X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój na długość ma miejsce jeszcze w gondoli, ale na szerokość jakiś mało mi się wydaje 😀. My w rozmiarze 62 chodzimy aktualnie,czasami 68. Ale to może być przekłamane no dużo ciuchów (większość) mamy w spadku i rozmiary mogą już być przekłamane :p.
    W poniedziałek ważył 4700g.

Zula36 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ULA - TWOJ ladnie przybrał juz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    ULA - TWOJ ladnie przybrał juz.
    No, z lekka okrągły jest. Może to przez te moje zastoje, bo przystawiałam go non stop 🤭

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf super już macie wagę 🙂 Ile miała mała jak się urodziła?

My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:

My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅

Jak się urodzila 3760, ale spadla do 3460 wiec liczmy od tej najnizszej wagi. Wychodzi jakies 140g na tydzien. Mysle, ze jest ok, w dolnej granicy moze bedzie mniejsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 18:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:

Gdzie w końcu robicie usg?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile cm urosly wasze dzieci od porodu?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przy urodzeniu miała 58cm, później w przychodni wyszło, że 54cm 🤷‍♀️ no i teraz przy szczepieniu 59cm czyli wg ich miary urosła 5cm, a 2.09 będzię miała 2 miesiące. Przeglądałam sobie liste urodzeniową: Anszelika nasze córki w pierwszej 3 pod względem wagi urodzeniowej 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmiary różne nosi większosc 62 jeszcze ale niektóre 68 już dobre,w gondoli tez się chyba za długo nie mieści

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dzisiaj spinam co chwilę z mężem no nie wiem czemu,ale wściekam się na niego co chwile. Mam wrażenie, że odkad urodziłam, to chodzi jakiś nieobecny ciągle 🤷‍♀️ ja do niego mowie, a on jakby mnie wgl nie słyszał. Spinamy się o to,że mu zwracam uwagę jak się małą zajmuje, a on nienawidzi jak się mu zwraca uwagę

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja niby 1 cm bo przy urodzeniu 54 a teraz 55. Juz sie o chorobach naczytalam. Mozliwe ze sie przy porodzie walneli?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Moja niby 1 cm bo przy urodzeniu 54 a teraz 55. Juz sie o chorobach naczytalam. Mozliwe ze sie przy porodzie walneli?

Ja te długości to tak z przymrużeniem oka trochę biore,bo nie trudno o pomyłke tutaj. To tak samo jak z waga, polożna mi mówiła,że w sumie każda waga może pokazać różną wage.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Ja te długości to tak z przymrużeniem oka trochę biore,bo nie trudno o pomyłke tutaj. To tak samo jak z waga, polożna mi mówiła,że w sumie każda waga może pokazać różną wage.

A jak ja dziś mierzyla to mega prostych nog nie miala. Myślę ze urosla wiecej. Widze po kokonie i wozku

• olimama Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja urodziła się 49, w 7 tyg. przy szczepieniu podobno miała 63. Wydaje mi się niemożliwe, że w tak krótkim czasie 14cm. 🤔 Waga urodzeniowa 2770, a oststnio 4550. Ale fakt, w oczach widać zmianę, zaczynalysmy rozmiarem 50, teraz głównie nosi 62 i mniejsze 68, ale body, czy sukienki w rozmiarze 56 teraz dopiero ładnie leżą.

Gf, nawet nie czytaj. Te pomiary narazie mało miarodajne są. Głowę jak mojej zmierzyli to nagle wyskoczyła z siatki centylowej. 🙈

Jeśli chodzi o ubieranie na zimę do fotelika polecam taki otulacz lub spiworek, gdzie można przeciagnac pasy. Wkladamy dziecko tak jak jest ubrane w domu + czapeczka i w drogę, jak się w samochodzie nagrzeje, rozpinamy i maluch nie zapoci się. A do wózka albo spiworek albo kombinezon, dwa na raz to na biegun. Mój starszy cala zimę przechodzil w takim miskowatym, jak było naprawdę bardzo zimno to mu kocyk dorzucalam. W gondli z zapieta pokrywa wiatr nie hula. Teraz chyba wybiorę spiworek z opcją użycia w spacerowce, bo mam obawy, że nawet jak nie wyrosniemy z gondoli to mała nie będzie chciała w niej juz leżeć. 🙄

A kontynuujac temat ubierania. Co teraz zakładanie na noc do snu? Ja dzisiaj w nocy zmarzlam i postanowilam wyciągnąć kołdrę (latem śpimy pod poszewka). Mała do tej pory ubieralam w body i spiworek muslinowy 0.5tog. Dzisiaj odłożyłam polspiochy i do tulika. Będzie ok? Zamowilam spiworek 1 tog, nie wiem, czy dobry będzie na jesień.

