Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Natka, Martamus, kciuki za Was dziewczyny. Dajcie znać jak tam u Was.
Odnosnie paskow ja dostaje z refundacja. 🤔 Ciekawe od czego to zależy.
Ja zdecydowałam się na Medele Swing w wersji Flex, bo przekonały mnie te nowe lejki. Wydają się dobrze układać na piersi. Życie zweryfikuje. Stare laktatory udało mi się sprzedać to trochę mniej zabolal zakup. 😉 -
Zamowilam sobie koszule do karmienia Lupoline i jestem nią zachwycona, ma górę uszyta na ksztalt miekkiego biustonosza z odpinanymi ramiączkami. Juz w niej śpię jest lekka i wygodna dla brzuszka, a do tego czuję się w niej całkiem zgrabnie. Myślę, że do przytulasow z malenstwem i karmienia tez będzie bardzo poręczna. Szkoda, że wczesniej na nia nie trafiłam, bo mam już inne, więc na tej jednej przestanę.
W ogóle zaczynam puchnąć, zwłaszcza stopy i kostki. 😖 -
nick nieaktualnyNa 100% paski są w stanach przedcukrzycowych i w innych sytuacjach, gdy trzeba monitorować cukier, a nie ma jeszcze rozpoznanej cukrzycy. Na 30% jak jest rozpoznana cukrzyca ale nie leczona tak intensywnie. Na R jeśli cukrzyca t.1 lub inne typy cukrzycy, które wymagają wstrzyknięcia insuliny co najmniej 3x dz.
-
Wydaje mi się, ze ciężarne z rozpoznana cukrzyca tez maja R. A przynajmniej ja tak dostaje od diabetologa i ostatnio gin też mi tak wypisal, a insulinę biorę tylko na noc.
-
Olimama, dziękuję że pytasz. Dziś obserwacja i ostatnia kroplowka z magnezem, od wieczora przechodzę na magnez doustnie. Wkładka czysta, także leżymy i odpoczywamy.
Jutro badanie i decyzja czy do domu, czy zostaje na weekend.
Każdy dzień na wagę złota generalnie, ale musimy jeszcze trochę wytrzymać 🙏olimama, Zula36, Kosmo, aliciaaa, akilegna♥, Alunis, lysinka, Kama_86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Natka, jak już przyjelas pełna dawke sterydu to w razie w bedzie dobrze. Ale niech sobie jeszcze posiedzi te pare tygodni w brzuszku.
Natka95 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Wydaje mi się, ze ciężarne z rozpoznana cukrzyca tez maja R. A przynajmniej ja tak dostaje od diabetologa i ostatnio gin też mi tak wypisal, a insulinę biorę tylko na noc.
-
Ula30 wrote:Ja piszę jakie są oficjalne wskazania do refundacji. Jak Wam lekarz zapisze w dokumentacji, że wymagacie kontroli kilka razy dziennie, to naciągnie na R. Ale nie musi.
medimind, Ula30 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny slyszalyscie kiedyś że jak pod koniec ciąży złapie się jakieś przeziębienie czy choćby zapalenie pęcherza to potem dziecko może się urodzic z zapaleniem płuc? Mimo że my już np jesteśmy zdrowe? Właśnie rozmawiałam z koleżanka która urodziła tydzień temu i okazuje się że od razu po urodzeniu młody miał problem z oddychaniem i tak jej powiedzieli w szpitalu że jej przeziębienie tydzień czy dwa wcześniej mogło mieć na to wpływ 🙁 A miała wywoływany poród w 38tc ze względu też na cukrzycę. Powiem wam że strasznie mnie to zestresowało... Wiem że na pewne sprawy jak ta mamy niewielki wpływ ale ja w ogóle o czymś takim nie słyszałam wcześniej, a teraz bobas biedny przynajmniej jeszcze tydzień będzie w szpitalu leżał a ona może tylko przynosić mleko i widziała go tylko dwa razy - zaraz po porodzie i raz ja wpuścili do niego na 10min... 🥺
-
Zula36 wrote:Kosmo nie wiem jak akurat z przeziębieniem ale siostra miała bakterie w moczu w ostatnim badaniu, gin to olał i potem mały miał infekcje w rezultacie byli aż 14 dni w szpitalu bo dawali mu antybiotyk.
U mnie bakterie w moczu są w każdym badaniu ogólnym od początku ciąży. Ostatnio pojawiły się też znikome leukocyty 4-6, po czym zrobiłam posiew moczu i wynik wyszedł prawidłowy (przynajmniej tak mi gin napisał, wyszło <1000 na 1ml, wynik nieznamienny patologicznie tak jest wpisane). Gin polecił tylko zrobić kurację 10dniowa femistina i dużo pić 🤷 Powinno mnie to mimo wszystko martwić? Czemu mimo wszystko wychodzą te bakterie, staram się poprawnie pobierać próbkę moczu -
nick nieaktualny
-
Kosmo, jeśli chodzi o infekcję dróg moczowych albo rodnych to jak najbardziej podczas porodu może dojść do zakażenia dziecka. Tylko właśnie z tego powodu robi się kontrolne badania moczu i wymaz w kierunku nosicielstwa gbs i w razie czego podaje się profilaktycznie antybiotyk, żeby zminimalizować ryzyko. Natomiast zwykłe przeziębienie wirusowe nie powinno mieć wpływu wg mnie, większość wirusów nie przechodzi przez łożysko, nie wiem jak covid ale chyba narazie też nie udowodnili.
medimind lubi tę wiadomość
-
gf95 wrote:Niewielka ilosv baterii w moczu w ciazy to nic zlego, gorzej jak pojawia sie leukocyty, ketony czy cukier
-
nick nieaktualny