Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
bo wzw to jest jedno z tych 3 wkłuć za darmo, jest obowiązkowe, wynika z kalendarza szczepień i musi być za free.. chyba, że bierzesz 6w1 i tam masz wzw wtedy płacisz za nie płacąc za szczepionkę
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
a jeszcze odnośnie szczepień to mi się śmiać chciało jak 2 lata temu byliśmy z Młodym w przychodni z ospą i pani dr mówi, że to ospa, przepisuje leki i co?? namawia na szczepienie przeciwko ospie! bo można dodatkowo się zabezpieczyć!
Nie wiem, Dora - coś trzeba będzie wymyślić, żeby się porządnie pożreć, bo tu nam nuda zapanuje na forum .
Jak widać standardowo kontrowersyjne tematy - cc vs sn, kp vs mm, szczepionki - nie działają, chyba za bardzo szanujemy tu swoje zdania, wybory, staramy się tu wspierać i służyć radą . Kurcze, co z tym forum ?amarranta, Konwalia lubią tę wiadomość
Pluj - 2012
Truj - 2013
Zbój - 2015 -
Dziewczyny, nie wiem jak w książeczkach zdrowia Waszych dzieci, ale u mnie są zapisane w tabeli te schematy szczepień (oczywiście jako reklama, ale są) i można sobie zwizualizować kiedy jakie szczepienia muszą się odbyć.
A tu możecie obejrzeć tabelkę (zjedźcie trochę niżej na stronie) gdzie na czarno zaznaczono obowiązkowe, a na zielono popularne nieobowiązkowe szczepienia:
http://www.dukla-viva.pl/szczepienia.htmlPluj - 2012
Truj - 2013
Zbój - 2015 -
hej:)
Radiszka ojej współczuję..oby więcej to się nie powtórzyło! zdrówka dla Miłoszka i szybko wracajcie do domu!
Jeżeli chodzi o szczepionki to my zdecydowaliśmy się na 5w1, większość nam doradzało, siostra M wzięła tez je dla swojej córci i była zadowolona.
Małagosia ja na sex mam wielką ochotę, tak jak przed ciążą,ale to moje gigantyczne szycie oddala tę ochotę;p póki co nie mogę siadać jeszcze,odbyt pozszywany, ciągnie jeszcze w kroczu jak wstanę po lezeniu i do tego spore hemoroidy, więc póki co czekam na gojenie;p
Wczoraj przed 19 poszlismy na spacer, pod koniec Nelka dała koncert bo głód ją złapał i na klatce az kota wystraszyła bo az zesztywniał;p od razu prezyszlismy i karmienie;p jak położyła się o 22.30 to M tylko o 3 zmienił jej pieluszkę na śpiocha a ja po 5 się obudziłam a Nela dalej spała, pierwszy raz całą noc! musiałam ją obudzić bo piersi by mi eksplodowały;p kapturków nie chce brac, posmaruję zaraz bephantenem a smaruję cały czas maltanem, tez pomaga. Najgorzej z prawą brodawką,ale jeszcze bez kapturków daję radę;p
Nela teraz śpi, więc grzeczna, w nocy do tej pory raz się budziła o 3. Była dziś położna i wszystko ok, u nas nie ma kupek nawet 3 dni, raz zrobi i potem przerwa 3 dni,ale na kp to normalne. Jem 2 jabłka dziennie.
Dziś się ważyłam 2 tygodnie i 1 dzień po porodzie i już 0,5kg na plusie, waga caly czas spada:)
Na jutro jesteśmy zaproszeni do babci na imieniny na grillowanie i jedziemy z Nelą,ale to tylko 9km:) pierwsza jej impreza będzie plenerowa:)
U nas pępuszek się mocno trzyma, połozna mówiła ze gruba pępowina i moze do 3 tygodni się trzymac.
