X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • karusia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka, sklep Calineczka jest super! Byłam tam co prawda tylko po poduszkę do spania w jakimś 3 miesiącu ciąży, ale widziałam, że mają mnóstwo różnorodnych towarów.. Nawet śliczne kocyki LaMillou :)

Dziewczyny, a ja cały weekend spędziłam na patologii ciąży... Na szczęście z rodzącą szwagierką :) I dzisiaj na świat przyszedł Mateuszek :) 3850 G, 56 cm. Tylko poród.. Niesamowicie ciężki i wierzcie mi, moja szwagierka jest osobą niezwykle cierpliwą z wysokim progiem bólu... Skończyło się na cesarce o 1.30 w nocy... Szwagierka była już tak wymęczona bólem i porodem, że cesarkę zrobili nie ze znieczuleniem zewnątrzoponowym, tylko pod narkozą, bo za dużo już przeszła... Matek był owinięty pępowiną i zamiast główką, to twarzyczką wszedł w kanał... :( Najgorsze jest to, że ona tyle musiała wycierpieć i dopiero o 1 podjęto decyzję o cesarce... Nie rozumiem, czy lekarze też nie są w stanie wyhaczyć, że dziecko jest owinięte pępowiną?? Przecież na usg sprawdzają, czy pępowina jest trójżylna? :( zmartwił mnie jej ciężki poród... :(

km5st5odu2rt42xe.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka wielkie dzieki :) o to mi chodzilo, co prawda na necie znalazlam kilka stron, ale twoja rozpiska jest naprawdę dobra :)

Karolka, no my bylismy w Bydzi, a w Toruniu jak zwykle przejazdem, spacerek na starowce, zakup piernikow i do domku do Wawy :)

No ja też mam nadzieję, że juz zaczne za niecały miesiąc szkole rodzenia - (to bedzie 30 tydz)...zapisy obowiązują na dany termin, jak pojawia sie na stronie to wtedy trzeba dzwonic, wiec czekam na info na stronie. Dzwonie co jakis czas do tych babeke co zajmują się szkoła w szptalu, ale ciagle info, prosze patrzec na stronie i jak pojawi sie informacja to prosze dzownic. Juz mnie strzela, bo od 2 miesiecy bym sie zapisala a tak to codziennie lukam na strone czy sie cos pojawilo...grrr

Karola:) lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karusia wrote:
    Lolka, sklep Calineczka jest super! Byłam tam co prawda tylko po poduszkę do spania w jakimś 3 miesiącu ciąży, ale widziałam, że mają mnóstwo różnorodnych towarów.. Nawet śliczne kocyki LaMillou :)

Karusia ty z Wawy?
    Ja bylam obejrzec wozki, ale przy okazji bylam tez tam gdzie maja taki skladziek ciuszkow i innych, starsznie duzy wybor, tylko malo to wszystko widoczne. Chyba przejrze na necie, powybieram i podjade tam :)
    Oj u tych kuzynow co bylam bylo podobnie, ona miala mega ciezki porod,a to dlatego, ze nie miala prawie rozwarcia, meczyla sie ponad 25 godzin nim zdecydowano o cesarce, maly juz zaczal miec problemy...co prawda dochodzilo juz pelne rozwarcie, ale ona nie miala sil, mdlala, cos okropnego, wiec wszystko trwalo ok 27 godzin...a okazalo się, że dziecko bylo jeszcze wieksze niz na usg i ona niska, drobna i by nie dala rady raczej sama urodzic, wiec naparawde nieciekawie...nie wiem jak to jest ale z 5 kumpel, jedna od razu sama urodzila, a pozostale trafily na cesarke po wielu godzinach duzych problemow :( Nie rozumiem lekarzy, bo jesli widac, ze cos nie tak, to po co te dziewczyny meczyc, jak i tak konczy sie to cesarka, tyle ze wiele godzin poznie :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 20:52

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) nie orientuję się czy mamy w Toruniu jakąś hurtownię ciuchów i akcesoriów dla dzieciaczków. Trzeba by było się zorientować.
    Dzisiaj moja kluseczka jakoś prawie wcale się nie udziela. Czy macie czasami takie dni, że prawie w ogóle nie czujecie kopniaków dzidźki?

