X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 25 października 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie!
    Już ze dwa tygodnie jak się kładę na wznak i nie daj Boże tak zasnę, to potem jak się obudzę, strasznie mnie boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa, do kibelka idę jak stara babcia. Dodam ze w dzień mnie nie boli w ogóle! Miałyście tak lub macie? Może któraś jest rehabilitantem albo po prostu zna się na tych sprawach? można to jakoś rozćwiczyć, rozgrzać, rozmasować??

Ola89, KASIAB lubią tę wiadomość

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JUSTINESKA dzięki za wskazówki jak walczyć z przeziębieniem, przydadzą się :)

AURO ja odkąd przeczytałam, że w ciąży najbezpieczniejszą dla dziecka pozycją do spania jest jak mama leży na lewym boku to w nocy boję się przekręcić na prawą stronę albo ulożyć w jakiejkolwiek innej pozycji. Nie wiem tak naprawdę od którego miesiąca trzeba spać na lewym boku ale ja staram się już od jakiegoś czasu .. Na wznak niestety nie sypiam, bo moja kotka wchodzi wtedy na mnie w środku nocy, a boję się żeby nie zrobiła krzywdy maleństwu ..

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwonka1077 wrote:
    sluchajcie czytalam ze tylko przy katarze moze byc sfalszowane morfologia tylko jak myslicie reszte bym mogla zrobic???
    chodzi o to, ze jak jest jakakolwiek infekcja moze byc w morfologii leukocytoza- podwyzszona liczba bialych krwinek- moze ale nie musi; my glownie robimy morfo zeby spr czy nie mamy niedokrwistosci ( czy hemoglobina nie spada). Co prawda zdarza sie tak, ze przy bardzo duzych infekcjach, ale takich naprawde powaznych , odczynowo jakis czas po infekcji utrzymuje sie niedokrwistosc i maloplytkowoc ale mysle ze to nas za bardzo nie dotyczy. Przy takim zwyklym przeziebieniu ja bym robila te badania.

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 25 października 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak ogółem to lubię spać na boku, ale czasami przekręcę się na plecy nieświadomie, a przy kolejnej próbie obrotu budzę się z bólu :/

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    JUSTINESKA dzięki za wskazówki jak walczyć z przeziębieniem, przydadzą się :)

AURO ja odkąd przeczytałam, że w ciąży najbezpieczniejszą dla dziecka pozycją do spania jest jak mama leży na lewym boku to w nocy boję się przekręcić na prawą stronę albo ulożyć w jakiejkolwiek innej pozycji. Nie wiem tak naprawdę od którego miesiąca trzeba spać na lewym boku ale ja staram się już od jakiegoś czasu .. Na wznak niestety nie sypiam, bo moja kotka wchodzi wtedy na mnie w środku nocy, a boję się żeby nie zrobiła krzywdy maleństwu ..
    Ze spaniem na lewym boku chodzi o to , ze duza macica i dzidzia w tej pozycji nie uciskaja zyly glownej dolnej- w pozycji na wznak albo na prawym boku jest taka mozliwosc- a to z kolei moze skutkowac zaburzeniem krazenia matczyno plodowego. Naprawde jest istotne zeby o tym pamietac jak juz bedziemy miec duuuze brzuszki; ja slyszalam kiedys o 28 t.c. ale to wiadomo, umowna granica, kazda z nas ma inna anatomie i bedzie miala innej wielkosci brzuszek. Ja tak jak Fasia juz sie przyzwyczajam i staram sie pilnowac tego lewego boku, z reszta zawsze lubilam na nim spac .
    P.s. RUDZIA dobrze ze sytuacja opanowana , ale jak Ci sie ta rana babrze to koniecznie z tym idz do lekarza. Takie ropne ognisko nie jest wskazane w ogole, a juz na pewno nie w ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 12:51

88macola lubi tę wiadomość

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Justineska Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej , ja zawsze lubiłam na prawym boku , ale słyszałam w szpitalu jak byłam na początku ciazy , ze tez lekarze zalecają innym bardziej zaawansowanym ciężarówka na lewym i stopniowo uczę się spać na lewym ;)

