Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
hej
bylam dzis na wizycie i tak czytam wasze posty i mi lekarka nic nie wspomniala o badaniu na przezierność karkowa..
nastepna wizyte mam 10.10 i bedzie to juz 14 tydz wiec za pozno na to badanie.. jak myslicie zadzwonić do niej i powiedziec jej o tym ze nic o tym badaniu nie mowila..
-
a tak ogólnie to maluch ma 3 cm
ruszał rączkami,cuuudowny widok
tak się bałam tej wizyty.. ale na szczęście jest wszystko w porządku
jednak martwi mnie to że nie wspomniała nic o tym badaniu na przeziernosc karkowa..
Ewelcia, kluska lubią tę wiadomość
-
Ja bym chyba dla swojego spokoju zadzwoniła. Niektórzy lekarze chyba nawet nie mówią ze badaja przyziernośc jak wszytsko jest w pożądku. Moze zbadała, jest ok, to nawet nic nie wspomniala.
Ulka ja odnośnie żółtej wydzieliny bo sama takową mam od początku ciąży. Gin u którego bylam na pierwszej wizycie, powiedział mi że to moze byc od nadżerki, przepisal nystatyne i pobrał cytologie.
Potem była na drugiej wizecie ale juz u mojej ginki, ona w sumie tylko spojżała na wyniki cytologi, wyszedł tam stan zapalny, ale jak powiedziałam że brałam na to nystatyne to nawet nie skontrolowala (w sumie chyba powinna). Zapytała tylko czy nie swedzi i nie piecze i brzydko nie pachnie a żadnej z tych dolegliwości nie mam.
A od przedwczoraj mam cały czas wydzieline ciemno żółtą, pomarańczową, momentami nawt brązowa i bylam z tym odrazu w szpitalu, i okazało się że mam pożądną infekcje, najprawdopodobniej tamta nystatyna nie dała rady i stąd ta wydzielina. Dostałam metronidazol na 5 dni.
Także najprawdopodobniej to infekcja. -
Militta110816 lekarze często o tym nie wspominają, bo większość osób i tak robi te badania na własną rękę w miejscach specjalizujących się w USG genetycznym.
Jeśli nie przysługuje Ci skierowanie na NFZ (np wiek powyżej 35, choroby genetyczne, problemy z poprzednią ciążą) to mogła o tym nawet nie wspominać niestety
Może zadzwoń do niej najlepiej i zapytaj czy masz się gdzieś umówić na te badania czy ona na swoim sprzęcie da radę ocenić czy wszystko jest ok -
nick nieaktualnyZaskakuje mnie to jak w różnych częściach Polski może różnić się postępowanie w trakcie trwania ciąży.. u mnie badanie genetyczne jest normalną czynnością przy każdej ciąży nie muszę się prosić o jakiekolwiek skierowania.. na nfz wiadomo... lekarz mi je robi, daje skierowanie na usg i podczas niego wykonuje badanie genetyczne, prywatnie jest tez "w pakiecie" wizyty, nie dostaję żadnego skierowania tylko jest wszystko robione na miejscu podczas kolejnej wizyty w odpowiednim tygodniu o nic się nie upominam czy nie proszę o skierowanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 19:17
Krysti lubi tę wiadomość
-
Amy na NFZ normalką jest robienie badań genetycznych? To raczej dziwne bo jest napisane zdaje się 5 punktów które kwalifikują do takiego badania. Nie kwalifikujesz się na któryś z punktów - to ze zapłać za badanie bo nie ma wskazań zeby je robić. Mój gin z NFZ ma sprzęt sprzed wojny więc takie badanie nawet nie wchodzi w grę. Chyba że u Ciebie i w gabinetach NFZ i w prywatnych wszędzie dysponują super usg. Bo w Gliwicach to często nawet w prywatnych gabinetach mają gówniany sprzęt.
Amy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartaAlvi wrote:Amy na NFZ normalką jest robienie badań genetycznych? To raczej dziwne bo jest napisane zdaje się 5 punktów które kwalifikują do takiego badania. Nie kwalifikujesz się na któryś z punktów - to ze zapłać za badanie bo nie ma wskazań zeby je robić. Mój gin z NFZ ma sprzęt sprzed wojny więc takie badanie nawet nie wchodzi w grę. Chyba że u Ciebie i w gabinetach NFZ i w prywatnych wszędzie dysponują super usg. Bo w Gliwicach to często nawet w prywatnych gabinetach mają gówniany sprzęt.
pewnie że na nfz - przyjamniej u mnie, nie spelniam żadnych z podanych kryteriów i mimo wszystko miałam normalanie wykonane usg genetyczne w pierwszej ciąży - tzn byłam na badaniau ale sie okazalo ze mała już nie żyje. Mam starsza o rok koleżankę która teraz jest w 6 mies ciąży i również miała wykonane to badanie na nfz bez spełnionych kryteriów. To badanie jest normalnie wykonywane podczas pierwszego usg (na nfz)
-
nick nieaktualny
-
No to pozazdrościć Wam tej opieki i fajnych doktorków
Ja też dostałam skierowanie na to badanie na NFZ (trochę oszukiwane, bo nie wiem czy mój Aniołek miał jakąś z trisomii ale tak zaznaczył), ale badanie muszę zrobić w miejscu w którym się tym specjalizują. Niestety nie wszyscy lekarze są tacy fajni i chcą naginać rzeczywistość -
nick nieaktualnyja nie wiem czy to jest naginanie rzeczywistości być może szpital taka podpisał umowę z nfz który refunduje każde badanie genetyczne - nie wiem za krótko pracuję w tym szpitalu żeby to skontrolować, ale będę się niedługo zajmowała kontrolą wewnętrzną więc o to zapytam