X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
Odpowiedz

🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞

Oceń ten wątek:
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona2024 wrote:
    I urodziłam 40+1 i naprawdę do 17 nie czułam że coś się wydarzy, pomogło współżycie - dwa dni pod rząd i ruszyło :)

Biorę to do serca i biorę się do roboty z mężem 🫡

osiecka89, Zielona2024 lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    Starania od: 1.2024
    24.12.2024 ⏸️

event.png
  • osiecka89 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Po prostu do oddziału, jako ciąża przeterminowana.
    Zamierzam wcześniej zadzwonić i zapytać kiedy najlepiej się zgłosić, żeby w razie czego nie leżeć w weekend bez sensu.

Hmm to chyba nie ma jednego standardu działania, mi kazali przyjść z marszu, zero skierowania. Mam nadzieję, że za tydzień nie będę intruzem "a po co pani przyszła?!?"
    Abcdeka wrote:
    Biorę to do serca i biorę się do roboty z mężem 🫡
    I ja ;) plus spacer do paczkomatu!

rocznik 89
    Mutacja V Leidena (heterozygotyczna)
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
  • Niezapominajka22 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wszystkie gratulacje ❤️ poród nie był wymarzony. Przed 22 zaczęły sączyc mi się wody. W szpitalu byłam przed 23 podpieli mnie pod ktg skurcze pisały się co 3-4 min i były o różnej sile. Lekarka po badaniu stwierdziła że szyjka zgładzona i poszłam na porodówkę. Tam skurcze były już mega silne ale nieregularne. Po 1 sprawdzono rozwarcie a tam 8 cm zaraz było 10. Później prawie dwie godziny skurczów na pełnym rozwarciu a Mała nie chciała zejść, ciągle była wysoko. Skurcze zaczęły słabnąć i finalnie urodziłam CC.

Malowana87 lubi tę wiadomość

preg.png
  • ReginaPhalange Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka22 wrote:
    Dzięki za wszystkie gratulacje ❤️ poród nie był wymarzony. Przed 22 zaczęły sączyc mi się wody. W szpitalu byłam przed 23 podpieli mnie pod ktg skurcze pisały się co 3-4 min i były o różnej sile. Lekarka po badaniu stwierdziła że szyjka zgładzona i poszłam na porodówkę. Tam skurcze były już mega silne ale nieregularne. Po 1 sprawdzono rozwarcie a tam 8 cm zaraz było 10. Później prawie dwie godziny skurczów na pełnym rozwarciu a Mała nie chciała zejść, ciągle była wysoko. Skurcze zaczęły słabnąć i finalnie urodziłam CC.

Wow, 2 godziny skurczów partych 🤯! Podziwiam za wytrwałość 🙏, dobrze że dłużej już nie kazali ci czekać.

2019🩷
    2025🩵
  • Niezapominajka22 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Wow, 2 godziny skurczów partych 🤯! Podziwiam za wytrwałość 🙏, dobrze że dłużej już nie kazali ci czekać.
    Dłużej bym chyba nie dała rady i one to widziały

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia, 16:41

preg.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    osiecka89 wrote:
    I ja ;) plus spacer do paczkomatu!
    Dlatego zamierzam zadzwonić wcześniej żeby zapytać jak to wygląda i kiedy najlepiej się zgłosić. Bo nie widzi mi się ani leżenie kilka dni po nic, ani odesłanie do domu bez żadnych badań bo coś tam. W każdym razie skierowanie mam, jakby co.
    Ja dzisiaj zrobiłam solidny spacer. Do lekarza pojechałem taxi, ale z powrotem pomyślałam, że taka ładna pogoda... Może jeden z ostatnich takich dni... Wodę mam, kapelusz mam... I tak powoli się turlałam te 2 km przez ponad godzinę z trzema postojami w parkach i nad stawem. Ale dałam radę i świetnie mi to zrobiło 😊
    A męża dzisiaj będzie trzeba jakoś podejść... 😈

Niezapominajka - Całe szczęście wszystko dobrze się skończyło. Odpoczywajcie, odzyskujcie siły. ❤️

osiecka89 lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka22 wrote:

Pamiętam, że pytałam położnej ile max może trwać druga faza i powiedziała że 2h. Masakra. Współczuję przeżyć...

