Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Rudzia ale super będzie dzidzi:)
Krysti tez mnie tak bolalo ze nie dało sie podnieść z łóżka i takie palenie w ranie ze na ketonalu leciałam. A po 6 dniach jest mega poprawajuz tylko ciągnie jak więcej chodzę :)Przejdzie Ci:-*
Rudzia, Krysti lubią tę wiadomość
-
Wiem, ze pewnie bylo to tu nie raz ale czy moge prosic aby ktos napisal najprosciej jak sie da co musze, gdzie i w jakim czasie od porodu zalatwic? Bo juz minelo 10 dni od porodu a ja sie niczym nie zajelam i boje sie, ze zaraz moge miec przez to jakies problemy
-
Amy pewnie tak, bo czlowiek nie moze patrzec jak ta mala istotka sie meczy, a z drugiej strony (ja tak mialam niestety) mialam chwilami dosc i chcialam zeby go ktos zabral ode mnie
(( ja chyba nie jestem droba mama, nie nadaje sie.. dziecko niby ma wszystko a placze. Nie lezy sobie jak u Was, nie obserwuje swiata, jest wiekszosc czasu placzliwe... to pewnie po mnie taka maruda no ale zazdroszcze tym dziewczynlm, ktore przesypiaja noce, ktore sa w stanie cos zrobic w ciagu dnia bo dziecko albo spi albo sobie lezy. U nas takie cos nie istnieje.. czasem nie mam kiedy isc siku. Wczoraj az mnie cewka bolala bo ani nie pilam ani nie sikalam..
-
Fasia,
Najpierw mąż jedzie z Twoim i swoim dowodem osobistym plus odpisem aktu małżeństwa i zaświadczeniem o ur dziecka ze szpitala (u mnie to zasw. szpital sam wysyłał do urzędu) do urzędu stanu cywilnego. Tam dostajesz o
3 odpisy aktu urodzenia i od razu nadają pesel. Do marca pesel trzeba bylo w urzędzie gminy załatwiać, ale ułatwili.
Druga rzecz to zaświadczenie od ginekologa o tym ze bylas pod opieka od min 10 tyg ciazy potrzebne do becikowego. Ale z tym nie ma pośpiechu.
W pracy masz 14 dni na złożenie wniosków o urlop macierzyński, dodatkowy macierzyński i rodzicielski. Wnioski dostaniesz w kadrach. Trzeba dolaczyc odpis aktu ur lub zaświadczenie ze szpitala dla pracodawcy o narodzeniu dziecka
Jesli umowa Ci sie konczy i zasilek będzie z zusu trzeba dodatkowo zlozyc podobne wnioski w zusie. Panie dadzą Ci na miejscu. Potrzebny będzie odpis aktu urodzenia , nr konta w banku, dane pracodawcy , umowa z pracodawca lub świadectwo pracy, pesel męża.
Więcej grzechów nie pamiętamFasia lubi tę wiadomość
-
Haneczka dziekuje
Czyli musze zadzwonic do pracy zeby mi dali wnioski do wypelnienia, chociaz znajac moja ksiegowa to powie zebym sobie w internecie znalazla...
Akt ur dostane dopiero 22 we wtorek bo wtedy mam umowione spotkanie w USC. Bez tego sie nie da zlozyc tych wnioskow? Kurcze.. dobrze, ze pytam bo dzis pt a Julek we wtorek konczy 2 tyg j beda problemy jak tego nie zalatwie -
nick nieaktualnyHaneczka od kwietnia juz tylko jeden akt urodzenia dostajemy
na pesel czasem trza poczekać ale w większości urzędów od ręki. Do pracy Fasia zadzwoń żeby już wprowadzili info u siebie w księgowości a resztę dowieziecie pk weekendzie. Jak chcesz to mam gdzieś te druki o macierzyński i becikowe to Ci wyślę do druku
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Fasia mój tez nie obserwuje świata. Jak ma otwarte oczy to albo placze albo je albo nosi go maz I tylko wtedy jest spokojny. Moja metoda na Artura to karmienie na żądanie gdy tylko płacze, wtedy jak się naje wypluwa piers i pozwalam mu przy niej zasnąć i dopiero po czasie go odkładam. Nie nosze go do odbicia bo on nie odbija tak czy siak, ale zawsze karmie i układam go na boku to rzadko ulewa i bardzo niewiele. Co najmniej raz dziennie jest histeria ze mimo zjedzenia dwóch piersi, przewiniecia placze i nie chce usnac ale wtedy znów mu daje cycka do przytulania na uspokojenie:) taka moja jedyna metoda:) Artur nie uznaje smoka!!! Ps. Fajnie uapokaja przy przewijaniu ciepla woda na waciku zamiast chusteczek. Może wypróbuj cos z tego
-
KasiaKwiatek wrote:Haneczka od kwietnia juz tylko jeden akt urodzenia dostajemy
na pesel czasem trza poczekać ale w większości urzędów od ręki. Do pracy Fasia zadzwoń żeby już wprowadzili info u siebie w księgowości a resztę dowieziecie pk weekendzie. Jak chcesz to mam gdzieś te druki o macierzyński i becikowe to Ci wyślę do druku
KasiaKwiatek lubi tę wiadomość
-
Witam się i ja z dojarka w ręce
Gratuluję nowym Mamusiom! Już co raz więcej rozpakowanychtrzymam kciuki za pozostałe nie rozpakowane
U nas kiepsko, lekarze nie zrobili wczoraj badania i nadal nie wiemy kiedy małą wypiszawychodzi na to że powinni w sobotę ale z racji ze weekend i nie ma wpisów będą trzymać ją dwie doby dłużej ;( co dla mnie jest chore. Wczoraj cały dzień przeplakalam
i jak pokarm mi się rozrozkręcil tak od wczoraj wieczora jest kiepsko
-
nick nieaktualny
-
My też dostaliśmy jeden, ale mąż poprosił o odpis i babka dala bez opłaty. Ale głupio zapytała po co mu odpis. A nie wiem czy w kościele się nie zostawia, bo mi syna jeden odpisać brakuje.
-
Ja dostałam jeden akt urodzenia i od razu pesel
Fasia nie przejmuj się też mam takie dni ze bym chętnie synka do mamy podrzucila żeby po prostu odpocząć, a teściowa nie może pomóc trochę albo ktoś??
Mój synek też mi wczoraj jazdę urządził zjadł cyca o 20,później musiałam pampka zmienić więc się rozbudzil później wrzeszczal szukał cyca to dałam swojego odciagnietego 55ml o 21godz polezal i znów szukał cyca tym razem orkiestra była glosniejsza i musiałam go dopchac o 22 jeszcze cycem,dopiero się uspokoił i zasnął, mój takie jazdy co drugi dzień mi serwuje ..... -
nick nieaktualnyCzy to możliwe ze u mojej Ali jest skok rozwojowy? W nocy cyc co 1,5 h, płacz, myslalam ze boli ja brzuszek ale ręce wszystko załatwiały. Teraz zjadła cyca, 50 ml mojego mleka z butli i w końcu spi... Co do kładzenia na brzuszku, ona strasznie nie lubi i głownie lezy tak na mnie i podnosi główkę... Ile powinna leżeć tak np na przewijaku? Jestem dzis mega niewyspana ale kocham tego susła, w końcu spokojnie spi... Co mnie dziwi- w nocy ulewa, charczy, krztusi sie a w ciagu dnia jest ok, nie wiem od czego to zależy