Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Eh, mogłoby jeszcze wrócić trochę ciepła.
Kosmo, serio aż tyle. 😱
Sandrina, tak właśnie kladlam na drzemkę i wydawało się optymalnie pod kocykiem mgiełka, ale nie chcialam dawac pod kocem na noc, bo ona wyrzuca mocno nogi do góry. Teraz sprawdzam kark i goracy, ale nie spocony to chyba jednak ściągnę jej te śpiochy przy zmianie pieluchy. 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 22:02
-
nick nieaktualnyAngiee właśnie z tymi wagami to tak różnie bywa. U nas przy wypisie było 3150, 3 czy 4 dni na wadze położnej podczas wizyty taka sama masa ciała, nic nie przybrała, a tydzień później nagle 400g+. W tamtym tygodniu mając miesiąc ważyła 4300. Nie wiem co ja mam w tym mleku, że ona tak się pasie😅
W necie są fajne tabelki jak ubierać dziecko do śpiworka. Np tu: https://www.slumbersac.pl/pl/i/Co-to-jest-Tog/23
U nas ok 20st, mamy śpiworek tog1, dość cienki, więc zakładam pajaca i jest ok.olimama lubi tę wiadomość
-
Moja miała 50 cm i 2580 g przy urodzeniu. Teraz niby 54 cm i 4220 g. Ubrania nosi 56 ( pajace) i 62 ( bodziaki) Polspiochy i spodenki to roznie. Sukienek jeszcze nie nosiła. Dopiero niedawno nabrała cialka.
Ja tez jestem zmarzlak a śpię z kołdra po sama brodę nawet latem wiec jest mi ciężko ubierać dziecko. Dzisiaj niby 18 stopniała padało i bylo zimno a potem wyszło słońce i sie zrobiło nawet ciepło. Tylko zazwyczaj wieje. Mała miała body z długim rękawkiem i bluzę, spodenki i czapeczkę cienka i jak zasnęła przykrywalam kocykiem.
Ostatnio przeglądałam ciuchy i mam kilka kombinezonów w różnych rozmiarach, bo dostałam i mam nadzieje, ze nie będę musiał nic kupować. Na razie jak będzie chłodniej to planuje taki dresowy ubierać.
Mam sporo body na krótki rękaw i nie wiem jaj wykorzystać bo same to za chłodno w domu raczej, minusie robi zimno jak dłużej karmie. Sobie pajacu i spieorku cienkim. Na razie nie zmieniam, bo jest jej wiecej i ma warstwę ochronna własna.
Do fotelika muszę coś kupić. Macie coś na jesień a potem śpiworek na zimę?
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
Jeszcze chciałam zapytać jakie badania robilyscie po porodzie?
W sobotę idę się kłuć i zastanawiam się co przy okazji sprawdzić. Muszę zrobić hormony tarczycowe i na pewno morfologię, żelazo i ferytyne, bo miałam anemię ale nie wiem czy coś jeszcze warto
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
-
Pisałyśmy o kubkach termicznych. Przyszedł mój z duki i potwierdzam, ze nadal dobrze trzyma.
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
Gameta Gdynia
-
ina-1409 wrote:Jeszcze chciałam zapytać jakie badania robilyscie po porodzie?
W sobotę idę się kłuć i zastanawiam się co przy okazji sprawdzić. Muszę zrobić hormony tarczycowe i na pewno morfologię, żelazo i ferytyne, bo miałam anemię ale nie wiem czy coś jeszcze warto4x córka😁❤️🤪
-
Straw wrote:No i co wtedy? W spacerówkę? Ciekawe czy już będzie na tyle sztywno siedziała1. Drugiego wózka na pewno kupować nie będę. Najwyżej wytnę otwory w gondoli na nogi😅
-
StarającaSię wrote:ja jade właśnie jutro na badania planuje tsh i morfologie,też miałam lekką anemie(nie wystarczy zwykła morfologia żeby sprawdzić czy wszystko ok?)hmmmmm
W sumie to nie wiem, ale miałam już tak, ze morfologia niby w normie a zelazo było niskie 🤷♀️
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
Gameta Gdynia
-
nick nieaktualnyina-1409 wrote:Jeszcze chciałam zapytać jakie badania robilyscie po porodzie?
W sobotę idę się kłuć i zastanawiam się co przy okazji sprawdzić. Muszę zrobić hormony tarczycowe i na pewno morfologię, żelazo i ferytyne, bo miałam anemię ale nie wiem czy coś jeszcze warto
Morfologie robilam tylko -
nick nieaktualny
-
Ja wczoraj kupiłam coś takiego na Vinted..też nie mam pojęcia jak ubierać, mam nadzieję że na zimę będzie ok.
I zamówilam też otulacz do fotelika.
My dziś po usg bioderek. Też wam kazali przyjść na kontrole za 3 msc? U nas wszystko ładnie, ale kazali się umówić na kontrolę 🤔
I jeszcze jedno - ile skończonych tygodni będą miały bądź miały wasze maluchy jak mieliście szczepienie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 23:06
-
nick nieaktualnyNatka95 wrote:Ja wczoraj kupiłam coś takiego na Vinted..też nie mam pojęcia jak ubierać, mam nadzieję że na zimę będzie ok.
I zamówilam też otulacz do fotelika.
My dziś po usg bioderek. Też wam kazali przyjść na kontrole za 3 msc? U nas wszystko ładnie, ale kazali się umówić na kontrolę 🤔
I jeszcze jedno - ile skończonych tygodni będą miały bądź miały wasze maluchy jak mieliście szczepienie?
u nas kazali przyjsc na kontrole po 6 tygodniach, miala skonczone przy szczepieniu dzis 7 tygodni -
A mi ortopeda wykonujący usg powiedział, ze nie trzeba kontroli.
Do szczepienia miska miała skończone 6 tyg.
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
Gameta Gdynia
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyIna- ja mam bluzki takie na długi rękaw, nie wiedziałam jak to ubierać i właśnie wykorzystuje teraz- po domu czasem ma body na krótki+ bluzka na długi+ cienkie spodnie.
Ja nie robiłam żadnych badań po porodzie, nikt mi nie kazał. A byłam już 2 x na kontroli. Następna dopiero w listopadzie. -
nick nieaktualny
-
Mi też nic lekarz nie kazał robić, żadnych badań krwi 🤷🏻♀️
Matko padam na ryj, młoda męczył brzuch od 2:30 jak zjadła tak do 5:30 nie spała wcale tylko płacz albo stękanie. I nie odkpadalska. Jak już ją nad ranem udało się odłożyć, ja już oczy ja zapałkach poszłam spać tak pobudka co 20min. Teraz znowu zasnęła przy akompaniamencie suszarki a ja już się ogarniam bo dobijają mnie te próby snu razem z nią. Co zasnę to zaraz są pobudki. To mnie chyba bardziej męczy niż całkiem niespanie 🤦♀️
Zastanawia mnie czemu wszędzie się czyta o problemach z brzuchem popołudniu/wieczorem a ona ma codziennie nad ranem. Raz mniejsze że te noce nie są tragiczne i z kilkoma pobudkami pospie np 6h a czasem takie jak dzisiaj. Że owszem pospalam 5h ale chyba z 10 pobudkami więc czuję się jak rozjechana żaba. I na tę nocne karmienia z piersi ją odbijam itd. i zazwyczaj po kąpieli jest rozluźniona i robi kupkę a jak nie to idą pierdy. A i tak codziennie 2-3 nad ranem się zaczyna jazda 🙍