X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka teraz niby ma być łatwiej ( ja w to nie wierze ) Stooo lat dla Antosia :)

Ulka84 lubi tę wiadomość

• Ulka84 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa Angela, nadzieja matką głupich ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 09:36

m3sx3e3kz15rjscs.pngmhsvk6nlmw3zvwuz.png[/url]
    Aniołek - maj 2016
    Aniołek - maj 2014
  • mf Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wcale nie jest latwiej, a wrecz codziennie o 17 ktos mi podmienia endzela na marude! Cyrk przy cycku taki, ze tylko jak karmie chodzac, to jest dobrze i tak wygladaja ostatnie 2 dzienne karmienia... choc wczoraj nietypowo bylo wieczorne ok 21, bo po tym o 19 pospala 20min i sie rozbudzila i zaczela tak szalec i swirowac ze szczescia chyba, ze jestesmy oboje z mezem z nia... zaczepiala, gadala, smiala sie, biegala girkami... no swirek maly!

n59yjw4zk9ewdyby.png
  • MłodaDama Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje kolejnych miesiecy dzidziusiow :)
    U nas od 3 miesiaca bylo coraz lepiej teraz kolek prawie w ogole nie mamy choc czasem rewolucje brzuszkowe chwilowe sie pojawiaja .

My mamy dzisiaj o 16 usg bioderek kontrola mam nadzieję że będzie dobrze boje sie...
    musze isc tam sama i juz to widze ja sierota i rozwyty Adas xd i mama nie umiejaca uspokoic hehe aaaa

A ja dostałam dzisiaj 3 okres :/ ze tez dzisiaj musia przyjsc no ale regularny nawet hehe ciekawe jak dalej bedzie.

Pozdrawiam :)

Aaa i trzymanie glowki tak jak Amy codziennie probowalismy po troszeczke az w koncu zalapal i teraz ladnie podnosi

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze kilka dni i pojawią się pierwsze kwietniówki <3

shimmer_lip, mantissa, Aguś86, Ewelcia, mimka84, Eweliśka, Amy_, Fasia, Agusiek89 lubią tę wiadomość

• mantissa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiedziałam jak się zabrać dokładnie za rozszerzanie diety po 6-mcu, więc napisałam do Bobovity o poradę. Odpisali mi bardzo wyczerpująco. Wrzucę też tutaj, może którejś z was też się przyda. :)

Moje pytanie:

Witam! Czy mogliby Państwo rozwiać moje wątpliwości dotyczące rozszerzania diety malucha?
    Syn jest tylko na moim mleku i chciałabym aby tak zostało do ukończenia przez niego 6 miesiąca życia. Czy od 7 miesiąca powinnam już codziennie podawać zupkę jarzynową czy zacząć od podawania przetartych warzyw (marchewki, jabłka itp.) w odstępach kilkudniowych. Jeśli tak, to czy w dni przerwy ma być nadal na samym mleku? I co z glutenem? Czy w takim wypadku rozpocząć ekspozycję równocześnie z wprowadzaniem nowych posiłków czy wcześniej? Czy powinnam podawać gluten codziennie przez dwa miesiące?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ich odpowiedź:

Dzień dobry Moniko,

Miło mi, że napisałaś.

Rzeczywiście jest tak, iż dzieci karmione wyłącznie piersią mogą poznać smak posiłków stałych dopiero kiedy ukończą 6-ty miesiąc życia, a do tego czasu tylko pierś im będzie wystarczała. Jednak Maluch pokazuje swoją gotowość do spróbowania nowych smaków - obserwuje osoby jedzące posiłki, otwiera buźkę, wkłada paluszki, ssie, mlaszcze, przełyka ślinę. Jeśli zauważasz u Synka takie odruchy, to jest to znak, że możesz zacząć przygodę z nowymi pokarmami, bo Maluszek jest na to gotowy i chętny J. Ale jeśli nie widzisz takich objawów to możesz jeszcze się wstrzymać z podawaniem posiłków stałych :-) Oczywiście w dalszym ciągu podawaj pierś na żądanie.

Zwykle zalecana kolejność rozszerzania jadłospisu jest taka:

- pierwsze dwa tygodnie same warzywa (jeden smak dziennie, zacznij od 2-3 łyżeczek i każdego dnia zwiększaj ilość obserwując reakcję dziecka, po 2-3 dniach wprowadź kolejny smak);

- w trzecim tygodniu warzywa + owoce;

- po około miesiącu od rozpoczęcia rozszerzania jadłospisu o posiłki jarzynowe - wprowadzamy mięso (później również rybę) i podajemy je od tej pory codziennie;

- kiedy maluszek zjada regularnie, każdego dnia - obiadki i deserki w objętości pełnego słoiczka (ok. 125g), wprowadzamy kaszki, sporządzone według przepisu na opakowaniu - podawane łyżeczką, jako osobny posiłek. W tym wieku możesz podać jedną porcję kaszki/kleiku, czyli ok 150 ml.

