Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Angiee wrote:Kosmo a jak Twoja córka przybiera? Moja ogólnie nie przybiera zbyt dużo i zastanawiam się własnie czy nie jest to spowodowane własnie tym, że pije najwięcej tego mleka "początkowego". Nie jestem w stanie odciągać tego pierwszego mleka, bo mleko musi byc natychmiast inaczej jest histeria
-
Gf, u Ciebie też te kupki po rota są takie wielkie? U nas spadek apetytu był ostatnio i nie było to po szczepieniu. Ale pewnie szczepionka mogla tak wpłynąć.
My właśnie po 2 USG bioderek wszystko ok, kolejna kontrola w październiku.
Zula, my jesteśmy na podobnym etapie, jakie u Was nowe umiejetnosci? -
LENi wrote:U mojej już 3 dzień bez kupy.. Ale nie widzę żeby się prężyła czy miała twardy.. Hmm.. No nic poczekam. Pokasuje brzuszek.
Na 11 jadę do tego fizjo i na poradę logooedy. Mamy darmowa że względu na poród w prywatnej klinice.. Tylko mówili że mała ma nie jesc 1,5h przed.. Ciekawe jak ja to zrobię jak ona co chwilę je a jak glodna to się drę 🙈😂🤦♀️ fajny poranek!LENi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, z tą alergia to tak jak piszą dziewczyny, ostrożnie. Mój starszy syn mając 1,5 miesiąca, już było podejrzenie alergii. Miał prawie wszystkie objawy, skóra (pekala mu nawet skóra przy uszach), brzuszek, kupy (w tym pojawiały się nitki krwi)... Byłam na diecie bmk, jajek, a później jeszcze gluten. Niestety nadal występują u niego te alergie, więc musimy trzymać diety 😔
U Juniora nie ma żadnych objawów, prócz tych brzuszkowych i czasem kupowych atrakcji. Może uda się nam uniknąć 😉Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
martini92 wrote:Dziewczyny bo tu się nieraz przewija pomysł ograniczenia mleka w diecie przy kp i wydaje mi się że czesto jest mylona nietolerancja laktozy z alergią na białko mleka krowiego. Laktoza jest produkowana w gruczole piersiowym i jej ilość w mleku jest zawsze taka sama niezależnie od diety matki, dlatego żadne ograniczenie nie ma sensu. Zdarza się że dziecko jest przeładowane ilością laktozy spożyta w mleku, zwłaszcza jak je często a krótko i zjada głównie mleko pierwszej fazy. Wtedy może pomóc delicol. Natomiast alergia na bmk jest stosunkowo rzadka, daje nasilone objawy skórne, brzydkie zielone kupy czesto z krwią, może być problem z przybieraniem na wadze i nie jest to incydent tylko stały problem który się nasila z czasem jeśli się nie przejdzie na dietę eliminacyjną czyli całkowite wyeliminowanie nabiału, ale również wszystkiego gdzie występuje on nawet jako dodatek (ciasta, pieczywo, pizza itp) oraz mięsa wołowego. I musi to trwać min 2tyg żeby zobaczyć czy jest poprawa. Tutaj również ograniczenia tylko nabiału zamiast calkowitej eliminacji nie ma sensu. Alergia na bmk jest częstsza jeśli w rodzinie byly takie przypadki, popytajcie jeśli się nad tym zastanawiaie u swoich dzieci
A odnosnie za dużej ilości mleka pierwszej fazy, jak Wam się często dziecko dopomina, a krótko jadlo albo malo intensywnie to możecie spróbować podać jeszcze raz ta sama piers i powiedzmy zmienić po 2h. Z tym mlekiem I fazy jest też tak, że jest ono mniej sycące, więc dobrze żeby jednak dziecko pojadlo tez tego tlusciutkiego. Wiadomo czasami chce się tylko napić, ale obiadek też trzeba zjeść.😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2021, 11:50
Babcia lubi tę wiadomość
-
Angie - oo tak cycek powinien być odłączalny 😂
o dziwo w samochodzie dziś mi się nie darła na światłach, na wizycie też spoko
Ogólnie do kontroli za 3 miesiące. Kontrolować mamy napięcie, główkę i wargę dolna by była zamknięta.
Olimama -😂kupa nie wyskoczyła 🙈 choć mogłaby już :p.bo mnie to stresuje :p
Co do wit d to my mamy d-vitum. A podajecie rano czy wieczorem? Ma to jakieś znaczenie czy nie? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Józio kolejny dzień najlepiej śpi na mnie. Jak go odłożę, to marudzi. Udało mi się wygodnie z nim ułożyć i robię sobie czapkę na drutach
Zapakowałam go też na próbę w chustę i spodobało się chyba. Doktor w poradni rehabilitacji mówiła, że długo nie będzie można korzystać z chusty, ale ona starszej daty, więc nie wiem czy przykładać do tego wagę. Czytałam ostatnio, że lekarze często odradzają, jeśli nie znają się na chustach i kojarzą to z nosidłami, w których dziecko wisi, a nie jest podparte odpowiednio. Ortopeda powiedział, że obojczyk już zrośnięty. Jeszcze poradzę się koleżanki, która jest fizjoterapeutką.
Przyszedł wczoraj zamówiony śpiworek Cottonmoose. Wygląda na naprawdę ciepły. Znalazłam na Vinted za 100 zł.LENi, Babcia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Gf, u Ciebie też te kupki po rota są takie wielkie? U nas spadek apetytu był ostatnio i nie było to po szczepieniu. Ale pewnie szczepionka mogla tak wpłynąć.
Zula, my jesteśmy na podobnym etapie, jakie u Was nowe umiejetnosci?
Tak duze i czesto -
A ja już sama nie wiem co myśleć. Zmieniałam mleko z nan optipro plus na HiPP combiotic, z powodu tych rzadkich kup. Wystąpiła wysypka, młoda często ulewa. Dziś rano byłam u pediatry która zaleciła zmienić mleko na bebilon pepti i oczywiście konsultacja alergologa. Zadzwoniłam do naszego, do którego chodzę z synem od lat... Obejrzał Oliwkę i stwierdził że owszem wygląda to alergicznie, ale nie przechodzić na pepti tylko wrócić do nan, a kupa się nie przejmować. Zalecił też badania krwi, po nich zdecydujemy co dalej. Także jak widzicie co lekarz to opinia.
-
Najgorzej jak opinie są rozbieżne..! Ehh
Co my wtwdy biedne matki mamy począć.. Choć zwykle jest tak że same dochodzimy do tego..
Moja odkąd pojechałam po core to śpi w foteliku.. Nie miałam serca jej wyciągać... Choć już 2h będą.. A za godzinę znów musimy jechać na zajęcia. -
LENi wrote:Najgorzej jak opinie są rozbieżne..! Ehh
Co my wtwdy biedne matki mamy począć.. Choć zwykle jest tak że same dochodzimy do tego..
Moja odkąd pojechałam po core to śpi w foteliku.. Nie miałam serca jej wyciągać... Choć już 2h będą.. A za godzinę znów musimy jechać na zajęcia.
Ja się raczej sklanialam do przejścia na jeszcze inne, ale zwykle mleko, także bardziej podoba mi się opcja alergologa, bo wolę jeśli się da ominąć te apteczne smrody...LENi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Gf, u Ciebie też te kupki po rota są takie wielkie? U nas spadek apetytu był ostatnio i nie było to po szczepieniu. Ale pewnie szczepionka mogla tak wpłynąć.
Zula, my jesteśmy na podobnym etapie, jakie u Was nowe umiejetnosci?
Czyli mozliwe ze ma taki dzien? Wczoraj przez caly dzien zjadla normalnie 665 ml, dzis godzina 15:00 i 330ml niby dzien się nie skonczyl, ale dzis tak dulda po 40-50
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny