Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAneta wrote:Hej dziewczyny mam pytanie do osób które biorą magnez jaki bieżecie i w jakiej dawce? Bo ja biorę Magne B6 forte 3x1. Ale dziś zaczęło się latanie gałki ocznej. ( to tylko czuje że drży a nic nie widać) przed ciąża jak tak miałam to brałam chwile magnez i przechodziło. A teraz nie wiem co bo cały czas biorę ten magnez a tu drży oko. I chciałam wiedzieć jakie macie Wy dawki czy można by to zwiększyć jeszcze chodź na kilka dni. Wizyte dopiero za 2tyg mam.
-
nick nieaktualnyDziewczyny, macie jakaś sprawdzona bieliznę do polecenia ? Chodzi mi o biustonosz. w obwodzie biustu jestem już 9cm na plusie, nie powiem wyglada to super przy mojej drobnej posturze ale czuje ze potrzebuje porządnego stanika. moje dotychczasowe dawno nie pasują, kolejny kupiony bez fiszbin dawał rade do tej pory ale już muszę kupić coś nowego. slyszalam ze są staniki „rosnące” ? czyli ze nie trzeba co miesiąc kupować bo dopasowują się do biustu. no i musi być bez fiszbin bo się wżynają niemiłosiernie. najwygodniej chodzić bez ale nie chce mieć później obwisow do pasa.. poratujcie czyms !
-
shooa wrote:Dziewczyny, macie jakaś sprawdzona bieliznę do polecenia ? Chodzi mi o biustonosz. w obwodzie biustu jestem już 9cm na plusie, nie powiem wyglada to super przy mojej drobnej posturze ale czuje ze potrzebuje porządnego stanika. moje dotychczasowe dawno nie pasują, kolejny kupiony bez fiszbin dawał rade do tej pory ale już muszę kupić coś nowego. slyszalam ze są staniki „rosnące” ? czyli ze nie trzeba co miesiąc kupować bo dopasowują się do biustu. no i musi być bez fiszbin bo się wżynają niemiłosiernie. najwygodniej chodzić bez ale nie chce mieć później obwisow do pasa.. poratujcie czyms !
Oo właśnie mam to samo. Wczoraj jak byłam w pracy mój pojechać z cora na zajęcia i wstąpił do gatty bo ciągle truje że muszę stanik kupić większy haha i babeczka poleciła jakiś stanik Bra perfekt. Ponoc bardzo wygodny. Ale nie kupił bo nie mam pojęcia jaki rozmiar. Muszę podjechać i zmierzyć. Ale zerknij sobie na stronie. -
Ula30 wrote:Dziewczyny, jak rozwiązujecie sprawę z łóżeczkiem w dwupiętrowym domu? Ja na górze w sypialni chcę mieć normalne łóżeczko drewniane, ale nie wiem co na dół. Nie chcę kosza Mojżesza ani niczego takiego małego, co starczy na 3-4 miesiące. Myślałam o kołysce drewnianej, ale też jest dosyć mała. Ewentualnie łóżeczko turystyczne, ale materac jest za cienki,jak na cały dzień leżenia. A może po prostu drugie normalne łóżeczko?
Moje u góry będzie mieć łóżeczko, a na dole kanapę. A jak się zacznie obracać to podłoga. Porzucone na macie na podłodze radzą sobie całkiem nieźle. To tak z doświadczenia 😉 syn jak sobie radzić musiał sam, to chodził zanim 10mcy skończył. -
nick nieaktualnySpodobał mi się pomysł, żeby kupić mobilne łóżeczko na kółkach z moskitierą, żeby moglo też stać na tarasie . No i pomysł z kanapą, a później matą na podłodze 😏. Co do bielizny, ja jeszcze wciskam się w stare staniki (zawsze miałam za duże 😀), ale już mi piersi wyskakują z nich. Ogólnie to w domu chodzę bez stanika, bo tak mi najwygodniej. Ostatnio kupiłam też w Lidlu na próbę bawełniany do karmienia i jest spoko. Tylko sutki przebijają przez ciuchy, więc raczej po domu. A jak wychodzę to mam sportowy z Reeboka, bawełniany z miseczkami i jest ok.
Tabolek lubi tę wiadomość
-
shooa wrote:Dziewczyny, macie jakaś sprawdzona bieliznę do polecenia ? Chodzi mi o biustonosz. w obwodzie biustu jestem już 9cm na plusie, nie powiem wyglada to super przy mojej drobnej posturze ale czuje ze potrzebuje porządnego stanika. moje dotychczasowe dawno nie pasują, kolejny kupiony bez fiszbin dawał rade do tej pory ale już muszę kupić coś nowego. slyszalam ze są staniki „rosnące” ? czyli ze nie trzeba co miesiąc kupować bo dopasowują się do biustu. no i musi być bez fiszbin bo się wżynają niemiłosiernie. najwygodniej chodzić bez ale nie chce mieć później obwisow do pasa.. poratujcie czyms !
Co do staników do karmienia brafiterka powiedziała mi, że nie ma co kupować przed porodem, bo rozmiar ustali się dopiero po unormowaniu laktacji, a na początek wystarczy miękki sportowy stanik do karmienia, bo i tak przy nawale ciężko cokolwiek założyć. -
Kosmo wrote:Dziewczyny które mają już dzieci, powiedzcie mi jak to jest z tymi pierwszymi ubrankami... Bo zamówiłam już z vinted troszkę ciuszkow, głównie 62, ale jeśli chodzi o body z krótkim rękawem czy rampersy to 56 (zakładam że jednak początkiem lipca będzie skwar, u nas w mieszkaniu zawsze jest ok 27 stopni latem więc chyba ok). I niby wszędzie czytam żeby kupować mało tych mniejszych a jednak skupić się na 62, ale znów wczoraj oglądałam kilka filmików na YT gdzie dziewczyny pakowały się do porodu i większość z nich brała nawet zestawy ubranek w rozm 50 🤷 Takich to w ogóle nie brałam nawet pod uwagę i zgłupiałam. Czy to takie częste żeby noworodek nie wszedł w ogóle w 56? Ja jak się urodziłam ważyłam 3600, przyszły tata 3400 plus mam cukrzycę, więc zakładam że jakiś gigant ze mnie nie wyjdzie. Wiadomo do jakiej wagi +/- taki bobas wchodzi w 56? Nie wiem co o tym myśleć, czuję się zagubiona w tym temacie ubranek 🤦
To zależy od wielkości dziecka i od tego jak szybko będzie przybierało później.
Ja dla syna dostałam tony ciuchów w rozmiarach od 50 do 74. A po porodzie koleżanka na szybko dokupowala mi ciuchy na 44 bo w 50 się topił. Do około 3 mca wchodził w rozmiar 56 jeszcze ale za to w 62 pochodził tylko tydzień. 62 i 68 nosił dosyć długo.
Myślę, że komplet na 50 i 56 warto przygotować (body, polspiochy, pajac, sweterek lub bluzka) a większe rozmiary kupować później -
Natka95 wrote:Dziewczyny, macie jakieś opinie o wózkach Bebetto? Wpadły mi w oko Luca i Torino 2w1, ale widziałam ze dziewczyny narzekają na ciężka spacerówkę 🤔 co byście poleciły? Chce kupić nowy wózek, ale szczerze chciałbym się jednak zmieścić w ok. 2 tysiącach, bo ceny niektórych po 5 k mnie przerażają.
Bierz wózek taki jak ci się podoba i nie patrz na spacerówkę. Z reguły jak dziecko wyrasta z gondoli rodzice kupują inną spacerówkę, mniejszą i lżejszą. Te w zestawie raczej są duże i niepraktyczne.
Jest jeszcze opcja kupienia spacerówkę z nakładaną gondola -
Alunis wrote:Ja się obawiam pielęgnacji chłopczyka, bo u dziewczynki to po prostu wszystko wycieram, a u chłopczyka jest jeszcze napletek i sama nie wiem czy to się sciaga? Bo wydaje mi się, że nie, ale sama nie wiem. Dzieci umieją się urobić po pachy i Zastanawiam się co wtedy z ptaszkiem poza wytarciem :p
Napletka nie powinno się ściągać wg mojej lekarki. Jak się urobi po pachy to najlepiej do wanny lub zlewu z pupą. Najczęściej wystarcza tylko wytarcie.
Chociaż spotkałam się i z metodami ściągania Napletka i mycia.
Alunis lubi tę wiadomość
-
olimama wrote:Ja rozpatruje Espiro Next 2.1 ta wersję z wentylacją gondoli i koniecznie wzielabym do niego pompowane koła, u mnie w okolicy też mnóstwo dróg gruntowych.
A dlaczego pompowane koła? Wydaje mi się, że to właśnie na wsi, na polnych drogach, leśnych, nie utwardzonych jest większa możliwość złapania gumy. Mój pierwszy wózek miał silikonowe i drugi też ma. Idealnie na takie tereny, nawet po plaży dał radę -
Ula30 wrote:Dziewczyny, jak rozwiązujecie sprawę z łóżeczkiem w dwupiętrowym domu? Ja na górze w sypialni chcę mieć normalne łóżeczko drewniane, ale nie wiem co na dół. Nie chcę kosza Mojżesza ani niczego takiego małego, co starczy na 3-4 miesiące. Myślałam o kołysce drewnianej, ale też jest dosyć mała. Ewentualnie łóżeczko turystyczne, ale materac jest za cienki,jak na cały dzień leżenia. A może po prostu drugie normalne łóżeczko?
