X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo wzw to jest jedno z tych 3 wkłuć za darmo, jest obowiązkowe, wynika z kalendarza szczepień i musi być za free.. chyba, że bierzesz 6w1 i tam masz wzw wtedy płacisz za nie płacąc za szczepionkę

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeszcze odnośnie szczepień to mi się śmiać chciało jak 2 lata temu byliśmy z Młodym w przychodni z ospą i pani dr mówi, że to ospa, przepisuje leki i co?? namawia na szczepienie przeciwko ospie! bo można dodatkowo się zabezpieczyć!

zpbnio4p92q84lda.png
  • Daven Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, Dora - coś trzeba będzie wymyślić, żeby się porządnie pożreć, bo tu nam nuda zapanuje na forum :D.
    Jak widać standardowo kontrowersyjne tematy - cc vs sn, kp vs mm, szczepionki - nie działają, chyba za bardzo szanujemy tu swoje zdania, wybory, staramy się tu wspierać i służyć radą :D. Kurcze, co z tym forum O.o? :D :D :D

amarranta, Konwalia lubią tę wiadomość

Pluj - 2012
    Truj - 2013
    Zbój - 2015
  • Verona Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora dzięki za informacje,teraz jeszcze wyczytałam ze lepiej 5w1 bo 6w1ma więcej dawek na wzw co jest niepotrzebne.
    Chyba się sklonie ku 5w1.
    Chyba idę na drzemkę bo mala śpi a od tych szczepionek we lbie mi się kotłuje.

3i49p07wevcalt60.png
  • Daven Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem jak w książeczkach zdrowia Waszych dzieci, ale u mnie są zapisane w tabeli te schematy szczepień (oczywiście jako reklama, ale są) i można sobie zwizualizować kiedy jakie szczepienia muszą się odbyć.
    A tu możecie obejrzeć tabelkę (zjedźcie trochę niżej na stronie) gdzie na czarno zaznaczono obowiązkowe, a na zielono popularne nieobowiązkowe szczepienia:
    http://www.dukla-viva.pl/szczepienia.html

Pluj - 2012
    Truj - 2013
    Zbój - 2015
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej:)

Radiszka ojej współczuję..oby więcej to się nie powtórzyło! zdrówka dla Miłoszka i szybko wracajcie do domu!

Jeżeli chodzi o szczepionki to my zdecydowaliśmy się na 5w1, większość nam doradzało, siostra M wzięła tez je dla swojej córci i była zadowolona.

Małagosia ja na sex mam wielką ochotę, tak jak przed ciążą,ale to moje gigantyczne szycie oddala tę ochotę;p póki co nie mogę siadać jeszcze,odbyt pozszywany, ciągnie jeszcze w kroczu jak wstanę po lezeniu i do tego spore hemoroidy, więc póki co czekam na gojenie;p

Wczoraj przed 19 poszlismy na spacer, pod koniec Nelka dała koncert bo głód ją złapał i na klatce az kota wystraszyła bo az zesztywniał;p od razu prezyszlismy i karmienie;p jak położyła się o 22.30 to M tylko o 3 zmienił jej pieluszkę na śpiocha a ja po 5 się obudziłam a Nela dalej spała, pierwszy raz całą noc! musiałam ją obudzić bo piersi by mi eksplodowały;p kapturków nie chce brac, posmaruję zaraz bephantenem a smaruję cały czas maltanem, tez pomaga. Najgorzej z prawą brodawką,ale jeszcze bez kapturków daję radę;p

Nela teraz śpi, więc grzeczna, w nocy do tej pory raz się budziła o 3. Była dziś położna i wszystko ok, u nas nie ma kupek nawet 3 dni, raz zrobi i potem przerwa 3 dni,ale na kp to normalne. Jem 2 jabłka dziennie.

Dziś się ważyłam 2 tygodnie i 1 dzień po porodzie i już 0,5kg na plusie, waga caly czas spada:)

Na jutro jesteśmy zaproszeni do babci na imieniny na grillowanie i jedziemy z Nelą,ale to tylko 9km:) pierwsza jej impreza będzie plenerowa:)

U nas pępuszek się mocno trzyma, połozna mówiła ze gruba pępowina i moze do 3 tygodni się trzymac.

