X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    aaa zapomniałam że chciałam się do Ciebie na to prostowanie umówić:D hehehe

czyli nadal to robisz tak?:)
    Juz nie robie bo to silne srodki i odpuscilam do porodu ,teraz relaksuje się tym stanem :) zaimuje sie domem firmą papierkami :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu w uk luteiny nie dają bo są zdania takiego ze jak wadliwa ciąza to niema co wspomagac tak tu mówią? I ze nie jest udowodnione ze luteina pomaga ,bo po odstawiwniu leku mize dojsc do poronienia .chorzy są co? Jezu az się przerazilam

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beszka w uk tez nie dają na podtrzymanie nic ?

• Fasia Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysti wrote:
    Jedz na emergency ,tam powiedz w ktorym tyg ciazy jestes i ze plamisz to cie zbadają ,micz wszystko na miejscu sprawdzą czy infekcji nie masz ci ginekolog jak mocz tez trza sprawdzic .

Moja dr kazała leżeć i zwiększyć dawke luteiny o dołożyć duphaston - pisałam wyżej. Nie będę jechać do szpitala. Mam złe wspomnienia z wizyty w zeszłym roku .. Najem się więcej stresu niż mi teraz potrzeba. W domu jestem u siebie, bezpieczna. Posłucham lekarza, wie co robi, zna mnie i moją sytuację także ufam jej

NY, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • MartaAlvi Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę Was o poradę.

Mój lekarz z NFZ kazał mi brac dupka 2x1 i luteine50 2x1 dowcipnie.
    Lekarz prywatny powiedział, że nie lubi dupka bo jest sztuczny i wolałby żebym powoli odstawiła dupka i zamiast niego luteine100 2x1 dowcipnie.
    Problem w tym, że od tego prywatnego dostałam receptę na 1 opakowanie tej luteiny a to przecież starczy na 15 dni... a ja następną wizytę mam 15.10.
    Proszę poradźcie mi, czy mam narazie brać dupka i lutkę tak jak biorę, a dopiero 15 dni przed tą wizytą zacząć brać lutke100?
    Czy może mam odstawić dupka i brać tą luteine50 (na którą mam też recepte od tego z NFZ) 2x2?
    Nie mam pojęcia co robić :( Nie mam doświadczenia z tymi lekami żadnego.

24.04.2014r. Zawsze będziemy Cię kochać Aniołku [*] 10tc
    fQ2H26U.jpgfQ2Hp2.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaAlvi nie wiem co Ci poradzić. Właśnie w takich sytuacjach w jakich jesteś cieszę się, że chodzę tylko do jednego lekarza. Nie musze sie zastanawiać który postępuje lepiej. Ja w chwili obecnej mam zalecenie żeby brać i duphaston i luteinę. Skoro lekarz uważa, że tak jest bezpiecznie to tak robię. W końcu to nie byle lekarz po studiach tylko dr nauk medycznych więc raczej zna się na rzeczy.

Któremu lekarzowi ufasz bardziej? Chodzisz do nich z taką samą częstotliwością? Kto jest lekarzem prowadzącym?

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    Ehhh ... czuję, że coś jest nie tak :( Piersi nie bolą, zrobiły się takie mięciutkie ... jak wstaję i chodzę to brzuszek lekko pobolewa - raz lewa, raz prawa strona. No i po wizycie w toalecie na papierze pojawił się śluz lekko jakby brązowo-żółty z domieszka delikatnego różu. Ilość mega mała ale jest :(

Piersi to akurat może być czysty przypadek ale każde plamienie powinnaś szybko skonsultować z lekarzem. Przy większych plamieniach czy krwawieniu konieczna jest wizyta w szpitalu. Masz prawo się denerwować. Ja ze swoją ciążą leżę.
    Ważne jest też zbadanie poziomu progesteronu, może w tym rzecz. Mi się odkleja kosmówka i w tym miejscu pojawiają mi się krwiaki. Co prawda moja ciąża jest z IVF ale za każdym razem (a były już 2) jak plamię to jadę od razu do szpitala. Trzeba sprawdzić szyjkę macicy i sprawdzić sytuację na usg.

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia skoro gin ci tak powiedxiala i jej ufasz to spoko najwazniejsze by się nie stresować.Mi juz z pl recepte dali bede pic suszone wisnie z czymś tam :D dobrze jest miec w rodzinie lekarzy :)moj wszystko mi przywiezie z Polski Wiśnie suszone zalane czyms tam bede wiwdziec wieczorem o tym :)

• MartaAlvi Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz u tego z NFZ byłam już kilka razy natomiast u tego prywatnego dopiero raz więc cięzko powiedzieć komu ufam bardziej. Ten prywatny jest ordynatorem oddziału położniczego w szpitalu w którym chcę rodzić dlatego też się do niego zapisałam. Uważam, że zarówno ten mój z NFZ jak i ten prywatny są dobrymi lekarzami.

