X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    A jak podajecie espumisan, do butelki cxy na lyzeczke lepiej?
    Ja prosto do dziuba, moja je lubi od razu jak poczuje to sama otwiera buzię a ten mój egzemplarz strasznie wolno puszcza kropelki więc nie ma obaw że za dużo dam.

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 19:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2021, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Ja prosto do dziuba, moja je lubi od razu jak poczuje to sama otwiera buzię a ten mój egzemplarz strasznie wolno puszcza kropelki więc nie ma obaw że za dużo dam.

Tez tak chyba zaczniemy bo w mleku to nie wiem ile ona tego dostaje. A tak to wiem ze dostala 5 kropel

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    A jak podajecie espumisan, do butelki cxy na lyzeczke lepiej?

Jak Ci wygodniej. Ja wolałam na lyzeczce przed butelka bo miałam gwarancję że weźmie cała dawkę, a mleka może część zostawić.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tymi kroplomierzami to jest tak że jest tam taka dziurka, ona musi być po przeciwnej stronie niż miejsce skraplania, żeby się buteleczka odpowietrzala.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2021, 04:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wody mi odeszły, jestem już w szpitalu. Niestety słaba czynność skurczowa, ale czekamy na rozwój akcji.

Kama_86, vatolina, Anszelika, olimama, Alunis, Babcia, Kosmo, StarającaSię, Maniuś, lysinka, akilegna♥ lubią tę wiadomość

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, kciuki za szybki poród ✊

Ula30 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2021, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Wody mi odeszły, jestem już w szpitalu. Niestety słaba czynność skurczowa, ale czekamy na rozwój akcji.

Trzymaj sie!

Ula30 lubi tę wiadomość

• LENi Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie masakra.. Młoda mało jadła, mimo że karmiłam SN, wczoraj dużo spadła z wagi więc kazały mi dokarmiać.. MMało ciągnęła.. Dziś mi nie chce w ogóle jeść.. :/ ja się załamie.. Co inna położna to inne metody.. :/ już się martwię co to będzie..

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2021, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 powodzenia! Już niedługo będziesz tulić dwpjego maluszka👍

• vatolina Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 powodzenia!! 🌸
    Leni gratuluje dzidziusia!! 🤍 co do karmienia to wyluzuj przede wszystkim. U nas na oddziale w pierwszej dobie nawet wybudzać nie kazały pierwsza doba jest to regeneracji. Dużo spadła tzn ile? U mnie na sali dziewczyny córka nie chciała w drugiej dobie tez jeść nic jej nikt nie mowil... dziecko było zaśluzowane więc po cc tym bardziej może być? 🤔 to ze spada z wagi to normalne bo pozbywa się płynów i smółki a w drugiej dobie je tyle co wisienka wiec jak kazały ci podać modyfikowane to może być tez zapchana tym mlekiem... w ogóle co za typki zamiast kazać przystawiać żeby rozkręcić laktację to modyfikowane proponują 😣 dziecko jak się nie drze z głodu tzn ze mu to wystarczało...

martini92, olimama, Babcia, Kama_86, lysinka, akilegna♥, KasiaLukasia lubią tę wiadomość

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    A u mnie masakra.. Młoda mało jadła, mimo że karmiłam SN, wczoraj dużo spadła z wagi więc kazały mi dokarmiać.. MMało ciągnęła.. Dziś mi nie chce w ogóle jeść.. :/ ja się załamie.. Co inna położna to inne metody.. :/ już się martwię co to będzie..
    U mnie w szpitalu bylo to samo kazda co innego, ale ona musi spasc ile spadla

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2021, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    Ula30 powodzenia!! 🌸
    Leni gratuluje dzidziusia!! 🤍 co do karmienia to wyluzuj przede wszystkim. U nas na oddziale w pierwszej dobie nawet wybudzać nie kazały pierwsza doba jest to regeneracji. Dużo spadła tzn ile? U mnie na sali dziewczyny córka nie chciała w drugiej dobie tez jeść nic jej nikt nie mowil... dziecko było zaśluzowane więc po cc tym bardziej może być? 🤔 to ze spada z wagi to normalne bo pozbywa się płynów i smółki a w drugiej dobie je tyle co wisienka wiec jak kazały ci podać modyfikowane to może być tez zapchana tym mlekiem... w ogóle co za typki zamiast kazać przystawiać żeby rozkręcić laktację to modyfikowane proponują 😣 dziecko jak się nie drze z głodu tzn ze mu to wystarczało...
    W moim bylo to samo, wszystkie babki dokarmialy

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:

O nie! Zostawiasz mnie! 😭😭😭
    A serio to powodzenia 😘

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula powodzenia!! Czekamy na dobre wieści

Leni, nie martw się. Moja w szpitalu same położne dokarmily dwa razy nawet nie pytając mnie o zgodę, przynajmniej dzięki temu wyszlysmy po 2 dobach ze szpitala, także nie mam im tego za złe. Najważniejsze to dostawiać małą do piersi, choćby miała tylko być blisko brodawki a nie ssać, bo dokarmiona to ci prześpi długo i nie będzie chciała ciągnąć piersi. Zobaczysz że laktacja sama się pojawi, najwyżej rozkrecicie się w domu