3jgxk0s36qip8cls.png
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No skoro juz dopadlam w koncu do tego laptopa to napisze Wam jak na tej wizycie wczoraj... Dzidzia ładnie rośnie, fikała sobie, otwierala buzke a raczki trzymala nad glową, a w projekcjach 3d taaaki slodziak. CRL 9,3cm, serduszko ładnie biło, równiótko i to... synek :D - jak to doktor powiedział na 100% : P. Bardzo sie cieszymy, mąż wręcz jest z siebie dumny heh , mowi, że od poczatku tak czuł : P. Mamy duuuzo fajnych fotek. Wyniczki lab mam dobre, z reszta sama sobie je wczesniej ocenilam :P, az dziw ze jeszcze nie spadla mi hemoglobina, mam lepsza niz przed ciaza ; ). W ogóle doktor ma chyba ze mnie niezly ubaw , bo jak na jego pytanie jak sie czuje odp, ze niepokojąco dobrze, prawie spadł pod biurko :P. Jedyne co mnie martwi ( bo przeciez ja uwielbiam sie zamartwiac , szczegolnie w moim biezacym stanie), ze szyjka moglaby byc dluzsza i mam duuuzo odpoczywac. W sumie wczoraj mialam intensywny dzien, caaaly na nogach, sprzatalam, gotowałam, bylam w labie na badaniach , na miescie , wieczorem u gina- moze przez to ta szyjka nie za bardzo- ponoc taka jak moja jest dopuszczalna, ale "wolimy" dluszsze . No ale mam nadzieje ze to tylko takie przejjsciowe i moze wyjatkowo : P zaczne myslec bardziej optymistycznie , a co :P. To usg wczoraj było takie niesamowite, takie wzruszajace, mialam swieczki w oczach. Chyba z tych emocji nie moglam spac w nocy, bo od 3 co chwile sie budzilam, tak sie wymeczyalm, no ale moze teraz utne sobie drzemke.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 13:06

martafr, Fasia, Amy, Justineska, Krysti, 88macola lubią tę wiadomość

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 25 października 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki laski, postaram się bardziej pilnować, albo zlecę to zadanie mężowi :P

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auro wrote:
    Dzięki laski, postaram się bardziej pilnować, albo zlecę to zadanie mężowi :P
    te poduszki ciazowe to ulatwiaja, jak sie w takiej poduszce ulozysz, to trudniej jest sie przekulac, moze tez znajdziesz dogodna pozycje dla kregoslupa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 19:29

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie spodnie kupilam z Asos z regulacją po bokach :) http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0278fb01008a.jpg no i Powiem wam DZIDzia Mi KOpniaka Zapodała haha Ale się cieszę okolica Pępka bylo wielkie BOM :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 22:13

Justineska lubi tę wiadomość

• Fasia Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BAMBI jakie cudowne wieści :)) I to jest właśnie przekaz dla innych brzuchatek (w tym mnie :P) które zawsze się stresują, że jak się za dobrze czują (co mi nie grozi) to znaczy, że z dzidzią coś nie tak - a tu proszę wszystko dobrze i to jak dobrze :))
    Bambi chyba nie masz wyjścia i musisz zacząć myśleć pozytywnie :)
    fajnie, że będzie synuś! Ja mam wizytę w czwartek i mam nadzieję, że uda się poznać płeć.

Od 28tc? No to jeszcze trochę mi zostało :) bałam się, ze tak trzeba od początku no i tak staram się spać na tym lewym boku .. czasem się przekręcę na prawy, albo tak lekko jakby na brzuch z podkurczoną jedną nogą ale staram się nie.

AURO powiedz mężowi, ze jak w nocy zobaczy, że śpisz na wznak to niech Cie na lewą stronę przekręca :D

Bambi85 lubi tę wiadomość

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 25 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 gratuluję chłopaka! Mąż na pewno w niebo wzięty.