Zania wow ile pokarmu:) ja nie wiem ile mam, bo nic nie odciągam, daje tylko prosto Neli:) ale dziś nad ranem tez czułam niezłe balony hehe, więc chyba sporo jest;p -
Ja się nie wykłócam co do szczepień bo przyjmuję do wiadomości, że mogę nie mieć racji a poza tym sama zastanawiałam się nad tymi 5w1 czy 6w1. I mimo, że postanowiliśmy brać te standardowe to cholera wie czy jeszcze nie zmienimy zdania
Dziewczyny, co by nie mówić i narzekać na moją teściową to jak potrzeba pomocy to jest niezawodna! Mój Tomcio wymiotuje po każdym jedzeniu, wczorajsza wizyta u lekarki i ograniczenie jedzenia oraz obserwacja dziecka - o dupę roztrzaskać, mam ochotę iść i roztrzaskać łeb tej babie... Biegałam po aptekach dzisiaj żeby kupić Bebilon pepti 1, oczywiście nie ma. Teściowa jeździ po aptekach i szuka A moje dziecko jest wycieńczone, pada tylko na kilka minut po czym znowu płacze. Próbuje jeść i za chwilę znowu to samo... No nic, uciekam bo już się obudził (spał całe 10 minut).
-
Livia oj współczuję! pewnie wymęczona jesteś;/ bo jak tak malutko śpi, to i Tomuś wymęczony;/ Twój wymiotuje po każdym jedzeniu a moja w ogóle nic nie ulewa i też się zastanawiam czy to normalne;p czasami ją pionizujemy to odbije,ale tez nie zawsze.Śpi na boczku zazwyczaj.
To teściowa nie taka zła:) bebilon słyszałam ze jedno z lepszych jest i najbardziej tolerowanych.Oby lepiej było Tomusiowi. -
Pepti moja córka też brała bo takie same objawy miała jak Tomcio i pomógł więc liczę, ze i tym razem będzie git. A lekarkę raczej zmienię...
No ja jestem wykończona - od poniedziałku tak się bujamy. Ze zmęczenia nawet pampersa tył na przód mu założyłam wczoraj w nocyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 16:48
-
Mój też tak spał póki jazda z brzuszkiem się nie zaczęła Teraz na mnie śpi, co go odłożę to płacze
Kate a Ty się ciesz, że Ci dziecko nie ulewa a nie doszukujesz się Ja tam Ci zazdroszczę - od kilku dni cała orzygana i śmierdząca chodzę A dziecka nie nadążam przebierać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 16:58
-
Livia - odniosłam się do Twojej wypowiedzi tylko dlatego, że to już któryś raz czytam od kolejnej osoby właśnie o tej "skojarzonej bombie" (nazwijmy to tak dla uproszczenia ). I tak się zastanawiam - przecież taką samą bombę dzieci dostają w szczepionkach nieskojarzonych. To nie jest tak, że 5w1 czy 6w1 mają dodatkowe odczyny w szczepionce. Mają takie same jak te nieskojarzone, tylko jest mniej ukłuć i nie mają rtęci. Więc ja też sobie tak luźno dywaguję, jak Ty .
Livia, jak się nie uda z tym pepti to spróbuj może Bebilon AR (dla dzieci mocno ulewających), ewentualnie proszek Bebilon Nutriton (zagęszczacz do mleka) w ostateczności Nutramigen 1 (dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego). Więcej pomysłów nie mam .livia30 lubi tę wiadomość
Pluj - 2012
Truj - 2013
Zbój - 2015 -
Radiszka co u Was? nie wiem czy będziesz chciała,ale jeśli emocje opadna to czy moglabys napisac jakie było Twoje postepowanie jak to się stało?
Ja niby wiem jakihttp://www.dukla-viva.pl/szczepienia.html e sa wytyczne pierwszej pomocy,bo maz mnie uczyl,ale wiadomo jak to jest kiedy trzeba faktycznie uzyc swojej wiedzy,kiedys ratowałam tez core kiedy dusila się cukierkiem to te nie oddychala,ale miała wtedy 4 lata, a z takim maluszkiem to podwójny stres. -
Teściowa kupiła mi Bebilon pepti i Nutramigen. Zaczęłam od Nutra bo niby lepszy wg niej ale wali fuj... A Tomcio pocignał kilka razy i bunt. No ale cos zjadł i zasnął. Nie ulał na razie. U nas problemem nie tylko ulewanie jest ale i straszne kolki, no męczy się okropnie
A teściowa mimo, że mi pomogła to przy okazji wkurw... Co za kobieta. Dziecko płaczące z rąk mi zabiera. I znowu, że karmić w nocy nie mogę bo żołądek ma odpocząć i ona wie co mówi bo pielęgniarką przecież była. No i co z tego? Niech się wali z tymi radami - dzisiaj naskarżę na nią mężowi!
