Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMój na długość ma miejsce jeszcze w gondoli, ale na szerokość jakiś mało mi się wydaje 😀. My w rozmiarze 62 chodzimy aktualnie,czasami 68. Ale to może być przekłamane no dużo ciuchów (większość) mamy w spadku i rozmiary mogą już być przekłamane :p.
W poniedziałek ważył 4700g.Zula36 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Gf super już macie wagę 🙂 Ile miała mała jak się urodziła?
My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅 -
nick nieaktualnyKosmo wrote:Gf super już macie wagę 🙂 Ile miała mała jak się urodziła?
My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅
Jak się urodzila 3760, ale spadla do 3460 wiec liczmy od tej najnizszej wagi. Wychodzi jakies 140g na tydzien. Mysle, ze jest ok, w dolnej granicy moze bedzie mniejsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 18:55
-
nick nieaktualnyKosmo wrote:Gf super już macie wagę 🙂 Ile miała mała jak się urodziła?
My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMoja przy urodzeniu miała 58cm, później w przychodni wyszło, że 54cm 🤷♀️ no i teraz przy szczepieniu 59cm czyli wg ich miary urosła 5cm, a 2.09 będzię miała 2 miesiące. Przeglądałam sobie liste urodzeniową: Anszelika nasze córki w pierwszej 3 pod względem wagi urodzeniowej 😁
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa się dzisiaj spinam co chwilę z mężem no nie wiem czemu,ale wściekam się na niego co chwile. Mam wrażenie, że odkad urodziłam, to chodzi jakiś nieobecny ciągle 🤷♀️ ja do niego mowie, a on jakby mnie wgl nie słyszał. Spinamy się o to,że mu zwracam uwagę jak się małą zajmuje, a on nienawidzi jak się mu zwraca uwagę
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnygf95 wrote:Moja niby 1 cm bo przy urodzeniu 54 a teraz 55. Juz sie o chorobach naczytalam. Mozliwe ze sie przy porodzie walneli?
Ja te długości to tak z przymrużeniem oka trochę biore,bo nie trudno o pomyłke tutaj. To tak samo jak z waga, polożna mi mówiła,że w sumie każda waga może pokazać różną wage. -
nick nieaktualnyAngiee wrote:Ja te długości to tak z przymrużeniem oka trochę biore,bo nie trudno o pomyłke tutaj. To tak samo jak z waga, polożna mi mówiła,że w sumie każda waga może pokazać różną wage.
A jak ja dziś mierzyla to mega prostych nog nie miala. Myślę ze urosla wiecej. Widze po kokonie i wozku -
Moja urodziła się 49, w 7 tyg. przy szczepieniu podobno miała 63. Wydaje mi się niemożliwe, że w tak krótkim czasie 14cm. 🤔 Waga urodzeniowa 2770, a oststnio 4550. Ale fakt, w oczach widać zmianę, zaczynalysmy rozmiarem 50, teraz głównie nosi 62 i mniejsze 68, ale body, czy sukienki w rozmiarze 56 teraz dopiero ładnie leżą.
Gf, nawet nie czytaj. Te pomiary narazie mało miarodajne są. Głowę jak mojej zmierzyli to nagle wyskoczyła z siatki centylowej. 🙈
Jeśli chodzi o ubieranie na zimę do fotelika polecam taki otulacz lub spiworek, gdzie można przeciagnac pasy. Wkladamy dziecko tak jak jest ubrane w domu + czapeczka i w drogę, jak się w samochodzie nagrzeje, rozpinamy i maluch nie zapoci się. A do wózka albo spiworek albo kombinezon, dwa na raz to na biegun. Mój starszy cala zimę przechodzil w takim miskowatym, jak było naprawdę bardzo zimno to mu kocyk dorzucalam. W gondli z zapieta pokrywa wiatr nie hula. Teraz chyba wybiorę spiworek z opcją użycia w spacerowce, bo mam obawy, że nawet jak nie wyrosniemy z gondoli to mała nie będzie chciała w niej juz leżeć. 🙄
A kontynuujac temat ubierania. Co teraz zakładanie na noc do snu? Ja dzisiaj w nocy zmarzlam i postanowilam wyciągnąć kołdrę (latem śpimy pod poszewka). Mała do tej pory ubieralam w body i spiworek muslinowy 0.5tog. Dzisiaj odłożyłam polspiochy i do tulika. Będzie ok? Zamowilam spiworek 1 tog, nie wiem, czy dobry będzie na jesień.
