X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Justinka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Mamusie! Mam nadzieję że mnie jeszcze pamiętacie? :P Podczytuje, nawet nadrobiłam, ale na pisanie czasu brak :/ Uroki podwójnego macierzyństwa hehe :)

Napiszę co u nas... mieliśmy USG bioderek i wyszło super, bez zarzutów :) niestety w usg mózgu wyszły małe torbielki 3-4mm :/ ponoć mają się wchłonąć, w każdym razie kontrol za 3 miesiące.. 25.06 mamy wizytę w poradni wad i zaburzeń rozwoju :| a 1.07 na badanie słuchu, skierowanie ze szpitala ponieważ ma podwyższone ryzyko wad ze względu na przebywanie powyżej 7 dób na intensywnej.... i co gorsza pediatra zauważyła że chyba nie do końca słyszy ;( przynajmniej jakieś szelesty, ciche dzwięki :( mam nadzieję że się to nie potwierdzi...
    A tak to rozwija się super.. od dawna sztywno trzyma główkę, pięknie leży na brzuchu i się rozgląda :) przewraca się z brzucha na plecy :) i jest przesłodkim moim anżelem ;)

Wczoraj mieliśmy szczepienie.. oj był krzyk :) no i później tylko na rękach.. dobrze że szczepienie było o 13:30 to szybko do wieczora zleciało, a noc bez zmian cudowna :) zasnęła 21:40 [mimo że jadła 1h wcześniej!trochę później kąpaliśmy i chyba już taka padnięta była że odpuściła jedzonko] i spała 7h :) ogólnie od dłuższego czasu śpi 6-7h ciągiem od 21:30-40 więc jak dla mnie rewelacja :) w ciągu dnia nie wiele śpi.. ale co tam, ważne że w nocy daje się wyspać :)

Waży 5170g :) i ma 59,5 cm :)
    w ciągu tygodnia przybrała 190g ale pediatra mówi że ok, w końcu jest tylko i wyłącznie na cycu :)

Mieliśmy masakryczną wysypkę - zresztą wrzucałam foty - miała na całej twarzy, główce, dekolcie i karku... i co po 2tyg ani śladu po tym! a nic z tym szczególnego nie robiłam, a przede wszystkim nie odstawiłam nic z jedzeniowych rzeczy :) więc jak nic był to mega trądzik :)

Mamy problemy ze spacerami :/ jak nie śpi to jest krzyk i na ręce chce, więc średnio podoba mi się opcja pchania wózka trzymając ją na rękach, ech... więc ostatnio do bankomatu leciałam w chuście ;)

W niedziele jedziemy na 2tyg nad morze! już nie mogę się doczekać, byleby nie padało! :)

Dzieciaczki są przecudne! chociaż głównie pokazywane są na FB :) tam spam za spamem jest hehe :)

Nie zazdroszczę nieprzespanych nocek i marudzenia... wiem jak to jest miałam tak przy pierwszym.. non stop na cycu w dzień a w nocy pobudki co 1-2h :( ale dzieci szybką rosną więc się im to zmieni :)

A! witam nową mamę! która ma córę o tym samym imieniu co moja - Aniela :)

mimka84, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość

Anielka 10.04.2015 /// 3620 g 56 cm
    201504101680.png
    Tymon 28.09.2012 /// 3830 g 58 cm
    683907699a.png
  • Justinka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze był temat ubierania :) moja już od miesiąca w domu jest w bodziakach na krótki rękaw + skarpetki jak jest cieplej :) teraz przy tych temperaturach to też tak wychodzimy na spacery :) ja jakoś zawsze ubieram minimum potrzebne... nie lubię przegrzewać dzieci, ale zawsze za to miałam komentarz od teściowej, bo ona oczywiście że im zimno... ech

Anielka 10.04.2015 /// 3620 g 56 cm
    201504101680.png
    Tymon 28.09.2012 /// 3830 g 58 cm
    683907699a.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liwi wrote:
    Psotka to jest normalne. To są niemowlaki. Przyzwyczai się wreszcie. Moja starsza córa już nawet jako roczne dziecko miała takie noce, ze budziła się w środku nocy wyspana i do rana nie spała.