Pisalyscie o zabawkach u nas poza mata i karuzelka, wzięcie mają grzechotki, ładnie juz nimi wymachuje i zaczyna je badać ustami. Smoczkiem tez się lubi bawić, jak dobrze zlapie to wkłada i wyciąga. A ostatnio wyrzuciła go na jakieś 1,5metra. 😅 Lubi tez piszczacego pirata i pawia z Lamaze. Oball jeszcze czeka na swój czas. Szukam czegos do samochodu.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Józek też już z 56 prawie wszystkich wyrósł. Niby miał 60 cm jak się urodził, ale w większe 56 się mieścił. W domu ubieramy go w śpiochy zapinane na całej długości na napy, bo wygodniej ubierać jak musimy uważać na chorą rączkę. On jest zmarźlakiem, więc krótkich rzeczy prawie nie nosił. Teraz całkiem chłodno się u nas zrobiło. Zdążyłam się przeziębić. Dziś zmieniliśmy kołdrę na grubą.
    Myślę, że już zacznę zakładać Józkowi na spacery misiowy kombinezon. Córka nosiła go w marcu i kwietniu. Mam kilka śpiworów do fotelika i gondoli upatrzonych na Vinted i myślę czy by jeszcze jakiegoś cieńszego otulacza na teraz nie kupić.

igle lubi tę wiadomość

• olimama Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile macie stopni w mieszkaniu? U nas niby 22, ale zejście z >25 jest mocno odczuwalne.

Ja narazie dłuższe spacery odpuscilam, bo w deszczu to żadna przyjemnosc. A na te krótkie przejścia w foteliku to narazie body + spodenki + bluza lub sweterek, cenka czapeczka i kocyk bambusowy.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Gdzie w końcu robicie usg?
    Udało się na cyniarskiej.

Moja przy porodzie niby 56cm, w przychodni na patronazu mierzyli jej tylko główkę i klatkę więc nie wiem ale jak myśmy na chłopski rozum ją kiedyś mierzyli niedługo po porodzie to nam wyszło ledwo 52cm 🤷🏻‍♀️😅 No ale wydaje się być dosyć długa zwłaszcza teraz jak się jej nogi w nic nie mieszczą więc cholera wie. Może we wtorek na szczepieniu zmierza 🤷🏻‍♀️

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w mieszkaniu zeszło z 27 na 24 także nadal ciepło ale młodej już za chlodnawo na krótki rękaw czy gołe nogi. Do spania to ona musi być dobrze ujarzmiona 😉 Body na krótki, tulik/burito z otulacza i jeszcze w rożek zawinięta. I wcale nie jest spocona 🤣 Kąpiele też musi mieć dosyć ciepłe ja na jej miejscu to już bym umierała z przegrzania 😉

klz9mg7yyp19n25l.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak długa jest moja- w przychodni nie mierzą 🤷 ale już bodziaki i pajacyki nosi 62.

Olimama ja ubieram małej pajaca lub body że spodenkami i skarpety. Jak głębiej przysnie przykrywam cienkim bawełnianym kocykiem.
    W sumie to nie wiem ile mamy stopni, ale nocą już chłodno się robi. Ja śpię teraz pod cienką kołdrą.
    Co ciekawe mała u siebie się rozkopuje spod kocyka i ma ciepły kark, ale jak śpi u mnie na klacie i pod kołdrą to też nie narzeka 😂

Kosmo mi się od samego czytania ciepło zrobiło 😂 U nas kąpiele też ciepłe, mała lubi sobie przysnać w trakcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 21:39

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój do tej pory spał w śpiworku cienkim bawełnianym i pajacu. Ale zmieniłam już na grubszy śpiworek (nie wiem ile tog, nie miał oznaczenia. Ma lekkie ocieplenie w środku). Nam też już wyciągnęłam kołdrę. Mam w domu 22 stopnie. W dzień młody ma body z długim rękawem i na nogi polśpiochy/cienkie spodenki. Przykrywam go jak przysnie w dzień otulaczem bambusowym.

‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