X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn wrote:
    Bobitta :D :D <3

Agness ja miałam takie samo badanie ostatnio i git :) mój mały jest jeden dzień młodszy od Twojego i waży 400 g mniej :D

Kat no tak mogłam Ci to podpowiedzieć :D mojej koleżanki córka ma 2,5 roku i do tej pory dostaje flache na dobranoc :P mają taki rytuał: kąpie się lub myje, ogląda swoją ulubioną bajkę i międzyczasie mama przygotowuje mleko, pije to mleko na raz i za chwile zasypia nawet jak obcy ludzie w domu są :D znam dużo takich dzieci w sumie :D mojego M bratanek też pije kubek ciepłego mleka na noc żeby mu się dobrze spało :D
    Ja wiem że mleko z reguły usypia bynajmniej ja tak miałam za małego hm może ta metoda się sprawdzi u mojego małego . Może mu brak tego mleczka bo tak szybko mi odrzucił...tylko czy on bedzie chciał mi wypic z butelki xD Spróbuje dzisiaj a jak nie to z kubeczka. Jeśli kolejna noc bedzie taka jak dzisiejsza tzn że trwafiłam w problem przebudzania się synka w nocy.

Dziewczyny jak wy na tym usg sprawdzacie wage dzidziusia?

• Evanlyn Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doktorka mierzy obwód główki, brzuszka i długość kości chyba udowej i akurat u mojej gin na innym ekranie wylicza wagę dzidziusia:) ale jak jest oznaczone to nie mam pojęcia

katsuyoshi, Agness27 lubią tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na necie znalazłam takie coś :

GS – Wielkość pęcherzyka ciążowego

HC – Obwód głowy

AC – Obwód brzuszka (fachowo obwód jamy brzusznej :) )

BPD- Wymiar dwuciemieniowy

CRL – Długość między główką, a kością ogonową (fachowo długość ciemieniowo- siedzeniowa)

FL – Długość kości udowej

NB – Kość nosowa

NF – Fałd karkowy

NT- Przezierność karkowa

FW – Waga dziecka (fachowo waga płodu)

GA – Wiek ciążowy

FHR – Częstość bicia serca dziecka (fachowo Częstość bicia serca płodu)

AFI – Wskaźnik płynu owodniowego

LMP – Data ostatniej miesiączki

TP – Termin porodu

EDD – Przybliżony dzień porodu

EFW – Szacunkowa waga dziecka (fachowo szacunkowa waga płodu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2016, 10:35

Agness27 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej siostry córeczki obie mają taki rytuał, najpierw bajka potem kąpiel i mleko do snu. Lena ma 3 lata a Maja roczek i tak jest codziennie i zdaje egzamin obie przesypiały całe noce, rzadko się zdarzało, żeby siora musiała w nocy wstawać chyba że choroba.
    Kat to co znalazłaś to są właśnie te oznaczenia widoczne na zdjęciu usg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2016, 12:55

katsuyoshi, majeczka87, Agness27, Vesper lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg0809 wrote:
    Mojej siostry córeczki obie mają taki rytuał, najpierw bajka potem kąpiel i mleko do snu. Lena ma 3 lata a Maja roczek i tak jest codziennie i zdaje egzamin obie przesypiały całe noce, rzadko się zdarzało, żeby siora musiała w nocy wstawać chyba że choroba.
    Kat to co znalazłaś to są właśnie te oznaczenia widoczne na zdjęciu usg.
    To dobrze wiec na usg bede pilnie wyszukiwac oznaczenia EFW aby wiedziec ile waży dzidziuś.
    Dlatego własnie spróbuje dzisiaj zrobić też mu mleczko i zobaczymy czy zasnie na całą noc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nawet nie zdążą wypić całego i już śpią, także spróbuj a na pewno się uda :)

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    Bobitta masz przeboje ze swoim M :D
    Ja mojego jak wysyłam z lista na zakupy to zawsze kupi cos nie tak lub zapomni :D
    Dzis zamiast jogurtu naturalnego kupił smietane .... ostatnio zaś miał kupić sałate a zamiast tego kupił kapuste masakra mówie wam :D
    Agness pieknie rosnie :)
    Swoją drogą skąd wiesz ile waży? Gdzie to widać na USG???? Jakie oznaczenia?
    Chciałabym wiedzieć bo jak bede w maju na USG w celu sprawdzeniu łożyska przy okazji zajrzałabym na tym USG tą wage, ciekawa jestem ile moje malenstwo waży.

Mi mój gin na kazdej wizycie robi szybkie usg i od 3 wizyt podaje mi wagę malucha ale zdjęć mi nie daje.
    Ale radze Ci podpytać lekarza jaka waga no i powinien powiedziec,mi to sam podaje i nie muszę sie dopominać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2016, 18:22

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle witam sie z Wami
    W III TRYMESTRZE !! :)))
    DO PORODU 91 DNI!! :))

Evanlyn Twój dzidzis jest starszy od mojego o 1 dzień:))

majeczka87, Bobitta, Asia_30, Meg0809, Vesper lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Mi mój gin na kazdej wizycie robi szybkie usg i od 3 wizyt podaje mi wagę malucha ale zdjęć mi nie daje.
    Ale radze Ci podpytać lekarza jaka waga no i powinien powiedziec,mi to sam podaje i nie muszę sie dopominać:)
    Dlaczego zdjec Ci nie daje? O.o

• Monia663 Koleżanka

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Ja do was z takim zapytaniem. Pewnie dzidziuś bedzie spał z wami przez jakiś czas w sypialni. Czy w owej sypialni posiadacie telewizor?.

ckaidqk35k4cl4cr.png
  • Asia_30 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia663 wrote:
    Cześć Dziewczyny. Ja do was z takim zapytaniem. Pewnie dzidziuś bedzie spał z wami przez jakiś czas w sypialni. Czy w owej sypialni posiadacie telewizor?.
    Mam telewizor w sypialni ;)

klz9df9hph2l42tn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia663 wrote:
    Ja nie mam w sypialni telewizora bo uważam że telewizor powinien być w salonie lub innym słowem mówiąc w pokoju goscinnym.
    Sypialnia jest od spania,wypoczynku takie jest moje zdanie.