Zania wow ile pokarmu:) ja nie wiem ile mam, bo nic nie odciągam, daje tylko prosto Neli:) ale dziś nad ranem tez czułam niezłe balony hehe, więc chyba sporo jest;p

• livia30 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie wykłócam co do szczepień bo przyjmuję do wiadomości, że mogę nie mieć racji a poza tym sama zastanawiałam się nad tymi 5w1 czy 6w1. I mimo, że postanowiliśmy brać te standardowe to cholera wie czy jeszcze nie zmienimy zdania :D

Dziewczyny, co by nie mówić i narzekać na moją teściową to jak potrzeba pomocy to jest niezawodna! Mój Tomcio wymiotuje po każdym jedzeniu, wczorajsza wizyta u lekarki i ograniczenie jedzenia oraz obserwacja dziecka - o dupę roztrzaskać, mam ochotę iść i roztrzaskać łeb tej babie... Biegałam po aptekach dzisiaj żeby kupić Bebilon pepti 1, oczywiście nie ma. Teściowa jeździ po aptekach i szuka ;) A moje dziecko jest wycieńczone, pada tylko na kilka minut po czym znowu płacze. Próbuje jeść i za chwilę znowu to samo... No nic, uciekam bo już się obudził (spał całe 10 minut).

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LIVIA a do innego lekarza? Pepti nie jest tylko na receptę?

zpbnio4p92q84lda.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj juz się nie dostanę do zadnego lekarza, dopiero w poniedziałek. Pepti bez recepty też można kupić, refundacji nie będę miała tylko.

I oczywiście z tego wszystkiego zapomniałam, że jutro święto!!!

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Livia oj współczuję! pewnie wymęczona jesteś;/ bo jak tak malutko śpi, to i Tomuś wymęczony;/ Twój wymiotuje po każdym jedzeniu a moja w ogóle nic nie ulewa i też się zastanawiam czy to normalne;p czasami ją pionizujemy to odbije,ale tez nie zawsze.Śpi na boczku zazwyczaj.

To teściowa nie taka zła:) bebilon słyszałam ze jedno z lepszych jest i najbardziej tolerowanych.Oby lepiej było Tomusiowi.

• livia30 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepti moja córka też brała bo takie same objawy miała jak Tomcio i pomógł więc liczę, ze i tym razem będzie git. A lekarkę raczej zmienię...
    No ja jestem wykończona - od poniedziałku tak się bujamy. Ze zmęczenia nawet pampersa tył na przód mu założyłam wczoraj w nocy :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 16:48

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiła teściowa! Jedzie już do mnie ;)

Daven, Verona, amarranta, dora8201, rex, Konwalia, radiszka lubią tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to super, oby pomogł:) teściówka ma plusa hihi:)

Moja śpi od 14, zaraz pewnie się obudzi, bo ok 3 godz w dzień spi.

• livia30 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też tak spał póki jazda z brzuszkiem się nie zaczęła :( Teraz na mnie śpi, co go odłożę to płacze :/

Kate a Ty się ciesz, że Ci dziecko nie ulewa a nie doszukujesz się :P Ja tam Ci zazdroszczę - od kilku dni cała orzygana i śmierdząca chodzę :/ A dziecka nie nadążam przebierać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 16:58

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Daven Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Livia - <3 odniosłam się do Twojej wypowiedzi tylko dlatego, że to już któryś raz czytam od kolejnej osoby właśnie o tej "skojarzonej bombie" (nazwijmy to tak dla uproszczenia :) ). I tak się zastanawiam - przecież taką samą bombę dzieci dostają w szczepionkach nieskojarzonych. To nie jest tak, że 5w1 czy 6w1 mają dodatkowe odczyny w szczepionce. Mają takie same jak te nieskojarzone, tylko jest mniej ukłuć i nie mają rtęci. Więc ja też sobie tak luźno dywaguję, jak Ty :).
    Livia, jak się nie uda z tym pepti to spróbuj może Bebilon AR (dla dzieci mocno ulewających), ewentualnie proszek Bebilon Nutriton (zagęszczacz do mleka) w ostateczności Nutramigen 1 (dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego). Więcej pomysłów nie mam :(.

livia30 lubi tę wiadomość

Pluj - 2012
    Truj - 2013
    Zbój - 2015
  • Verona Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka co u Was? nie wiem czy będziesz chciała,ale jeśli emocje opadna to czy moglabys napisac jakie było Twoje postepowanie jak to się stało?
    Ja niby wiem jakihttp://www.dukla-viva.pl/szczepienia.html e sa wytyczne pierwszej pomocy,bo maz mnie uczyl,ale wiadomo jak to jest kiedy trzeba faktycznie uzyc swojej wiedzy,kiedys ratowałam tez core kiedy dusila się cukierkiem to te nie oddychala,ale miała wtedy 4 lata, a z takim maluszkiem to podwójny stres.

