Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
"Od teraz do końca ciąży unikaj spania na wznak (na plecach), wybieraj pozycję na boku. Leżąc na plecach przez dłuższy czas Twoja powiększona macica może powodować zbyt duży nacisk na żyłę główną, blokując tym samym swobodny przepływ krwi do serca. " to pisalo juz na belly w 18 tyg.
Robotka1, Fasia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Rudzia wrote:"Od teraz do końca ciąży unikaj spania na wznak (na plecach), wybieraj pozycję na boku. Leżąc na plecach przez dłuższy czas Twoja powiększona macica może powodować zbyt duży nacisk na żyłę główną, blokując tym samym swobodny przepływ krwi do serca. " to pisalo juz na belly w 18 tyg.
Rudzia lubi tę wiadomość
-
Bambi85 wrote:Tak Rudzia , dobrze robisz, nie przejmuj sie tamtymi komentarzami. Z czasem pewnie sie przyzwyczaisz do tego lewego boku. A korzystasz z poduszki ciazowej ?? Ona troche to ulatwia, moze byloby wygodniej ??
jeszcze nie mam tej poduchy ale chce ja zakupic wlasnie poki co wspomagam sie koldra
Bambi85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pamiętam jak leżalam na patologii ciazy była tam dziewczyna, która właśnie zaczęła poród. Dostała skurczy i dzwonila do swojego faceta wyzywac go od skur.... ze ma jej nospe przywieźć
położna to miała taką minę jakby św. Mikołaja zobaczyła (i to w lipcu). Masakra
mantissa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyIda wrote:Kochana, dla mnie rady na BBF są jako dodatkowa atrakcja, czytam i dzielę je przez 10, bo nie są dla mnie wyznacznikiem. I sama widzisz, piszą, że MOŻE powodować nacisk, co nie oznacza, że od teraz każda kobieta w ciąży jest skazana na spanie na lewym boku. Jak już pisałam, mi nic nie jest więc śpię jak mi się podoba, nawet na brzuchu
Dziewczyny, ja nie neguję tego, że coś może szkodzić, a jedynie buntuję się przed bezmyślnemu, ślepemu wierzeniu w coś, co nie koniecznie musi nam szkodzić, bo gdzieś coś ktoś przeczytał, czy usłyszał. Wiecie co mi ciotka niedawno powiedziała? Że jak dziecko będzie miało kolkę, to trzeba rozbić jajko na talerzyku i włożyć pod łóżeczko - odejdzie w mig. I co, też mam w to wierzyć bo doświadczona kobieta mi tak mówi?
I nie oburzajcie się od razu. Myślę, że każda chce tu jak najlepiej. Wymieniamy się doświadczeniami i przemyśleniami. Ja się teraz poczułam jak czarna owca, bo ośmieliłam się powiedzieć coś niepopularnego. I zauważyłam, że najbardziej obrażone są osoby, do których nic nie mówiłam, a nie biedna Rudzia, którą próbowałam edukować
Dziewczyny - love & peace
Rudzi nie trzeba edukować, wg mnie to rozsądna dziewczyna i lepiej dmuchać na zimne niż potem żałować
każda ciąża jest inna, nie każdy ma tak super i wspaniale jak Ty że może robić wszystko, ja mam zalecane leżeć od początku więc po schodach sobie nie polatam a w zabobony nie wierzę:)pozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 11:44
Angela89, Bambi85, Rudzia, Fasia, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPowiem tak: w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.Jeśli z jakiś powodów nie możesz spać na lewym boku, nie oznacza to, że coś złego się stanie. Wiele kobiet nie wie o zalecanej pozycji i wybiera dla siebie najwygodniejszą (czasem nawet na plecach) i nic złego się nie dzieje. Jeśli pozycja jest niekorzystna to zaczynasz się w niej po prostu źle czuć. Poza tym często dzieje się tak, że pomimo że ułożysz się kładąc do snu na lewym boku, kiedy się przebudzisz już jesteś na prawym lub na plecach. I trudno z tym walczyć. Można podpierać się poduszką – wałkiem pod plecy i małą poduszeczką pod brzuch. Między nogi też najlepiej włożyć poduszkę. Wtedy spanie staje się wygodniejsze i można się łatwiej przyzwyczaić do zalecanego boku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 12:16
Ida, martafr, Anka1501 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyodezwałam się w kwestii wypowiedzi IDY bo zaczęła porównywać zalecenia medyczne do zabobonów,wrzuciła wszystkich do jednego worka, ironizowała z tego że niektóre kobiety boją się np. chodzić po schodach itp., jedni mogą w ciąży góry przenosić a inni muszą non stop leżeć, moja mama przechodziła 6 ciąż i każda była inna więc nie ma co ujednolicać, ja mimo wszystko wolę uważać na mojego upragnionego maluszka i słuchać się bezwględnie zaleceń lekarki a nie czytać w internecie a każdy niech robi jak chce, nie chce się już wdawać w dyskusje na ten temat
tak jak jest wiele przypadkow kobiet pijacych i palących i impreujących ostro w ciązy a dziecko sie urodzi zdrowe tak i tu może byc róznieWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 12:22
Bambi85, Krysti, Ida, Rudzia, Fasia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI nie ma co tu się sprzeczać bo kazdy mówi to co jest w jego wiedzy lub doświadczeniu ,mi tez połozna nie mówila nic o lewym boku naprawdę gdybym nie przeczytała tu ktorejs z dziewczyn to bym nie wiedziała ale ja spie cale zycie na lewym bo uwielbiam moj facet lubi spac na prawym znów haha
i nieraz walka jeste w łozku przepychanki i śmiechy
-
nick nieaktualnyWiecie co w czoraj miałam rozmowę na temat gejów z moim ,moj nie lubi ich ale uswiadomiłam mu ze kazdy czlowiek ma prawo wyboru :)ale jak się dowiedział ze gejem jest szef aple to powiedział ze i phony i tableta sprzedajemy i kupijemy samsunga a ja tak się uśmiałam ze az malo się nie posikałam haha:D
Anka1501, mantissa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyIda wrote:Zgadzam się z Tobą.
Nie ujednolicam, a jedynie chcę unaocznić to, jak czasem kobiety w ciąży przesadzają. Oczywiście nie chodzi mi o zalecenia lekarzy czy stan ciąży, w którym trzeba się oszczędzać. Ale jeśli tylko wszystko jest ok, to nie ma co się nad sobą roztkliwiać i wierzyć we wszystko co się przeczyta. No nie wiem, ja mam takie podejście. Inni mają inne.martafr lubi tę wiadomość