Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Natka95 wrote:Jak Wasze dzieci układają rączki jak leżą na macie albo na przewijaku? Mój dziś rozłożył na boki i się nas zapytała lekarka czy zawsze tak robi, bo to może sugerować obniżone napięcie... 😬
Nie wiem czy mogła to stwierdzić po jednym razie, zwłaszcza że widziała go pierwszy raz, leżał goły i w gabinecie nie było najcieplej...olimama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDołączam do klubu dzisiejszych niewyspanych. U na podobnie, zasnął o 21:00, potem pobudka przed 23:00 bo kupa, przy okazji zjadł. Ostatecznie zasnął przed 23:00 i od 3:00 harce.
Męczył go ten brzuszek. Ja nie wiem, u was też to tak wygląda, że są bąki puszczane przy stękaniu i popłakiwaniu? Dzisiaj aż nóżki prostował jak bąki szły. To jest normalne? Nic nie pomogło z kropelek, cały czas tak jest. Zastanawiam się czy nie przejść na diete bez mleka u siebie. -
nick nieaktualnyUla30 wrote:Dołączam do klubu dzisiejszych niewyspanych. U na podobnie, zasnął o 21:00, potem pobudka przed 23:00 bo kupa, przy okazji zjadł. Ostatecznie zasnął przed 23:00 i od 3:00 harce.
Męczył go ten brzuszek. Ja nie wiem, u was też to tak wygląda, że są bąki puszczane przy stękaniu i popłakiwaniu? Dzisiaj aż nóżki prostował jak bąki szły. To jest normalne? Nic nie pomogło z kropelek, cały czas tak jest. Zastanawiam się czy nie przejść na diete bez mleka u siebie.
Tez tak to wyglądało swego czasu -
U mojej już 3 dzień bez kupy.. Ale nie widzę żeby się prężyła czy miała twardy.. Hmm.. No nic poczekam. Pokasuje brzuszek.
Na 11 jadę do tego fizjo i na poradę logooedy. Mamy darmowa że względu na poród w prywatnej klinice.. Tylko mówili że mała ma nie jesc 1,5h przed.. Ciekawe jak ja to zrobię jak ona co chwilę je a jak glodna to się drę 🙈😂🤦♀️ fajny poranek! -
nick nieaktualnyWczorajszy dzień się zapowiadał super, ale wieczorem po kąpieli dostała ataku płaczu...próba przystawienie do piersi się nie udała. No więc mąż nosił marude na rękach,a ja latałam z laktatorem przy cycku i odciągałam mleko. Płakała okrutnie więc po odciagnięciu ok 5 ml dałam jej to i potem szybko przystawiłam do cycka, pomogło, no ale dzisiaj rano to samo
no musiałam się poratować mm i w taki sposób ją trochę uspokoiłam. Nie wiem co się dzieję🤷♀️ nie jest to kwestia głodu, bo nie mamy długich przerw w karmieniu
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ula u nas bolesne bąki były dopóki nie spróbowaliśmy delicolu. Na tyle bolesne że leżąc na brzuchu jak szły gazy to płakała i potrafiła się w nocy wybudzać ze snu.
Co do witaminy my mamy d vitum 400j w aerozolu. Ona tez chyba była polecana z tego co kojarzę. Nam nic po niej nie ma
Dziewczyny, bo znajduje same różne i sprzeczne informacje. Młoda dzisiaj leżąc na brzuchu dwa razy obróciła się z brzucha na bok (obie strony). Czy to normalne? Nie za wcześnie? 😬 -
Dziewczyny bo tu się nieraz przewija pomysł ograniczenia mleka w diecie przy kp i wydaje mi się że czesto jest mylona nietolerancja laktozy z alergią na białko mleka krowiego. Laktoza jest produkowana w gruczole piersiowym i jej ilość w mleku jest zawsze taka sama niezależnie od diety matki, dlatego żadne ograniczenie nie ma sensu. Zdarza się że dziecko jest przeładowane ilością laktozy spożyta w mleku, zwłaszcza jak je często a krótko i zjada głównie mleko pierwszej fazy. Wtedy może pomóc delicol. Natomiast alergia na bmk jest stosunkowo rzadka, daje nasilone objawy skórne, brzydkie zielone kupy czesto z krwią, może być problem z przybieraniem na wadze i nie jest to incydent tylko stały problem który się nasila z czasem jeśli się nie przejdzie na dietę eliminacyjną czyli całkowite wyeliminowanie nabiału, ale również wszystkiego gdzie występuje on nawet jako dodatek (ciasta, pieczywo, pizza itp) oraz mięsa wołowego. I musi to trwać min 2tyg żeby zobaczyć czy jest poprawa. Tutaj również ograniczenia tylko nabiału zamiast calkowitej eliminacji nie ma sensu. Alergia na bmk jest częstsza jeśli w rodzinie byly takie przypadki, popytajcie jeśli się nad tym zastanawiaie u swoich dzieci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 10:13
jusci, olimama, Zula36, akilegna♥ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
gf95 wrote:Czy po szczepieniu na rota wasze dzieci tez stracily apetyt, dzis jest tydzien po, a ona jak jadla 120-150, tak je 70-100 , niby dziennie zje te 650ml.