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Karola:) nie orientuję się czy mamy w Toruniu jakąś hurtownię ciuchów i akcesoriów dla dzieciaczków. Trzeba by było się zorientować.
    Dzisiaj moja kluseczka jakoś prawie wcale się nie udziela. Czy macie czasami takie dni, że prawie w ogóle nie czujecie kopniaków dzidźki?

Ponoc w tym czasie to bywa roznie :)
    Ja zawsze jak tak mam to klade reke na brzuchu chwile trzymam i mala zaraz sie rusza...
    Jednak ostatnio jest bardzo zywotna, ale to roznbe bywa :)

maja89waw lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciekawe czy coś jest... muszę się rozeznać :P
    U mnie mała jest szczególnie "żwawa" rano i pod wieczór, także poczekaj jeszcze jak będziesz leżała w łóżku, wtedy może się obudzić :)

Moja kruszynka jest taka kochaniutka, że np. jak wstanę w nocy do toalety, to od razu ją obudzę, da o sobie znać 3 kopniaczkami i śpi dalej, jak pogłaszcze brzuszek, to jest takie niesamowite. Mój mąż nie może wyjść z podziwu, że tak mocno kopie jak już leżymy w łóżku i ciągle pyta czy to mnie nie boli :P Bo wiadomo, czasami tak kopnie, że aż cały brzuch faluje :)

lolka83, maja89waw lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka co do ubranek to ja bym nie szalała z rozmiarem 56, mam chyba tylko po 3 sztuki body i półspiochów i chyba ze 3 kaftaniki. Prawda jest taka, że nie wiadomo jakie dziecko się urodzi. ja np jak urodziłam się miałam 50 cm ale moja siostra już 57 mimo że wagowo też była drobniutka to ubranka 56 były już za małe. Dzieci szybko rosną więc ja jestem zdania, że większość kupuje na 62 bo łatwiej podwinąć rękawki i założyć skarpetki na śpioszki by nie dyndały niż ubierać dziecko w za małe ciuszki. Kup większość na 62, tylko kilka sztuk na 56 a jakby się okazało że malutka będzie bardzo mała to ktoś z rodziny przecież podskoczy kupić coś na 56, bo jak będzie większa to pieniądze wyrzucone w błoto, takie moje zdanie:)

lolka83, BiB lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Bydgoszczy polecane hurtownie przez kuzynów:
    Smykuś na ul nowotorunskiej (tam kupowali).
    oraz ABC na fordonskiej i Akpol przy ul gdańskiej.

Kurcze a kto ma jakies do polecenia w Wawie :) ?

Karola:) lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karusia wrote:

Dziewczyny, a ja cały weekend spędziłam na patologii ciąży... Na szczęście z rodzącą szwagierką :) I dzisiaj na świat przyszedł Mateuszek :) 3850 G, 56 cm. Tylko poród.. Niesamowicie ciężki i wierzcie mi, moja szwagierka jest osobą niezwykle cierpliwą z wysokim progiem bólu... Skończyło się na cesarce o 1.30 w nocy... Szwagierka była już tak wymęczona bólem i porodem, że cesarkę zrobili nie ze znieczuleniem zewnątrzoponowym, tylko pod narkozą, bo za dużo już przeszła... Matek był owinięty pępowiną i zamiast główką, to twarzyczką wszedł w kanał... :( Najgorsze jest to, że ona tyle musiała wycierpieć i dopiero o 1 podjęto decyzję o cesarce... Nie rozumiem, czy lekarze też nie są w stanie wyhaczyć, że dziecko jest owinięte pępowiną?? Przecież na usg sprawdzają, czy pępowina jest trójżylna? :( zmartwił mnie jej ciężki poród... :(
    Karusia z tego co mi lekarze mówili to niestety jest tak, że jak już się zacznie poród to na USG nie są w stanie wykryć czy się dziecko pępowiną nie owinęło bo już główką jest w kanale rodnym i kości utrudniają zobaczenie tego czy jakoś tak. Że jak się owinie przed rozpoczęciem akcji porodowej to zobaczą ale jak już w trakcie, (co często bywa) to ciężko stwierdzić, sama się tego boję

