X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • olimama Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś ostatnio wspominałam, że u nas już chyba regres snu minął... Nie minął, zrobiła sobie tylko przerwę. 3 ostatnie noce daje z siebie wszystko. Budzi się na godzinę lub dwie, mlaska, ssie kciuka, kręci się i rozmawia. 🤦‍♀️ Ostatecznie skusi się wziąść kilka lykow, zasypia i za kilka godzin powtórka.

Jesteśmy po szczepieniu, mamy 5540g i 72cm, waga urodzeniowa podwojenia.

A dzisiaj, na swój 4 miesiąc zafundowała obrót z pleców na brzuszek.

Anszelika, Kama_86, Straw lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zamówiłam tego grzyba zobaczymy jak jej przypasuje.

Olimama, oby się w końcu poprawiło. Jaka długa dziewczyna super 😁

Moja już na ostatnim szczepieniu prawie że podwoila wagę bo było 6100, a urodziła się 3100g. Ale u nas to taki pulpecik, chociaż nie jest jakaś krótka niby ma 67cm 🧐

olimama lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Ja coś ostatnio wspominałam, że u nas już chyba regres snu minął... Nie minął, zrobiła sobie tylko przerwę. 3 ostatnie noce daje z siebie wszystko. Budzi się na godzinę lub dwie, mlaska, ssie kciuka, kręci się i rozmawia. 🤦‍♀️ Ostatecznie skusi się wziąść kilka lykow, zasypia i za kilka godzin powtórka.

Jesteśmy po szczepieniu, mamy 5540g i 72cm, waga urodzeniowa podwojenia.

A dzisiaj, na swój 4 miesiąc zafundowała obrót z pleców na brzuszek.

Ło jaką długa i szczuplutka 😱 to Wy już rozmiar 74 obstawiacie?

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas do podwojenia wagi jeszcze troche wazy 6000 a urodzeniowa 3760

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimama faktycznie, córcia jak modelka.
    Ja nie mam pojęcia ile mój waży.

Powiem Wam, że my teraz mamy jakiś złoty okres (ciekawe jak długo).
    Wydłużyły się przerwy w jedzeniu, spokojnie 3h teraz wytrzymuje. W nocy 6h do pierwszego karmienia.
    Nie śpi za wiele w ciągu dnia, ale jest samowystarczalny- leży sobie na macie, albo w łóżeczku, ogląda zabawki i gaworzy. Mój mąż dziś się pyta gdzie on w ogóle jest, bo "jakby dziecka nie było".
    Teraz zapakowałam go w wózek i śpi na dworze, a mąż auto pucuje.
    Ale sielanka nie może trwać wiecznie, więc pewnie jakiś kryzys za pasem 😄.

• migussia Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja to taki okrąglutki bobas, bo waga 6200 a długa na 62 😅
    Gryzaki u nas srednio, lepsze jednak piąstki albo palce

f2wl273ylzert5jc.png
    km5sdf9h0mdefobk.png
  • maferka Ekspertka

Wysłany: 20 października 2021, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po rota mała nie chciała tego pić, awanture zrobiła na cała przychodnie, oczywiście się zakrztusiła więc pielęgniarka się przestraszyła i sama musiałam jej resztę podać. Waży 5760 i 67 cm. Przybyło jej w miesiąc jakieś 600 g to mało czy ok bo ja się nie orientuje?
    Gryzaki jej nie smakują woli rączki i kocyki, jeszcze niechętnie trzyma zabawki. Spodobał jej się dziś bocian z biedry

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    No kurde właśnie wystraszyła mnie mocno i rehabilitacja od razu... A wasze maluchy już wyciągają rączki do zabawek jak nad nimi wiszą? Bo moja nie, tylko w nie uderza ale łączy rączki w linii środkowej i do buzi pakuje 🙄 A się już naczytałam o problemach jakie za tym idą i aż chyba dzisiaj nie zasne 🤦‍♀️

Muszę skonsultować z jakimś innym fizjo bo mi to spokoju nie da.