Szczepienia - racja, bomba jest i w tych i w tych Zastanawiałam się nawet czy nie można tych standardowych szczepienie rozłożyć? Że zamiast trzech ukłuć na raz najpierw jedno za kilka dni kolejne itd? A z drugiej strony - Majkę chodziłam i szczepiłam normalnie i nawet się nie zastanawiałam czy to dobrze czy nie, nie doszukiwałam się problemów... Na starość tak mi odwaliło
-
Nutramigen jest o tyle "lepszy", że wyjałowiony z krowiego białka kompletnie . Moja córka przeszła przez Bebilon, Bebilon HA, Pepti a syn Hipp, Enfamil HA, Bebilon Pepti - w obu przypadkach i tak skończyło się na Nutramigenie (córa 6 m-cy, syn 11m-cy)
Faktem jest, że Nutramigen jest szalenie niesmaczny i dzieci na początku plują tym dalej niż widzą , ale bóle brzucha mijają, dzieci zaczynają dobrze spać i normalnie funkcjonować - jeśli tylko chodziło o nietolerancję laktozy lub tego krowiego mleka.
No teściowa przegięła z tym wyrywaniem dziecka, ale moja też takie zagrywki ma . Stare to a durne. Może wystarczy powiedzieć, że dziękujesz za pomoc i rady, ale w porozumieniu z pediatrą zrobisz jak będziesz uważała i prosisz, żeby Ci dziecka nie wyrywać? Może dotrze (to wersja optymistyczna)?livia30 lubi tę wiadomość
Pluj - 2012
Truj - 2013
Zbój - 2015 -
DAVEN poczekaj jeszcze trochę... na czerwcówkach co chwile jakaś afra o style wychowawcze:) teraz dyskusja macierzyństwo bliskości (spanie z dzieckiem) kontra uczenie zasypiania w łóżeczku (dla niektórych pozwalanie na wypłakiwanie się dziecku aż do zaśnięcia)... niedługo i u nas pewnie zaczna się dyskusje takei... albo wprowadzanie posiłków stałych - po 4 miesiącu i od czego zacząć czy po 6 i jak? itd itd.. i wtedy się z Tobą nie zgodzę - a co? tak dla zasady
LIVIA oby pomogło Tomkowi!! trzymam mocno kciuki! i boże jak czytam co przechodzisz to mi się przeboje z synem przypominają... gdyby on był taki jak Luśka to nasze drugie dziecko miałoby pewnie juz z 5 lat a nie 3 tyglivia30 lubi tę wiadomość
Tak myślisz, Dora? Mogę się nie zgodzić już, tak dla zasady ? U nas jest inaczej niż na czerwcówkach i to z kilku względów (choćby sama specyfika grupy), o których jako pedagog doskonale wiesz , więc przynudzać nie będę.
Mój syn też dawał do wiwatu, wrzeszczał z bólu (bo to już nie był płacz) po 20h na dobę, Nutramigen pomógł tylko częściowo, 3 szpitale, USG, badania krwi co chwilę, kolonoskopia (u 2miesięczniaka) a głównym wionowajcą okazała się...WODA . Po zmianie na Mama i Ja minęły mu krwawo-śluzowate biegunki i jakoś odżyliśmy wszyscy. Ale to wszystko tylko przyspieszyło decyzję o kolejnym dziecku - chcieliśmy mieć "z głowy" raz a dobrze całą umówioną trójkę .livia30 lubi tę wiadomość
Pluj - 2012
Truj - 2013
Zbój - 2015