karusia lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, jak tak sobie to wszystko przejrzałam, to na pewno kupie kilka sztuk na 56 a więcej juz na 62, bo jednak roznie to bywa...
    Tym bardziej, ze na 56 dostalam juz kilka fajnych od kuzynow, wiec juz dokupię kilka w tym rozmiarze i wiekszą ilosc kupie juz w tym wiekszym :)

Do szpitala duzo dziewczyn bralo 2 rozmiary na wszelki wypadek :)

Paula_29 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2014, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba tak najlepiej, ja też tak jakoś spakuje:)

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • ewelina84 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Paula, jak tak sobie to wszystko przejrzałam, to na pewno kupie kilka sztuk na 56 a więcej juz na 62, bo jednak roznie to bywa...
    Tym bardziej, ze na 56 dostalam juz kilka fajnych od kuzynow, wiec juz dokupię kilka w tym rozmiarze i wiekszą ilosc kupie juz w tym wiekszym :)

Do szpitala duzo dziewczyn bralo 2 rozmiary na wszelki wypadek :)

Masz racje moj syn urodził się 4100 i 57 cm długi więc ciuszki 56 niestety były za małe więc pare sztuk starczy a reszta lepiej ciut wiekszych.

Paula_29 lubi tę wiadomość

• karusia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka, mieszkam 100 km od Wawy, ale razem z mężem studiowaliśmy w stolicy i mamy tam wciąż mnóstwo znajomych, poza tym... U nas w mieście dopiero w weekend otworzyli galerię handlową - na poziomie- z różnymi sklepami. Do tej pory trzeba było jeździć na zakupy do Warszawy :)I w ten sposób trafiliśmy do Calineczki :) Z kolei na ostatnich zakupach wyprawkowych byliśmy w M1, w świecie dziecka i tam kupiliśmy całą wyprawkę :) Wszystkie ubranka, które mam na chwilę obecną kupilismy w h&m (na 62 cm), bo doświadczone matki na forach pisały, że są najlepsze jakościowo, a nie polecały tych z 5-10-15 i cocodrillo :) Natomiast jeśli chodzi o śpiochy i kaftany takie mega wygodne i proste dla dziecka po porodzie, to kupię kilka sztuk u naszych lokalsów ;) dam zarobić i swoim, a co! ;)

Wczoraj miałam niesamowite doświadczenie :) po raz pierwszy wzięłam wczoraj Mateuszka po porodzie na rece i nie wiem, czy to przez mój wyrzut adrenaliny, czy przez mocniejsze bicie serca, moja córa zaczęła tak mocno kopać, że miałam wrażenie, że to z zazdrości :D a dzisiaj o 2.15 pobudka w nocy, bo malutkiej zachciało się zrobić dyskotekę :) i do 3.15 zero spania... Tak w ogóle powiem Wam, że zaczynam mieć problemy ze snem, bo strasznie mnie zaczynają boleć biodra :(

Paula_29, maja89waw lubią tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    W Bydgoszczy polecane hurtownie przez kuzynów:
    Smykuś na ul nowotorunskiej (tam kupowali).
    oraz ABC na fordonskiej i Akpol przy ul gdańskiej.

Kurcze a kto ma jakies do polecenia w Wawie :) ?