-
nick nieaktualnyAngiee wrote:Dziewczyny czy wasze dzieci też tak wystawiają ciagle język? 🤔
my tez po szczepieniu - 6w1 i pneumokoki płatne. urosł od urodzenia 6cm i ważymy już prawie 5400g.
był dzielny i nie płakał. narazie zjadł i śpi, zobaczymy co dalej będzie.
co do baków i stękan - u nas polepszyło się po tym mleku pepti. albo układ pokarmowy coraz wydolniejszy. niewiadomo. najważniejsze ze nocki są dobre. wczoraj zasnął po 18:00, o 1:00 było karmienie i kolejna pobudka o 5:30. za to w dzień bardzo różnie. czasem pospi a czasem cały dzień prawie wcale i tylko na raczki albo zabawa i zwiedzanie domu.
czy któraś z Was kojarzy takie kombinezony co maja rozsuwane nóżki i można to na śpiworek przerobić ? -
nick nieaktualnyLeni u nas w dzień też jest wiecznie podłączona do cycka🤦♀️ nam raz w samochodzie się tak zaczęła drzeć, że mąż musiał szybko na parking jechać i ją tam karmiłam...zasnęła i po 10 min znów ryk 🙈 szkoda, że nie można czasami odczepić tego cycka
LENi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
martini92 wrote:Dziewczyny bo tu się nieraz przewija pomysł ograniczenia mleka w diecie przy kp i wydaje mi się że czesto jest mylona nietolerancja laktozy z alergią na białko mleka krowiego. Laktoza jest produkowana w gruczole piersiowym i jej ilość w mleku jest zawsze taka sama niezależnie od diety matki, dlatego żadne ograniczenie nie ma sensu. Zdarza się że dziecko jest przeładowane ilością laktozy spożyta w mleku, zwłaszcza jak je często a krótko i zjada głównie mleko pierwszej fazy. Wtedy może pomóc delicol. Natomiast alergia na bmk jest stosunkowo rzadka, daje nasilone objawy skórne, brzydkie zielone kupy czesto z krwią, może być problem z przybieraniem na wadze i nie jest to incydent tylko stały problem który się nasila z czasem jeśli się nie przejdzie na dietę eliminacyjną czyli całkowite wyeliminowanie nabiału, ale również wszystkiego gdzie występuje on nawet jako dodatek (ciasta, pieczywo, pizza itp) oraz mięsa wołowego. I musi to trwać min 2tyg żeby zobaczyć czy jest poprawa. Tutaj również ograniczenia tylko nabiału zamiast calkowitej eliminacji nie ma sensu. Alergia na bmk jest częstsza jeśli w rodzinie byly takie przypadki, popytajcie jeśli się nad tym zastanawiaie u swoich dzieci
Wydaje mi się ze taka eliminacje powinno się wykonywać pod opieka lekarza specjalisty. Bonpotem robi się prowokacje i sprawdza jak dziecko reaguje. No i oczywiście to co piszesz przy alergii są już konkretne wskazania. Ból brzucha to trochę mało, bo to może być od wszystkiego na obecnym etapuenrozwoju naszych dzieci.martini92, olimama lubią tę wiadomość
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
nick nieaktualny
-
U tych cycoholików jak moja to bardzo prawdopodobne że chodzi o laktozę. Bo moja po przystawieniu je chwilę a potem już tylko sobie ciumka. A w tym mleku początkowym jest najwięcej laktozy z tego co kojarze. No i delicol nam pomógł także warto spróbować na pewno
LENi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKosmo a jak Twoja córka przybiera? Moja ogólnie nie przybiera zbyt dużo i zastanawiam się własnie czy nie jest to spowodowane własnie tym, że pije najwięcej tego mleka "początkowego". Nie jestem w stanie odciągać tego pierwszego mleka, bo mleko musi byc natychmiast inaczej jest histeria
-
nick nieaktualnyKosmo wrote:U tych cycoholików jak moja to bardzo prawdopodobne że chodzi o laktozę. Bo moja po przystawieniu je chwilę a potem już tylko sobie ciumka. A w tym mleku początkowym jest najwięcej laktozy z tego co kojarze. No i delicol nam pomógł także warto spróbować na pewno