Gf, pani dojeżdża do domu chyba jako jedna w mieście (od razu w google wyskakuje)

Mi dziś fizjoterapeutka powiedziała, że na chwytanie zabawek przy leżeniu na brzuchu jest jeszcze czas i takich wiszących też jeszcze nie musi chwytać. Powiedziałam, że Józek czasami macha rękami w kierunku zabawek jak leży na plecach i to jest ok. Czasami w nie uderzy. Udaje mu się chwycić Oball. Grzechotkę trzyma jak mu włożę do ręki.
    Teraz ważne jest to łączenie rąk w osi ciała, bo jeśli tego nie ma do 3,5 miesiąca to wskazuje na asymetrię.
    Niedługo powinno się pojawić obracanie na boki, a dopiero potem na brzuch. Na razie się nie kwapi.
    Rączki powinien już niedługo prostować, najpierw leżąc na plecach, później na brzuchu, bo to trudniej.

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama no patrz to inaczej niż mi powiedziano. Według mojej to leżąc na plecach mając nad sobą zabawki to powinna je już chwytać (tylko w nie uderza rękami). I że już powinna na boki się kręcić

I teraz też położyłam ją do dostawki, ma w buzi smoczek i widzę że walczy zeby się przekręcić. Tylko składa róży tym rączki jak do modlitwy a nogą jeszcze jej słabo idzie i tak się rzuca już z 5min 🙄
    Ale dzisiaj właśnie moja młoda kilka razy leżąc na plecach k wkładając obie rączki naraz do buzi się przekręciła na bok (na ten jej 'ulubiony'. Została tak kilkanaście sekund i znów na plecy. I tak kilka razy ale ciągle na ten jeden tylko bok i tylko jak wkładała sobie rączki do buzi więc nie wiem czy to prawidłowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2021, 19:30

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba i ja wpadam w jakis dol, ciesze sie ze mam Zosie i w ogole, ale momentami mysle ze lepiej nam bylo bez niej, po czym patrze na nia i rycze bo jak moglam o tym pomyslec jak to moje najwieksze szczescie. Maz mi duzo pomaga, ale dam duzo pracuje juz tez czasami wysiadsm siedzac z nia sama od 7 do 22. Znow jestem zła na siebie i jestem zla matka bo powiedzialam ze lepiej nam bylo bez niej...

• olimama Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika, jeszcze głównie 68 nosimy, kilka rzeczy 74 i trochę większych 62. Ale mam problem, bo 74 są na nią bardzo szerokie, wszystko luźne i wygląda to średnio.
    I jaki plan na lokatorów?

Maferka, jest ok.

Dla mojej najważniejszy jest kciuk. 🤦‍♀️ Ale coraz dłużej wytrzymuje z gryzakiem. U nas grzyb słabo, woli zyrafę, oball i zawieszke chmurke z maty edukacyjnej.

Myślę, że na łapanie zabawek zawieszonych nad sobą, Wasze dzieciaczki mają jeszcze czas, to wcale nie takie łatwe. Moja robi to od niedawna, a z dnia na dzień widzę, że idzie jej sprawniej w manipulacji. Moja zaczynała łapanie od zabawek zawieszonych z boku łóżeczka, nie uciekaly tak łatwo z łapek.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2021, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, myślę, że większość z nas czasem ma takie słabsze chwile. Ja też mam wyrzuty sumienia, bo kiedyś nakrzyczałam na mojego miśka i też później ryczłam i jak o tym pomyśle nawet teraz to mi przykro i źle. Oczywiście nie darłam na niego ryja jak głupia, ale mimo wszystko puściły mi nerwy. To było jak miałam mega bolesne zastoje na obu piersiach, a on nie chciał jesc i strasznie krzyczał. I tak oboje razem ryczeliśmy, a jeszcze się musieliśmy wyeobic na wizytę u fizjo.
    Nasze zycie na pewno było łatwiejsze przed dziećmi. Też czasem tęsknię za tymi rzeczami, których teraz nie mogę robić. Ale nic bym nie zmieniła i Ty pewnie też nie ;). Uszy do góry.

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Anszelika, jeszcze głównie 68 nosimy, kilka rzeczy 74 i trochę większych 62. Ale mam problem, bo 74 są na nią bardzo szerokie, wszystko luźne i wygląda to średnio.
    I jaki plan na lokatorów?

