Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ny, Rudzia śliczne dziewczynki!! I te artystyczne fotki maluszków poprostu piękne!! My raczej nie będziemy mieć kasy na fotografa, sami fotografujemy małego ile sie da;)
Rudzia wydaje mi sie ze Sofijka jest podobna do Ciebie:)
Wy juz dziewczyny dajecie swoim maluszkom picie. U nas położna powiedziała ze do 6 miesiąca mleko Zaspokaja wszystko pragnienie jedzenie...także jak mi mleka w cyckach starczy narazie nie będę niczego innego podawać.
Dzisiaj Nikosia wsadziłem w chustę i troche porobilam w domu:)) mały był ciekawy, głowa mu chodziła na wszystkie strony HeheNY, Rudzia lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 21:31
Bambi85, liwi, mantissa, MartaAlvi, Gosha, Ulka84, mf, CzaryMary, Eweliśka, mimka84, Krysti, maggie86, misia83, Agusiek89 lubią tę wiadomość
-
hello cioteczki, ale sie steskinilismy... zalegosci nawet nie marze ze nadrobie, ale moze w koncu sie ogarne i bede bardziej na biezaco. W sumie Leos jest bardzo grzeczny narazie je i duzo spi ale ja chyba niezoorganizowana jestem i jakos ten czas ktory bym mogla wykorzystac jakos przecieka mi przez palce
.
Zaliczylismy wizyte mojej mamy, szybki nalot tesciow, od pon bedziemy tylko we dwojke bo maz juz wrocil do pracy. A co tam u Was, jakies newsy :>?mantissa, Gosha, NY, CzaryMary, Ewelcia, maggie86 lubią tę wiadomość
-
Mojemu synkowi odpadl pepuszek po 6ciu dniach. Nigdy niczym nie psikalismy, w szpitalu tez niczym go nie czyscili. 6go dnia zostal wykapany, razem z pepkiem i potem tenpepek po paru godzinach sobie odpadl.
Moze za duzo tym oktaniseptem jakims pryskacie? -
Aż kurczę, dodałam post z telefonu i chyba nie wskoczył. ;/
Można podać maluchowi taką herbatę koperkową ale nie hippa tylko klasyczną apteo z apteki? Mało mleka dziś w cycach, muszę w czymś żelazo rozrobić a woda młodemu niezbyt wchodzi. Ależ mnie wnerwia to żelazo. ;/
PS: Któraś z was była na warsztatach Planeta DZiecko?
Angela, Ida - jak tam u waszych maluchów z trzymaniem główki? -
Dziewczyny błagam o pomoc!
Byłyśmy dziś znów się ważyć, bo ostatnio nic nie przybrała. Teraz przez tydzień ledwie 120gMoje dziecie nie dojada i ani myśli mnie o tym informować - myślałam, że jak nie płacze to znaczy, że najedzona - nic bardziej mylnego ;(
Lekarka poleciła by do środy ściągać pokarm i obserować ile go jest oraz sprawdzać ile małej dokładnie potrzeba tego pokarmu.
Boję się ją karmić butelką przez tyle dni żeby mi się już całkowicie nie rozleniwiła...
Wszędzie czytam, żeby nie karmić butelką tylko podawać nawet i pustego cycka żeby ssała i pobudzała laktację.
Właśnie zaliczyłam pierwszą sesję z laktatorem i wyszło, że z jednej ściagnęło się 50ml a z drugiej 30ml(ta była używana ostatnio) - zajęło mi to 45 minut :o
Teraz mała dostała moje odciagnięte i trochę mm żebyśmy zobaczyli ile zjada - zjadła 90ml - chyba dużo, ale może to dlatego że przygłodzona była?
Nie mam pojęcia co robić żeby było dobrzeChce karmić tylko piersią ale nie wiem co robić żeby tego mleka było więcej i żeby leciało jej jakoś przyzwoicie.
RATUNKU!! -
MartaAlvi wrote:Dziewczyny błagam o pomoc!
Byłyśmy dziś znów się ważyć, bo ostatnio nic nie przybrała. Teraz przez tydzień ledwie 120gMoje dziecie nie dojada i ani myśli mnie o tym informować - myślałam, że jak nie płacze to znaczy, że najedzona - nic bardziej mylnego ;(
Lekarka poleciła by do środy ściągać pokarm i obserować ile go jest oraz sprawdzać ile małej dokładnie potrzeba tego pokarmu.
Boję się ją karmić butelką przez tyle dni żeby mi się już całkowicie nie rozleniwiła...
Wszędzie czytam, żeby nie karmić butelką tylko podawać nawet i pustego cycka żeby ssała i pobudzała laktację.
Właśnie zaliczyłam pierwszą sesję z laktatorem i wyszło, że z jednej ściagnęło się 50ml a z drugiej 30ml(ta była używana ostatnio) - zajęło mi to 45 minut :o
Teraz mała dostała moje odciagnięte i trochę mm żebyśmy zobaczyli ile zjada - zjadła 90ml - chyba dużo, ale może to dlatego że przygłodzona była?
Nie mam pojęcia co robić żeby było dobrzeChce karmić tylko piersią ale nie wiem co robić żeby tego mleka było więcej i żeby leciało jej jakoś przyzwoicie.
RATUNKU!!
