X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • olimama Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś ostatnio wspominałam, że u nas już chyba regres snu minął... Nie minął, zrobiła sobie tylko przerwę. 3 ostatnie noce daje z siebie wszystko. Budzi się na godzinę lub dwie, mlaska, ssie kciuka, kręci się i rozmawia. 🤦‍♀️ Ostatecznie skusi się wziąść kilka lykow, zasypia i za kilka godzin powtórka.

Jesteśmy po szczepieniu, mamy 5540g i 72cm, waga urodzeniowa podwojenia.

A dzisiaj, na swój 4 miesiąc zafundowała obrót z pleców na brzuszek.

Anszelika, Kama_86, Straw lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zamówiłam tego grzyba zobaczymy jak jej przypasuje.

Olimama, oby się w końcu poprawiło. Jaka długa dziewczyna super 😁

Moja już na ostatnim szczepieniu prawie że podwoila wagę bo było 6100, a urodziła się 3100g. Ale u nas to taki pulpecik, chociaż nie jest jakaś krótka niby ma 67cm 🧐

olimama lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Ja coś ostatnio wspominałam, że u nas już chyba regres snu minął... Nie minął, zrobiła sobie tylko przerwę. 3 ostatnie noce daje z siebie wszystko. Budzi się na godzinę lub dwie, mlaska, ssie kciuka, kręci się i rozmawia. 🤦‍♀️ Ostatecznie skusi się wziąść kilka lykow, zasypia i za kilka godzin powtórka.

Jesteśmy po szczepieniu, mamy 5540g i 72cm, waga urodzeniowa podwojenia.

A dzisiaj, na swój 4 miesiąc zafundowała obrót z pleców na brzuszek.

Ło jaką długa i szczuplutka 😱 to Wy już rozmiar 74 obstawiacie?

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas do podwojenia wagi jeszcze troche wazy 6000 a urodzeniowa 3760

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimama faktycznie, córcia jak modelka.
    Ja nie mam pojęcia ile mój waży.

Powiem Wam, że my teraz mamy jakiś złoty okres (ciekawe jak długo).
    Wydłużyły się przerwy w jedzeniu, spokojnie 3h teraz wytrzymuje. W nocy 6h do pierwszego karmienia.
    Nie śpi za wiele w ciągu dnia, ale jest samowystarczalny- leży sobie na macie, albo w łóżeczku, ogląda zabawki i gaworzy. Mój mąż dziś się pyta gdzie on w ogóle jest, bo "jakby dziecka nie było".
    Teraz zapakowałam go w wózek i śpi na dworze, a mąż auto pucuje.
    Ale sielanka nie może trwać wiecznie, więc pewnie jakiś kryzys za pasem 😄.

• migussia Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja to taki okrąglutki bobas, bo waga 6200 a długa na 62 😅
    Gryzaki u nas srednio, lepsze jednak piąstki albo palce

f2wl273ylzert5jc.png
    km5sdf9h0mdefobk.png
  • maferka Ekspertka

Wysłany: 20 października 2021, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po rota mała nie chciała tego pić, awanture zrobiła na cała przychodnie, oczywiście się zakrztusiła więc pielęgniarka się przestraszyła i sama musiałam jej resztę podać. Waży 5760 i 67 cm. Przybyło jej w miesiąc jakieś 600 g to mało czy ok bo ja się nie orientuje?
    Gryzaki jej nie smakują woli rączki i kocyki, jeszcze niechętnie trzyma zabawki. Spodobał jej się dziś bocian z biedry

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    No kurde właśnie wystraszyła mnie mocno i rehabilitacja od razu... A wasze maluchy już wyciągają rączki do zabawek jak nad nimi wiszą? Bo moja nie, tylko w nie uderza ale łączy rączki w linii środkowej i do buzi pakuje 🙄 A się już naczytałam o problemach jakie za tym idą i aż chyba dzisiaj nie zasne 🤦‍♀️

Muszę skonsultować z jakimś innym fizjo bo mi to spokoju nie da.

