X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    chciałam tak dbać o dziecko i nie pić czarnej herbaty i zastąpić ją zieloną, a teraz czytam że to samo zło i co ja narobiłam... co pić?
    Majeczka fakt nie wolno ani czerwonej ani zielonej - gin mi w czwartek mówiła. Spokojnie można pić czarną, wszystkie owocowe, zwykłą też... Czytaj ulotki albo tył na opakowaniu bo jak tak prawie zrobiłam z szałwią jak byłam w bodajże 4 tygodniu - bolało mnie gardło i chciałam sobie przepłukać, na szczęście nie zdążyłam bo z tyłu wyczytałam że nie można jej pić w okresie ciąży i karmienia piersią...

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cholera a ja nie wiedzialam ze nie wolno tej zielonej.. zostawiam ją i mam nadzieje że nie narobiłam tym szkód dziecku...

ada obserwuj sie albo jedz na pogotowie lub dzwon do lekarza niech sprawdzi...skoro mówił że może tak być to może może ale jak masz możliwość to sprawdż

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    cholera a ja nie wiedzialam ze nie wolno tej zielonej.. zostawiam ją i mam nadzieje że nie narobiłam tym szkód dziecku...

ada obserwuj sie albo jedz na pogotowie lub dzwon do lekarza niech sprawdzi...skoro mówił że może tak być to może może ale jak masz możliwość to sprawdż
    Jest masę rzeczy których nie można jeść - aż się zdziwiłam... Ja np kocham ser feta i go jadłam a w czwartek się dowiedziałam że jego też mam unikać bo ma jakieś tam bakterie które mogą powodować poronienie... :/

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie można fety? a ja kupilam całe pudełeczko.....

f2wlanlihx9vcryh.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://parenting.pl/portal/9-rodzajow-serow-ktore-mozesz-bezpiecznie-jesc-w-ciazy/3 spójrz tutaj

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    https://parenting.pl/portal/9-rodzajow-serow-ktore-mozesz-bezpiecznie-jesc-w-ciazy/3 spójrz tutaj
    Też to czytałam ale wiesz...bardziej wierzę mojej ginekolożce niż artykułowi który nie wiadomo kto napisał :)

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszukaj jeszcze to znajdziesz kilka artykułów w których piszę że jednak nie można :)

Wymieniała mi sery których nie można...sama ją zapytałam o fetę bo wiem jak go kocham

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2015, 11:25

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o człowieku to powiedz czego nie można ;) najwyzej feta pójdzie w sałatkę dla gości ;) wyprodukuj prosze liste dla zielonej ciężarówki ;)

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    o człowieku to powiedz czego nie można ;) najwyzej feta pójdzie w sałatkę dla gości ;) wyprodukuj prosze liste dla zielonej ciężarówki ;)
    hehe wczoraj koleżanka mnie o to pytała... powiem Ci szczerze że mało co zapamiętałam bo większości z tych rzeczy nie jem ale to co mi do głowy teraz przychodzi: to te sery pleśniowe (można jeść wszystkie żółte, twarożek i jakiś jeszcze), nie można tych herbat zielonych i czerwonych, napojów sztucznie słodzonych, wątróbki, wędzonej wędliny o dziwo - jak bardzo chce to trzeba odkroić skórkę bo te związki co się produkują podczas wędzenia, oczywiście na mięso uważać żeby nie było niedopieczone/niedogotowane, sushi i tatar odpada...więcej nie zapamiętałam ale jeszcze kilka było takich, no ale mówię nie jem ich to nie pamiętam :(

majeczka87 lubi tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    Powiem Ci że ja wczoraj zjadłam kilka kosteczek w sałatce bo mam do niego słabość ale miałam wyrzuty hehe

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZIEKUJE :) Jestem niepocieszona wędlinkami wędzonymi bo tesciowie narobią na święta. Ale mialam jakiś odruch bo jak miesiac temu nawedzili to mi sie nie dobrze robilo na sam widok

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    DZIEKUJE :) Jestem niepocieszona wędlinkami wędzonymi bo tesciowie narobią na święta. Ale mialam jakiś odruch bo jak miesiac temu nawedzili to mi sie nie dobrze robilo na sam widok
    hehe u mnie też teść wędzi ale ja nie przepadam za mięsem ogólnie :D jedyne co lubię to kurczak żeby nie narobić biedy w organizmie podczas odchudzania... Jak skórkę odkroisz to można jeść :)

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    chciałam tak dbać o dziecko i nie pić czarnej herbaty i zastąpić ją zieloną, a teraz czytam że to samo zło i co ja narobiłam... co pić?
    Pić normalnie czarną herbatę i nie świrować :) O ile nie pijesz tych herbat 10 w ciągu dnia, to nie ma się czym martwić. Ba, kawę też można - nie więcej niż 2 dziennie no i nie jakieś hardkorowe espresso :)

Można też pić melisę, pokrzywę - melisę polecam jak Was brzuch trochę 'ciągnie', albo żołądek boli - działa rozkurczowo. A pokrzywa jak puchniecie, bo spędza wodę z organizmu.