Witaj Mary. Jak było?

Angela możesz kupić taki żel na ząbkowanie, trochę pomaga. Ja w okresie ząbkowania podawałam młodej (jak już widziałam ze bardzo się męczy)normalnie lek przeciwbólowy.
    Jest jest jeszcze ten viburcol, ale u nas nie działał.

Anka ja już trochę, lepiej. Wieczorem zjadłam dwie kromki chleba z masłem i się przyjęły. Teraz jem śniadanie, zobaczymy jak to się skończy.

mowisz? ok. ALe ciezko jest bo on ma od paru dni tez problem z zasypianiem i w ciagu dnia nie moge go uspac zeby sama odpoczac :/

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja proponuję mojemu raz na jakiś czas coś do picia. Najczęściej się krzywi i nie chce. Jak uważam, że powinien wypić więcej wody to sypię odrobinę mleka np. 1/2 miarki na 60ml wody. Wtedy doi aż furczy :)

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • Aguś86 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksawa wrote:
    u nas pobudka regularnie o 1 a potem o 5 więc już całkiem dobrze jest...

dziewczyny wracając do tematu diety. byłam rano u lekarza i znów wspomnialam że brzuszek boli, że ulewa i te krostki i lekarka przepisala nam bebilon pepti dha. czy którąś z Was karmi tym mlekiem, zauwazylyscie poprawę po wprowadzeniu tego mleka ? dotychczas dokarmialam enfamilem
    Ja mam przepisany w razie W, ale dotychczas Szymon dostał tylko raz, bo karmie piersią ;) Generalnie on jest na skaze bialkowa. Ten sam efekt co mleko spowoduje wyeliminowanie u Ciebie nabiału jeśli to skaza. U mnie po tygodniu eliminacji krostki zniknęły.
    I jest niestety ciągle problem z dostępnością Bebilonu Pepti w aptekach, bo w kwietniu spalila się fabryka. Mąż się nieźle najezdzil zanim znalazł jedną puszkę. Na razie więcej nie potrzebuję, wiec ok, ale jak potrzebujesz więcej i gdzieś trafisz to kup, żeby później nie mieć problemu...

38+3 2740 g 49 cm
    dqpr9vvjb3vzii2s.png
    3i498ribi6hvdiar.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justinka moja mała też ma torbielka po wylewie i również ma się wchłonąć 19 czerwca mamy kontrolne usg. Z tego co pamiętm chyba mimiki Kornel też ma. Co do słuchu ja nawet tu dramatyzowałam bo twierdziłam że moja mała nie słyszy. Miała naklejkę nawet żółtą w książeczce i twierdziłam że nie słyszę bo w ogóle nie reagowała na klaśnięcia szumienie itp. Mała byla intubowana więc również z ryzyka. No ale byliśmy na badaniu i słuch bardzo dobry. Naklejkę zmienili nam na niebieską i kontrolę mamy za rok. Oczywiście po badaniu zaczęła zwracać uwagę na matkę wariatkę która do niej mówi :)

mimka84, Justinka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już sama nie wiem czy to zęby czy może jednak skok rozwojowy ? Bo mała mia 5tygdni i kilka dni więc może to jednak skok ? Ja zwariuje..

• iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela na ząbki jest dobry żel orajel on ze stanów jest w niektórych aptekach internetowych czasem jest dostępny lub normalnie z neta, ale nie pamiętam od jakiego wieku...

Angela89 lubi tę wiadomość

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dziecko mi się dalo wyspać nad ranem - od 6:30 do 9:30. :D mimo to udało mi się załapać na ostatni kompletny blender w lidlu. :) teraz buszuje w lozeczku z zawieszoną zawieszoną z wózka a ja się śniadaniuję.