Gf, pani dojeżdża do domu chyba jako jedna w mieście (od razu w google wyskakuje)

Mi dziś fizjoterapeutka powiedziała, że na chwytanie zabawek przy leżeniu na brzuchu jest jeszcze czas i takich wiszących też jeszcze nie musi chwytać. Powiedziałam, że Józek czasami macha rękami w kierunku zabawek jak leży na plecach i to jest ok. Czasami w nie uderzy. Udaje mu się chwycić Oball. Grzechotkę trzyma jak mu włożę do ręki.
    Teraz ważne jest to łączenie rąk w osi ciała, bo jeśli tego nie ma do 3,5 miesiąca to wskazuje na asymetrię.
    Niedługo powinno się pojawić obracanie na boki, a dopiero potem na brzuch. Na razie się nie kwapi.
    Rączki powinien już niedługo prostować, najpierw leżąc na plecach, później na brzuchu, bo to trudniej.

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama no patrz to inaczej niż mi powiedziano. Według mojej to leżąc na plecach mając nad sobą zabawki to powinna je już chwytać (tylko w nie uderza rękami). I że już powinna na boki się kręcić

I teraz też położyłam ją do dostawki, ma w buzi smoczek i widzę że walczy zeby się przekręcić. Tylko składa róży tym rączki jak do modlitwy a nogą jeszcze jej słabo idzie i tak się rzuca już z 5min 🙄
    Ale dzisiaj właśnie moja młoda kilka razy leżąc na plecach k wkładając obie rączki naraz do buzi się przekręciła na bok (na ten jej 'ulubiony'. Została tak kilkanaście sekund i znów na plecy. I tak kilka razy ale ciągle na ten jeden tylko bok i tylko jak wkładała sobie rączki do buzi więc nie wiem czy to prawidłowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2021, 19:30

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba i ja wpadam w jakis dol, ciesze sie ze mam Zosie i w ogole, ale momentami mysle ze lepiej nam bylo bez niej, po czym patrze na nia i rycze bo jak moglam o tym pomyslec jak to moje najwieksze szczescie. Maz mi duzo pomaga, ale dam duzo pracuje juz tez czasami wysiadsm siedzac z nia sama od 7 do 22. Znow jestem zła na siebie i jestem zla matka bo powiedzialam ze lepiej nam bylo bez niej...

• olimama Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika, jeszcze głównie 68 nosimy, kilka rzeczy 74 i trochę większych 62. Ale mam problem, bo 74 są na nią bardzo szerokie, wszystko luźne i wygląda to średnio.
    I jaki plan na lokatorów?

Maferka, jest ok.

Dla mojej najważniejszy jest kciuk. 🤦‍♀️ Ale coraz dłużej wytrzymuje z gryzakiem. U nas grzyb słabo, woli zyrafę, oball i zawieszke chmurke z maty edukacyjnej.

Myślę, że na łapanie zabawek zawieszonych nad sobą, Wasze dzieciaczki mają jeszcze czas, to wcale nie takie łatwe. Moja robi to od niedawna, a z dnia na dzień widzę, że idzie jej sprawniej w manipulacji. Moja zaczynała łapanie od zabawek zawieszonych z boku łóżeczka, nie uciekaly tak łatwo z łapek.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, myślę, że większość z nas czasem ma takie słabsze chwile. Ja też mam wyrzuty sumienia, bo kiedyś nakrzyczałam na mojego miśka i też później ryczłam i jak o tym pomyśle nawet teraz to mi przykro i źle. Oczywiście nie darłam na niego ryja jak głupia, ale mimo wszystko puściły mi nerwy. To było jak miałam mega bolesne zastoje na obu piersiach, a on nie chciał jesc i strasznie krzyczał. I tak oboje razem ryczeliśmy, a jeszcze się musieliśmy wyeobic na wizytę u fizjo.
    Nasze zycie na pewno było łatwiejsze przed dziećmi. Też czasem tęsknię za tymi rzeczami, których teraz nie mogę robić. Ale nic bym nie zmieniła i Ty pewnie też nie ;). Uszy do góry.

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Anszelika, jeszcze głównie 68 nosimy, kilka rzeczy 74 i trochę większych 62. Ale mam problem, bo 74 są na nią bardzo szerokie, wszystko luźne i wygląda to średnio.
    I jaki plan na lokatorów?