3i49p07wevcalt60.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teściowa kupiła mi Bebilon pepti i Nutramigen. Zaczęłam od Nutra bo niby lepszy wg niej ale wali fuj... A Tomcio pocignał kilka razy i bunt. No ale cos zjadł i zasnął. Nie ulał na razie. U nas problemem nie tylko ulewanie jest ale i straszne kolki, no męczy się okropnie :(

A teściowa mimo, że mi pomogła to przy okazji wkurw... Co za kobieta. Dziecko płaczące z rąk mi zabiera. I znowu, że karmić w nocy nie mogę bo żołądek ma odpocząć i ona wie co mówi bo pielęgniarką przecież była. No i co z tego? Niech się wali z tymi radami - dzisiaj naskarżę na nią mężowi! :P

Szczepienia - racja, bomba jest i w tych i w tych :P Zastanawiałam się nawet czy nie można tych standardowych szczepienie rozłożyć? Że zamiast trzech ukłuć na raz najpierw jedno za kilka dni kolejne itd? A z drugiej strony - Majkę chodziłam i szczepiłam normalnie i nawet się nie zastanawiałam czy to dobrze czy nie, nie doszukiwałam się problemów... Na starość tak mi odwaliło :P

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Daven Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutramigen jest o tyle "lepszy", że wyjałowiony z krowiego białka kompletnie ;). Moja córka przeszła przez Bebilon, Bebilon HA, Pepti a syn Hipp, Enfamil HA, Bebilon Pepti - w obu przypadkach i tak skończyło się na Nutramigenie (córa 6 m-cy, syn 11m-cy)
    Faktem jest, że Nutramigen jest szalenie niesmaczny i dzieci na początku plują tym dalej niż widzą :(, ale bóle brzucha mijają, dzieci zaczynają dobrze spać i normalnie funkcjonować - jeśli tylko chodziło o nietolerancję laktozy lub tego krowiego mleka.
    No teściowa przegięła z tym wyrywaniem dziecka, ale moja też takie zagrywki ma :/. Stare to a durne. Może wystarczy powiedzieć, że dziękujesz za pomoc i rady, ale w porozumieniu z pediatrą zrobisz jak będziesz uważała i prosisz, żeby Ci dziecka nie wyrywać? Może dotrze (to wersja optymistyczna)?

Pluj - 2012
    Truj - 2013
    Zbój - 2015
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DAVEN poczekaj jeszcze trochę... na czerwcówkach co chwile jakaś afra o style wychowawcze:) teraz dyskusja macierzyństwo bliskości (spanie z dzieckiem) kontra uczenie zasypiania w łóżeczku (dla niektórych pozwalanie na wypłakiwanie się dziecku aż do zaśnięcia)... niedługo i u nas pewnie zaczna się dyskusje takei... albo wprowadzanie posiłków stałych - po 4 miesiącu i od czego zacząć czy po 6 i jak? itd itd.. i wtedy się z Tobą nie zgodzę - a co? tak dla zasady :P

LIVIA oby pomogło Tomkowi!! trzymam mocno kciuki! i boże jak czytam co przechodzisz to mi się przeboje z synem przypominają... gdyby on był taki jak Luśka to nasze drugie dziecko miałoby pewnie juz z 5 lat a nie 3 tyg :)

zpbnio4p92q84lda.png
  • Daven Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślisz, Dora? Mogę się nie zgodzić już, tak dla zasady :D? U nas jest inaczej niż na czerwcówkach i to z kilku względów (choćby sama specyfika grupy), o których jako pedagog doskonale wiesz ;), więc przynudzać nie będę.

Mój syn też dawał do wiwatu, wrzeszczał z bólu (bo to już nie był płacz) po 20h na dobę, Nutramigen pomógł tylko częściowo, 3 szpitale, USG, badania krwi co chwilę, kolonoskopia (u 2miesięczniaka) a głównym wionowajcą okazała się...WODA O.o. Po zmianie na Mama i Ja minęły mu krwawo-śluzowate biegunki i jakoś odżyliśmy wszyscy. Ale to wszystko tylko przyspieszyło decyzję o kolejnym dziecku - chcieliśmy mieć "z głowy" :D raz a dobrze całą umówioną trójkę ;).

Pluj - 2012
    Truj - 2013
    Zbój - 2015
‹‹ 1173 1174 1175 1176 1177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