Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie niestety od piatku zaczyna sie najwiecej klientow
ale za to mam tydzien luzniejszy
pisalyscie o porodzie...powiem tak...jakbym wiedziala, ze bede miala taki sam porod jak ze stasiem 12 lat temu, nigdy nie zgodzilabym sie na drugie dziecko...ale! dopiero po przeczytaniu setek relacji porodowych i porownaniu szpitali doszlam do wniosku ze po prostu bardzo zle trafilam...po pierwsze:
* wiedzieli, ze dziecko bedzie duze- wg usg mial wazy 4550kg!- moim zdaniem powinni zrobic cesarke!- stas urodzil sie 4995gr i 63cm dlugi!!!!
*za grosz nie mieli cierpliwosci! polozna krzyczala, nie pozwalala mi wstawac ani chodzic od 2cm rozwarcia! zadnych pilek, zadnych prysznicy i bylam przywiazana do lozka cale 36 godzin porodu! wiec wypchaj pod sile grawitacji cos co wazy 5kg! ewidentny blad lekarzy!
* po trzecie! i to jest najgorsze! poloznik czy jak to sie tam nazywa nie dojechal, ugrzazl w korku- u mnie rozwarcie szlo slicznie ale kazali mi czekac do jego przyjzadu!!! mozecie to sobie wyobrazic??? dali czopka w dupe, akcja ustala...jak dotarl dostalam zastrzyk i bile juz byly straszne!
* porod trwal 36 godzin, nie pozwolono mi sie napic ani nic zjesc! tesciowa jedynie namaczala mi popekane wargi nawilzona chusteczka!
dopiero jak posluchalam tu dziewczyn wiem, ze porod moze calkiem inaczej wygladac! wtedy mialam 16 lat, bylam przerazona, teraz postawilabym ich na bacznosc! nie pozwolilabym sobie na to! wy jestescie w innej sytuacji, jestescie juz dojrzale, swiadome i wiecie co sie powinno dziac a co nie..ja jeszcze glupol bylam... porod skonczyl sie ogromnym cieciem, popekana szyjka, maly nie oddychal..wspomagany aparatem ambu...dostal tylko 6pkt w skali apgar..na szczescie silne smoczysko bylo
dopiero po relacjachw anglii i innych szpitalach w polsce doszlam do wniosku ze w wiekszosci placowek takie porody juz sa przeszloscia, po prostu trafilam...nie chce tu nikogo przestraszyc a wrecz przeciwnie- jestem pewna ze zadnej z nas juz sie takie cos nie trafi, bo mamy siebie i pytamy sie na forum co jest normalne a co nie...ale jestesmy juz dojrzale, szpitale rowniez dojrzaly do swojej roli! -
pannaniedzwiedzia wrote:Dziewczyny, czy zastanawiałyście się już nad kupnem wózka? Macie jakieś przemyślenia, coś konkretnego na oku?
jak sie nie myle jest na forum nawet post caly o wozkach. a ty masz jakis upatrzony>
-
Weronika to miała nie fajnie, delikatnie mówiąc. Mój chociaż nie był wywołany naturą, a dogłębnie badaniem wykonanym przez P. ordynator był miły i fajny. Tylko teraz cały czas myślę o tym, że ją tak naprawdę nie wiem jak się poród zaczyna, bo ją poszłam rodzin z tym przebiły pęcherz owodniowym bez żadnych skurczów, za to jak podali mi oksytocyne, to od razu były co 2min.
A odbiegający od tematu porodu to jestem strasznie głodna i strasznie zła przez to, bo sama nie wiem na co mam ochotę. Chodziłam po sklepu chyba z 15min. i kupiłam tylko jajka -
sylvia007 wrote:Weronika to miała nie fajnie, delikatnie mówiąc. Mój chociaż nie był wywołany naturą, a dogłębnie badaniem wykonanym przez P. ordynator był miły i fajny. Tylko teraz cały czas myślę o tym, że ją tak naprawdę nie wiem jak się poród zaczyna, bo ją poszłam rodzin z tym przebiły pęcherz owodniowym bez żadnych skurczów, za to jak podali mi oksytocyne, to od razu były co 2min.
A odbiegający od tematu porodu to jestem strasznie głodna i strasznie zła przez to, bo sama nie wiem na co mam ochotę. Chodziłam po sklepu chyba z 15min. i kupiłam tylko jajkamasakra co? u mnie wygladalby calkiem inaczej jesli pozolono by mi wstac, jak stalam przed przywiazanie do lozka czy kucalam, bol byl bardzo lekki, dopiero lezac bylo go naprawde czuc.