Poza tym można pić herbaty owocowe - z samych owoców. Ale tutaj uważajcie i czytajcie składy - większość tych herbat ma w składzie hibiskus, a on działa poronnie.
    Od siebie mogę polecić herbaty BIOFIX, ale te z serii PREMIUM - np. agrest/porzeczka/wiśnia, albo żurawina+granat, czerwona pomarańcza + pigwa itp. - żadna nie ma w składzie hibiskusa :) Do kupienia w większych TESCO.

Co do serów - można jeść camemberty, mozzarellę itp - po prostu czytajcie skład, musi być napisane, że jest z mleka pasteryzowanego. Camembert np. Turek można, mozzarella - Galbani, Lidlowa.

Fetę jak najbardziej można jeść, po prostu ponownie - czytajcie skład z jakiego mleka jest zrobiona. Jeśli któraś ma dostęp do PRAWDZIWEJ greckiej fety to owszem, tej jeść nie można. Ale feta,którą najczęściej kupujemy w sklepie, to jest zupełnie co innego :)

Tak naprawdę trzeba unikać:

- surowych jaj, ryb, mięsa
    - ryb wędzonych na zimno (wędzone na gorąco można)
    - niemytych/źle umytych owoców i warzyw - wbrew pozorom toxoplazmoza bierze się najczęściej NIE od kotów, a właśnie z niemytych owoców i warzyw. Jak któraś ma kota w domu, to na okres ciąży jedyne co, oddać mężowi sprzątanie w kuwecie, bo tego robić nie wolno.
    - serów z niebieską pleśnią
    - serów z mleka niepasteryzowanego
    - hibiskusa i niektórych ziół,np. szałwi. Generalnie z ziołami baardzo ostrożnie. Na pewno bezpieczna jest tak jak pisałam - melisa, pokrzywa. I jeszcze jakbyście chore były, to herbatka z lipy też jest w porządku.
    - dużej ilości natki pietruszki - też działa poronnie na początku

madziarella88, majeczka87, Ev lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2015, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie w mikołajki :)
    Mi fasolka fundneła prezent w postaci obejmowania wc :D
    W końcu jakieś konkretne objawy.

malika89, Agaax, Stysia85 lubią tę wiadomość

• Bobitta Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja chora...
    Ktoś jakieś porady na zatkane zatoki oprócz amolu ? bo nie pomoga ;/

katsuyoshi lubi tę wiadomość

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta wrote:
    a ja chora...
    Ktoś jakieś porady na zatkane zatoki oprócz amolu ? bo nie pomoga ;/
    a jak smarujesz amolem? mi pomaga jesli smaruje cały nos i miedzy oczami i tak mi zatoki puszczaja

• malika89 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już Mikołaj grzeje sanie.
    Czego pragniesz niech się stanie.
    Każde z marzeń skrytych w głębi
    Święty Dziadek może spełnić.
    graphics-christmas-santas-342607.gif

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • madziarella88 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

najlepszego z okazji mikolajek kochane! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2015, 13:07

5b09mg7y1fm9q2ki.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeeeej! :) Witam się w 10 tygodniu!
    Jutro wizyta u ginekologa :D odebrałam wyniki, wszystko IDEALNE!
    Od 3 dni mam faze na kiszoną kapuste, jem co chwile, z beczki z piwnicy <3
    Miłego mikołajkowego wieczoru!

201607055580.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 wrote:
    Dziewczyny gdzie planujecie urządzić kącik dla maleństwa? będzie z Wami w pokoju czy oddzielnie? Może doświadczone mamusie podzielą się doświadczeniem w tym temacie. Wiem, że jest bardzo duuużo czasu, ale za ok miesiąc wprowadzam się do nowego domu i jestem na etapie zamawiania mebli na wymiar więc to ostatni moment na podjęcie takich decyzji. Na dole mam jeden pokój, który miał być naszą sypialnia, ale teraz rozważam przeniesienie jej na piętro i urządzenie pokoju dla dziecka obok.
    Mnie czeka mały remont i planuję osobny pokój dla dziecka, ale przez pierwsze miesiące zrobimy mały kącik w naszej sypialni, łóżeczko i przewijak. Czytałam ostatnio artykuły i blogi na ten temat i właśnie tak polecały mamuśki :D
    Moje koleżanki też tak mi radzą :)

201607055580.png
‹‹ 75 76 77 78 79 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