Justinka, witaj? Bardzo mnie cieszą postepy Anielki, słuch i główka trochę mniej, ale miejmy nadzieję, ze wszystko będzie dobrze. A po czym pediatra stwierdziła, ze słabo słyszy?

Angela, pediatra może stwierdzic cży się zawiązki zębów tworzą.

Justinka lubi tę wiadomość

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mantissa jak jej zachowanie do jutra nie przejdzie to pójdę do lekarza niech ją obejrzy.

• Aguś86 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela nieźle z tym zabkiem. Zwłaszcza, że Martynka jest wczesniakiem i podobno wczesniaki mogą później ząbkować. Zuzi pierwsze dwie jedynki wyszły równocześnie w dniu, w którym skończyła 9 miesięcy, a śliniła się od 3 miesiąca i robiła nas w konia ;)
    Życzę, żeby ząbek szybko się wybił i wrócił Martynce dobry humor. Polecam Camilie. Zuzi jak nie pomagał żel, to Camilia zawsze wtedy dawała radę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 11:08

38+3 2740 g 49 cm
    dqpr9vvjb3vzii2s.png
    3i498ribi6hvdiar.png
  • Aguś86 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 12:02

Justinka lubi tę wiadomość

38+3 2740 g 49 cm
    dqpr9vvjb3vzii2s.png
    3i498ribi6hvdiar.png
  • Anka1501 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na zabkowanie tylko dentinox dawał radę.

Psotka dzieci często do roku lub nawet dłużej mają problemy ze spaniem, to tylko malutki człowiek. Tez uważam, że powinnaś wprowadzić rytuały bo to bardzo pomaga.

• iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie wzięłam krem z filtrem dermedic baby ale do twarzy myślicie że można go też Na odsłonięte rączki smarować?? Bo były też do twarzy i ciała a się zaczytalam i nie ten co trzeba wzięłam....

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • Anka1501 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lipcu moja siostra wyjeżdża w góry i tym sposobem mamy do dyspozycji mieszkanie na samym morzem :D

Aguś86, Ulka84 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś86 wrote:
    Angela nieźle z tym zabkiem. Zwłaszcza, że Martynka jest wczesniakiem i podobno wczesniaki mogą później ząbkować. Zuzi pierwsze dwie jedynki wyszły równocześnie w dniu, w którym skończyła 9 miesięcy, a śliniła się od 3 miesiąca i robiła nas w konia ;)
    Życzę, żeby ząbek szybko się wybił i wrócił Martynce dobry humor. Polecam Camilie. Zuzi jak nie pomagał żel, to Camilia zawsze wtedy dawała radę.

Ja obstawiam skok, ale czytałam że od 3 miesiąca normalne to jest że dziecko się slini. Też wiem że wcześniaki właśnie później ząbkują wg korygowanego wieku więc wątpie aby to były zęby. Ale też tak może być że zacznie się coś tam pod dziąsłami dziać a zanim się wybiją to może właśnie być to 7-8 miesiąc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi dziecmi można zwariować od zamartwiania się i od domysłów czemu płacze.

• iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a patrze a moj synus dzis 2 miesiace :D :D

u nas dzis szczepienie, zreszta sie zobaczy bo maly ma delikatny katarek zobaczymy czy osluchowo ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 11:34

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwonka1077 wrote:
    Mam pytanie wzięłam krem z filtrem dermedic baby ale do twarzy myślicie że można go też Na odsłonięte rączki smarować?? Bo były też do twarzy i ciała a się zaczytalam i nie ten co trzeba wzięłam....

Aguś86 lubi tę wiadomość

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • Aguś86 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonka miszcz :) Sama się cytujesz :D

mantissa, CzaryMary, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość

38+3 2740 g 49 cm
    dqpr9vvjb3vzii2s.png
    3i498ribi6hvdiar.png
‹‹ 4782 4783 4784 4785 4786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