poniżej normy mogą świadczyć o chorobach hematologicznych.
» Płytki krwi, trombocyty (PLT)
Norma dla kobiet: 140–440 tys./mikrolitr
w ciąży: 100–300 tys./mikrolitr (są też znacznie większe spadki!)
Płytki krwi powstają w szpiku i tkance limfatycznej – odgrywają podstawową rolę w krzepliwości krwi. Ich liczba powinna być kontrolowana przez całą ciążę. Wartości powyżej normy mogą oznaczać infekcję, chorobę nowotworową, regenerację po krwotoku. Małopłytkowość zaś (PLT poniżej normy) może być skutkiem choroby (chłoniak, ostra białaczka szpikowa). W ciąży jest najczęściej związana z fizjologiczną niedokrwistością z niedoboru żelaza.
» Hematokryt (HCT)
Norma dla kobiet: 37–47%
w ciąży: spadek o 4–7%
Hematokryt (HCT) to stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości osocza. Wartość hematokrytu zależy od liczby krwinek czerwonych, objętości erytrocytów, objętości krwi krążącej w organizmie, płci i wieku. Powyżej normy: wartości takie mogą być wywołane niedotlenieniem tkanek, przewlekłymi chorobami płuc, wadami serca, nowotworami. Podwyższony wskaźnik hematokrytu może być również spowodowany pobytem w górach lub na skutek leczenia sterydami. Wartości poniżej normy odnotowuje się przy niedokrwistości i w sytuacjach przewodnienia ustroju.Amy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAmy wrote:ja z niewłsciwych wyników badań to miałam:
ciężar moczu lekko poniżej normy
erytrocyty - poniżej normy
hemoglobina - poniżej normy
hematokryt - poniżej normy
anizocytoza erytr % ( kto tam wie co to) - powyżej normy
dla ciężarnych zawsze poniżej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 14:47
Amy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Amy wrote:hehe każda z nas nosi w sobie ten niepokój
na pewno jest wszystko dobrze.. ja już wytrzymałam prawie 3 tygodnie
za tydzień w czwartek w końcu go/ją zobaczę ale też się zastanawiam czy serduszko nadal pika - choć wiem, że tak jest jakiś cień niepokoju we mnie siedzi
Jak jest to prywatna wizyta to możesz zapytać czy by nie mogła zrobić usg bo jesteś niespokojna i chciałabyś tylko się dowiedzieć czy wszystko jest dobrze
Chyba tak własnie zrobię - spytam czy nie możemy podglądnąć Maczka w brzuszkutak dla mojego świętego spokoju hihi
Co do reszty wyników z moczu to wszystko mam ok, tylko to PH podwyższone. -
Amy wrote:białko i glukozę w moczu miałaś? czy glukoza na czczo kiepsko wyszła?
Właśnie z krwi na czczo wyszła idealna, 83 i z tym nie ma problemu.
Ale ciągle mi wychodzi glukoza w moczu. W poprzedniej ciąży też tak było.
Krzywą cukrową robiłam i było wszystko ok. coś z nerkami nie teges
Na bakterie nic mi nie dał, ale sama se zapodam żurawinę albo żuravit kupię bo zdaje sie że można w ciąży, nie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 14:56
-
nick nieaktualny