Gratuluję rozpakowanym i życzę powodzenia tym które jeszcze czekają. Fajne przeżycie przed Wami ♥️
    U nas już skończony miesiąc. Chciałabym wrócić do dnia porodu 🥹

A my po 10 dniach w CZD wróciliśmy do domu. Mozna powiedzieć że na urlop bo 9.09 znów tam wracamy 🫣
    Muszę podładować baterie i ogarnąć swój umysł po tym horrorze który tam przeżyłam z Wojtusiem...
    Cieszę się że będę mogła przygotować dzieci do szkoły i iść z nimi na rozpoczęcie 🤗

Rzelka, osiecka89, Malowana87 lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona2024 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    przepraszam, że dopiero teraz, ale uczymy się siebie i czasu na wszystko braknie: 16.08 o 8:02 przyszedł na świat nasz skarbek - Michalinka, 10/10, 3300g 54cm. Udało się urodzić siłami natury, poród był szybki przed 5 w szpitalu a w domu skurcze wybudziły mnie o 2 :)
    Gratuluję też wszystkich bobasków!
    Gratuluje! Wszystkiego najlepszego dla Was dziewczyny!🎊🥰

Zielona2024 lubi tę wiadomość

• osiecka89 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Pamiętam, że pytałam położnej ile max może trwać druga faza i powiedziała że 2h. Masakra. Współczuję przeżyć...

Gratuluję rozpakowanym i życzę powodzenia tym które jeszcze czekają. Fajne przeżycie przed Wami ♥️
    U nas już skończony miesiąc. Chciałabym wrócić do dnia porodu 🥹

A my po 10 dniach w CZD wróciliśmy do domu. Mozna powiedzieć że na urlop bo 9.09 znów tam wracamy 🫣
    Muszę podładować baterie i ogarnąć swój umysł po tym horrorze który tam przeżyłam z Wojtusiem...
    Cieszę się że będę mogła przygotować dzieci do szkoły i iść z nimi na rozpoczęcie 🤗

Super, że jesteście w domu! Dzieciaki podekscytowane na rozpoczęcie roku szkolnego? Ja byłam kujonkiem, który się cieszył z końca wakacji 🙄 na szczęście w gimnazjum już zrozumiałam i z tego wyrosłam:D naładuje baterie i "odpoczywaj" z bobasem ile wlezie kiedy starsi będą w szkole.

Rzelka to ładny spacer! Jeszcze w taką pogodę. Ja zrezygnowalam z wyjścia do paczkomatu, wygrała drzemka;)

Milka1991 lubi tę wiadomość

rocznik 89
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
  • Aaleksaandraak Debiutantka

Wysłany: 28 sierpnia, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych i strasznie już powoli zaczynam zazdrościć 🙈
    Byłam dzisiaj na wizycie i podobno nie zanosi się na nic konkretnego, dziecko już nisko, szyjka miękka ale długa i podobno skierowana do tyłu (?) nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
    Jestem umówiona na 10 września na ktg i miała być też idukcja wtedy ale lekarz mówi że z łożyskiem wszystko tak jak powinno być więc nic nie wiadomo i wystawił mi nawet zwolenienie do 17 września ehhhh
    Jak całą ciążę mówiłam że mogłabym tak całe życie, wszystko idealnie tak ta końcówka to naprawdę jak tykająca bomba jestem

preg.png
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 1:30 rozpoczęło się parcie dziecka na pęcherz i lekkie rozpieranie oraz jakby kłucie. Udało się zasnąć, teraz wstałam i bóle menstruacyjne silniejsze. Ostatnio po wstaniu ustało bo to były przepowiadające skurcze, teraz nie ustaje. Nadal jednak nie jestem pewna czy tak odczuwa się początek. Jakby parzy mnie dół i kłuje non stop i co jakiś czas jest inne uczucie menstruacyjne ale jeszcze nie mocno wybijające się. Dam znać rano co wyszło z tego.

ReginaPhalange, Milka1991, Jasmin1517, Dysia08, Papaina, Zielona2024 lubią tę wiadomość

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    24.12.2024 ⏸️

event.png
  • Abcdeka Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicha, większość nocki nie przespane, jakieś bóle przychodziły i odchodziły..... rano ból menstruacyjny został i kłucie i brak skurczy. Mam dość.

🙎🏼‍♀️1991 🙎🏼‍♂️1992
    24.12.2024 ⏸️

event.png
  • Ewa6 Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Podczytywalam sierpniowe mamy i znalazłam że się przenisolyscie. Mam pytanie do dziewczyn, które już urodziły: otóż w szpitalu mały dostawał Hipp bio combiotik 1 i to kontynuowałam w domu. Natomiast po 3 tygodniach dostał zaparć i strasznie się męczył. Lekarka od razu stwierdziła że to alergia na mleko krowie ( jak to stwierdziła nie wiem) i przypisala nutramigen -mały nie chce tego pić. Więc wróciłam do hippa i dostawiam go do piersi ale pokarmu jest raczej mało. Czy któraś z Was jest na mleku modyfikowanym i musiała zmieniać? Jeśli tak to w jakim wieku? Wszelkie porady na zaparcia też mile widziane.

Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    13w3d CRL 7cm I prenatalne
    19w4d 315g
    20w5d II prenatalne 407g 💙
    21w4d Echo serca wszystko ok
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    30w5d III prenatalne 1688g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
    37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy.
  • Papaina Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, meldujemy się rozpakowane ❤️
    Po kilku dniach skurczy które przychodziły i odchodziły (i spacerze do paczkomatu! @osiecka89 😜) finalnie przyszły takie które już mi nie przeszły.

Akcja dość szybka, od 16.30 skurcze w domu, od 21.30 w szpitalu i 2.15 młoda już była na mnie :)

Kruszynka niesamowita mimo porodu pod koniec 39 tygodnia - 2.8kg i 51cm.

Powodzenia i cierpliwości dla wszystkich sfrustrowanych mam, czekających na rozwiązanie - ja jeszcze 24h temu myślałam, że nigdy nie urodzę i miałam mega kryzys, a teraz nie mogę się napatrzeć na to moje cudo ❤️ trzymam za Was kciuki ❤️

Dysia08, Rzelka, ReginaPhalange, Milka1991, Aaleksaandraak, Zielona2024, osiecka89, aglo, Jasmin1517 lubią tę wiadomość

• Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa6 wrote:
    Cześć Dziewczyny. Podczytywalam sierpniowe mamy i znalazłam że się przenisolyscie. Mam pytanie do dziewczyn, które już urodziły: otóż w szpitalu mały dostawał Hipp bio combiotik 1 i to kontynuowałam w domu. Natomiast po 3 tygodniach dostał zaparć i strasznie się męczył. Lekarka od razu stwierdziła że to alergia na mleko krowie ( jak to stwierdziła nie wiem) i przypisala nutramigen -mały nie chce tego pić. Więc wróciłam do hippa i dostawiam go do piersi ale pokarmu jest raczej mało. Czy któraś z Was jest na mleku modyfikowanym i musiała zmieniać? Jeśli tak to w jakim wieku? Wszelkie porady na zaparcia też mile widziane.
    Hej !
    Objawy alergii na białko krowie są dość specyficzne i rzadko można je z czymś pomylić. Ogólnie wśród tych objawów nigdy nie spotkałam się z zaparciami . Raczej są to : biegunka , strzelające wodniste stolce , ulewania - chlustania - silne i obfite , wysypka na skórze , niepokój dziecka i prężenie się , niski przyrost masy ciała .
    Do stwierdzenia alergii na bmk trzeba też wizyty u alergologa . Generalnie pediatra nie może jej stwierdzić.
    Nutramigen jest mlekiem dla dzieci z wyjątkowo ciężka nietolerancja .
    Myślę,że warto byłoby zmienić to mleko HiPP,bo widocznie nie do końca Wam służy. Ja osobiście zaczelabym od Bebilonu prosyneo ha- mleko hipoalergiczne i zobaczyła jak maluszek na to reaguje.
    Jeśli wciąż będą problemy to może Bebilon pepti. Jest podobny składem do nutramigenu ,ale wciąż ciut lepszy w smaku .
    Generalnie jeśli wciąż też karmisz piersią to spróbuj wyeliminować ze swojej diety bmk. Lub poprostu nie jedz go bardzo dużo . Zabielaj zupy roślinna śmietaną , mleko wybierz migdałowe bądź kokosowe itd. Moja osobista porada - jeśli dziecko na problemy brzuszkowe to staraj się karmić swoim mlekiem jak najwięcej,bo ono jest najbardziej lekkostrawne. Jeśli jednak to niemożliwe to musisz znaleźć najlepsze mleko dla Was i zaczelabym od propozycji wymienionych na górze przeze mnie . Mi taki schemat zalecił alergolog w przypadku syna z podejrzeniem alergii na białko mleka krowiego. 🙂

Ewa6 lubi tę wiadomość

• Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papaina wrote:
    Cześć dziewczyny, meldujemy się rozpakowane ❤️
    Po kilku dniach skurczy które przychodziły i odchodziły (i spacerze do paczkomatu! @osiecka89 😜) finalnie przyszły takie które już mi nie przeszły.

Akcja dość szybka, od 16.30 skurcze w domu, od 21.30 w szpitalu i 2.15 młoda już była na mnie :)

Kruszynka niesamowita mimo porodu pod koniec 39 tygodnia - 2.8kg i 51cm.