Jeżeli chodzi o badanie u ginekologa, to własnie z trwogą stwierdziłam, że ja nie wiem jaką mam szyjkę, bo mnie mój gin nie badał "ręcznie" tylko zawsze usg przez brzuch i do domu :/ Teraz się zastanawiam czy nie trzeba na moim etapie ciąży robić takiego badania, czy to taki "luzak" lekarz i się nie przejmuje po prostu.

Bambi85 lubi tę wiadomość

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AURO badaniem przez brzuch też można ocenić długość szyjki. Mi tak ostatnio sprawdzała moja ginekolog. Badania ginekologicznego jeszcze mi nie robiła, tylko jak byłam w pon u innego lekarza na NFZ to mnie zbadał i tylko powiedział, że szyjka zamknięta.

Poproś następnym razem żeby też Twój lekarz sprawdził długość, przez brzuszek nawet. Mi zjechała głowicą niżej i wsio było widać na ekranie :)

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auro wrote:
    Dziewczyny mam pytanie!
    Już ze dwa tygodnie jak się kładę na wznak i nie daj Boże tak zasnę, to potem jak się obudzę, strasznie mnie boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa, do kibelka idę jak stara babcia. Dodam ze w dzień mnie nie boli w ogóle! Miałyście tak lub macie? Może któraś jest rehabilitantem albo po prostu zna się na tych sprawach? można to jakoś rozćwiczyć, rozgrzać, rozmasować??
    Kochana ja tak dziś mialam tyle ze lezalam na boku lewej mance wstaje a mnie coś wlazlo i mówie do mojego jezu nie mogę się wyprostowac do kibelka szlam jak babcia haha pochylona i z jękiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 13:18

• Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FASIA ale ja tak jak ty, staram sie juz teraz tego pilnowac, zeby sobie wyrobic taki nawyk.
    Auro- w sumie mi co wizyte ta szyjke oglada czy zamknieta, bada brzuch czy miekki a potem dopiero usg. Wwczoraj chcial robic od razu przez brzuch usg, ale jak wyrazilam swoje watpliwosci, ze czasem mnie tak ciagnie po bokach i mam mysli wtedy czy szyjka mi sie nie skraca to zrobil przezpochwowo , zmierzyl dlugosc tej szyjki a potem przez brzuch reszte. Nie wiem jakie doswiadczenia maja inne dziewczyny , ale zawsze wydawalo mi sie ze w ciazy bad gin + usg to standard. Niektorzy gin nawet usg nie robia na kazdej wizycie ale badaja , chyba??? .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 13:23

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja caly czas na lewym boku sypiam bo lubię zawsze to byla moja strona do spania więc się przydala :)

• Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale zrobilam pyszna zupe dyniową z imbirem, mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy - mniammmm Na taka pogode jak dzisiaj za oknem idealna .

Fasia, Justineska lubią tę wiadomość

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 wrote:
    ale zrobilam pyszna zupe dyniową z imbirem, mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy - mniammmm Na taka pogode jak dzisiaj za oknem idealna .

Poproszę przepis !! Kupiłam dynię chyba z 2 tyg temu tak stoi biedna na blacie, a ja się zabrać za nią nie mogę ... Chyba jeszcze się nadaje ?

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Bambi85 Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    Poproszę przepis !! Kupiłam dynię chyba z 2 tyg temu tak stoi biedna na blacie, a ja się zabrać za nią nie mogę ... Chyba jeszcze się nadaje ?
    jak nie wyglada podejrzanie to na pewno sie nadaje : ). Ja korzystalam z tego przepisu:
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_z_dyni3
    smacznego

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 25 października 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 wrote:
    jak nie wyglada podejrzanie to na pewno sie nadaje : ). Ja korzystalam z tego przepisu:
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_z_dyni3
    smacznego

Wygląda normalnie :D nigdy w życiu nie robiłam niczego z dyni, mam nadzieję, że sobie poradzę na początek z obraniem :P Dzięki!

Tylko bulionu warzywnego nie mam .. A zrobienie go zajmie trochę czasu więc i zupę odłożę może na poniedziałek :) ale dzięki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2014, 13:44

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
‹‹ 573 574 575 576 577 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