Ja mam do polecenia ale pod Warszawą. Ostatnio sąsiadka poleciła mi hurtownie w Pruszkowie "Jowiś"

http://jowis.pl

Chyba się tam z mężem wybierzemy w najbliższym czasie to napiszę wam czy warto z Wawy się tu wybierać.

A mam takie pytanie, czy któraś z dziewczyn mieszkająca w Warszawie wybiera się na warsztaty "Mamo to Ja" dziś o 17 na Łazienkowskiej ? Mój mąż miał iść ze mną ale chyba nie da rady ;((

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    No ciekawe czy coś jest... muszę się rozeznać :P
    U mnie mała jest szczególnie "żwawa" rano i pod wieczór, także poczekaj jeszcze jak będziesz leżała w łóżku, wtedy może się obudzić :)

Moja kruszynka jest taka kochaniutka, że np. jak wstanę w nocy do toalety, to od razu ją obudzę, da o sobie znać 3 kopniaczkami i śpi dalej, jak pogłaszcze brzuszek, to jest takie niesamowite. Mój mąż nie może wyjść z podziwu, że tak mocno kopie jak już leżymy w łóżku i ciągle pyta czy to mnie nie boli :P Bo wiadomo, czasami tak kopnie, że aż cały brzuch faluje :)

Faktycznie wieczorem jak leżałam i oglądałam tv to dzidźka się aktywowała ale prawie cały dzień siedziała cicho ;-)

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , ja sie pare dni nie udzielalam bo lezalam od soboty w szpitalu,pojawilo sie plamienie ale na szczescie to nie krew. Taka brazowa ciemna wydzielina. Lekarz stwierdzil ze sie przeforsowalam przy obowiazkach domowych:( ale juz jest wszystko pod kontrola, na szczescie mala jeszcze nie chce na swiat:) kolo 12.00 dzis mam wypis...dobrze,ze wszystko ok, ale dziewczyny mowie Wam CO ZA STRES!!!!

8p3ovfxmkhui00ao.png gpedxzdv7oki5wqi.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina to dobrze, że wszystko ok, ale nie wyobrażam sobie ile stresu się najadłaś, trzymam kciuki, wracaj i odpoczywaj

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, trzymajcie się dzielnie i nie przepracowujcie więcej ;)

km5st5odu2rt42xe.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę to chyba tylko Ty Lolka jesteś z Wawy, tak ? Jak coś to mam jedną wejściówkę na te warsztaty. Ja tam będę już po 16, będę sprawdzać forum na bieżąco, gdybyś chciała się wybrać napisz też na mojego maila : [email protected] to się jakoś znajdziemy.

Rejestracja jest o 16:30 a warsztaty zaczynają się o 17:00 a kończą o 20:30 Torwar ulica Łazienkowska 6a. Ja jadę komunikacją miejską, bo o tej porze samochodem na bank utknę w korku.

tu jest jeszcze stronka :http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty-informacje.html#spotkanie-21

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja89waw wrote:
    Ja mam do polecenia ale pod Warszawą. Ostatnio sąsiadka poleciła mi hurtownie w Pruszkowie "Jowiś"

http://jowis.pl

Chyba się tam z mężem wybierzemy w najbliższym czasie to napiszę wam czy warto z Wawy się tu wybierać.

A mam takie pytanie, czy któraś z dziewczyn mieszkająca w Warszawie wybiera się na warsztaty "Mamo to Ja" dziś o 17 na Łazienkowskiej ? Mój mąż miał iść ze mną ale chyba nie da rady ;((

OJ nawet nie wiedzialam, ze dzis tam takie warsztaty :) To kolo moich rodzicow :) Moje miejsce w Wawie :)
    Dzis sie juz nie wyrobie :/ Co prawda mam bliziutko, bo tylko przez most lazienkowski, ale dopiero dotarłam do domu, caly dzien latalam po sklpeach, bazarakch itd, padam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2014, 16:12

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
‹‹ 75 76 77 78 79 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