Lipcowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Majeczka fakt nie wolno ani czerwonej ani zielonej - gin mi w czwartek mówiła. Spokojnie można pić czarną, wszystkie owocowe, zwykłą też... Czytaj ulotki albo tył na opakowaniu bo jak tak prawie zrobiłam z szałwią jak byłam w bodajże 4 tygodniu - bolało mnie gardło i chciałam sobie przepłukać, na szczęście nie zdążyłam bo z tyłu wyczytałam że nie można jej pić w okresie ciąży i karmienia piersią...majeczka87 wrote:chciałam tak dbać o dziecko i nie pić czarnej herbaty i zastąpić ją zieloną, a teraz czytam że to samo zło i co ja narobiłam... co pić?

-
cholera a ja nie wiedzialam ze nie wolno tej zielonej.. zostawiam ją i mam nadzieje że nie narobiłam tym szkód dziecku...
ada obserwuj sie albo jedz na pogotowie lub dzwon do lekarza niech sprawdzi...skoro mówił że może tak być to może może ale jak masz możliwość to sprawdż
Adaś skarbuś
56 cm szczęścia 3580 g miłości 
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
Jest masę rzeczy których nie można jeść - aż się zdziwiłam... Ja np kocham ser feta i go jadłam a w czwartek się dowiedziałam że jego też mam unikać bo ma jakieś tam bakterie które mogą powodować poronienie...majeczka87 wrote:cholera a ja nie wiedzialam ze nie wolno tej zielonej.. zostawiam ją i mam nadzieje że nie narobiłam tym szkód dziecku...
ada obserwuj sie albo jedz na pogotowie lub dzwon do lekarza niech sprawdzi...skoro mówił że może tak być to może może ale jak masz możliwość to sprawdż

-
hehe wczoraj koleżanka mnie o to pytała... powiem Ci szczerze że mało co zapamiętałam bo większości z tych rzeczy nie jem ale to co mi do głowy teraz przychodzi: to te sery pleśniowe (można jeść wszystkie żółte, twarożek i jakiś jeszcze), nie można tych herbat zielonych i czerwonych, napojów sztucznie słodzonych, wątróbki, wędzonej wędliny o dziwo - jak bardzo chce to trzeba odkroić skórkę bo te związki co się produkują podczas wędzenia, oczywiście na mięso uważać żeby nie było niedopieczone/niedogotowane, sushi i tatar odpada...więcej nie zapamiętałam ale jeszcze kilka było takich, no ale mówię nie jem ich to nie pamiętammajeczka87 wrote:o człowieku to powiedz czego nie można
najwyzej feta pójdzie w sałatkę dla gości
wyprodukuj prosze liste dla zielonej ciężarówki 
majeczka87 lubi tę wiadomość

-
Powiem Ci że ja wczoraj zjadłam kilka kosteczek w sałatce bo mam do niego słabość ale miałam wyrzuty hehemajeczka87 wrote:o człowieku to powiedz czego nie można
najwyzej feta pójdzie w sałatkę dla gości
wyprodukuj prosze liste dla zielonej ciężarówki 

-
DZIEKUJE
Jestem niepocieszona wędlinkami wędzonymi bo tesciowie narobią na święta. Ale mialam jakiś odruch bo jak miesiac temu nawedzili to mi sie nie dobrze robilo na sam widok

Adaś skarbuś
56 cm szczęścia 3580 g miłości 
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
hehe u mnie też teść wędzi ale ja nie przepadam za mięsem ogólniemajeczka87 wrote:DZIEKUJE
Jestem niepocieszona wędlinkami wędzonymi bo tesciowie narobią na święta. Ale mialam jakiś odruch bo jak miesiac temu nawedzili to mi sie nie dobrze robilo na sam widok
jedyne co lubię to kurczak żeby nie narobić biedy w organizmie podczas odchudzania... Jak skórkę odkroisz to można jeść

-
Pić normalnie czarną herbatę i nie świrowaćmajeczka87 wrote:chciałam tak dbać o dziecko i nie pić czarnej herbaty i zastąpić ją zieloną, a teraz czytam że to samo zło i co ja narobiłam... co pić?
O ile nie pijesz tych herbat 10 w ciągu dnia, to nie ma się czym martwić. Ba, kawę też można - nie więcej niż 2 dziennie no i nie jakieś hardkorowe espresso 
Można też pić melisę, pokrzywę - melisę polecam jak Was brzuch trochę 'ciągnie', albo żołądek boli - działa rozkurczowo. A pokrzywa jak puchniecie, bo spędza wodę z organizmu.
Poza tym można pić herbaty owocowe - z samych owoców. Ale tutaj uważajcie i czytajcie składy - większość tych herbat ma w składzie hibiskus, a on działa poronnie.
Od siebie mogę polecić herbaty BIOFIX, ale te z serii PREMIUM - np. agrest/porzeczka/wiśnia, albo żurawina+granat, czerwona pomarańcza + pigwa itp. - żadna nie ma w składzie hibiskusa
Do kupienia w większych TESCO.
Co do serów - można jeść camemberty, mozzarellę itp - po prostu czytajcie skład, musi być napisane, że jest z mleka pasteryzowanego. Camembert np. Turek można, mozzarella - Galbani, Lidlowa.
Fetę jak najbardziej można jeść, po prostu ponownie - czytajcie skład z jakiego mleka jest zrobiona. Jeśli któraś ma dostęp do PRAWDZIWEJ greckiej fety to owszem, tej jeść nie można. Ale feta,którą najczęściej kupujemy w sklepie, to jest zupełnie co innego
Tak naprawdę trzeba unikać:
- surowych jaj, ryb, mięsa
- ryb wędzonych na zimno (wędzone na gorąco można)
- niemytych/źle umytych owoców i warzyw - wbrew pozorom toxoplazmoza bierze się najczęściej NIE od kotów, a właśnie z niemytych owoców i warzyw. Jak któraś ma kota w domu, to na okres ciąży jedyne co, oddać mężowi sprzątanie w kuwecie, bo tego robić nie wolno.
- serów z niebieską pleśnią
- serów z mleka niepasteryzowanego
- hibiskusa i niektórych ziół,np. szałwi. Generalnie z ziołami baardzo ostrożnie. Na pewno bezpieczna jest tak jak pisałam - melisa, pokrzywa. I jeszcze jakbyście chore były, to herbatka z lipy też jest w porządku.
- dużej ilości natki pietruszki - też działa poronnie na początku
madziarella88, majeczka87, Ev lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
katsuyoshi lubi tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.

Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
Mnie czeka mały remont i planuję osobny pokój dla dziecka, ale przez pierwsze miesiące zrobimy mały kącik w naszej sypialni, łóżeczko i przewijak. Czytałam ostatnio artykuły i blogi na ten temat i właśnie tak polecały mamuśkiMonia85 wrote:Dziewczyny gdzie planujecie urządzić kącik dla maleństwa? będzie z Wami w pokoju czy oddzielnie? Może doświadczone mamusie podzielą się doświadczeniem w tym temacie. Wiem, że jest bardzo duuużo czasu, ale za ok miesiąc wprowadzam się do nowego domu i jestem na etapie zamawiania mebli na wymiar więc to ostatni moment na podjęcie takich decyzji. Na dole mam jeden pokój, który miał być naszą sypialnia, ale teraz rozważam przeniesienie jej na piętro i urządzenie pokoju dla dziecka obok.

Moje koleżanki też tak mi radzą
katsuyoshi lubi tę wiadomość