X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • jusci Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój poród SN skończył się nagłym cc. Dla mnie to była trauma... I nie chodzi o ból, bo miałam znieczulenir, ale to, że przez brak opieki że strony położnej o mało nie zostałam bez dziecka.. Szczęście, że nie zapomniała odpisać ktg, bo jak zobaczyłam co się dzieje, to w sumie po 7min dziecko było że mną całe i zdrowe. Dlatego mam taką traume.. Teraz cały czas rozważam SN, choć termin cesarki już mam. Jeśli SN, to o tak będzie indukowany, bo mam za dużo wód i nie chce mnie długo z nimi trzymać..

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2021, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja, Kosmo
    u mnie wczoraj to wyglądało tak, ze dostawałam co ok 20-25 minut takiego przenikliwego skurczu, coś jakby nagłego niespodziewanego bolącego „spięcia”, przeciągłego ukłucia, uczucia jakbyś coś boleśnie przeszywało (ciężko to nazwać..), które czułam tam na dole, mysle ze w szyjce macicy? promieniowało to również wyżej. nie potrafię tez tak precyzyjnie określić czy to w szyjce, w każdym razie w kanale rodnym. gdyby nie to, ze zaczęło się to powtarzać w równych odstępach czasu to bym pewnie nie myślała ze to skurcze. trwało pare godzin, zakończyło się jednym taki silniejszym i dłuższym ok 3sekund. młody do tego szalal w brzuchu. dwa magnezy wzięłam dwie nospy i przeleżałam.
    dzisiaj na spokojnie już mysle ze to może kwestia tego, ze młody ułożył się główka w dół i może naciskał na szyjke? nie jechałam do szpitala w panice tylko dlatego, ze szyjka wczoraj miała na usg ok 5cm wiec wiedziałam, ze z nią jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2021, 09:36

• StarającaSię Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Ja się o wiele bardziej obawiam CC niz SN i bede sie bronic rekami i nogami przed CC chyba ze beda wskazania medyczne.
    to dokładnie tak jak ja

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nastawiam na SN bo boje się powikłań po CC w kolejnej ciąży. A jeszcze 3 zarodeczki na mnie czekają i muszę wszystkie zabrać.

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakiej firmy polecacie biustonosze do karmienia? Najlepiej bez fiszbin i miękkie, ala topy a nie staniki. I żeby te ramiączka nie były takie aseksualnie szerokie...Mam małe piersi, które nic nie urosły i czuję się mocno niekomfortowo w takim zwykłym staniku z lidla a nie chciałam przepłacać 🤦

shooa lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny jakiej firmy polecacie biustonosze do karmienia? Najlepiej bez fiszbin i miękkie, ala topy a nie staniki. I żeby te ramiączka nie były takie aseksualnie szerokie...Mam małe piersi, które nic nie urosły i czuję się mocno niekomfortowo w takim zwykłym staniku z lidla a nie chciałam przepłacać 🤦

Ja kupiłam topy w gatta, z tym, że takie na teraz, o staniki, topy do karmienia nie pytałam jeszcze ale może mają.. :)

Kosmo lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    na szykownamama.pl jest spory wybór bielizny. mam dwa i jestem zadowolona

Kosmo lubi tę wiadomość

• Zula36 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:36

Kosmo lubi tę wiadomość

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • lysinka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staniki do karmienia będę kupować pewnie w hm i w alles, te sprawdziły mi się poprzednio. Sprawdzę też wasze typy 🙂

Kosmo lubi tę wiadomość

km5smg7yaiikzi6r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2021, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które rodziły albo planują rodzic SN- czy w praktyce faktycznie można rodzić w pozycji wertykalnej? Czy to jest łatwiejsze? Czy da radę, jeśli wcześniej nie chodziłam na szkołę rodzenia? Pokażą mi w trakcie, na porodowce, co robić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2021, 12:11

• martini92 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 tak naprawdę w każdym szpitalu jest inaczej, dlatego najlepiej zebrać info wcześniej nt szpitala w którym chcesz rodzić żeby się przygotować. Na stronie gdzierodzic.info jest sporo opinii i informacji, można też szukać na stronie internetowej szpitala.
    U mnie było tak że rodziłam całą noc, faktycznie mogłam zmieniać pozycję, siąść na piłkę, pójść pod prysznic itp, ale postępu porodu nie było. Rano zmieniła sie położna, oświadczyła że koniec zabawy, podali mi oksy (była już doba od odejścia wód, więc trzeba bylo szybko kończyć), kazała mi leżeć na boku, a na sam koniec jak już była widoczna główka to na plecach. Faktycznie po 1,5h było po wszystkim więc złego słowa nie powiem.
    Na pewno jest sporo materiałów w internecie z których możesz się nauczyć jak oddychać itp, także spokojnie dasz radę;) i tak dopóki się tego nie przeżyje to trudno sobie to w ogóle wyobrazić, szkoła rodzenia wiele nie pomoże

preg.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojej strony mogę też polecić balonik aniball do przygotowywania się przed porodem, mi się sprawdził i na pewno teraz też będę używać. Można się nauczyć jak przeć, dobrze przygotowuje krocze, dzięki niemu uniknęłam nacinania i normalnie mogłam siedzieć jeszcze tego samego dnia. No i wg mnie dobrze przygotowuje psychicznie, jak się w domu potrenuje 🙂

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2021, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm... A po stosowaniu tego balonika wszystko na dole wraca później do normy? Czytałam na stronie mojego szpitala, że mają koło porodowe do porodu w pozycji wertykalnej. Tylko chodzi mi o to, że jeśli nigdy wcześniej nie miałam z tym styczności, to czy pokażą mi co i jak w trakcie porodu?

