Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymimka84 wrote:Krysti musiałaś mieć sporo odwagi, żeby wyjechać i jeszcze tyle lat już tam jesteś. Ja nie należę do tak odważnych niestety. Uważam też, że jeśli ktoś wyjechał i pracuje w dobrej pracy (czyli nie zmywak, taśma itp.) to wtedy naprawdę warto.
Mam 2 kuzynów, którzy siedzą niedaleko Manchesteru. Tu w Polsce jeden był kierowcą, żona na poczcie pracowała, a drugi pracował w banku. Pojechali i na początku zaślepieni cieszyli się że dostali jakąkolwiek pracę - wszyscy właśnie przy taśmach. Trwa to już 5 lat i na dzień dzisiejszy mają dość... Pewnie sami sobie trochę są winni, bo zamiast się dokształcać, rozwijać, szukać czegoś "wyżej" to siedzą w tej fabryce tylko i tak ciułają grosz do grosza, bo tam życie dosć drogie i jeszcze dom na kredyt wzięli. Do Polski przyjeżdżają rzadko bo ich nie stać...i to jest najsmutniejsze. Są tam parobkami, mówią, że we fabryce anglicy się z nich naśmiewają. Nie wytrzymałabym tak.mimka84 lubi tę wiadomość
-
Mimka uwierz ze i tu mam znajomych ktorzy mieszkaja i po 7 lat i gadaja kali miec kali umiec.. albo nie chce im sie uczyc albo po prostu za duzo uzywaja polskie a malo angielskiego czy innego jezyka.. u nss szkola jezyka jest darmowa ja skonczylam caly kurs w 5 moesiecy bo chcialam sid uczyc i chcialam szwedzki umiec ale byli tez na kursie ludzie ktorzy 2 lata juz tam siedzieli.. no masakra jak dla mnie!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2015, 14:31
mimka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Krysti wrote:Jak Angielski się zna to i prace dobrą mizna znalezc ,tylko trzeba byc obrotnym .
niestety w Szwecji jest troche trudniejjak sie zna szwedzki a nie ma sie doswiadczenia w pracy to mozna zapomniec o niej.. chociaz moze nie zawsze tak jest ale przewaznie..
-
nick nieaktualny
-
mimka84 wrote:My tak sobie kiedyś z mężem gadaliśmy, że jakby nas tu nic w Polsce nie trzymało to wtedy bez mrugnięcia okiem adieu.
U nas to bylo tak ze moj tata przyjechal do Szwecji tylko sobie dorobic ( moj tata jest drwalem) a tak mu sie tu spodobalo ze nas tu sciagnalfakt mielismy pewne przeszkody po drodze ale sie udalo i juz jestesmy tu prawie 6 lat i bedziemy sie teraz starac o obywatelstwo
mimka84, Anka1501, CzaryMary, Fasia, Hela85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa nie mowię ze w Polsce jest zle bo jak dwa lata temu do Pl pojechalam to mialam w Polsce juz zostac dosc mialam juz uk .I nawet oferte pracy dostalam dobrą bo Angielski znam na recepcji w hotelu potęznym 1800zl na reke dawali juz mialam brac ale mnie skusilo by wracac do uk:)
-
nick nieaktualnyHej. Nie nadrabiam nawet bo mi glowa zaraz peknie. Jestem po wizycie wiec chcialam napisac ze u mnie przestalo byc kolorowo
lozysko juz zaczelo sie starzec i ma juz zlogi wapnia a na to zdecydowanie za wczesnie. Poki co wod pldowych jest w normie przeplywy dobre.. ruchy dziecka mam obserwowac i w razie w jechac od razu na porodowke.. lekarz stwierdzil ze przez to, ze lozysko tak szybko dojrzewa urodze szybciej ale nie wie ile szybciej. Poki co mam sie nie stresowac...przez to lozysko nawet nie zapytalam ile wazy...ale ulozenie glowkowe nogi z lewej strony tam gdzie mnie oklada.. plecki z prawej
Jak sie polozylam do badania usg to stwierdzil ze brzucha nie mamjak nie mam jak jestem juz taka parowka
Szyjka okej. Kazal kupic zelazo Ascofer i lykac 1 dziennie albo 2 zalezy jak bede reagowala. A i urosept na te nieliczne bakterie w moczuWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2015, 14:39
-
nick nieaktualny
-
Ja do Polski raczej juz bym nie wrocila i tak jak Krysti mowi ze to ze jest zle czy cos..ale tutaj inaczej sie zarabia itd i ja bym chyba nie dala rady w Polsce.. jak jade do Polski tp döa mnie wszystko tam jest tanie jak przeliczam na korony.. i ciezko jest sie przestawic wiec jak bym wrocila do PL to pewnie bym zbankrutowala
mimka84, Krysti lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny