X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój na długość ma miejsce jeszcze w gondoli, ale na szerokość jakiś mało mi się wydaje 😀. My w rozmiarze 62 chodzimy aktualnie,czasami 68. Ale to może być przekłamane no dużo ciuchów (większość) mamy w spadku i rozmiary mogą już być przekłamane :p.
    W poniedziałek ważył 4700g.

Zula36 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ULA - TWOJ ladnie przybrał juz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    ULA - TWOJ ladnie przybrał juz.
    No, z lekka okrągły jest. Może to przez te moje zastoje, bo przystawiałam go non stop 🤭

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf super już macie wagę 🙂 Ile miała mała jak się urodziła?

My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:

My w poniedziałek mamy bioderka a we wtorek szczepienie. Jeszcze weekend młoda będzie miała ciekawy bo jedziemy na wesele i mloda będzie z babcią praktycznie na samej butli. Ja mam plan przyjechać ja nakarmić tylko 2 razy 😅

Jak się urodzila 3760, ale spadla do 3460 wiec liczmy od tej najnizszej wagi. Wychodzi jakies 140g na tydzien. Mysle, ze jest ok, w dolnej granicy moze bedzie mniejsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 18:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:

Gdzie w końcu robicie usg?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile cm urosly wasze dzieci od porodu?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przy urodzeniu miała 58cm, później w przychodni wyszło, że 54cm 🤷‍♀️ no i teraz przy szczepieniu 59cm czyli wg ich miary urosła 5cm, a 2.09 będzię miała 2 miesiące. Przeglądałam sobie liste urodzeniową: Anszelika nasze córki w pierwszej 3 pod względem wagi urodzeniowej 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmiary różne nosi większosc 62 jeszcze ale niektóre 68 już dobre,w gondoli tez się chyba za długo nie mieści

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dzisiaj spinam co chwilę z mężem no nie wiem czemu,ale wściekam się na niego co chwile. Mam wrażenie, że odkad urodziłam, to chodzi jakiś nieobecny ciągle 🤷‍♀️ ja do niego mowie, a on jakby mnie wgl nie słyszał. Spinamy się o to,że mu zwracam uwagę jak się małą zajmuje, a on nienawidzi jak się mu zwraca uwagę

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja niby 1 cm bo przy urodzeniu 54 a teraz 55. Juz sie o chorobach naczytalam. Mozliwe ze sie przy porodzie walneli?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Moja niby 1 cm bo przy urodzeniu 54 a teraz 55. Juz sie o chorobach naczytalam. Mozliwe ze sie przy porodzie walneli?

Ja te długości to tak z przymrużeniem oka trochę biore,bo nie trudno o pomyłke tutaj. To tak samo jak z waga, polożna mi mówiła,że w sumie każda waga może pokazać różną wage.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Ja te długości to tak z przymrużeniem oka trochę biore,bo nie trudno o pomyłke tutaj. To tak samo jak z waga, polożna mi mówiła,że w sumie każda waga może pokazać różną wage.

A jak ja dziś mierzyla to mega prostych nog nie miala. Myślę ze urosla wiecej. Widze po kokonie i wozku

• olimama Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja urodziła się 49, w 7 tyg. przy szczepieniu podobno miała 63. Wydaje mi się niemożliwe, że w tak krótkim czasie 14cm. 🤔 Waga urodzeniowa 2770, a oststnio 4550. Ale fakt, w oczach widać zmianę, zaczynalysmy rozmiarem 50, teraz głównie nosi 62 i mniejsze 68, ale body, czy sukienki w rozmiarze 56 teraz dopiero ładnie leżą.

Gf, nawet nie czytaj. Te pomiary narazie mało miarodajne są. Głowę jak mojej zmierzyli to nagle wyskoczyła z siatki centylowej. 🙈

Jeśli chodzi o ubieranie na zimę do fotelika polecam taki otulacz lub spiworek, gdzie można przeciagnac pasy. Wkladamy dziecko tak jak jest ubrane w domu + czapeczka i w drogę, jak się w samochodzie nagrzeje, rozpinamy i maluch nie zapoci się. A do wózka albo spiworek albo kombinezon, dwa na raz to na biegun. Mój starszy cala zimę przechodzil w takim miskowatym, jak było naprawdę bardzo zimno to mu kocyk dorzucalam. W gondli z zapieta pokrywa wiatr nie hula. Teraz chyba wybiorę spiworek z opcją użycia w spacerowce, bo mam obawy, że nawet jak nie wyrosniemy z gondoli to mała nie będzie chciała w niej juz leżeć. 🙄

A kontynuujac temat ubierania. Co teraz zakładanie na noc do snu? Ja dzisiaj w nocy zmarzlam i postanowilam wyciągnąć kołdrę (latem śpimy pod poszewka). Mała do tej pory ubieralam w body i spiworek muslinowy 0.5tog. Dzisiaj odłożyłam polspiochy i do tulika. Będzie ok? Zamowilam spiworek 1 tog, nie wiem, czy dobry będzie na jesień.