• lysinka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Dziewczyny, które rodziły albo planują rodzic SN- czy w praktyce faktycznie można rodzić w pozycji wertykalnej? Czy to jest łatwiejsze? Czy da radę, jeśli wcześniej nie chodziłam na szkołę rodzenia? Pokażą mi w trakcie, na porodowce, co robić?

Bardzo dużo zależy od konkretnego szpitala, u mnie w większości szpitali nie można rodzić w pozycjach wertykalnych. Są jednak takie, gdzie nie ma problemu, a wręcz zachęcają. Musisz rozeznać się lokalnie.

Poprzednim razem poszłam na żywioł, bez szkoły rodzenia. Na szczęście trafiłam na super położne w szpitalu i miło wspominam poród. W sumie to trafiłam na oddział już ze sporym rozwarciem. Teraz zamierzam umówić się z położną i omówić sam poród i przygotowanie do niego. Większość tematów przerabianych w szkołach rodzenia jest mi niepotrzebna.

km5smg7yaiikzi6r.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula powinni powiedzieć co i jak, ale dużo zależy od personelu, na który akurat trafisz. Pewnie żeby mieć pewność to trzeba byłoby wynająć prywatną położną albo doulę.
    A na dole to po ciąży i porodzie generalnie nie jest tak samo, balonik raczej na to nie wpływa;) po jakimś czasie powinno wszystko wrócić do normy, ale to też u każdego inaczej. Z seksami nam się akurat poprawiło nieco nawet.

preg.png
  • vatolina Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:

Ja rodziłam w tej pozycji większość czasu :) ale jak już były silne parte. Czy jest łatwiej? Napewno było mi wygodniej niż na plecach, ale nawet nie chce myśleć co tam ze mnie wychodziło bo moja położna rękawiczkę zmieniała po każdym skurczu . Podczas każdej przerwy w skurczu wkładała rękę do środka i mnie masowała a gdy zaczynał się skurcz , wyjmowała rękę. Na ostatnich 3 skurczach kazała mi się odwrócić na plecy :) ja ze szkoły rodzenia tego nie znalazłam instruowała mnie moja wykupiona położna :) zanim zaczęły mi się parte układałam się tak żeby czegoś nie rozj*** ać 😜 ale pchałam nogami i rękami az tą dyktę w nogach wywalilam 🙈 ale mi rozwarcie od 0 do 10 zrobiło się w 4 godziny wiec miałam hardcore

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. A w ogóle dużo z Was będzie miało prywatną położna do porodu? Jak to jest, że nie ważne czy świątek, piątek czy niedziela, czy środek nocy, dzwonicie do niej i ona jest z Wami w szpitalu? I personel szpitala na to pozwala?

• Alunis Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:

Staniki polecam z alles, są przepiękne i super jakościowo. :) Są zarówno takie miękkie(a jakie wygodne!) i takie bardziej "sexi", nawet w większych rozmiarach. :)
    shooa wrote:
    Anja, Kosmo
    u mnie wczoraj to wyglądało tak, ze dostawałam co ok 20-25 minut takiego przenikliwego skurczu, coś jakby nagłego niespodziewanego bolącego „spięcia”, przeciągłego ukłucia, uczucia jakbyś coś boleśnie przeszywało (ciężko to nazwać..), które czułam tam na dole, mysle ze w szyjce macicy? promieniowało to również wyżej. nie potrafię tez tak precyzyjnie określić czy to w szyjce, w każdym razie w kanale rodnym. gdyby nie to, ze zaczęło się to powtarzać w równych odstępach czasu to bym pewnie nie myślała ze to skurcze. trwało pare godzin, zakończyło się jednym taki silniejszym i dłuższym ok 3sekund. młody do tego szalal w brzuchu. dwa magnezy wzięłam dwie nospy i przeleżałam.
    dzisiaj na spokojnie już mysle ze to może kwestia tego, ze młody ułożył się główka w dół i może naciskał na szyjke? nie jechałam do szpitala w panice tylko dlatego, ze szyjka wczoraj miała na usg ok 5cm wiec wiedziałam, ze z nią jest ok.

Wygląda jak skurcze przepowiadające. Też dzisiaj miałam coś podobnego. Brzuch zaczął mnie boleć jak na miesiączkę i dostałam silnych bóli krzyżowych. Brzuch mi twardniał od góry i nie czułam podczas twardnienia ruchów dziecka, a jak puszczało, to mały szalał. Były one co kilka minut, już miałam jechać na porodówkę, ale przeczyściło mnie i przeszło. Mega dziwne. Byłam przerażona, myślałam, że urodzę... do kibla. Okropnie się to pisze. Ale od kilku godzin jest spokój, ruchy czuję normalnie itd.

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny..zapisałam się na szczepienie...idę w czwartek pfizerem..mam nadzieję że do czwartku nie zmienię zdania..jutro będę jeszcze rozmawiać z lekarzem rodzinnym bo mój ginekolog rekomenduje szczepienia...ale muszę się jeszcze upewnić...

lprki09kusm93td5.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A poza tym dzisiaj rano po przebudzeniu miałam mega silny skurcz prawej łydki...masakra..a biorę magnez 3x1..no i niestety ze spaniem coraz gorzej..a to biodro..a to brzuch..a to dzisiaj przyłożyłam mężowi z główki..bo ja się teraz niestety bardzo rozwalam na łóżku..więc coś czuję niedługo mąż zostanie przeniesiony do salonu 😉🤣

lprki09kusm93td5.png
‹‹ 254 255 256 257 258 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