Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzięki Olimamo, "pocieszyłaś" mnie😅 My chyba Kosmo jesteśmy chyba na innych skokach, bo między Twoją i moją jest 3tyg różnicy. U nas dopiero co skończyła 3 miesiąc.
Ruchowo nie jest jakoś nadwyraz rozwinięta. Nie przekręca się na boki, nie wyciąga łapek po zabawki. Ale tak jak piszecie, wszystko zmienia się z dnia na dzień. -
nick nieaktualnyAnszelika,to super, że choć jeden problem na głowie mniej. Przez takie sytuacje nie dziwię się ludziom, że najchętniej wynjamowaliby mieszkania singlom lub parom bez dzieci, zwierząt (mimo, że ja zawsze byłam po tej drugiej stronie, jako szukający)
-
Olimama laktator mam ręczny avent, do jednej piesi podpinam kolektor do drugiej laktator potem zamiana i w 15 min porcja ściągnięta. Narazie mleczka starcza. Ciężko jest tylko się zorganizować, mam wrażenie że starsza jest zaniedbana, chałupa brudną, a ja tylko ściągam, karmie, usypiam, myje butelki i od nowa
-
maferka wrote:Olimama laktator mam ręczny avent, do jednej piesi podpinam kolektor do drugiej laktator potem zamiana i w 15 min porcja ściągnięta. Narazie mleczka starcza. Ciężko jest tylko się zorganizować, mam wrażenie że starsza jest zaniedbana, chałupa brudną, a ja tylko ściągam, karmie, usypiam, myje butelki i od nowa
Nie martw się, ja karmie cyckiem ale przez to że moja wiecznie głodna to też nie jestem w stanie koło siebie, w domu czy przy starszej cokolwiek zrobić 🙈 też mi szkoda starszej córy, bo nie mam dla niej tyle czasu ile bym chciała.. Liczę na to że niedługo się to zmieni.. Jak młodsza będzie mniej absorbująca.. Oby!
Ja ze starsza tak miałam, odciąganie, karmienie i tak w kółko.. 🙈 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJesteśmy równy tydzień od wyjścia ze szpitala i Łucja znów kicha i zaczyna kaszleć...no oszaleć idzie.Byliśmy dzisiaj u lekarza, osłuchowo jest czysto, jedynie lekko zaczerwienione gardło, ale sama już nie wiem czy to nie zostało jeszcze po tym szpitalu🙄
Noce u nas jakieś słabe są od kilku dni, mała budzi się co godzine na jedzenie i całą noc się kręci.
Dziewczyny wtedy co ordynator stwierdził, że Łucja jest opóźniona, to zapytał mnie właśnie czy ona się przekręca z pleców na brzuch no to powiedziałam, że nie.
Muszę przyznać, że moje dziecko kolejny raz mnie zaskoczyło. W ostatni dzień pobytu w szpitalu zaczęła mocno trenować obroty i obróciła się 2 dni temu sama
Polubiła również leżenie na brzuchu i bawi się zabawkami.migussia, Kosmo, Anszelika, jusci, LENi, olimama lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Angiee wrote:Dziewczyny, a tak wybiegając w przyszłość, zaczęłam już myśleć o świętach. Chciałabym kupić małej jakąś fajną, kreatywną zabawke. Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie i polecicie coś fajnego 🌲☃️🎄🎁
Z naprawdę fajnych zabawek to warto zerknąć na dumel odkrywczy domek czy Arka Noego, ale to już typowo koło roku. Coś zaczecajace do raczkowania typu uciekające lusterko może. Później już też fajny jest garnuszek na klocuszek, szczeniaczek uczniaczek i cała jego seria. Jeśli oczywiście idziesz w grające i kolorowe. Drewniane to na pewno warto wpisać zabawki montesori ale to już cenowo jest różnie baaaardzo. Niektóre są fajne, inne mniej. Wszystko od dziecka zależy.Angiee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAngiee wrote:Dziewczyny, a tak wybiegając w przyszłość, zaczęłam już myśleć o świętach. Chciałabym kupić małej jakąś fajną, kreatywną zabawke. Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie i polecicie coś fajnego 🌲☃️🎄🎁
My ma Mikolaja bedziemy kupować szczeniaczka uczniaczka, a pod choinkę nie wiemy jeszcze -
nick nieaktualnyAnszelika wrote:Z naprawdę fajnych zabawek to warto zerknąć na dumel odkrywczy domek czy Arka Noego, ale to już typowo koło roku. Coś zaczecajace do raczkowania typu uciekające lusterko może. Później już też fajny jest garnuszek na klocuszek, szczeniaczek uczniaczek i cała jego seria. Jeśli oczywiście idziesz w grające i kolorowe. Drewniane to na pewno warto wpisać zabawki montesori ale to już cenowo jest różnie baaaardzo. Niektóre są fajne, inne mniej. Wszystko od dziecka zależy.
Uciekające zwierzaczki też fajne. Kupowałam kiedyś pieska i biedronkę.