Agness27, Vesper lubią tę wiadomość

• Evanlyn Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    A tak w ogóle witam sie z Wami
    W III TRYMESTRZE !! :)))
    DO PORODU 91 DNI!! :))

Evanlyn Twój dzidzis jest starszy od mojego o 1 dzień:))
    Przejęzyczenie :D to miałam na myśli :D

Telewizora tez nie mam w sypialni :) ogólnie mało co oglądam :)

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tv tylko w salonie tak samo jak i komputer i jestem tego samego zdania ze sypialnia jest do odpoczynku i do przytulasow:)

Co do łóżeczka to właśnie zastanawiam sie czy łóżeczko będzie w sypialni czy od razu w swoim pokoju bo mamy go zaraz obok sypialni takze kilka kroki do Małego..

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    Dlaczego zdjec Ci nie daje? O.o

Kilka na poczatku mi dal a potem chodziłam na dodatkowe wizyty do ginki ktora zajmuje sie poszerzeniem badan prenatalnych u ona dawala mi zdjęcia no i dzieki temu ze dostałam skierowanie do niej to wiedziałam co dokladnie Synkowi dolega bo super sprzęt ma.Amniopunkcja na szczęście nic nie wykazała a serducho tez się poprawilo na szczęście:)
    No i 2 tyg temu miałam u Niej ostatnia wizyte teraz to tylko platne u niej jakbym chciała ale wystarcza mi wizyty u mojego.:)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    telewizora w ogóle nie mamy w domu ale w sypialni jest monitor i w razie jak z mężem mamy ochotę a film to podpinamy tylko lapka do monitora

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

u nas dzisiaj paskuda. Ponuro i zimno.

Dzisiaj jadę na uczelnie dogadać się z prowadzącą i dzisiaj właśnie okaże się czy mam szanse zostać inżynierem czy nie bo postanowiliśmy z M że na te zajęcia nie jadę bo teraz mam spory brzuszek a co będzie za miesiąc.

Później na 5 jadę do szkoły rodzenia :P zapomniałam wspomnieć że się zapisałam. Pomyślałam że miło będzie poznać położne ze szpitala w którym mam zamiar rodzić :P położna spotkała się ze mną sam na sam w tamtym tyg, nadrobiła mi dwa spotkania i od dzisiaj będę uczęszczała normalnie na kurs :) dzisiaj mamy zwiedzanie oddziału, w środę dla chętnych spotkanie z ratownikiem medycznym :)

Oby było fajnie :D ale zapowiada się że będzie ok :)jadę sama bo M dzisiaj na szkolenie jedzie do Warszawy. Zobaczę dzisiaj czy mamuśki przychodzą ze swoimi mężami - jak tak to mojego też będę zabierać :)

Noc u mnie prawie cała nieprzespana. Nie mogłam sobie znaleźć pozycji i od wczoraj mam strasznie dużo głupich snów :/ wczoraj np śniło mi się że czarnoskóry noworodek (NOWORODEK!) do mnie gada bardzo niemiłe rzeczy :/ a albo taki który był bardzo realny - obudziłam się i poczułam że coś mi wilgotno, odchyliłam kołdrę a stamtąd strumieniem leciała mi krew :/ obudziłam się normalnie zlana potem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 10:32

Agness27, Vesper lubią tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i wrzucam Wam zdjęcie mojego szeroko uśmiechniętego skarba :)

na-forumj_sswpeqp.jpg

madziarella88, Vesper lubią tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • madziarella88 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evanlyn takie dziwne i realistyczne sny to podobno norma w ciazy. U mnie ostatnio to samo.. praktycznie dzien w dzien. Czasem nawet krzycze albo placze przez sen. Moj mnie musi rozbudzac i uswiadamiac ze to tylko sen.. :/
    ile wam juz kilo przybylo dziewczyny ? ja mam wrazenie ze jakos za szybko przybieram. juz 10 do przodu a tu jeszcze trzy miesiace..

5b09mg7y1fm9q2ki.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziarella88 wrote:
    evanlyn takie dziwne i realistyczne sny to podobno norma w ciazy. U mnie ostatnio to samo.. praktycznie dzien w dzien. Czasem nawet krzycze albo placze przez sen. Moj mnie musi rozbudzac i uswiadamiac ze to tylko sen.. :/
    ile wam juz kilo przybylo dziewczyny ? ja mam wrazenie ze jakos za szybko przybieram. juz 10 do przodu a tu jeszcze trzy miesiace..
    Madziarella i tak spoko - u mnie 12. Przestałam się obżerać słodkim kiedy mi się podoba i waga zwolniła, od dwóch tygodni tylko kilkaset gramów a nie jak wcześniej co tydzień druga cyferka od lewej się zmieniała.

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