Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
CzaryMary wrote:właśnie my mamy taki plan. Najpierw opieka na mnie. a tacierzyński wykorzystamy jakoś w wakacje.
My też opiekę planujemy wziąć ale ojcowski chyba teżMąż posiedzi z nami cały miesiąc
-
Fasia wrote:ADK ale jak to tak ? Ty masz własną działalność ??
Nie ale z uwagi na remont w siedzibie mojej firmy przez dwa miesiące byłam na 1/2 etatu (nie było warunkow do pracy cięzarnej więc bylam tylko tyle żeby pocztę odebrać) a potem na cały etat ale szzefowa dała mi awans i podwyzkę w związku z tym. W takiej sytuacji podstawe liczy się tylko za nowy okres na cały etat czyli u mnie tylko za grudzień a nie na 12 miesięcy średnio. I tego się czepiają bo podwyżka była znaczna a co za tym idzie chorobowe i macierzyński tez jest wyższe niż by bylo od najnizszej. -
nick nieaktualnyAnka1501 wrote:No niby bez sensu ale urlop tacierzynski nie jest na wypadek porodu i jakby pracownik miał nie wiadomo kiedy pójść na urlop to organizacja pracy się trochę yebie. Sorry
Zgadzam się, jest to dodatkowy przywilej młodego ojca, tak jakby miał dwa tyg urlopu wypoczynkowego extra, bo urodziło mu się dziecko.. Od nagłych przypadków opieki nad matką jest opieka na żonę/partnerkę wystawiana przez lekarza na druku ZUS ZLA.
Pamiętajcie jeszcze o ourlopie okolicznościowym dla tatusia - potrzebny akt urodzenia d wglądu.
Urlop ojcowski - to są te 2 tygodnie
Urlop tacierzyński - to urlop ojca, gdy matka rezygnuje z macierzyńskiegoBambi85, Anka1501, Ida lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyadk_1989 wrote:Nie ale z uwagi na remont w siedzibie mojej firmy przez dwa miesiące byłam na 1/2 etatu (nie było warunkow do pracy cięzarnej więc bylam tylko tyle żeby pocztę odebrać) a potem na cały etat ale szzefowa dała mi awans i podwyzkę w związku z tym. W takiej sytuacji podstawe liczy się tylko za nowy okres na cały etat czyli u mnie tylko za grudzień a nie na 12 miesięcy średnio. I tego się czepiają bo podwyżka była znaczna a co za tym idzie chorobowe i macierzyński tez jest wyższe niż by bylo od najnizszej.
To trochę uzasadnia to ich czepianie się, bo wygląda na kombinowane (Broń Boże tak nie myślę, ale osoba z zewnątrz patrząc na to może tak to odebrać) -
Wiadomo, wszystko można obejśc. Można wziąć opiekę albo naciągane L4 bo opiekę tez nie każdy dostanie. Tylko wszystko ma dwie strony medalu. Ja wiem ze nie mam co liczyć na jakikolwiek urlop mojego co najmniej do czerwca. Mało tego za tydzień wyjeżdża na szkolenie na drugi koniec Polski i nie będzie go dwa tygodnie. Nie ważne czy urodze czy nie
-
liloe wrote:To trochę uzasadnia to ich czepianie się, bo wygląda na kombinowane (Broń Boże tak nie myślę, ale osoba z zewnątrz patrząc na to może tak to odebrać)
O i ja się tego spodziewałam jak najbardziej. Drażni mnie tylko że robia wszystko na ostatnia chwilę bo mogli od razu po otrzymaniu deklaracji i zwolnien lekarskich powziąć wątpliwość a nie w ostatni możliwy dzień gdzie powinnam już dostać kase wszczynać postępowanie. -
nick nieaktualny
-
ADK ja jestem na L4 od sierpnia i niestety wiem jak ZUS sobie pogrywa z ciężarnymi. Wypłaca kasę wtedy kiedy chce. Pewnie dostaniesz wezwanie na komisję lekarską w celach wyjaśnienia. Mam nadzieję, że mimo wszystko uda się to wszystko wyjaśnić i dostaniesz kasę, bo sama wiem jak to jest gdy się czeka po 2 miesiące na pieniądze
-
IDA golą do cc ?? A jak człowiek przyjdzie taki na zero to też będą golić ?? W zasadzie po co skoro tną na podbrzuszu to po co bober ma być gładki?
Dali Ci Franka chociaz na chwilę po porodzie ?? Mąż go kangurował ?? -
hejka
ja szwy zwykle do cc mialam jedne pociagniecie i zero bolu rana slicznie wyglada ledwo ja widac az musze sie czasem przygladac gdzie jest,mi po 5 lub 7 dobie sciagala szwy polozna ktora przychodzila do domu...
mi kazali sie ogolic sie przed zabiegiem znaczy ja dzien wczesniej to zrobilam wieczorem, a czy boli rana no wiesz wstac ciezko z łozka na poczatku bo rana tak ciagnie troche ale do przezyciaCzaryMary lubi tę wiadomość
-
Lysinka jak to ukradli tablice? zgłoście to może bo prawdopodobne że taie tablice będą wykorzystane np do przemytu jakiegoś innego auta. żebyście nie mieli nieprzyjemności.
uff ja tam z tacierzyńskim problemu nie mam, mąż ze wzgl na system dyżurowy i tak więcej jest w domu niż jak go nie ma. więc na spokojnie po porodzie sobie złozy papiery i wyciągnie te 2 tygodnie a czy to będzie na wakacje czy potem to się okaże:)
na pewno będzie okej:
ejj nie przesadzajcie z tym namiętnym goleniem bobra:) ja że się golę na zero to wolę zrobić to z tydzień przed wizytą żeby nie iść z podrażnioną skórą do lekarza. czaicie że ja pod prysznicem sobie tam dziubie na czuja?? masakra jak się czasem dotykam po goleniu, takie niedociągłości jak by mnie w obozie koncentracyjnym golili.....
a z tą obawą o krzaka przed porodem to spokojnie:)
przy córce gdy zaczęły się skurcze zdążyłam się dopakować do torby, wziąć gorącą kąpiel która na czas kąpieli wyciszyła mi trochę skurcze, zdążyłam się ładnie opierdzielić tam na dole i z czystą Bożeną pojechałam na IP.
dziś wiem że jesli poród będzie postępował podobnie jak przy corce zostanę dłużej w domu:)liloe, iwonka1077, lysinka lubią tę wiadomość