Pisalyscie o zabawkach u nas poza mata i karuzelka, wzięcie mają grzechotki, ładnie juz nimi wymachuje i zaczyna je badać ustami. Smoczkiem tez się lubi bawić, jak dobrze zlapie to wkłada i wyciąga. A ostatnio wyrzuciła go na jakieś 1,5metra. 😅 Lubi tez piszczacego pirata i pawia z Lamaze. Oball jeszcze czeka na swój czas. Szukam czegos do samochodu. -
Józek też już z 56 prawie wszystkich wyrósł. Niby miał 60 cm jak się urodził, ale w większe 56 się mieścił. W domu ubieramy go w śpiochy zapinane na całej długości na napy, bo wygodniej ubierać jak musimy uważać na chorą rączkę. On jest zmarźlakiem, więc krótkich rzeczy prawie nie nosił. Teraz całkiem chłodno się u nas zrobiło. Zdążyłam się przeziębić. Dziś zmieniliśmy kołdrę na grubą.
Myślę, że już zacznę zakładać Józkowi na spacery misiowy kombinezon. Córka nosiła go w marcu i kwietniu. Mam kilka śpiworów do fotelika i gondoli upatrzonych na Vinted i myślę czy by jeszcze jakiegoś cieńszego otulacza na teraz nie kupić.
igle lubi tę wiadomość
-
A ile macie stopni w mieszkaniu? U nas niby 22, ale zejście z >25 jest mocno odczuwalne.
Ja narazie dłuższe spacery odpuscilam, bo w deszczu to żadna przyjemnosc. A na te krótkie przejścia w foteliku to narazie body + spodenki + bluza lub sweterek, cenka czapeczka i kocyk bambusowy. -
gf95 wrote:Gdzie w końcu robicie usg?
Moja przy porodzie niby 56cm, w przychodni na patronazu mierzyli jej tylko główkę i klatkę więc nie wiem ale jak myśmy na chłopski rozum ją kiedyś mierzyli niedługo po porodzie to nam wyszło ledwo 52cm 🤷🏻♀️😅 No ale wydaje się być dosyć długa zwłaszcza teraz jak się jej nogi w nic nie mieszczą więc cholera wie. Może we wtorek na szczepieniu zmierza 🤷🏻♀️ -
U nas w mieszkaniu zeszło z 27 na 24 także nadal ciepło ale młodej już za chlodnawo na krótki rękaw czy gołe nogi. Do spania to ona musi być dobrze ujarzmiona 😉 Body na krótki, tulik/burito z otulacza i jeszcze w rożek zawinięta. I wcale nie jest spocona 🤣 Kąpiele też musi mieć dosyć ciepłe ja na jej miejscu to już bym umierała z przegrzania 😉
-
Ja nie wiem jak długa jest moja- w przychodni nie mierzą 🤷 ale już bodziaki i pajacyki nosi 62.
Olimama ja ubieram małej pajaca lub body że spodenkami i skarpety. Jak głębiej przysnie przykrywam cienkim bawełnianym kocykiem.
W sumie to nie wiem ile mamy stopni, ale nocą już chłodno się robi. Ja śpię teraz pod cienką kołdrą.
Co ciekawe mała u siebie się rozkopuje spod kocyka i ma ciepły kark, ale jak śpi u mnie na klacie i pod kołdrą to też nie narzeka 😂
Kosmo mi się od samego czytania ciepło zrobiło 😂 U nas kąpiele też ciepłe, mała lubi sobie przysnać w trakcie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 21:39
-
nick nieaktualnyMój do tej pory spał w śpiworku cienkim bawełnianym i pajacu. Ale zmieniłam już na grubszy śpiworek (nie wiem ile tog, nie miał oznaczenia. Ma lekkie ocieplenie w środku). Nam też już wyciągnęłam kołdrę. Mam w domu 22 stopnie. W dzień młody ma body z długim rękawem i na nogi polśpiochy/cienkie spodenki. Przykrywam go jak przysnie w dzień otulaczem bambusowym.