Maferka, jest ok.

Dla mojej najważniejszy jest kciuk. 🤦‍♀️ Ale coraz dłużej wytrzymuje z gryzakiem. U nas grzyb słabo, woli zyrafę, oball i zawieszke chmurke z maty edukacyjnej.

Myślę, że na łapanie zabawek zawieszonych nad sobą, Wasze dzieciaczki mają jeszcze czas, to wcale nie takie łatwe. Moja robi to od niedawna, a z dnia na dzień widzę, że idzie jej sprawniej w manipulacji. Moja zaczynała łapanie od zabawek zawieszonych z boku łóżeczka, nie uciekaly tak łatwo z łapek.

Mamy nadzieję że odejdą sami w sobotę... A jak nie to będziemy się uciekać do różnych działań na tyle na ile prawo pozwala.

GF nie jesteś osamotniona w takich uczuciach. We dwójkę było ciszej, spokojniej, można było wyjść gdzie i kiedy miało się ochote, nie trzeba było znosić rad rodziny i obcych bo gdzie ono ma czapeczkę... Tyle że kochamy te Gadziny nawet jak mamy ich dosyć. Ja nigdy nie twierdziłam że trzeba lubić swoje dzieci, trzeba je kochać 😜 niestety to osobne byty i jak każdy bywają ciężkie. Syn wyprowadza mnie z równowagi pierdylion razy na dzień i szczerze to męczy mnie okrutnie. Może i nieładnie, ale nie cierpię się bawić autkami, torami i tymi wszystkimi chlopakowymi zabawkami. Do lalek też się nie nadaje... A on za to nie lubi puzzli i rysowania, co z chęcią bym z nim porobiła... Także jak teraz drugi tydzień jest chory, to awantury są kilka razy dziennie bo oboje jesteśmy tak samo uparci, a młody wykorzystuje moje teksty przeciwko mnie, więc czuje się jakbym kłóciła się sama z sobą. Nie polecam 5-latkow z zapędami w kierunku Aspergera.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, chyba każda z nas, w chwili kryzysu, miewa takie myśli. Po czym ta mała paskuda strzela bezzebny uśmiech i serce mieknie. Ja tez na okrągło z dziecmi sama, wieczorami padam na twarz i tylko odliczam do weekendu. Często mam wyrzuty, że nie poświęcam wystarczajaco dużo czasu synowi.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, chyba każda ma czasami takie myśli. Niby wyczekane, wychuchane, ale są chwile, kiedy sił brakuje.
    Wczoraj mieliśmy pierwszą noc bez pobudek. Coś tam chrząkał i burczał, ale nie chciał jeść, a pielucha też wytrzymała. On w zasadzie nie płacze o jedzenie tylko stęka jak szuka. Nasza rehabilitantka mówi, że on ma takie gabaryty, że nie potrzeba mu już nocnego karmienia. Poradziła też, żeby zapytać pediatrę czy nie powinien więcej witaminy D dostawać przy jego wadze.
    Teraz 6 listopada będzie miesiąc od rota, to będzie trzeba iść na drugą dawkę, a jakieś 2 tygodnie później druga dawka 5 w 1.

• LENi Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak też mam te uczucia... Niekiedy mam dość i bym rzuciła wszystko i uciekła 🙈 bo wszystko sama i ciągle sama. Ale potem mała strzela uśmiech który wszystko wynagradza a starsza wieczorem się przytula i mówi że mnie kocha.. A ja mam wyrzuty ze krzyczalam na nią czy coś.. Jesteśmy tylko ludźmi. A i TeZ odliczam dni do weekendu, zawsze to raźniej 🙈😋 mimo że chlop mało pomaga to przynajmniej ta świadomość, że jest. :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2021, 02:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia coraz bardziej kaszle, moze to gile spływajace do nosa, wyciaglam jej trochę, ale malo je...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2021, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie macie aspiratory do nosa?

• LENi Autorytet

Wysłany: 21 października 2021, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Jakie macie aspiratory do nosa?
    Ja mam haxe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2021, 08:29

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Ja mam haxe
    Daje rade?

‹‹ 589 590 591 592 593 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