Powodzenia i cierpliwości dla wszystkich sfrustrowanych mam, czekających na rozwiązanie - ja jeszcze 24h temu myślałam, że nigdy nie urodzę i miałam mega kryzys, a teraz nie mogę się napatrzeć na to moje cudo ❤️ trzymam za Was kciuki ❤️
    Gratuluje narodzin córeczki ☺️ zdrowia i miłości !

Papaina lubi tę wiadomość

• Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcdeka wrote:
    Kicha, większość nocki nie przespane, jakieś bóle przychodziły i odchodziły..... rano ból menstruacyjny został i kłucie i brak skurczy. Mam dość.
    Nie dziwię Ci się . Rozumiem,że Ci ciężko. Tylko staraj się nie nakręcać, bo mysle,że stres związany z tą sytuacją Ci nie służy. Im bardziej się szykujesz i czekasz i się denerwujesz tym bardziej też nasz napięte ciało i więcej rzeczy Ci dokucza bólowo. Nie mówiąc o tym,że męczy Cię też głowa. Porodu nie przeoczysz , w końcu Cię to czeka. Odpuść delikatnie i zajmij się czymś,żeby nie myśleć o tym . Zobaczysz,że niedługo maleństwo będzie z Tobą. Ale widocznie to nie jest jeszcze ten dzień i Twoje dziecko wybrało sobie inny właśnie. Zjedz coś dobrego , idź do Lidla czy paczkomatu ( Castoramy nie polecam 😊) .

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papaina - gratulacje! Końcówka sierpnia w końcu ruszyła z kopyta! 😁

Ja dzisiaj w nocy miałam silne bóle, było mi niedobrze i jak wstałam to palce miałam jak parówki. Może to przez duszną noc, a może już coś się zbiera.

AaleksaandraaK - w 37 tygodniu jeszcze postaraj się wykorzystać te ostatnie ciepłe dni. Może w weekend pojedźcie z rodzinką nad jakąś wodę, jak macie gdzieś niedaleko? Takie myślenie o tym, żeby już zaraz urodzić też dobrze nie robi, tym bardziej jeszcze przed 38 tygodniem, w dopiero którym ciążę uznaje się za donoszoną.

Aaleksaandraak, Papaina, osiecka89 lubią tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Aaleksaandraak Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Papaina - gratulacje! Końcówka sierpnia w końcu ruszyła z kopyta! 😁

Ja dzisiaj w nocy miałam silne bóle, było mi niedobrze i jak wstałam to palce miałam jak parówki. Może to przez duszną noc, a może już coś się zbiera.

AaleksaandraaK - w 37 tygodniu jeszcze postaraj się wykorzystać te ostatnie ciepłe dni. Może w weekend pojedźcie z rodzinką nad jakąś wodę, jak macie gdzieś niedaleko? Takie myślenie o tym, żeby już zaraz urodzić też dobrze nie robi, tym bardziej jeszcze przed 38 tygodniem, w dopiero którym ciążę uznaje się za donoszoną.

W sumie to mam plany na najbliższe 2 tygodnie, a to jakieś grille, paznokcie czy zajęcia dla ciężarnych więc to nie tak że siedzę i myślę, ale chyba po prostu myślę że ciąża była dla mnie turbo łaskawa i po prostu ten ostatni czas tak mi siedzi na głowie, ale cóż w najgorszym wypadku to jeszcze tylko 3-4 tygodnie i się rozpakuję więc byleby przetrwać

osiecka89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • osiecka89 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papaina gratulacje!!! ♥️🎉🥳😏🥳 Aż żałuję, że nie polazłam do tego paczkomatu! 😂

Ja dziś spędziłam wspaniały poranek nad wodą, już o 8 byliśmy, żeby zdążyć przed upałami. Także leżakowanie za mną, plus zjedzone lody (zaszalałam i nie poszłam w klasykę tylko wzięłam smak michałki kokosowe- pyyycha). Drzemka też już zaliczona, ale jak się wstaje o 5.30 to nic dziwnego:)
    Od dziś postanowiłam odobrazić się na swoje dziecko ;) zobaczymy ile wytrzymam w tym postanowieniu.

AaleksaandraaK, oj rozumiem, że już ekscytacja rośnie:) tak jak Rzelka pisze, chwila jeszcze przed tobą, więc dobrze, że masz plany. Mi się chyba największa "sraczka" myślowa zaczęła w 39+0 i są górki i dołki :)

Aaleksaandraak, Papaina lubią tę wiadomość

rocznik 89
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