Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
KasiaKwiatek wrote:Ło jesssu to już nie dla mnie
jakby się bliźniaki teraz trafiły to może bym próbowała ale tak to szlus na rozmnażanie
seks odtąd tylko dla przyjemności
u mnei jeszcze 5 zostało oO
KasiaKwiatek, Ewelcia, Bambi85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Anka1501 wrote:A ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego do becikowego są brane dochody z 2013 bo to dla mnie bez sensu trochę
Okres zasiłkowy trwa zaś od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego. To oznacza, że rodziny, które wniosek o becikowe złożą do 31 października 2015 r., powinny dołączyć zaświadczenia lub oświadczenia o dochodach za rok 2013. A gdy staramy się o becikowe po poaździerniku to wtedy pit z 2014 roku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 11:02
Amy_, KasiaKwiatek, maggie86, Anka1501, Angela89, Murraya, Agusiek89 lubią tę wiadomość
-
Aguś86 wrote:Justinka nie dzielą u nas na 4? Bo wcześniej pytałam i ktoraś napisała, że dochód dzielą na nową liczbę członków rodziny.
KasiaKwiatek, Aguś86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ewelcia wrote:Już to chyba gdzieś pisałam. Dochód do becikowego liczy się za poprzedni rok kalendarzowy poprzedzający okres zasiłkowy.
Okres zasiłkowy trwa zaś od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego. To oznacza, że rodziny, które wniosek o becikowe złożą do 31 października 2015 r., powinny dołączyć zaświadczenia lub oświadczenia o dochodach za rok 2013. A gdy staramy się o becikowe po poaździerniku to wtedy pit z 2014 roku.KasiaKwiatek, Ewelcia, liloe, Murraya lubią tę wiadomość
-
NY wrote:Dzień dobry w 37tyg+1 dniu
Edit: ja sie ciagle teraz poce wiec spokoWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 11:04
Aguś86, liloe, Murraya lubią tę wiadomość
-
Aguś86 wrote:Justinka nie dzielą u nas na 4? Bo wcześniej pytałam i ktoraś napisała, że dochód dzielą na nową liczbę członków rodziny.
no i dooopa
chyba że zna któraś jakiś sposób liczenia tego? Bo ja znalazłam coś takiego i się trochę zakręciłam:
Po pierwsze liczbę osób w rodzinie liczymy wraz z nowo narodzonym dzieckiem. Po drugie musimy sięgnąć po stary PIT – jeżeli składamy wniosek do 31 października to będzie to PIT sprzed dwóch lat, a jeśli później to z roku poprzedniego. Przykładowo, składając wniosek w maju 2014 roku bierzemy PIT za 2012 rok, a w listopadzie już PIT za 2013 rok.
Dochód netto obliczamy sumując dochody wszystkich członków rodziny. Dochód w tym znaczeniu to przychód po odjęciu kosztów uzyskania przychodu, w PIT-37 znajdziemy go w części C w trzeciej kolumnie. Aby uzyskać dochód netto należy odjąć od dochodu zapłacone składki na ubezpieczenie społeczne (część D w PIT-37), składki na ubezpieczenie zdrowotne (w całości faktycznie zapłacone, a nie te z PIT) oraz podatek należny (część G w PIT-37). Dlaczego faktycznie zapłacone składki zdrowotne? Bo wielkość składek zdrowotnych, którą odliczamy w PIT od podatku to 7,75 proc. podstawy wymiaru, która jest odliczana od podatku, a cała składka wynosi 9 proc. Do dochodu wliczamy także dochody z działalności gospodarczej (np. PIT-36), ze zbycia papierów wartościowych (PIT-38) oraz ze sprzedaży nieruchomości (PIT-39).Murraya lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lali wrote:Rozpoczelas 37 tydzien, czyli masz 36t1d , 37t1d bedziesz miec za tydzien czyli rozpoczety 38
Anka1501, KasiaKwiatek, Murraya, Gosha lubią tę wiadomość
-
Eweliśka wrote:Amy jak stoi sprawa z wózkiem?
Mój mąż mówiąc delikatnie wkurw.. się już na moje niezdecydowanie i oznajmił mi wczoraj że wózek zamówiony wpłacił zaliczke:P także się problem rozwiązał.weronika86 lubi tę wiadomość