Marta, naprawdę nie wiem co poradzić. Może któreś z metod Angeli się sprawdzą? 775533 albo power pumping. Powiem ci tylko co mi mówiła babka od laktacji - zeby nie ściągac dłużej niż pół godziny (tylko nie wiem czy z jednej piersi czy z dwóch) i nie częściej niż co 2h. Nie mam pojęcia jak przekonać twoją kruszynę, żeby więcej piła z piersi.
Tak samo dziwię się Julkowi, tylko w drugą stronę. Czytam, że wasze dzieci piją średnio od 15 minut do godziny. Juli zwykle pije 8 minut a 15 to już jest max. NAwet jeśli jest pzegłodzony. Na palcach jednej ręki mogę policzyć kiedy pił dłużej. Do tego dużo ulewa. A mimo to przybiera 400 g tygodniowo. Zadziwiające.MartaAlvi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Angela89 wrote:Mantissa trzymanie główki jak leży na brzusiu to umie przełożyć już na drugą stronę i ogólnie dłużej przytrzymać. Ale zauważyłam że jak nosze ją na rękach coraz sztywniej trzyma główkę
Tak pytam z ciekawości, bo Juli już praktycznie trzyma jak go noszę. Wiadomo, jeszcze podtrzymuję ręką w razie jakby się gibnęła, ale jestem zdumiona, że taki postęp zrobił. Muszę go nagrać znowuAngela89, Anka1501, Gosha lubią tę wiadomość
-
Tylko, że to 120g to tak właściwie jest od wagi ze szpitala czyli w sumie 13 dni, bo do wizyty u lekarza nie przybrała nic.
Chętnie przystawiałabym ją częściej, ale ona jest takim leniucheeem strasznym. Nie wiem jak ją przekonać do jakiegoś efektywniejszego ssania i nie przysypiania mi przy cycku.
Może pokombinuje coś żeby było częściej i na zmianę - raz butla raz cycek co 1,5h - do tej pory jadła co 3h. -
PsotkaKotka wrote:Ja w nocy tez na lezaco karmie. Tyle ze Domi spi narazie z nami. W lozeczku (dostawka) placze:/. Jak go przyzwyczaic do spania tam?
gdzie spia wasze dzieci w dzien? Moj w kolysce i moze dlatego w nocy nie chce spac w dostawce?
Ile czasu karmicie z jednej piersi? Karmicie z obu czy tylko z jednej?
Ja w nocy karmie na siedząco w fotelu i potem odkładam małego do łóżeczka. Na początku zasypiał bez problemu, ale teraz trzeba go ululaćJedno karmienie trwa około godziny ;/ Najpierw jeden cyc, potem przebranie pieluchy bo mały zasypuia (oczywście w nocy bez tego) i kolejne 20 min z drugiego cyca. Bardzo męczy mnie to karmienie i daltego dzisiaj skróciłam czas karmienia z 20 do 15 min z jednego i drugiego cyca. Zobaczymy czy nie będzie budził się częsciej na jedzenie,
[/url]
Aniołek - maj 2016
Aniołek - maj 2014 -
Gosha wrote:PSOTKA najważniejsze wykończyć dobrze jedna pierś i dopiero jsk małemu nie wystarczyła przyłożyć druga
Bo mleko w cycku to jest tak 3 posiłkowy obiad.
-Na początku leci mleczko tak jak zupka, służy do napicia sie dla dziecka. Jest dość wodniste i nie syci za bardzo.
-następnie bardziej treściwe. Drugie danie
-na koncu deser. Najbardziej syci. Jest tluste i bardzo treściwe. Dziecko po nim na ogol juz powinno byc pełne i najedzone.
Tak to wytłumaczyli mi w szpitalu i mimo ze mniej wiecej to wiedziałam po tym obrazowym wytłumaczeniu jakos lepiej to do mnie dotarło
tylką skąd mam wiedzieć, że cyc już jest opróżniony ;/ sorki za głupie pytania ale mam otatnio kryzys i wydaje mi się, że wiem mniej niż te 2 tygodne temu jak się Antoś urodził;/[/url]
Aniołek - maj 2016
Aniołek - maj 2014 -
Ulka84 wrote:tylką skąd mam wiedzieć, że cyc już jest opróżniony ;/ sorki za głupie pytania ale mam otatnio kryzys i wydaje mi się, że wiem mniej niż te 2 tygodne temu jak się Antoś urodził;/
Nie wiem, ja sprawdzam tak, że po tym jak mały ciągnie i ciamka, ciamka i nie przełyka to go odstawiam i ściskam brodawkę. Jak nic nie leci to obstawiam, że pusty Ostatnio zdarza się coraz częściej -
nick nieaktualnyMarta musisz ją pobudzać do ssania. Mój Miki też ssie ładnie parę minut potem zadrza mu sie odpływać w sen. Wtedy biorę go do pionu żeby odbił a przy okazji on sie wybudza no i znowu do cyca dostawiam. Spokój mu daję jesli ściągnie przyzwoicie cycka całego. Z reguły on pośpi chwilę i zjada troszkę z drugiego. Dopiero wtedy zapada w dłuższy, spokojny sen bo najedzony.
A propos laktatora... To ustrojstwo nie dla mniecycki pełne, Mikiemu leci tak, że wystarczą jego kilkukrotne pociągnięcia a mi jakby kranik sie otwierał i mleko mu leci, że tylko łyka
a laktatorem w 15 minut ściągnęłam...z 15-20ml...nie dla mnie to to
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 18:48
Anka1501, Gosha, MartaAlvi lubią tę wiadomość