Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Justinka wrote:Ja tylko na sek
Ja tworzyłam tą listę -
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nYSftDDfBnZXPO4kBPFgrB0PYN73u98Qcs0w0YdPd34/edit?usp=sharing
nie mam pojęcia dlaczego część z Was ma problem, udostępniłam wszystko dla wszystkich...
Jak coś mogę podesłać plik, lub też można skopiować z linka - o ile Tobie się otwiera...
ja chcialam dzis wpisac nowe informacje i niestety tez nie moge nic wpisac ani nic zrobic.. -
nick nieaktualny
-
Rudzia wrote:Kobietki bedziecie puszczac dzidziusiowi muzyke do brzuszka? Kiedy zaczynacie ?
Bo ja juz od kilku dni tak robie z nadzieja ze wkoncu poczuje jakiegos kopniaka
Ja na pewno będę puszczać do brzucha muzykę ale też się właśnie zastanawiam od kiedy. W zasadzie to sens będzie to miało dopiero jak dzidziuś zacznie słyszeć a to chyba nie tak szybko. -
nick nieaktualny
-
''Dziecko już od około 4-5 miesiąca ciąży zaczyna odbierać różnorodne dźwięki dochodzące z ciała matki oraz ze świata zewnętrznego. Muzyka je uspokaja i relaksuje oraz ma wpływ na życie płodowe i dalszy rozwój maluszka. Im więcej dźwięków dziecko usłyszy w brzuszku mamy, tym będzie miało lepiej wykształtowany słuch i szybciej nauczy się mówić. ''
Fasia lubi tę wiadomość
-
Fasia wrote:Ja też będę puszczać muzykę! Ale tak jak pisze ADK dopiero jak zacznie slyszec
Rudzia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySłuch płodu
To najlepiej zbadany przez naukowców zmysł płodu. Jeszcze w latach 80. podręczniki pediatrii podawały, że płód i noworodek nie słyszą. Tymczasem niektórzy badacze uważają, że płód może odbierać bodźce dźwiękowe już w 16., a nawet w 14. tygodniu ciąży. Jest to o tyle zdumiewające, że aparat słuchowy i ośrodek słuchu w mózgu wykształcają się w pełni dopiero w 24. tygodniu. Jednak naukowcy twierdzą, że na początku malec odbiera dźwięki przez skórę – płyn owodniowy przewodzi fale dźwiękowe, które są odbierane przez odpowiednie receptory na skórze.
Co płód słyszy? Przede wszystkim to, co jest najbliżej – bicie twojego serca, przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, odgłosy dobiegające z jelit i żołądka. Słyszy też dźwięki spoza twojego ciała – głosy, muzykę, hałas – ale gorzej, bo wytwarzane przez nie fale dźwiękowe są odbijane lub wytłumiane przez twoją skórę i ubranie (dlatego puszczając dziecku muzykę, przykładaj słuchawki bezpośrednio do nagiego brzucha).
Ulubionym zaś dźwiękiem malca jest twój głos, który słyszy on na dwa sposoby – fale dźwiękowe z twoich ust docierają do niego przez powietrze, a poza tym drgania przechodzące przez twoje ciało, gdy mówisz, skutecznie przenoszą twój głos do uszu dziecka.
Płód reaguje na dźwięki zmianą aktywności ruchowej i czynności serca. Gdy słyszy dźwięki głośne i gwałtowne, częstość skurczów serca zwiększa się, a gdy łagodne – maleje. Badacze wyciągają stąd wniosek, że hałaśliwe odgłosy wywołują u płodu stres i reakcję obronną – przyspieszone bicie serca oznacza lęk i chęć ucieczki. -
sylvia007 wrote:Ale dzidzius już słyszy. Na razie odbiera dźwięki jako drgania, ale już teraz można spokojnie mu puszczać zwłaszcza jedną melodię, a zapamięta ją. Ja mojej córce spuszczałam jedną piosenkę i po urodzeniu reagowała na nią.
Mój chrześniak miał tak samo, że po urodzeniu jak mu rodzice puszczali piosenkę którą słyszał całe swoje życie płodowe to od razu zasypiałtakże wierzę w to jak najbardziej. Ja zacznę pewnie puszczać koło 18-20 tyg ciązy
sylvia007 lubi tę wiadomość
-
a i widzialam dziewczyny ze pisalyscie o tej lini na brzuszku.. mi juz sie pojawia
a brzuszek urosl o 5 cm
wlasnie dodalam wpis do pamietnika ze zdj gdyby kogos to interesowalo
Krysti, mimka84, sylvia007, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Fasia wrote:sylvia chyba zły link, bo wchodzi na strone youtube a nie na piosenkę