-
sylvia007 wrote:A tak wogóle to zaczęłam dzisiaj 20tc.
ja zaczynam 20ty w srode
jeszcze 5 dni! i bedzie polowa! usg za..uwaga uwaga!!! 13 dni!!!! dzizas jak ja sie nie moge doczekac!
sylvia007, Krysti, Fasia lubią tę wiadomość
-
weronika86 wrote:no to kongratulejszyn
ja zaczynam 20ty w srode
jeszcze 5 dni! i bedzie polowa! usg za..uwaga uwaga!!! 13 dni!!!! dzizas jak ja sie nie moge doczekac!
weronika86 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny czujecie juz przez brzuch ruchy dziecka? ja czulam juz od 13tc buszowanie, ruchy, muskanie w srodku...czasami widze u siebie takie uwypuklenie lekkie ale takiego typowego kopniaka jak przy stasiu to sie jeszcze nie doczekalam...co do siary..przy pierwszej ciazy pojawila sie pod koniec 5ego miesiaca, lecialo nawet bez uciskania, musialam uzywac wkladek do konca ciazy...teraz jest 18tc2 dni ale nic jeszcze nie ma nawet przy ucisku...przy stasiu mialam strasznie duzo mleka, moglabym wykramic trojke dzieciaczkow chyba..niestety po stresowych przejsciach w moim zyciu przestalam karmic po 4 tygodniach..chcialam wrocic ale juz nie dalo rady rozkrecic laktacji..i tak sie zastanawiam..czy to ze karmilam bardzo krotko moze miec teraz wplyw na karmienie? tzn ze bede miala malo mleka? wiem ze to glupie pytanie i na bank znam na nie odpowiedz
ale jakos mnie meczy i obwiniam sie ze nie karmilam dlugo synka.
-
sylvia007 wrote:Może Twoja dzidzia będzie bardziej łaskawa niż moja i pokaże co tam ma między nóżkami. Ją swoją będę jeszcze za 2tygodnie podglądać może się wtedy ujawni
jak jestem w pracy i za cholere nie mam jak zjesc bo klienci a wstudiu nie pozwala bhp na jedzenie w lokalu...jak zjem cos po 3-4 godzinach dopiero to maly dostaje swira
wiec zrobimy go/ja ruchliwego na te pare minutek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 08:52
-
weronika86 wrote:ja tez mam za 2 tygodnie...21ego listopada!
dziewczyny ile usg juz mialyscie robionych? u mnie to dopiero drugie, ale jakos nie narzekam bo sie stresuje przed kazdym
ja miałam od 5 tyg usg co miesiąc także trochę się ich już nazbierało - będę teraz mieć 5 albo 6 -
dziewczyny chyba mam problem ze spojeniem łonowym, zaczyna mnie boleć, od wczoraj jak chodzę.....strasznie się martwię..
kiedyś tego nie miałam.
dziewczyny MACOLA i Agucha gratuluje chłopaków:D
zobaczycie będzie wojna;) bo się sami chłopcy rodzą
pieluszki tertowe kolorowe:) fajnie mieć kilka, ale chyba nie do ubierania zamiast pampersa:) tak na wyjście do wycierania buzi, czy do lekarza to owszem:)
ja zamierzam kupić flanelowe kolorowe:) młoda do dziś ma swoją noworodkowąpotargana:) ale jest i nie chce się z nia rozstać
białe mam prawie nie używane po młodej:)
wczoraj kupiłam płyn lovela do kolorów w rossmanie -jest promocja po 19.99:) -
weronika86 wrote:Dziewczyny czujecie juz przez brzuch ruchy dziecka? ja czulam juz od 13tc buszowanie, ruchy, muskanie w srodku...czasami widze u siebie takie uwypuklenie lekkie ale takiego typowego kopniaka jak przy stasiu to sie jeszcze nie doczekalam...co do siary..przy pierwszej ciazy pojawila sie pod koniec 5ego miesiaca, lecialo nawet bez uciskania, musialam uzywac wkladek do konca ciazy...teraz jest 18tc2 dni ale nic jeszcze nie ma nawet przy ucisku...przy stasiu mialam strasznie duzo mleka, moglabym wykramic trojke dzieciaczkow chyba..niestety po stresowych przejsciach w moim zyciu przestalam karmic po 4 tygodniach..chcialam wrocic ale juz nie dalo rady rozkrecic laktacji..i tak sie zastanawiam..czy to ze karmilam bardzo krotko moze miec teraz wplyw na karmienie? tzn ze bede miala malo mleka? wiem ze to glupie pytanie i na bank znam na nie odpowiedz
ale jakos mnie meczy i obwiniam sie ze nie karmilam dlugo synka.
Ja od 1 listopada czuję wyraźne i już całkiem mocne kopnięcia małego a wcześniej czasami tylko jakieś puknięciaweronika86 lubi tę wiadomość
-
Ja już miałam chyba z 7 usg, ale ciąża po przejściach więc za każdym razem patrzyli czy jest ok
A teraz już ponad mies. nie miałam i tęsknię za usg, ale już w poniedziałek się doczekam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 09:02
weronika86 lubi tę wiadomość
-
Co do usg to miałam 4 jak do tej pory. Ruchy ręką czułam raz, ale tak wewnętrznie to codziennie.
Robotka ten ból to może tylko przez poszerzanie się miednicy; choć warto zapytać lekarza, bo zdarza się jeszcze coś takiego jak rozejscie spojenia, a to podobno bardzo nieprzyjemneWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 09:24