Lipcowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
majeczka87 wrote:chciałam tak dbać o dziecko i nie pić czarnej herbaty i zastąpić ją zieloną, a teraz czytam że to samo zło i co ja narobiłam... co pić?
-
cholera a ja nie wiedzialam ze nie wolno tej zielonej.. zostawiam ją i mam nadzieje że nie narobiłam tym szkód dziecku...
ada obserwuj sie albo jedz na pogotowie lub dzwon do lekarza niech sprawdzi...skoro mówił że może tak być to może może ale jak masz możliwość to sprawdż
Adaś skarbuś 56 cm szczęścia 3580 g miłości
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
majeczka87 wrote:cholera a ja nie wiedzialam ze nie wolno tej zielonej.. zostawiam ją i mam nadzieje że nie narobiłam tym szkód dziecku...
ada obserwuj sie albo jedz na pogotowie lub dzwon do lekarza niech sprawdzi...skoro mówił że może tak być to może może ale jak masz możliwość to sprawdż
-
majeczka87 wrote:o człowieku to powiedz czego nie można najwyzej feta pójdzie w sałatkę dla gości wyprodukuj prosze liste dla zielonej ciężarówki
majeczka87 lubi tę wiadomość
-
majeczka87 wrote:o człowieku to powiedz czego nie można najwyzej feta pójdzie w sałatkę dla gości wyprodukuj prosze liste dla zielonej ciężarówki
-
DZIEKUJE Jestem niepocieszona wędlinkami wędzonymi bo tesciowie narobią na święta. Ale mialam jakiś odruch bo jak miesiac temu nawedzili to mi sie nie dobrze robilo na sam widok
Adaś skarbuś 56 cm szczęścia 3580 g miłości
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
majeczka87 wrote:DZIEKUJE Jestem niepocieszona wędlinkami wędzonymi bo tesciowie narobią na święta. Ale mialam jakiś odruch bo jak miesiac temu nawedzili to mi sie nie dobrze robilo na sam widok
-
majeczka87 wrote:chciałam tak dbać o dziecko i nie pić czarnej herbaty i zastąpić ją zieloną, a teraz czytam że to samo zło i co ja narobiłam... co pić?
Można też pić melisę, pokrzywę - melisę polecam jak Was brzuch trochę 'ciągnie', albo żołądek boli - działa rozkurczowo. A pokrzywa jak puchniecie, bo spędza wodę z organizmu.
Poza tym można pić herbaty owocowe - z samych owoców. Ale tutaj uważajcie i czytajcie składy - większość tych herbat ma w składzie hibiskus, a on działa poronnie.
Od siebie mogę polecić herbaty BIOFIX, ale te z serii PREMIUM - np. agrest/porzeczka/wiśnia, albo żurawina+granat, czerwona pomarańcza + pigwa itp. - żadna nie ma w składzie hibiskusa Do kupienia w większych TESCO.
Co do serów - można jeść camemberty, mozzarellę itp - po prostu czytajcie skład, musi być napisane, że jest z mleka pasteryzowanego. Camembert np. Turek można, mozzarella - Galbani, Lidlowa.
Fetę jak najbardziej można jeść, po prostu ponownie - czytajcie skład z jakiego mleka jest zrobiona. Jeśli któraś ma dostęp do PRAWDZIWEJ greckiej fety to owszem, tej jeść nie można. Ale feta,którą najczęściej kupujemy w sklepie, to jest zupełnie co innego
Tak naprawdę trzeba unikać:
- surowych jaj, ryb, mięsa
- ryb wędzonych na zimno (wędzone na gorąco można)
- niemytych/źle umytych owoców i warzyw - wbrew pozorom toxoplazmoza bierze się najczęściej NIE od kotów, a właśnie z niemytych owoców i warzyw. Jak któraś ma kota w domu, to na okres ciąży jedyne co, oddać mężowi sprzątanie w kuwecie, bo tego robić nie wolno.
- serów z niebieską pleśnią
- serów z mleka niepasteryzowanego
- hibiskusa i niektórych ziół,np. szałwi. Generalnie z ziołami baardzo ostrożnie. Na pewno bezpieczna jest tak jak pisałam - melisa, pokrzywa. I jeszcze jakbyście chore były, to herbatka z lipy też jest w porządku.
- dużej ilości natki pietruszki - też działa poronnie na początku
madziarella88, majeczka87, Ev lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
katsuyoshi lubi tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
Monia85 wrote:Dziewczyny gdzie planujecie urządzić kącik dla maleństwa? będzie z Wami w pokoju czy oddzielnie? Może doświadczone mamusie podzielą się doświadczeniem w tym temacie. Wiem, że jest bardzo duuużo czasu, ale za ok miesiąc wprowadzam się do nowego domu i jestem na etapie zamawiania mebli na wymiar więc to ostatni moment na podjęcie takich decyzji. Na dole mam jeden pokój, który miał być naszą sypialnia, ale teraz rozważam przeniesienie jej na piętro i urządzenie pokoju dla dziecka obok.
Moje koleżanki też tak mi radzą
katsuyoshi lubi tę wiadomość