Pisalyscie o zabawkach u nas poza mata i karuzelka, wzięcie mają grzechotki, ładnie juz nimi wymachuje i zaczyna je badać ustami. Smoczkiem tez się lubi bawić, jak dobrze zlapie to wkłada i wyciąga. A ostatnio wyrzuciła go na jakieś 1,5metra. 😅 Lubi tez piszczacego pirata i pawia z Lamaze. Oball jeszcze czeka na swój czas. Szukam czegos do samochodu.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Józek też już z 56 prawie wszystkich wyrósł. Niby miał 60 cm jak się urodził, ale w większe 56 się mieścił. W domu ubieramy go w śpiochy zapinane na całej długości na napy, bo wygodniej ubierać jak musimy uważać na chorą rączkę. On jest zmarźlakiem, więc krótkich rzeczy prawie nie nosił. Teraz całkiem chłodno się u nas zrobiło. Zdążyłam się przeziębić. Dziś zmieniliśmy kołdrę na grubą.
    Myślę, że już zacznę zakładać Józkowi na spacery misiowy kombinezon. Córka nosiła go w marcu i kwietniu. Mam kilka śpiworów do fotelika i gondoli upatrzonych na Vinted i myślę czy by jeszcze jakiegoś cieńszego otulacza na teraz nie kupić.

igle lubi tę wiadomość

• olimama Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile macie stopni w mieszkaniu? U nas niby 22, ale zejście z >25 jest mocno odczuwalne.

Ja narazie dłuższe spacery odpuscilam, bo w deszczu to żadna przyjemnosc. A na te krótkie przejścia w foteliku to narazie body + spodenki + bluza lub sweterek, cenka czapeczka i kocyk bambusowy.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Gdzie w końcu robicie usg?
    Udało się na cyniarskiej.

Moja przy porodzie niby 56cm, w przychodni na patronazu mierzyli jej tylko główkę i klatkę więc nie wiem ale jak myśmy na chłopski rozum ją kiedyś mierzyli niedługo po porodzie to nam wyszło ledwo 52cm 🤷🏻‍♀️😅 No ale wydaje się być dosyć długa zwłaszcza teraz jak się jej nogi w nic nie mieszczą więc cholera wie. Może we wtorek na szczepieniu zmierza 🤷🏻‍♀️

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w mieszkaniu zeszło z 27 na 24 także nadal ciepło ale młodej już za chlodnawo na krótki rękaw czy gołe nogi. Do spania to ona musi być dobrze ujarzmiona 😉 Body na krótki, tulik/burito z otulacza i jeszcze w rożek zawinięta. I wcale nie jest spocona 🤣 Kąpiele też musi mieć dosyć ciepłe ja na jej miejscu to już bym umierała z przegrzania 😉

klz9mg7yyp19n25l.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak długa jest moja- w przychodni nie mierzą 🤷 ale już bodziaki i pajacyki nosi 62.

Olimama ja ubieram małej pajaca lub body że spodenkami i skarpety. Jak głębiej przysnie przykrywam cienkim bawełnianym kocykiem.
    W sumie to nie wiem ile mamy stopni, ale nocą już chłodno się robi. Ja śpię teraz pod cienką kołdrą.
    Co ciekawe mała u siebie się rozkopuje spod kocyka i ma ciepły kark, ale jak śpi u mnie na klacie i pod kołdrą to też nie narzeka 😂

Kosmo mi się od samego czytania ciepło zrobiło 😂 U nas kąpiele też ciepłe, mała lubi sobie przysnać w trakcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 21:39

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój do tej pory spał w śpiworku cienkim bawełnianym i pajacu. Ale zmieniłam już na grubszy śpiworek (nie wiem ile tog, nie miał oznaczenia. Ma lekkie ocieplenie w środku). Nam też już wyciągnęłam kołdrę. Mam w domu 22 stopnie. W dzień młody ma body z długim rękawem i na nogi polśpiochy/cienkie spodenki. Przykrywam go jak przysnie w dzień otulaczem bambusowym.

‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