Rozszerzanie diety najlepiej rozpocząć od warzyw (marchewka, kalafior, brokuł, ziemniaczek). Nie są tak słodkie jak owoce i jeśli zaproponujesz je w pierwszej kolejności, nie będziesz musiała później przekonywać do nich Maluszków. Pamiętaj jednak, że jeśli nie masz pewności skąd pochodzą warzywa z których korzystasz, lepiej wybrać gotowe dania w słoiczkach stosowne do wieku dziecka. Może być to np. marchewka z serii "Pierwsza łyżeczka" BoboVita lub zupka jarzynowa BoboVita.

Owoce mają smak bardziej atrakcyjny dla niemowlęcia niż smak warzyw, dlatego doradzamy właśnie od warzyw rozpoczynać rozszerzanie diety. Ponad to owoce podaje się w niewielkich ilościach, tylko jako przekąskę między posiłkami pod preferowaną formą (jako sok, deser lub mus). Początkowa dawka dla najmłodszych to 60 ml soku albo 1/2 słoiczka deserku. Potem stopniowo zwiększaj ilość podanych owoców, jednak nie przekraczając dawki 150 g/ml dziennie. Również możesz skorzystać z owoców z serii "Pierwsza łyżeczka" BoboVita.

Kleiki i kaszki stanowią głównie źródło energii w niemowlęcej diecie. Trzeba więc kontrolować dzienną podaż, aby nie doprowadzić do nadmiernego tycia Maluszka. Chociaż w ofercie kaszek są propozycje dla najmłodszych - "po 4.mies" - to, w praktyce, kaszkę na posiłek wprowadza się wtedy, gdy wzrasta aktywność maluszka (ochoczo pełza i przewraca się z brzuszka na plecy i odwrotnie, próbuje raczkować) - w 7-8-mym miesiącu. Jednak jeśli Maluszek nie sygnalizuje potrzeby jedzenia kaszki, a przyrosty masy ciała są prawidłowe, to nie musisz podawać jej wcale.

Zachęcam do zarejestrowania się na stronie www.bobovita.pl. Po zalogowaniu się i wypełnieniu danych Twoich i Maluszka będziesz miała możliwość zamówienia poradnika żywienia małego dziecka zawierającego Plan 5 Kroków rozszerzania diety :-)

Nowe zalecania z 2014 roku mówią, iż gluten wprowadzamy jak każdą inną nowości. Gluten wprowadzamy między 4, a 6-tym miesiącem życia. Najlepiej jest przez około miesiąc dodawać do wybranego posiłku niewielką ilość produktu glutenowego, np. 2-3 małe łyżeczki kaszki glutenowej (w postaci proszku), tak aby sprawdzić tolerancję Maluszka na gluten.

Ponieważ karmisz mlekiem z piersi do wprowadzenia glutenu zalecamy bezmleczne kaszki, aby bez potrzeby nie wprowadzać mleka modyfikowanego do diety Maluszka - kaszkę mannę o smaku owocowym BoboVita lub kaszkę 7 zbóż z jabłkami i śliwkami BoboVita. Taką kaszkę możesz wymieszać ze swoim mlekiem i podać Maluszkowi podczas posiłku, możesz również rozrobić kaszkę z odrobiną wody i podać łyżeczką przed posiłkiem lub dodać do poznanych już warzyw, oczywiście wtedy kiedy zaczniesz już podawać takie warzywa.

Oczywiście, możesz użyć wskazanych kaszek pomimo informacji na opakowaniu o przeznaczeniu po 6 miesiącu, gdyż teraz nie podajesz pełnego posiłku, a jedynie niewielką ilość celem oswojenia.

mf, Ksawa, Gosha, Aguś86, Ulka84, lysinka, mimka84, Auro, Agusiek89 lubią tę wiadomość

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mAantissa a jak było na basenie ?

• Ksawa Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, bardzo dziękuję za wklejenie linków.
    Ten pierwszy filmik jakbym na moją Anielkę patrzyła - wlasnie tak przekręca główkę
    ten drugi filmik - podobnie ćwiczyłam ze starszym ...
    Oba filmy są rewelacyjne i na pewno będę z nich korzystać, jeszcze raz dzięki :-)

Mantissa,
    również dziękuję z wklejenie tego listu -bardzo klarownie opisane co robić,

dmo8kiu.png
  • Ksawa Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, bardzo dziękuję za wklejenie linków.
    Ten pierwszy filmik jakbym na moją Anielkę patrzyła - wlasnie tak przekręca główkę
    ten drugi filmik - podobnie ćwiczyłam ze starszym ...
    Oba filmy są rewelacyjne i na pewno będę z nich korzystać, jeszcze raz dzięki :-)