Ja się też zastanawiam czy mojemu nie kupić tej tablicy manipulacyjnej wodiboard, ale jak na to patrzę to tatuś by to sam zrobil minimalnym kosztem. Muszę się go zapytać 😄 -
nick nieaktualnyZ takich drobniejszych rzeczy to u nas na topie jest to:
https://www.smyk.com/p/fisher-price-latarenka-odkrywcy-niemowleca-zabawka-edukacyjna-i6738990?gclid=CjwKCAjwq9mLBhB2EiwAuYdMtfut11tzQyQeUF6Wyu1qa-08mD2oZBjmgCHn11LM0a_1KeSbMmy3pBoCX6wQAvD_BwE
Niby od 6mca, ale mój syn się uwielbia na to gapić. Jak ćwiczymy obracanie głowy albo leżenie na brzuchu to nic innego go nie interesuje. Ja już wszystkie piosenki znam na pamięć 🙈. -
Właśnie dobrze że o tym piszecie bo ja nie mam pojęcia czym się bawią już dzieciaki tak 6-12mies a już dziadki nas zasypują pytaniami co mogłoby sprezentować małej pod choinkę. Dobrze wiedzieć co się sprawdza
A powiedzcie coś z drewnianych zabawek albo montesori jest fajnego w tym wieku 6+? Co dałoby już radę? -
Kosmo wrote:Właśnie dobrze że o tym piszecie bo ja nie mam pojęcia czym się bawią już dzieciaki tak 6-12mies a już dziadki nas zasypują pytaniami co mogłoby sprezentować małej pod choinkę. Dobrze wiedzieć co się sprawdza
A powiedzcie coś z drewnianych zabawek albo montesori jest fajnego w tym wieku 6+? Co dałoby już radę?
Fajne na początek są zwykle klocki drewniane. Syn ma takie na wózku kolorowe i do tej pory się nimi zajmie. Fajne bardzo są Linden tu tylko wyobraźnia nas ogranicza. Z kolorowych plastików fisher price mega blocks mi się jeszcze przypomniały.
Z.montesori to sortery drewniane (polecam Ikea), kulodromy bo jest fascynacja spadającymi kulkami jak już siedzą.
No i Lidl ma fajne drewniane zabawki dla dzieci, a cenowo przystępne. Dla starszych już hit ogromny to kuchnia Ikea. Mój starszak ciągle o nią jęczy... Będzie foch jak mała kiedyś dostanie... Właśnie mi się rzuciło drewniane łowienie rybek z Lidla. Przed roczkiem zaczął się tym bawic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 22:23
Kosmo lubi tę wiadomość
-
Nam wczoraj robili do późna fotowoltaike więc pełna chata znów, późne zasypianie więc moja się budziła często ale przynajmniej od razu zasypiała..
Co do zabawek to w zależności czy wolicie grające czy nie.. Moja starsza głównie miała fisher price - maja wg mnie fajne.
A z drewnianych to jakieś klocuszki, później Lego duplo..
Ja myślę że na Mikołaja kupię coś do pomocy przy raczkowaniu, na święta może uczniaczka al i jakiś sorter. W sumie sama do końca nie wiem, bo nie chce znów kumulować za dużo zabawek 🙈 no ale cóż 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 08:13
-
Ja póki mogę to chce unikać gadających i śpiewających zabawek bo mnie doprowadzają do cholery 😂 póki młoda mała i sama nie mówi że chce takie to unikamy 😂
U nas znowu średnia noc 🙄 2 pobudki na karmienie (dotychczas była 1) i z dobre 6 razy popłakiwała przez sen. Ale to dosłownie kilka chwil, nawet się nie budziła i nie chciała smoczka zaraz przestawala... No ale ja się budziłam 😅 🤦♀️ Chyba faktycznie mamy regres bo i w dzień tragedia i w nocy słabo 🤦♀️ A mieliśmy już super rutynę i sama zasypiała w dostawce w kilka chwil dosłownie. Teraz w dzień to walka i płacze nieraz jakby ją ze skóry obdzierali 😟 -
Kosmo to i tak super ze dwie pobudki ja to od początku mam po 5 haha 🤪😬
Raz się zdarzyło z soboty na niedzielę że były dwie
Ale dziś znów pobudki co 2h..
Ja chyba też będę szukała takich nie grających 🤪 dziś mam do odbioru ten gryzak mombella.. Sprawdza się u was? -
nick nieaktualnyLeni i mnie tak samo z tymi pobudkami, a teraz nawet jeszcze gorzej 🙄 mam wrażenie, że zasypiam na 5 min, a ona znowu głodna.
Gryzak mamy od tygodnia no i przyznam szczerze, że Łucji się bardzo podoba,łatwo go złapać do rączki mała czasami śpi i dalej trzyma go w łapce -
Kosmo, my chyba też przy 4 skoku bo jest hardcore jeśli chodzi o sen... 😶 Nie chce zasnąć,ale jest śpiący... Śpi pół godziny w dzień, a potem zły bo się nie wyspał 🤯 no dramat.. nigdy nie usypiał sam, ale teraz to nawet na rękach się pręży i wygina przy usypianiu tak, że ciężko go utrzymać 🤦🤦
W dodatku wróciły nam jazdy z brzuchem chyba (?) Bo się pręży wieczorami i teraz bądź tu mądry czy to mleko mu nie służy, czy co się dzieje.
Ulewa tragicznie przez to mleko
Jeszcze jutro szczepienie. . Idę się dobić 🥴