Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Eweliśka wrote:Już ostatnio wklejałam link ze zmianami po 1 marca
http://babyonline.pl/akt-urodzenia-jak-zarejestrowac-dziecko-skad-wziac-metryke-i-pesel,formalnosci-po-porodzie-artykul,16958,r1.html -
nick nieaktualny
-
Ale z drugiej strony wszystkich obowiązuje ta sama ustawa. Nawet w tym co Ewliska wkleila to moze być pełnomocnik rodziców. Wydaje mi się, że w przypadku małżeństw to nadal obowiązuje zasada, że jedno może. Przynajmniej tak to zrozumialam
-
W przypadku małżeństw, które rejestrują dziecko w innym USC niż ten gdzie jest ich akt małżeństwa muszą taki akt przedstawić. Rejestracja może być dokonana przez ojca, pełnomocnika lub matki jeśli jej stan zdrowia na to pozwala.
Uchwała obowiązuje w całym kraju i nie ma odstepstw jeśli o to chodzimaggie86 lubi tę wiadomość
-
21 dni na rejestracje, co z tego skoro, żeby mieć 80%zasiłku trzeba złożyć wniosek i pokazać akt urodzenia do 14 dni...
A tam jest też napisane, że nie trzeba pokazywać aktu urodzenia i małżeństwa... Wszędzie trąbią, że jak jest rejestracja w urzędzie innym niż jest matka to trzeba dać akt urodzenia ( w przypadku panny) już nie wiem czy załatwiać czy nie;/
[/url]
-
cooo? nie zrozumiałam, jak mieliśmy slub w innym mieście a rodzę w innym to też jest jakaś zależność????
laski:D ubieram dziś łóżeczko:D nie wytrzymam:D Shimmer dzięki zmobilizowałaś mnie:D
ANGELA hehe Martynka przekochana, nie jestem sobie w stanie wyobrazić jaka ona musi być malusia:D
a co do wyprowadzania dziecka na zewnątrz, to pamiętam jak było gorąco w maju a stara położna środowiskowa kazała mi czekać dwa tygodnie żeby dziecko na dwór wyciągnąć, ledwo wyszła a my sru na podwórko
potem już młodą hartowałam dość dobrze i w sumie do puki nie poszła do przedszkola nie chorowała mi ani raz:) a karmiłam ją cycem tylko 2 miesiąceWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2015, 17:29
Aguś86, shimmer_lip, KasiaKwiatek, Agusiek89 lubią tę wiadomość
-
Aguś86 wrote:Swoją drogą ciekawe jak to imię wybierają
Czy mają jakiś program losujący czy co
I wylosują Ci Zdzisława albo Mieczysława i będzie kicha
byłam w szoku z tym aktem z gonu, jedyne co to ma teraz 8 tygodni zwolnienia z tego tytułu.Anka1501 wrote:Robotka musisz tylko przedstawić Wasz akt małżeństwaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2015, 17:33