Do tej pory się jakoś nie zastanawiałam specjalnie nad tym co łykam i biore dalej dupka+lutkę. Jak się dzisiaj naczytałam co tu pisałyście - że dupek+lutka to samo zło, że dziecko może miec problem z nerkami czy pęcherzem itp to trochę się wystraszyłam i zaczęłam nad tym zastanawiać, stąd moje pytanie.

Drugą kwestią jest to, że chciałabym odstawić dupka bo i tak łykam bardzo dużo różnych rzeczy więc byłoby o jedną mniej i w sumie wolałabym brać większą dawkę luteiny niż luteine i dupka, tylko nie wiem jak to zrobić :)

fQ2H26U.jpgfQ2Hp2.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia wrote:
    Piersi to akurat może być czysty przypadek ale każde plamienie powinnaś szybko skonsultować z lekarzem. Przy większych plamieniach czy krwawieniu konieczna jest wizyta w szpitalu. Masz prawo się denerwować. Ja ze swoją ciążą leżę.
    Ważne jest też zbadanie poziomu progesteronu, może w tym rzecz. Mi się odkleja kosmówka i w tym miejscu pojawiają mi się krwiaki. Co prawda moja ciąża jest z IVF ale za każdym razem (a były już 2) jak plamię to jadę od razu do szpitala. Trzeba sprawdzić szyjkę macicy i sprawdzić sytuację na usg.

No własnie to moje plamienie było bardzo maleńkie ale pojawiło się poraz pierwszy od początku ciąży więc zaczęłam panikować.
    Ja też mam ciążę leżącą aczkolwiek ostatnie dni były za bardzo aktywne jak dla mnie i też stąd mógł sie pojawić ból i plamienie. Po poronieniu w zeszłym roku i przez macicę dwurożną mam zalecenie leżenia i L4 od samego początku jak się dowiedziałam czyli od 4tc. Progesteron badała tylko w 5tc i miał prawie 38. Nie wiem jak ma się szyjka itd. Ale skoro moja ginekolog każe leżeć i zwiększyć dawkę leków to tak zrobię.

MisiaMisia lubi tę wiadomość

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaAlvi nie wiem ile prawdy jest w tym, że nie wolno łączyć dupka z lutką. Ja ufam lekarzowi. Na pewno wie co robi. Nie będę się doszukiwać drugiego dna i zastanawiać się czy moje dziecko będzie mieć problemy z nerkami czy nie. Moja mam jak była w ciąży ze mną nie brała żadnych specyfików, a ja mam problemy z nerkami od dziecka. Także jak coś ma byc nie tak to tak się stanie. Tak myślę.

Co do tego kogo masz słuchać to nie wiem. Ordynator brzmi sensownie i budzi zaufanie, bo wiedzę na pewno ma szeroką..

Moja koleżanka jak była w ciąży łykała 360 tabletek miesięcznie. Jesteście w stanie w to uwierzyć? Łykała tabletki dosłownie garściami !! I co? Urodziła pięknego zdrowego syna. Mówi, że nie wie czy gdyby ich nie brała to czy mały by się urodził. Zaufała lekarzowi i ma ślicznego synka, który już ma 4 latka :)
    Uważam, że grunt to słuchać lekarzy, a do informacji wyczytanych w internecie trzeba podchodzić z przymrużeniem oka :)

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia zainspirowałaś mnie do podliczenia swoich tabsów. Wyszło mi 15 dziennie zatem 450 miesięcznie :) Jakoś nie ubolewam nad tym strasznie. Wiem, że to dla naszego dobra :) Do tego brałam heparynę w iniekcji i za parę dni do niej wrócę.

Co do lekarzy. Jako siedząca w branży medycznej i z lekarzem u boku muszę Wam wyznać... że moim zdaniem nie tytuły są ważne. Znam lekarzy, którzy zrobili dr z tak idiotycznych i prostych zagadnień, że aż wstyd. Znam profesorów, którzy się dawno zatrzymali na pewnym poziomie i tyle. Znam też młodych zdolnych, który mają fach we krwi.
    Trzeba mieć instynkt i ufać lekarzowi. Ja niestety nie ufam większości :)

Też biorę i lutkę i duphaston 3x dziennie pomimo wysokiego stężenie progesteronu we krwi. Jeżeli ma nam pomóc, to ja to przyjmuję.

Fasia, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dzisiaj jest chyba dzień bólu brzucha :( Strasznie mnie rozbolał brzuch, i to tak miesiączkowo. Ale to nauczka, że nie mogę się denerwować i się przemęczać bo dałam dzisiaj sobie trochę do wiwatu właśnie emocjami i dźwiganiem akt w pracy. No nauczka jak nic. Idę do domu o 16, nogi do góry i wstaję dopiero jutro rano.

MisiaMisia, Krysti lubią tę wiadomość

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny, super, że jeszcze tyle Was dołączyło :) myślałam, że nasza lista "zamknęła" się jakieś 2 tygodnie temu, a tu cały czas ktoś nowy jeszcze dochodzi, fajnie :)
    Krysti, dobrze, że wszystko u Ciebie w porządku, leż i odpoczywaj. Ty Fasia tak samo! :)
    Amy- czekamy na głębszą relację z wizyty no i oczywiście fotki Waszego maluszka!