Maferka, jest ok.

Dla mojej najważniejszy jest kciuk. 🤦‍♀️ Ale coraz dłużej wytrzymuje z gryzakiem. U nas grzyb słabo, woli zyrafę, oball i zawieszke chmurke z maty edukacyjnej.

Myślę, że na łapanie zabawek zawieszonych nad sobą, Wasze dzieciaczki mają jeszcze czas, to wcale nie takie łatwe. Moja robi to od niedawna, a z dnia na dzień widzę, że idzie jej sprawniej w manipulacji. Moja zaczynała łapanie od zabawek zawieszonych z boku łóżeczka, nie uciekaly tak łatwo z łapek.

Mamy nadzieję że odejdą sami w sobotę... A jak nie to będziemy się uciekać do różnych działań na tyle na ile prawo pozwala.

GF nie jesteś osamotniona w takich uczuciach. We dwójkę było ciszej, spokojniej, można było wyjść gdzie i kiedy miało się ochote, nie trzeba było znosić rad rodziny i obcych bo gdzie ono ma czapeczkę... Tyle że kochamy te Gadziny nawet jak mamy ich dosyć. Ja nigdy nie twierdziłam że trzeba lubić swoje dzieci, trzeba je kochać 😜 niestety to osobne byty i jak każdy bywają ciężkie. Syn wyprowadza mnie z równowagi pierdylion razy na dzień i szczerze to męczy mnie okrutnie. Może i nieładnie, ale nie cierpię się bawić autkami, torami i tymi wszystkimi chlopakowymi zabawkami. Do lalek też się nie nadaje... A on za to nie lubi puzzli i rysowania, co z chęcią bym z nim porobiła... Także jak teraz drugi tydzień jest chory, to awantury są kilka razy dziennie bo oboje jesteśmy tak samo uparci, a młody wykorzystuje moje teksty przeciwko mnie, więc czuje się jakbym kłóciła się sama z sobą. Nie polecam 5-latkow z zapędami w kierunku Aspergera.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, chyba każda z nas, w chwili kryzysu, miewa takie myśli. Po czym ta mała paskuda strzela bezzebny uśmiech i serce mieknie. Ja tez na okrągło z dziecmi sama, wieczorami padam na twarz i tylko odliczam do weekendu. Często mam wyrzuty, że nie poświęcam wystarczajaco dużo czasu synowi.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, chyba każda ma czasami takie myśli. Niby wyczekane, wychuchane, ale są chwile, kiedy sił brakuje.
    Wczoraj mieliśmy pierwszą noc bez pobudek. Coś tam chrząkał i burczał, ale nie chciał jeść, a pielucha też wytrzymała. On w zasadzie nie płacze o jedzenie tylko stęka jak szuka. Nasza rehabilitantka mówi, że on ma takie gabaryty, że nie potrzeba mu już nocnego karmienia. Poradziła też, żeby zapytać pediatrę czy nie powinien więcej witaminy D dostawać przy jego wadze.
    Teraz 6 listopada będzie miesiąc od rota, to będzie trzeba iść na drugą dawkę, a jakieś 2 tygodnie później druga dawka 5 w 1.

• LENi Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak też mam te uczucia... Niekiedy mam dość i bym rzuciła wszystko i uciekła 🙈 bo wszystko sama i ciągle sama. Ale potem mała strzela uśmiech który wszystko wynagradza a starsza wieczorem się przytula i mówi że mnie kocha.. A ja mam wyrzuty ze krzyczalam na nią czy coś.. Jesteśmy tylko ludźmi. A i TeZ odliczam dni do weekendu, zawsze to raźniej 🙈😋 mimo że chlop mało pomaga to przynajmniej ta świadomość, że jest. :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2021, 02:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia coraz bardziej kaszle, moze to gile spływajace do nosa, wyciaglam jej trochę, ale malo je...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2021, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie macie aspiratory do nosa?

• LENi Autorytet

Wysłany: 21 października 2021, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Jakie macie aspiratory do nosa?
    Ja mam haxe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2021, 08:29

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Ja mam haxe
    Daje rade?

‹‹ 589 590 591 592 593 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