Mantissa,
    również dziękuję z wklejenie tego listu -bardzo klarownie opisane co robić,

dmo8kiu.png
  • Ksawa Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Anielka skończyła już 3,5 miesiąca i tez zrobiła się jakaś marudna,
    jak jest zmęczona to strasznie płacze, budzi się często ...
    ale wyczytałam że między 14 a 19 tygodniem może być kolejny skok rozwojowy.
    My jesteśmy w 16 tygodniu życia więc obstawiam że to to i nie pozostaje mi nic innego jak przeczekać.

dmo8kiu.png
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na basenie całkiem fajnie. "Plywalismy" 25 minut z czego pierwsze 15 był przytulony do mamy albo ns ramieniu. W takim brodziku 1,1 m z nim spacerowalam, później pływał na pleckach trzymany od dołu. Ale buzki bałam się zamaczac, żeby się nie zrazil. Zastanawiam się nad tym kolnierzem do pływania.

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shimmer, jeszcze nie wiem jak ćwiczyć bo na rehabilitację musimy się zarejestrować. Dziś podczas szczepienia lekarka rodzinna uświadomiła mi, że na nfz na rehabilitację na cito trzeba i tak czekać ok 3 mies, więc to za długi okres aby tyle zwlekać. Jutro pójdę zarejestrować a i tak będzie trzeba za pewne zapłacić za prywatne aby było szybciej.

Tomek waży już 7 kg. Przybiera po 1 kg na miesiąc od urodzenia. Klocek z niego;-)

Mantissa fajnie, że wstawiłaś ten list. Trzeba go sobie będzie gdzieś zapisać, żeby skorzystać w odpowiednim czasie:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 12:01

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja niestety na nfz to chyba na wszystko się czeka.

Ja jestem zadowolona z osrodka do którego zostaliśmy przez pediatre wysłani tam cały kompleks , neurolog psycholog logopeda pediatra rehabilitant itp
    To na nfz a czeka się o wiele szybciej do tego neurologa ktory jest w ośrodku mam termin prywatnie na 7 września wczoraj zadzwoniłam do ośrodka idziemy już 4 sierpnia i nie muszę płacić 100 zł w kieszeni :)

mf lubi tę wiadomość

• AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z neurologiem się udało szybko, bo mieliśmy termin na kilka dni po rejestracji. Myślałam, że z rehabilitacją będzie podobnie..no cóż, na zdrowiu dziecka nie będę oszczędzać więc pójdziemy prywatnie jak najszybciej. Ja mieszkam w dość małym mieście, więc tu dużego wyboru nie mam, jest tylko jeden neurolog dziecięcy i jeden ośrodek rehabilitacji.

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • mf Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we Wroclawiu najkrotszy termin do neurologa zlapalam 1,5 miesiaca... w innych osrodkach na nfz to pol roku sie czeka...

n59yjw4zk9ewdyby.png
  • mf Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja- ciesz sie, ze masz u siebie, my ze wszystkim musimy jezdzic-tu mamy tylko pediatre i szczepienia... z rehavilitacja sie nie orientowalam, ale szczerze watpie...

n59yjw4zk9ewdyby.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prywatnie na neurologa dziecięcego czekałam 2 miesiące to na nfz dostałam się szybciej ale nie byłam pełni zadowolona i poszłam i tak prywatnie, na nfz załatwiłam skierowanie na usg główki i rehabilitacje. Teraz mam w ośrodku tą babeczkę do której poszłam prywatnie więc jestem zadowolona. Muszę odwołać wizytę prywatnie bo mam szybciej w tym ośrodku

Rehabilitacje bym pewnie w sierpniu zaczęła gdyby nie kolega.

• Ulka84 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mantissa dzięki za wstawienie listu - cenna wskazówka.

A zapomniałam dodać, że Antoś waży 6 kg i mierzy 63cm ;)

AlicjaaA, lysinka, mantissa lubią tę wiadomość

m3sx3e3kz15rjscs.pngmhsvk6nlmw3zvwuz.png[/url]
    Aniołek - maj 2016
    Aniołek - maj 2014
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe ile czasu na usg główki będę czekać. No w sumie mf masz rację, dobrze, że wogóle mam tu u siebie i nie muszę do Białegostoku jeździć do lekarzy. Choć tam pewnie lepsi specjaliści niż u mnie.

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka, to fajna waga. Mój klocek 7 kg i 66 cm. Po tym szczepieniu strasznie marudny i wcale nie chce spać. Po pierwszym przespał cały dzień.

Zabawne, bo lekarka zaczęła mi mówić, że mam mu marchewkę podawać. Ja taka zdziwiona, a ona- a ile on ma? 3 miesiące, ojej, a ja myślałam że 6 bo taki duży;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 14:01

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
‹‹ 4991 4992 4993 4994 4995 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