Ahh jak ja bym chciała, żeby żadna z nas nie miała dolegliwości, które każą nam myśleć, że coś jest nie tak :/ byłybyśmy o wiele spokojniejsze, a co za tym idzie nasze maleństwa byłyby szczęśliwsze :) no ale tak widocznie musi być, że mamy się martwić o nasze dzieciaczki i podczas ciąży i po narodzinach... i w sumie już zawsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 15:03

KasiaKwiatek lubi tę wiadomość

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj MartaALVI współczuję tego dylematu. niestety nie pomogę, bo sama tak jak Fasia cieszę się że jednak zdecydowałam się na jednego.
    a Ty zmieniłaś lekarza czy byłaś po prostu i drugiego dodatkowo? bo jak zmieniłaś to może warto posłuchać nowego? w końcu ma Cię prowadzić do końca ciąży:D

KRYSIA syrop z suchych wiśni? toż to wynalazek:) nawet nie wiedziałam że coś takiego istnieje:)

a ja zdecydowałam że prenatalne będę puki co łykać od czasu do czasu i ściśle będę morfologie kontrolowała:)

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaAlvi, ja też niestety nie pomogę. Biorę duphaston 1 tabletkę dziennie, bo tak zdecydowała moja prywatna gin. Lekarz z nfz stwierdził, że w ogole nie widzi potrzeby brania wspomagaczy bo niby wszystko ok, ale jednak zaufam mojej pani doktor.
    Luteiny nie biorę i nigdy nie brałam (oprócz kilku dni kiedy leżałam w szpitalu w poprzedniej ciąży) także nie wiem jak to jest z łączeniem czy też zamienianiem tych leków.

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 09:10

MartaAlvi, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość

• MartaAlvi Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzę do obu :)
    Najpierw myślałam że pochodzę na NFZ żeby porobić te wszystkie badania, żeby za nie nie płacić skoro mi się należą. Lekarz jest fajny, ze względu na moje poronienie dał mi skierowanie na badania prenatalne na NFZ i na połówkowe powiedział że też da, więc z niego nie zrezygnuje. Generalnie to jest spoko koleś. Jedyny minus tych wizyt to sprzęt usg... Jak już kiedyś wspominałam to jakis przedwojenny model chyba, nic na nim nie widać poza plamą, nie wiem czy jak ciąża będzie już większa to będzie to lepiej widoczne czy mimo wszystko beznadziejne.

Prywatnie chce chodzić bo chce mieć lekarza który pracuje w szpitalu, a dodatkowym plusem jest to że jest ordynatorem. Możliwe, że będę zmuszona robić cc więc wolę ją robić u kogoś "znajomego" Poza tym znajoma mi go poleciła i bardzo słusznie bo bardzo mi się spodobał :)

No to już wiecie dlaczego chodzę i na NFZ i prywatnie :)
    No nic, na razie będę łykać tego dupka i lutkę. Wizytę na NFZ mam 02.10 więc zobaczę co mi powie, może będzie kazał już odstawić tego dupka. Pożyjemy zobaczymy.
    Po wcześniejszych wpisach myślałam, ze tylko ja tutaj łykam i dupka i lutkę - dodam, że nie miałam żadnych plamień ani nic w tym rodzaju. Miałam za to niski progesteron bo niecałe 15 na początku ciąży.

fQ2H26U.jpgfQ2Hp2.png
  • NY Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też sobie policzyłam moje tabsy w szczytowym okresie :)
    3x2 urosept = 180 miesięcznie
    3x2 wit.B1 = 180/mies
    3x1 wit. B6 = 90/mies
    1x1 folik = 30/mies
    1x1 euthyrox = 30/mies

510 tabletek/mies :O
    dodatkowo luteina 2x2 dopochwowo

Katastrofa ;) na szczęście urosept i kwas foliowy już teraz odpadły :)
    Ja jestem anty lekowa, mi się wydaje, że po tej chemii własnie więcej wymiotowałam, bo mój organizm to traktuje jak trucizne (jakaś blokada psychiczna)
    A dziś się czuję OK ;) piękna pogoda i dużo energii dzięki temu we mnie :)

eNortjKzUjIyMjAzMVayBlwwFWgCzg,,11.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dokładnie popieram zdanie LILIOE - te naukowe nowinki, bo gdzieś ktoś coś wyczytał w NECIE tylko sieją zamęt, oczywiście sama lubię sobie coś poczytać ale raczej rekreacyjnie, bo pozatym zdecydowałam zaufać się lekarzowi i tak też zamierzam robić nadal.
    inna sprawa gdybym czuła że lekarz w czymś się myli.
    i ja też czekam na łagodniejsze tematy:)

teraz w sumie na tapecie temat prentalnych wizyt:D

a wiecie że mnie nie ciągnie do kupowania małych ciuszków?:) nie wiem, jakos nie.

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