A kojec? -
Kama_86 wrote:Ja od jakiegoś czasu kupuję tylko u brafiterki. Zawsze mi coś dobierze. Mam duży biust, a po pierwszej ciąży jeszcze się rozósł. Myślę, że warto iść do specjalistki i wydać 200 zł raz na jakiś czas, bo nie kupuję już takich staników, które może i są trochę tańsze, ale do niczego się nie nadają. Te które mam są bardzo wygodne. Po ciąży też bywa, że biust nie wraca do poprzedniego rozmiaru, więc te większe kupione teraz mogą się jeszcze przydać. Nie jest też tak, że rozmiar zmienia się w ciąży co miesiąc.
Co do staników do karmienia brafiterka powiedziała mi, że nie ma co kupować przed porodem, bo rozmiar ustali się dopiero po unormowaniu laktacji, a na początek wystarczy miękki sportowy stanik do karmienia, bo i tak przy nawale ciężko cokolwiek założyć.
Mój problem z biustem jest taki, że są duże i szeroko rozstawione. Fiszbiny odpadają zupełnie bo mi się poprostu wbijają w cycki. Byłam u kilku specjalistów i ni huhu, na chwilę było ok ale już po godzinie zrywałam z siebie każdy stanik z fiszbinami.
Najczęściej noszę sportowe lub babcine bez fuszbin i wkładek. Znalazłam takie modele "babcine " tylko ładniejsze w bonprix i jestem bardzo zadowolona
Biustonosze do karmienia tak jak piszesz dopiero po porodzie kiedy laktacja się unormuje a na początek dobre są takie szmaciane zwykłe rozchylane na boki. Mialam z medeli bodajże i super się sprawdził przy nawale
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2021, 19:58
Kama_86 lubi tę wiadomość
-
akilegna♥ wrote:Biustonosze do karmienia tak jak piszesz dopiero po porodzie kiedy laktacja się unormuje a na początek dobre są takie szmaciane zwykłe rozchylane na boki. Mialam z medeli bodajże i super się sprawdził przy nawale
-
akilegna♥ wrote:Mój problem z biustem jest taki, że są duże i szeroko rozstawione. Fiszbiny odpadają zupełnie bo mi się poprostu wbijają w cycki. Byłam u kilku specjalistów i ni huhu, na chwilę było ok ale już po godzinie zrywałam z siebie każdy stanik z fiszbinami.
Najczęściej noszę sportowe lub babcine bez fuszbin i wkładek. Znalazłam takie modele "babcine " tylko ładniejsze w bonprix i jestem bardzo zadowolona
Biustonosze do karmienia tak jak piszesz dopiero po porodzie kiedy laktacja się unormuje a na początek dobre są takie szmaciane zwykłe rozchylane na boki. Mialam z medeli bodajże i super się sprawdził przy nawale
Ze staników polecam z firmy alles mama.
Ja też noszę miękki, bez fiszbin, bo mam tak tkliwy biust teraz, że po staniku usztywnianym odczuwam bóle w piersiach Też mam tak rozstawione piersi, teraz fiszbiny, to ból.
Nie straszcie z tym powiększeniem biustu, przed pierwszą ciążą miałam 70F, w trakcie laktacji i po - zostało mi 75H a teraz mam 75I, jak urośnie jeszcze bardziej, to się załamię "Normalne" staniki na ogół kończą się na rozmiarze H
Kojec polecam bardzo. Bez tego nie mogłabym w spokoju skoczyć sobie zrobić czegoś do jedzenia Dziecko wytrzyma mi tam do 20 minut, ale jednak! Na dłuższą metę jest super.
akilegna♥ lubi tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero. -
Kama_86 wrote:Ja normalne mam z dopasowanym mostkiem, a na pierwsze tygodnie po porodzie kupiłam bawełniane z h&m z zapięciami na klamerki,które można obsłużyć jedną ręką. Dla mnie są bardzo wygodne. Mam też koszulki na ramiączka z takim zamknięciem i pod nie nie trzeba stanika bo podtrzymują dobrze biust. Ubrania do karmienia otwierane od boku są dla mnie mniej wygodne i takie mam tylko wyjściowe. Piżamy też lubię z guzikami przez środek biustu, a jeszcze lepiej, żeby były napy, nie guziki.
O właśnie jeszcze te koszulki fajnie się sprawdzały.