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj na noc spróbowaliśmy z MM butelka od laktatora czyli medela calma i sama nie wiem co mam o tym myśleć 😅🤦‍♀️ Tzn tak, młodej smakowało, jadła i zjadłaby więcej ale po 40ml ją odstawiłam i dałam na dobitkę pierś bo zwyczajnie bałam się że zje całą butelkę i w nocy jej brzuch rozsadzi. Jak je pierś to z drugiej jestem w stanie kolektorem zebrać max 40ml czy to może znaczyć że więcej z piersi nie je? I temu te pory jedzenia są co 1,5-2h? I tak nieźle bo po tej butli z moją piersią przespała ponad 3h więc dzisiaj odpukac znów jestem wypoczęta 🙆

No i jeszcze jedno, ja wiedziałam że z butelek to leci jak z kranu, ale niby ta medela calma to trudna butelka bo dziecko musi ssać jak pierś żeby leciało. Ale i tak chyba leci sporo tego bo strasznie szybko musiała połykać aż się bałam że zaraz się zakrztusi. Jak je pierś to nawet jedząc łapczywie na początku nigdy nie jadła aż tak szybko. No i robi sobie co dwa trzy łyki przerwy przy piersi, czy powinnam jej takie przerwy też robić karmiąc butelką?

Jestem i tak szczęśliwa że załapała bez problemu, kupka była po tym mleku ok no i smakowało jej.

klz9mg7yyp19n25l.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, powodzenia!

Leni, dzieciaczki po porodzie są odpale, " taki bonus od natury" jak mówiła sympatyczna doktor u nas na oddziale. Głodne nie są, bo mają zapasy z życia plodowego, a żołądek wielkosci wisienki niewiele pomieści. Jak już podali mm, to masz chwilę wolnego. Jeśli chcesz rozkręcić laktacje to możesz poprosić o laktator i postymulowac piersi 7-5-3 min. na przemian każda pierś, jak uda sie złapać siare to popros położne żeby ja zebrały do strzykawki i jeśli bylaby konieczkosc to mozna podać zamiast mm. A jak nie to bez stresu. Najlepsze co mozesz zrobic to napij się wody, zrob sobie gniazdko, poobkladaj lozko poduszkami, kołdra, czy co tam masz do dyspozyji, tak żeby mieć wygodne podparcie dla głowy, szyi, barków i rak. Rozbierz dziecko do pieluszki i daj sobie na brzuch. Okryj kocykiem. Jeśli się rozbudzi to moze przypelza do piersi. A napewno Twój organizm odbierze sygnał, że produkcje należy uruchomić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2021, 11:46

jusci, vatolina, Babcia, KasiaLukasia lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, to nie jest tak, ze ile w kolektorze tyle wypija. Tam jest tylko wpuszczany nadmiar z nieuzywanej piersi. W tym czasie ona zjada dużo więcej. Ale popatrz jedno karmienie 40ml zebrane bez wysiłku to ile zapasow zbierzesz przez całą dobę.
    Na butelkach to ja się nie znam, ale chyba nie istnieje taka, ktora idealnie oddaje sposób i prędkość przepływu jak przy ssaniu piersi. Ja po synu mam Lovi, wydaje mi się, ze nie jadł z niej jakoś szybko, ale napewno inaczej niż z piersi.
    A jak tam wygląda z ssaniem po podcieciu wedzodelka? Dalej dlugo je, czy idzie jej to sprawniej? Bo Twój komfort pisałaś, że lepszy? Wy już bez kapturkow?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2021, 12:00

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wierz mi, to nie jest tak że laktacja się sama rozkręci. Znam wiele dziewczyn które chciały i nic z tego nie wyszło, włącznie ze mną. Tu nie ma gwarancji.
    Leni trzymam kciuki żeby obyło się bez cyckowych problemów!

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2021, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny wczoraj na noc spróbowaliśmy z MM butelka od laktatora czyli medela calma i sama nie wiem co mam o tym myśleć 😅🤦‍♀️ Tzn tak, młodej smakowało, jadła i zjadłaby więcej ale po 40ml ją odstawiłam i dałam na dobitkę pierś bo zwyczajnie bałam się że zje całą butelkę i w nocy jej brzuch rozsadzi. Jak je pierś to z drugiej jestem w stanie kolektorem zebrać max 40ml czy to może znaczyć że więcej z piersi nie je? I temu te pory jedzenia są co 1,5-2h? I tak nieźle bo po tej butli z moją piersią przespała ponad 3h więc dzisiaj odpukac znów jestem wypoczęta 🙆

No i jeszcze jedno, ja wiedziałam że z butelek to leci jak z kranu, ale niby ta medela calma to trudna butelka bo dziecko musi ssać jak pierś żeby leciało. Ale i tak chyba leci sporo tego bo strasznie szybko musiała połykać aż się bałam że zaraz się zakrztusi. Jak je pierś to nawet jedząc łapczywie na początku nigdy nie jadła aż tak szybko. No i robi sobie co dwa trzy łyki przerwy przy piersi, czy powinnam jej takie przerwy też robić karmiąc butelką?

Jestem i tak szczęśliwa że załapała bez problemu, kupka była po tym mleku ok no i smakowało jej.

Moja przy butelce sama robi takie przerwy.

Kosmo lubi tę wiadomość

‹‹ 418 419 420 421 422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